30 Haziran 2015 Salı

SA1475/KY13-AO6: Bahçeli'nin Kafasının İçinde Neler Oluyor?

"Bahçeli'nin seçim sonrası koalisyonlarla ilgili görüşlerinden yola çıkanlar, "Bu işten yine Ak Parti'yi karlı çıkaracak" demekteler."


Bahçeli-Ak parti ilişkilerinde hep bir danışıklı kavganın olduğunu ileri süren bir kesim var. Bu kesim "Bahçeli, her zora girdiğinde Ak partinin imdadına yetişmiştir." diyerek geçmişteki bazı siyasi kararlarını dile getirmekte.

Bahçeli'nin devletin geleceği adına aldığını belirttiği bazı kararlarının (Gül'ün seçilmesinde olduğu gibi) Ak Parti'nin işine yaradığı doğrudur, ancak bu gibi kararların ülke çıkarına verilmiş kararlar olup olmadığını dikkate almak gerek..

Bahçeli'nin seçim sonrası koalisyonlarla ilgili görüşlerinden yola çıkanlar, "Bu işten yine Ak Parti'yi karlı çıkaracak" demekteler.

Bahçeli'nin bu konuda verdiği kararları değerlendirmekten ziyade, kararlarının doğuracağı sonuçlara baktığımızda bu konudaki kararlarının da böyle bir sonuç doğuracağı şimdiden bellidir.

Nedenine gelince...

Bahçeli, seçim öncesi Ak Parti'ye muhalif cephede yer almış olmasına rağmen HDP ile hiçbir şekilde bir araya gelmeyeceklerini belirtmiştir. O kadar ki; HDP'nin dışarıdan destekleyeceği, Kılıçdaroğlu'nun kendisine başbakanlık teklif ettiği CHP+MHP koalisyonuna bile sert tepki göstermiştir. Böylece Ak Parti karşıtı bloğu çaresiz bırakmıştır.

Yine Ak Parti'yle de koalisyonun yolunu tıkamış, Ak Parti'ye CHP ile koalisyon yapmasını önermiştir. Böylece Ak Parti'yi koalisyon için olmazsa olmaz hale getirmiştir.

Geldiğimiz noktada eğer Ak Parti-CHP koalisyonu yapılamazsa, Bahçeli'nin telaffuz ettiği gibi erken seçime gidilmesi zorunlu olacaktır. Anketlere göre, bu durumda Ak Parti oylarını artıracak, belki de tek başına iktidar olabilecektir.

Bu tabloya rağmen, "Bahçeli neden bu kararlarında ısrarcı?" diyenlere verilebilecek fazlaca bir cevap yok.

Tıpkı CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekmelettin İhsanoğlu'nu neden vekil yapıp meclis başkanlığı için aday gösterdiğini, Meral Akşener'in yerine neden başkanlık yarışındaki rakibi Koray Aydın'ı getirdiğini anlayabilmenin zorluğunda olduğu gibi, bu konudaki kararlarını da anlayabilmek zor.

Belki de bazı şeyleri daha iyi anlayabilmek için siyasette ne olup bittiğini yakından bilmek, anlayabilmek gerek..

Not: Bütün söylenenlere, Koray Aydın'ın "AKP-CHP koalisyonu kesin" demesine rağmen, ben hâlâ Ak Parti-MHP koalisyonu ihtimalini daha mümkün görüyorum. Bunun için elbette AK Parti-CHP koalisyonunun gerçekleşmemesi ilk şart.. İşlerin nasıl seyredeceği ise kimin meclis başkanı seçileceğine bağlı biraz da...


Adnan ONAY, 30.06.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazarlar

Seçkin Deniz Twitter Akışı