9 Şubat 2015 Pazartesi

SA1148/TG94: SwissLeaks: Banka Devi HSBC, Diktatörlerin ve Silah Tüccarlarının Kara Parasını Koruyor

"Farklı 45 ülkeden gazetecilerin yapmış olduğu takım çalışması, suçlular, kaçakçılar, vergi kaçakçıları, politikacılar ve meşhurlar adına açılmış gizli banka hesaplarını ortaya çıkardı."

Image: Tim Meko / Shutterstock
Temel Bulgular:

HSBC (İsviçre) Birleşmiş Milletler tarafından, mahkeme belgelerinde ve medyada adı silah trafiği, kanlı elmas ve rüşvetle bağlantılı olarak anılan müşterilerine hizmet vermeye devam etmiştir.

Mısır’da eski Mübarek rejimi, eski Tunus başkanı Ben Ali ve şu an Suriye başkanı olan Beşar el-Esed gibi şaibeli rejimler ile bağlantıları bulunan şahıslara HSBC tarafından hizmet verilmiştir.

İsviçre’de banka hesabı bulunan müşteriler arasında İngiltere, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kenya, Romanya, Hindistan,  Lihtenştayn, Meksika, Lübnan, Tunus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zimbabve, Ruanda, Paraguay, Cibuti, Senegal, Filipinler ve Cezayir’den eski politikacılar ve aktif politikacılar yer almaktadır.  

Banka tarafından müşterilerine hesap detaylarının ulusal yetkililere verilmeyeceğine hatta bu güvencenin müşterilerin kendi ülkelerinde hesaplarının vergi yetkililerine bildirilmediğine dair kanıt ortaya konsa bile geçerli olduğuna dair tekraren güvence verilmiştir. Banka yetkilileri tarafından müşterilerine kendi ülkelerinde vergi ödemekten kaçınmaları sağlayacak bir dizi tedbir hakkında bilgilendirme yapılmıştır. 

Bu tedbirler arasında, Avrupa genelinde geçerli olan ve banka bilgilerinin değiştirilmesi yoluyla vergi kaçırılmasını engelleyen, 2005 yılında yürürlüğe girmiş, AB Tasarruf Direktifi kapsamından kurtulmak için hesapların offshore şirketler adına açılması da bulunmaktadır.

Farklı 45 ülkeden gazetecilerin yapmış olduğu takım çalışması, suçlular, kaçakçılar, vergi kaçakçıları, politikacılar ve meşhurlar adına açılmış gizli banka hesaplarını ortaya çıkardı.

Gizli dokümanlardan elde edilen bilgilere göre küresel banka devi HSBC, Afrika’daki çocuk askerlere havan topu satan silah tüccarları, Üçüncü Dünya ülke diktatörleri için adam kaçıranlar, kanlı elmas tacirleri ve uluslararası kanun dışı işler yapan diğer kişilerden kazanç sağlamıştır.

Kamuoyuna sızan belgeler, HSBC’nin İsviçre özel bankacılığı iç çalışmalarına dayanmaktadır ve 100 Milyar $’dan fazla paraya sahip banka hesapları ile ilişkilidir. Bu belgeler sayesinde kamuoyu tarafından daha önce hiç bilinmeyen çok gizli İsviçre banka sistemi hakkında bir fikir sahibi olma imkânı ortaya çıkmıştır.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) ele geçirdiği belgeler, kanun dışı işlere bulaşmış özellikle de milyonlarca dolar vergi kaçırmış müşterilerin banka ile ilişkilerine yönelik bilgi sunmaktadır. Belgelerde ayrıca ünlü futbolcular, tenis oyuncuları, bisiklet sporcuları, rock yıldızları, Holywood oyuncuları, kraliyet ailesi mensupları, politikacılar, şirket yetkilileri ve varlıklı ailelere ait bilgiler de yer almaktadır.

Ortaya çıkan belgeler, uluslararası suç şebekeleri ile iş dünyası arasındaki ilişkileri ortaya koyarken dünyanın en büyük bankalarından biri olan HSBC’de mevcut olduğu bilinen illegal ve gayri ahlaki unsurlar hakkında daha fazla bilgi sağlıyor.

Belgeler, savaş bölgelerinde elmas tacirliği yapan ve kıymetli taşlardan elde ettikleri gelirle birçok insanın ölümüne neden olan isyancıları finanse eden kişiler tarafından kontrol edilen çok büyük miktarlardaki parayı da ortaya koyuyor.

Merkezi Londra’da bulunan, 74 ülke ve 6 kıtada şubelere sahip HSBC, ilk başlarda ICIJ’yi verileri tahrif etmekle suçlamıştır.

Geçen ayın sonlarında elde edilen bulgular hakkında tam kapsamlı bilgi edindikten sonra HSBC daha uzlaşmacı bir tavır takınarak olay hakkında şu açıklamada bulunmuştur: 

“Şunu kabul ediyoruz ki; HSBC İsviçre özel bankasının sahip olduğu uyumluluk kültürü ve gösterilmesi gereken özen, endüstrinin genelinde olduğu gibi, şu an sahip olunandan daha düşük konumdaydı.”

Banka açıklamasının devamında eksiklik görülen bu noktalara odaklandıklarını ifade ederek şöyle diyor: “Bu yeniden konumlandırmanın bir gereği olarak HSBC İsviçre özel bankası, 2007’den beri var olan müşteri tabanında %70 azaltmaya gitmiştir.”

Offshore bankacılık endüstrisi tarafından üzeri örtülen para ve onunla ilgili sırların küresel ölçekte toplumlar üzerindeki etkileri son derece büyüktür. Uzmanlar tarafından yapılan ihtiyatlı tahminlerine göre deniz aşırı vergi cennetlerinde tutulan para miktarı 7.6 trilyon $ civarındadır, bunun hükümet hazinelerine maliyeti ise yıllık en az 200 milyar $ olmaktadır.

By Gerard Ryle, Will Fitzgibbon, Mar Cabra, Rigoberto Carvajal, Marina Walker Guevara, Martha M. Hamilton and Tom Stites February 8, 2015, 4:00 pm 


Tamer Güner, 09.02.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri 




Not: Aşağıda adresi verilen linkte orijinali ve tamamı bulunan yazının kısaltılmış ve kısmen sadeleştirilmiş çevirisidir.

Seçkin Deniz Twitter Akışı