26 Ocak 2015 Pazartesi

SA1116/KY23-NN4: Bank of America, Merill Lynch ve Capital Analyst, SYRIZA'nın Ekonomik Programı Hakkında Ne Düşünüyor?

"Basına sızan e-mail'e göre 'Herkes Yunanistan'daki her şeyi satmak' istiyordu ve 'SYZRIA'ın programı Komünizm'den beter'di"

Milios-Stathakis

Capital fon analisti Joerg Sponer, Londra'da SYRIZA parlamenterleri Giorgos Stathakis ve Yiannis Millos ve 35 uluslararası banka ve yatırım foncusuyla buluştuktan sonra SYRIZA'nın ekonomik planlamasının 'şaka gibi' olduğunu söyledi..

Bank of America/ Merill Lynch da SYRIZA'nın ekonomik stratejisine olumsuz bir reaksiyon verdi.

Yiannis Milios ise, yabancı fonlarınıın SYRIZA'ya olan davranışlarının değiştiğini, bunun da SYRIZA'nın Yunanistan'ın yeni hükümetini oluşturacağını bilmelerinden kaynaklandığını söyledi.

Bank of America/ Merill Lynch toplantı kararını en son bültenine dahil etti. Raporlarına göre, SYRIZA temsilcileri, özerk bir hükümet kurma veya PASOK veya To Potami ile işbirliği yapma konularında kararlıydılar.

Rapora göre SYRIZA, AB'nin Yunanistan'ı 'affetmesi' ve 'büyük borcun en büyük kısmının silmesi' beklentisindeydi. Ama aynı zamanda bu solcu partinin, alacaklıların bu istekleri kabul etmemesi durumunda bir B planı bulunmamaktaydı.

Bir türlü kafalardan gitmeyen soru ise şu; "SYRIZA'nın istenen tedbirleri ve mali yardım reformlarını kabul etmemesi durumunda Avrupa Merkez Bankası'nın kendisini kabul etmesini nasıl bekleyecek?"
Analist Joerg Sponer'in toplantıdan sonra müşterilerine gönderdiği ve bir şekilde basına sızan e-mail'e göre 'Herkes Yunanistan'daki her şeyi satmak' istiyordu ve SYZRIA'ın programı 'Komünizm'den beter'di.

Bir de Sponer, 'Kıbrıs senaryosu' diye bir şeyden bahsediyordu. Bu senaryoya göre; birikimlerde büyük kaçak olacak, kurumsal müşteriler kaçırabildikleri her şeyi yurt dışına kaçıracak ve FDI/ yatırımlarda tam bir duraklama yaşanacaktı.

Aynı email'e göre; SYRIZA'nın ekonomik planları ve beklentileri, tıpkı 1952'de Almanya'nın borçlarının %62'sinin silinmesi gibi, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'ın da borçlarını 60 yıllığına satın alması gibi gerçek dışı bir yöndeydi.

Ayrıca Sponer raporunda, SYRIZA'nın ihtiyacı olanlara yiyecek, barınma, sağlık yardım ve bedava elektrik gibi planlarını da 'şaka gibi' olarak adlandırıyor.

Raporu yanıtlayan SYRIZA'nın ekonomisti Prof. Yiannis Millos, Sponer'in toplantıya katıldığını bile hatırlamadığını söyleyerek şunları ekledi:

"Finans kuruluşları SYRIZA'nın hükümete en yakın aday olduğunu bildikleri için bize karşı olan tutumlarını değiştirdiler. Biz, 2012 seçimlerinde daha agresiftik, ama şu an daha nötrüz. Biliyorlar ki SYRIZA seçimi kazanacak ve bu konuda bir şey yapmaları gerektiğini hissediyorlar. Partimiz ekonomik programına sadık kalacaktır."

Capital Yatırım ise, analistlerinin görüşlerinin gruplarını temsil etmediğini ve Sponer'in çalıştıkları birçok analistten sadece biri olduğunu bildirdi.

İki diğer finansal kurum ise Yunan ekonomisi hakkında görüşlerinin farklı olmasına rağmen SYRIZA'nın ekonomik programının piyasalar üzerinde pozitif bir işaret olabileceği görüşündeler.

 Philip Chrysopoulos, 27 Kasım 2014



Nehir Nil, 26.01.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri




Orijinal Metin:

http://greece.greekreporter.com/2014/11/27/boa-merrill-lynch-capital-analysts-on-syrizas-economic-plan/

Seçkin Deniz Twitter Akışı