27 Ocak 2015 Salı

SA1117/TG88: Rothschild Hanedanına ait BlackRock Aralık 2013 ve Ocak 2014'te Halkbank'tan Ne Kadar Hisse Aldı?

"Rothschild hanedanına ait BlackRock 16- 23 Aralık 2013 ve 24 Ocak 2014'te yaptığı alımlarla Halkbank'taki Hisselerini %5 sınırının üzerine çıkardı"


Dünyanın en büyük yatırım yöneticisi BlackRock Inc. (BLK) ve milyarder Dan Loeb’in Third Point LLC şirketi, Türkiye’de işadamları ve politikacılar aleyhinde açılan yolsuzluk soruşturmaları sonucunda düşen hisse senetleri sebebiyle zarara uğrayan yatırımcılar arasında yerini aldı.

BlackRock şirketinin 3.9 milyar dolar değerinde hisse satın almasından bir gün sonra Türkiye Halk Bankası A.Ş (HALKB) hisseleri, genel müdürünün soruşturma kapsamında tutuklanmasıyla %13 değer kaybetti. Third Point şirketinin geçen ay yaptığı 150 milyon dolar değerindeki yatırımın ardından Türkiye’nin en büyük gayrimenkul müteahhitlik şirketi olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş iki gün içerisinde %12 değer kaybına uğradı.

Devlete bağlı Anadolu Ajansı tarafından bildirildiğine göre, Halkbank CEO’su Süleyman Aslan ve Emlak Konut’tan Murat Kurum, altın kaçaklığı, para aklama ve devlet ihalelerinde rüşvet alımına yönelik açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan birçok kişinin arasında yer alıyordu.  Hükümet kabinesinde yer alan üç bakanın çocukları ile beraber yöneticilerin gözaltına alınmasının ardından Lira düştü ve hisse senetleri dünyadaki en büyük değer kaybını yaşadı.

Londra’daki CF Global Trading UK Ltd. şirketinde borsa simsarı olarak görev yapan Julian Rimmer e-posta aracılığıyla yaptığı yorumlarda şöyle diyor:

“Dün sabah gerçekleşen gelişmeler karşısında yatırımcılar gafil avlandı. Yüksek öz kaynak kârlılığına sahip Halkbank bu sebeple yatırımcılar arasında Türkiye’nin en iyi bankası olarak değerlendiriliyordu.” 

Halkbank dün İstanbul borsasına, yolsuzluk soruşturmasına ilişkin doküman ve bilgi talebinde bulunulduğunu iletti, bu konuda daha fazla ayrıntılı bilgi verilmedi. Emlak Konut CEO’sunun bilgi vermek üzere çağrıldığı ifade edildi.

Alım Oranları

Halkbank hisseleri, Borsa İstanbul Ulusal 100 indeksinde yüzde 8.7 ile görülen gerileme ile bu sene %21 değer kaybına uğradı. CF Global için çalışan Rimmer şöyle diyor:

“İstanbul Borsası’ndaki en iyi durumdaki bankanın, senenin bitimine sadece iki hafta kala, 24 saat içerisinde yüzde 15 değer kaybına uğraması, pek çok portföy yöneticisi için akla gelmeyen bir felaket anlamı taşıyordu ve bu durum onları bir çıkmazın içine soktu.”

Erken saatlerde %6.1’lik bir düşüş yaşayan Halkbank hisseleri, İstanbul borsasının kapanışında %0.7’lik bir düşüş görerek 13.75 liraya geriledi. Emlak Konut ise Third Point tarafından geçen ay ikincil halka arz için ödenen 2.50 lira ile karşılaştırıldığında 2.32 lira ile değişmeden kaldı.

BCG Partners Inc. Şirketinde uzman olarak görev yapan Çetin Doğan’ın İstanbul’dan e-posta aracılığıyla yaptığı yorumlara göre:

“Halkbank, faiz oranlarındaki artış ve tüketici kredilerine yönelik düzenlemeler noktasında rakiplerine göre daha kararlı olduğu için bazı yatırımcılar tarafından avantajlı bir seçenek olarak görülüyordu.”

Güç Mücadelesi

Yolsuzluk kapsamında yapılan baskınlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD’de ikamet eden İslami ruhani lider Fethullah Gülen’in yargı ve emniyette etkin olan taraftarları arasında yükselen bir güç mücadelesinin işareti olabilir. Haziran ayında gerçekleşen hükümet karşıtı gösterilerin ardından gelen gözaltına alma haberleri, Türkiye’deki piyasada büyük bir düşüşe neden oldu.

New York’ta bulunan BlackRock şirketinin sözcüsü Melissa Garville, Londra merkezli Third Point şirketinden Elissa Doyle gibi e-posta aracılığıyla Türkiye’de gelişen olaylar hakkında bir yorum yapmayı reddetti. Bu noktada Halkbank’tan da fikir beyan eden kimse bulunmuyor.

16 Aralık tarihli raporlara göre BlackRock yapmış olduğu alımlar sonucunda İstanbul merkezli banka bünyesinde yer alan şirketine 26 milyon adet hisse veya %2.1’lik bir pay kazandırmıştır. Şirket Türk devletinin ardından en büyük ikinci hisse sahibidir.

BlackRock şirketi ayrıca 16 Aralık’ta gerçekleşen bir düzenlemeyle 500.000 hisse alımı gerçekleştirerek Emlak Konut’taki payını %1.4’e çıkarmış ve böylece devlete ait toplu konut idaresi TOKİ’nin ardından en büyük hissedar konumuna gelmiştir.

Isobel Finkel, 18 Aralık 2013

Çeviren'in Notu:

23 Aralık 2013 BlackRock Alımı

BlackRock Inc., Türkiye'deki yolsuzluk (!) soruşturmaları ile hisselerdeki düşüşün ardından, ülkedeki yatırımlarını artırmaya başladı.

Dünyanın en büyük para yönetim şirketi BlackRock Inc., Türkiye'deki yolsuzluk soruşturmaları ile hisselerdeki düşüşün ardından, ülkedeki yatırımlarını artırmaya başladı.

Londra'da bulunan BlackRock gelişen piyasalar uzman ekibinin şefi Sam Vecht, "Son birkaç gündür, değerlemelerin ilgi çekici olmasıyla Türkiye'deki pozisyonlarımızı artırıyoruz, özellikle de finans sektöründe" ifadelerini kullandı.

New York merkezli BlackRock, devlete ait olan Halk Bankası AŞ ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'deki hisselerini artırarak, her iki şirkette de en büyük hisse payına sahip yatırımcı konumuna geldi. Her iki bankanın da bazı yöneticileri, devam eden soruşturmalar kapsamında yer alıyor.

Borsa İstanbul 100 Endeksi soruşturmaların başladığı 17 Aralık'tan bu yana yüzde 9 gerilerken, yüzde 18 kayıp yaşayan Halkbank bu düşüşe öncülük etti. Halkbank hisseleri bugün de yüzde 1.5 gerileyerek hisse başına 12.95 liraya kadar düştü.

Sam Vecht ayrıca, "Türkiye ve bütün gelişen piyasalardaki politik durumları yakından takip etmemizle birlikte, Türkiye'deki bu durumun ve birçok kötü haberin fiyatlamalara dahil olduğunu düşünüyoruz. Tarihsel olarak baktığımızda, gelişen piyasaların bu tür durumların sonrasında bunu telafi ettiklerini görüyoruz" dedi.

24 Ocak 2014'teki BlackRock Alımı:

Dünyanın en büyük fon yöneticisi olan ABD merkezli BlackRock, Halkbank hisselerinde 24 Ocak 2014 tarihinde 164,895 adet alış işlemi gerçekleştirdiğini ve bankanın sermayesindeki dolaylı paylarının yüzde 5 sınırını geçtiğini açıkladı. KAP''ta yer alan açıklamaya göre, işlem fiyatı 12.2363 liradan gerçekleşti. Halkbank ilk seansı yüzde 3.72 değer kaybıyla 11.65 liradan tamamladı.

Dünyanın en büyük fonu BlackRock, yaptığı alımlar sonrasında Halkbank’taki payının yüzde 5’i geçtiğini açıkladı.

Fondan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, 24 Ocak’ta 12.23 TL ortalama fiyattan yapılan 164 bin 895 adetlik alımla birlikte Halkbank’taki paylarının yüzde 4.99’dan yüzde 5.001’e çıktığı belirtildi. 

17 Aralık operasyonunun ardından Türkiye piyasalarında, 1 aydan uzun süredir ortalık toz duman olmasına rağmen, dünyanın en büyük fonu BlackRock'ın Borsa İstanbul'da bankacılık hisselerindeki pozisyonunu artırıyordu.

Gelişen Avrupa Fonu'nda 730 milyon sterlini yöneten BlackRock'ın Fon Yöneticisi Sam Vecht geçtiğimiz günlerde, siyasi endişelere karşın, borsada negatif haberlerin büyük ölçüde fiyatlandığını söyleyerek şunları söylemişti: "Türkiye'deki sorunların tam anlamıyla çözüldüğüne inanmıyoruz ancak değerlemeler riskleri yansıtıyor ve finans hisselerindeki pozisyonumuzu önemli ölçüde artırdık."

En çok bu iki banka hissesini aldı

BlackRock bu süreçte en çok Halkbank ve Garanti Bankası hisseleri alırken, Fon Yöneticisi Vecht'e göre piyasalardaki düzeltme, defter değerleri baskı altında kalmış istikrarlı bankalara giriş yapmak için nadir bir fırsat sunuyor.

Vecht sözlerini şöyle sürdürüyor: "Son olayların kısa vadede etkileri olacaktır ancak bölgesel güç ve ekonomik merkez olan Türkiye'nin uzun vadeli geleceği parlak."




Tamer Güner, 27.01.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri



Sonsuz Ark'ın Notu:

BlackRock; merkezi Amerika'nın New York kentinde bulunan sermaye ve risk yönetimi ile uğraşan uluslararası bir yatırım kuruluşudur. Hisseler, büyük sermaye grupları PNC Financial Services ve Merrill Lynch'in de % 80 hisselerinin bulunduğu kısa adıyla NYSE olarak bilinen New York Stock Exchange'da kayıtlıdır. BlackRock ünlü yahudi hanedan Rothschild'e aittir. 


Metnin Orijinali:







Seçkin Deniz Twitter Akışı