13 Temmuz 2014 Pazar

SA771/ÇY4-DB4: Gazeteci Mira Bar Hillel: “Neden İsrail Pasaportumu Yakmanın Eşiğindeyim?”

“O kocaman gözlü, masum yüzünün arkasında bir ölüm meleği gizli.” 

  Ayelet Shaked      

Ayelet Shaked(*) gibi, masum Filistinli kadın ve çocukların ölümüne göz yuman İsrailli politikacılara daha fazla dayanamıyorum.

O güzel, o genç; üniversite mezunu, bir bilgisayar mühendisi. Aynı zamanda İsrailli bir politikacı ve İsrail pasaportumu yakma eşiğine gelmemin sebebi. Çünkü o kocaman gözlü, masum yüzünün arkasında bir ölüm meleği gizli.

Ayelet Skaked, Knesset’de aşırı sağ, Jewish Home Partisini temsil ediyor. Bu, -mümkün olamayacağını düşünürsünüz diye söylüyorum- Benyamin Netanyahu’nun tarafında olduğu anlamına geliyor.

Pazar günü, kendi Facebook sayfasında şunu yazdı:

“Bütün teröristlerin arkasında, onları destekleyen onlarca kadın ve erkek var. Hepsi bizim düşmanımız ve kendi kanlarında boğulacaklar. Bu, onları çiçekler ve öpücüklerle cehenneme yollayan anneler için de geçerli. Onlar da oğullarını takip etmeliler, adil olan bu. Tıpkı içinde yılanlar yetiştirdikleri evlerinin yıkıldığı gibi, onlar da ölmeli. Aksi halde, oralarda daha çok yılan yetişecek.”

Bir hafta önce, 17 yaşındaki Mohammed Abu Khudair yakalanıp, canlı canlı yakılmadan önce, Shaked şöyle yazdı:


“Bu, teröre karşı bir savaş değil, aşırı gruplara karşı da değil. Hatta Filistin Otoritesine karşı da değil. Gerçek şu ki, bu iki millet arasındaki bir savaş. Düşman kim? Filistin halkı. Neden? Onlara sorun, onlar başlattı.”


Bu delikanlının korkunç ölümünden önce, Ayelet onu düşman ilan ediyor ve hemen arkasından, herhangi bir suçluluk veya pişmanlık belirtisi göstermeden, masum kadınlar ve doğmamış çocuklar için ölüm çağrısı yapıyordu.


Ayelet bana, Alman istilası sırasında Krakow’da yaşayan annemin kız kardeşi Klara ve onun üç küçük çocuğunu düşündürdü. Onlar da Yahudilerin -bütün Yahudilerin- sadece kadınların değil, yetiştirdikleri yılanların düşman olduğuna ve yok edilmeleri gerektiğine karar vermişlerdi. Eğer sorulsaydı, Naziler de, “Neden mi? Onlara sorun, onlar başlattı.” diyeceklerdi.


1942’de ölen Klara ve çocuklarıyla hiç tanışmadım. Oskar Schindler’in fabrikasında çalıştığı için kurtulan amcam Romek ve çok iyi Almanca konuştuğu için ve Polonyalı Yahudi kocasını kapı dışarı ettiği, karşılaştığı her Nazi’ye nazikçe gülümseyen, iyi bir Alman kadın olduğu için kurtulabilen eşi Yetti ile tanıştım.


Berlin’den kaçıp geldikleri Hollanda’da yakalanan ve Anne Frank’in öldüğü kampa geri gönderilen babamın erk kardeşi Shmuel ve ailesi de ben doğmadan önce ölmüştü.


Ben, ırkçı zalimlerin çizmeleri altında yaşayan ve ölen çaresiz kurbanlar olmanın ne olduğunu ve bugün İsraillilerin, artık mağdur değil, mevcut krizin failleri olduğunu biliyorum. Evet, Hamas korkutucu ve nefret dolu katiller ve ne yazık ki İsrail’in onların niyetlerini gerçekleştirmek için yeterli araç gereci var.


Ama şu da bir gerçek ki, sıradan Gazzelilerin, bombalanan okulları ve hastanelerinden başka bir şeyleri yokken, bu tanklar, bomdardıman uçakları, toplar, nükleer savaş başlıkları ve Goliath savunma füzeleri İsrail’in.


Shaked istediğini aldı: Gazze’deki ölü sayısı 100’e yaklaştı, dörtte bir de çocuklar. Yüzlerce ciddi yaralı da tıbbi şartları tükenen ve bombalanan hastanelerde.


İsrail’de Hamas’ın bütün çabalarına rağmen, televizyon haberlerinde çıkan bir düğündeki kesintinin dışında, bir ölüm ya da ciddi bir yaralanma kaydedilmedi.


Ve bombalar Gazze’ye yağmur olup yağarken, İsrailli gençler, politik hassasiyetlerini yarı-çıplak selfielerle tweetliyorlar. Şu anda silinmiş olan iki tweetten birinde; “Hepinize ölüm, dönme Araplar” yazıyor. Bir diğeri, “Araplar, hepiniz acılar içinde felç olup, ölebilirsiniz!” diyor.


Başka bir genç şöyle tweet atmış:


“Bu  .......... Araplara ölüm!”


Ve yanına da kendilerinin somurtan bir fotoğrafını eklemiş.


Bu melek yüzlü şeytanların soykırım söylemlerini görünce, elime bir kutu kibrit ve İsrail pasaportumu alıyorum.


“Benim adıma değil, millet. Benim adıma değil.”



Mıra Bar Hillel, 11 Temmuz 2014, Independent Voices


                          

Derya Beyaz, 12.07.2014, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Çeviri

Derya Beyaz Yazıları



Makalenin orijinali:

http://www.independent.co.uk/voices/why-im-on-the-brink-of-burning-my-israeli-passport-9600165.html

Ayelet Shaked, İsrailli Milletvekili:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ayelet_Shaked  

Seçkin Deniz Twitter Akışı