28 Mart 2014 Cuma

SA613/ KY11-TG13: Hizbullah Lideri Nasrallah İsrail’e Gizli Teminat Mesajı Gönderdi/ Çeviri Haber

İsrail’le savaşarak Müslümanlar arasında itibar kazanan şiî Nasrallah, katil Esed’e destek olarak savaşçılarını gönderdiği Suriye’de, sırf sünnî oldukları için Özgür Suriye Ordusu ile savaşmakta ve Müslümanların kanını dökmeye devam etmektedir. Suriye’de çocuk, kadın, genç,ihtiyar demeden Müslümanları öldüren ve açlıktan ölmelerini sağlayan Nasrallah, ezelî düşman olarak tanımladığı İsrail’e gizli teminat mesajı göndererek Lübnan sınırlarında  İsrail’in arzuladığı bir güvenlik alanı tahsis etmiştir.
Sonsuz Ark

Londra merkezli Asharq Al-Awsat  web sitesinin sızan bir Suriye belgesinden elde ettiği bilgiye dayanarak Çarşamba günü bildirdiğine göre, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah  geçen sene, İsrail’e Lübnan’ın güneyinin “dünyanın en güvenilir bölgesi” olduğu güvencesini verdi.

Web sitesine göre, Suriye Dışişleri bakan yardımcısı Faisal Mekdad ve Rus mevkidaşı Mikhail Bogdanov arasında Mayıs 2013’te geçen buluşmadaki kayıtlara göre Suriye tarafının İsrail’e yönelik güvencelerini iletti.

Bogdanov’un ifadelerine göre Nasrallah, “Şu anda bütün dikkatimiz Suriye’de olan bitene odaklandığı için İsraillilere Lübnan’ın onlar için dünyanın en güvenilir yeri olduğunu söyleyebilirsin” dedi ve Hizbullah’ın “İsrail’e karşı herhangi bir eylemde bulunma niyetinin bulunmadığını” teyit etti.

Toplantıda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Rus dışişleri bakanlığı departman müdürü Sergey Vershinin, Mekdad’a “İsraillilerle buluştuğumda onlara iletmem için herhangi bir mesajınız var mı?” diye sordu.

Rapora göre Mekdad bu soruyu şöyle yanıtladı: “Özellikle Jamraya’ya (Şam yakınlarında bir askeri araştırma merkezi) yapılan yıkıcı, fakat Hizbullah silahı bulunmadığı için hedefine ulaşmayan saldırıdan sonra İsraillilere herhangi bir mesajım yok.“

İddialara göre Mekdad şu uyarıda bulundu; “Onlara mesajımız şudur; yapacakları başka bir saldırıda sessiz kalmayacağız. Gelecek sefer Suriye’ye bir füzeatarlarsa İsrail hedeflerine birden fazla füzeyle yanıt vereceğiz.”

Devamla Mekdad şöyle dedi: “Onların durumumuzu suistimal etmesine izin vermeyeceğiz ve Hizbullah’a ihtiyaç duyduğu özel silahları sağlayacağız.”



Tamer Güner, Sonsuz Ark, 28.03.2014, Çeviri



Haberin Tarihi: 19.03.2014


Seçkin Deniz Twitter Akışı