5 Kasım 2013 Salı

SA469/AŞ26: Zaman Gazetesi’nin Sarı Çiçeği

Bakalım Zaman Gazetesi kendini aşabilecek mi, yoksa reklamla mı yetinecek?


Biraz uzuncaydı reklam; ilk kez izliyordum. Yemyeşil bir bahçede iki adam birer sandalyeye oturmuş ‘Gazete’ başlıklı iki cansız gazete okuyorlar, az sonra bir çiçek çıkıyor aralarında, sarı bir çiçek. Çiçeği paylaşamıyorlar, çit çekiyorlar aralarına, anlaşamıyorlar çiçeğe sahip çıkamadıkça. Kavga ediyorlar, birbirlerine  saldırıyorlar ve nihayetinde sarı çiçek ayaklarının altında ezilip gidiyor. Sonra aynı sahne aynı adamlar, ellerinde birer Zaman Gazetesi, sarı çiçek az geride sapasağlam, mutlu mutlu gülümsüyor, çit yok, kavga yok ve fonda bir Mahsun Kırmızıgül repliği ‘Hepimiz kardeşiz!”; ne güzel.

‘Zaman 27 Yaşında'. İlk çıktığı gün para verip satın aldığım Zaman Gazetesi için bugün bu yazıyı yazıyor olacağım aklıma gelmezdi. Ama yazıyorum; yazmam lâzım diyorum. Reklamın ruhuna aykırı bir ruh geziniyor Zaman Gazetesi’nde. Sarı Çiçek, Zaman’ın çektiği çitin içine almaya çalıştığı bir vesayet hakkı. İktidar üzerinde yürüttüğü mücadele de bu.

Çokça söylendi ve yazıldı. Durup durulacak derken, daha da derinleşen ve neredeyse kemikleşen bir kavga hız kesmeden sürüyor. İktidar kavgası bu. Mülke hükümdâr olma kavgası, çit kavgası yani. Reklam gözümün önünde can çekişe çekişe ölürken acı acı gülümsedim.

TGRT, azılı neoconlara satıldığında hissettiğim ihanet duygusu, Zaman Gazetesi’nin neredeyse bütün seslerinde, satılmadan, olduğu gibi duranların bakışlarından taşınıyor bana. Zaman Gazetesi’ni satın aldık, büyüttük. Okuduk; ama şimdi? Bize ne okutacağını şaşırdı; kavga okutuyor, asla vazgeçmeyeceği kibirli bir dille. Eski bakanların ağzından İktidar eleştirisi yapıyor, dershaneleri iktidar alanının son seddi sayıyor. Ona göre sarı çiçek belki dershane… ama değil.

Zaman Gazetesi benim için öldü. Kendi sınırsız isteklerinin ve hırslarının önüne geçilemeyeceğini düşünüyor. Her şeyi bildiğini sanıyor, küstah bir dille hem okuruna hem geçmişine ihanet ediyor. Ve ben Zaman Gazetesi’ndeki bu çözülüşü izlerken, aslında bu çözülüşün de bu işin doğal bir sonucu olduğunu düşünüyorum. İktidar lezzetli bir şey çünkü.

Zaman Gazetesi genel yayın yönetmeni, abone kampanyası başlatmış; aralıkta yükselen ve nisan-mayıs aylarında hızla düşmeye başlayan bir abonelikten bahsediyorum. Tirajlar her hafta genel yayın yönetmeninin köşesinden veriliyor. Apartman girişlerinde rulo halde yatan Zaman gazeteleri geliyor aklıma ve bir de her dershane öğrencisine ‘Zaman Deneme Sınavları Veriyor’ adı altında 250 liralık abone olma zorunluluğu. Oysa LYS haziran’da yapılıyor, ama tirajlar bir iki ay öncesinde düşmeye başlıyor.

Keşke böyle olmasaydı; iktidar lezzetinin her yere hâkim olma ihtirası böylesine bir kavganın nedeni olmasaydı. Masumiyet karinesi denilen şey, bu kadar hırpalanmasaydı. Biz siyah -beyaz ‘Gazete’lerin ürettiği kavgayı aşmakta zorlanmadık; 2002’den beri millet olarak yaptığımız sayısız değişikliği onlara rağmen yaptık. Onların çektiği çitleri yıktık geçtik, hırpalamalarına rağmen sarı çiçeği ve yemyeşil bahçeyi besledik, büyüttük; ama Zaman Gazetesi’nin çektiği çitleri anlamıyoruz.

Mavi zemin üzerine tünemiş bembeyaz harflerin hızla kirlendiğini görüyoruz ve bu 27 yıllık maziye ters giden bir yolculuğun izlerine her gün daha sık rastlıyoruz. Sarı Çiçek henüz yaşıyor, ama Zaman Gazetesi’nin harfleri onu öldürecek.

Poşulu PKK’lıyı halayına dâhil eden reklam filminden sonra bu film, kardeşlik havası çalmıyor, Fethullah Gülen kendisine geçmiş olsun diyen Başbakan Erdoğan’ın ses tonundan ne kadar memnun olup bunu ifade etse de nifak maalesef Zaman ve Today's Zaman gazetelerinde sürüyor.

Sarı Çiçek’i bizim ayaklarımız ezmeyecek, “PKK dershanelerin kapatılmasını istiyor” diyerek Başbakan Erdoğan’ı PKK ile işbirliği yapmakla suçlayanlar Sarı Çiçeği ezip yok edecek.

Zaman yine, 'Zaman Kardeşlik Zamanı' diyerek tüm Türkiye'yi hoşgörüye, kardeşliğe ve birlik olmaya davet ediyor, şimdi; tüm kalbimle istiyorum bunu... Bakalım Zaman Gazetesi kendini aşabilecek mi, yoksa reklamla mı yetinecek? 




Arif Şahin, 04.11.2013, Sonsuz Ark, Şaşkınların Tarihi 26




Seçkin Deniz Twitter Akışı