17 Eylül 2015 Perşembe

SA1769/KY1-CÇ151: Hasırlı/ Roman- Bölüm 3-5

"Yazgım kadınlara eşlik içinmiş; bunu şimdi daha iyi kavradım. Bu yerde, bu kadınlar cehenneminde daha bir iyi anlaşılıyor her bir şey."


“Cinayet etmedi cânı gibi anın câm
Boguldı seyl-i belaya tagıldı erkânı”
Taşlıcalı Yahya

BÖLÜM ÜÇ
5
Denge nedir Suat Ulu?

Denge Ömer Ağam, kişinin kurduğu düşlerle yaşadıklarının örtüşmesidir. Gün sonuna kadar kişiyi ayakta tutacak düşlerin yaşadıklarınla uyumlu olmasıdır. Yaşanacak olumsuzluklar için kıyıda biriktirdiğin anıların var olduğunun ayrımında olmaktır denge.

Suat Ulu denge nedir?

Kış geldiğinde.. aman! Hep zor sular bana yöneltiliyor.. bana yöneltiyorsunuz Ömer Ağam. Lütfen yani!

Yine duraksamalar başladı.. sızlanmalar sökün etmeye başladı..

Duraksamalar beraberinde huzursuzluğu getirir.. ağız dalaşmalarını.. karşılıklı tehditleşmeleri. Gözler kararır.

Yapılan iyilikler bir bir ortaya dökülür. Odaların içi yapılmış iyilik cesetleriyle dolar. Has oda iyilikler mezarlığıdır. Hatta her yeri sarayın iyilikler mezarı olmuştur. Bu saat dengenin bozulduğu saattir. Yüksek tonlu tartışma bağrışa döner. Bağrışlar bir odadan bir odaya sekerek doluşur büyük bir gürültüyle.

Kimilerinin uyku dengesi bozulur, dona kalır kimileri ayak yolunda, ağız tadıyla işenmez artık. Okkalı bir küfür yayılır ağızlardan. Ne yapacağını şaşırırlar halvet anında yakalananlar, gerçi hatun kişi için henüz başlamamıştır, belki hiç başlamayacaktır oysa er kişi için mesai bitmiştir bile. bitmesine bahane olur işte kötü mü?

Suat Ulu nedir denge?

Öğrettiklerinizle huzura çıkma gücüdür efendim, derim. O meşhur kahkahanı patlatırsın. Daştan her hangi bir vahada adı meçhul bir mahalde ağırdan satar kendini. Kimsenin anlamadığı sözcükler kullanır, bilgelerden aşırdığı tümcelerin altına atar imzasını. Kendi malıymışçasına sahiplenir. Gerekirse savaşır bunun için. Güğümlerini sorar son nefesinde Medaha Yenge. Güler Sedye Hala Medaha Yenge’nin haline. Dediği çıkar obalının Sedye Hala ile göbekleri bir kesilmişti Medaha Yenge’nin birinin ikindi üzeri gelir ölüm haberi, diğerinin akşamın alacalığında. İşte her şey denge üzerindedir Ömer Ağam.. efendim.. her şeyim.. kuşkusuz siz bunu zaten biliyorsunuzdur efendim.. her ne yandan gelirse gelsin hiçbir olumsuzluk sizin dengenizi bozamaz.. her şey sizin lehinizedir. Sizin lehinize olmayan ne var ki şu dünyada? Hem siz olmasanız dünya nasıl bir denge üzerinde durabilir ki? Denge sizin bakışınızdır efendim. Gözlerinizin devinişidir. Soluk alışınızdır. Kahvelere, şerbetlere tükürebilme ve daha başka şeyler –siz daha iyi bilirsiniz bu başka şeyleri.. öhm.- katabilmenin olanağının her an elinizin altında olmasıdır. Çıkınınızda hep bir yedek gerekçenizin tazeliği güvenirliliğidir.. denge.. efendimiz dengenin neliği kara mastık kulunuzu aşar..
Size gelen kadını-erkeği bana yollarsınız.. bana atarsınız.. Mahmut bana atar Serma bana atar.. kapı gıcırdar bana yamanır, tahta kurtları tahtaları kemirir benden sorulur.. gönül telimi titreten nağmelere boğar her çıngırak.. her pisliğe maydanoz olmak diye buna denir işte. Denge neresinde bütün bunların? Var mı izahı? Yok.. denge nedir? Elinin körü..

Mevsim bahar mı Serma?
Mevsim bahar mı Vildan?
Mevsim bahar mı kış mı Roxelenna?
Murat hangi mevsimdeyiz?

Ömer Ağam kış geçti mi yeni mi geliyor?

Kışın da dengesi var mıdır Ömer Ağam?

Ne olursun ey güneş kuyulara erken düşme? Dengeni koru ve dinlen.. dinlenmen gerektiğini kimseler söylemedi biliyorum.. bir an önce tükenesin diye yapıyorlar.. dinlen ve dengeni koru. Koru ki ay’ın yerinde gözü var.. bak benden söylemesi.. ne o öyle hemen dikilivermeler insanın karşısına? Sakın sözlerimi yabana atma.. biraz daha uzat şu dinlenme faslını.. çıkar iyiden iyiye yorgunluğunu..
“Kemuşin kemuşin.. meşlaşin.. meşlaşin.. meşlehşin.. meşlehşin..”

Ne olursun sevgili güneş birazcık ertele gelişini.. bir bugün için olsun.. varsın bir tek gün için.. kimse anlamaz.. kimsenin umurunda değildir geliş gidiş süren.. 




Cemal Çalık, 17.09.2015,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Hasırlı, Roman 

Seçkin Deniz Twitter Akışı