28 Aralık 2023 Perşembe

SA10506/SD2966: Janus Yüzlü Biden Yönetimi Suç Ortaklığını Gizleyemiyor

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Center for International Policy kıdemli araştırmacısı ve Johns Hopkins Üniversitesi devlet profesörü ve eski bir CIA analisti olan Melvin A. Goodman'a aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma verdiği askerî desteğe ve iki yüzlü tutumuna odaklanmaktadır. Analistin, "Netanyahu son yirmi yıldır Filistin halkını topyekûn aşağılamaya devam ediyor. Aynı zamanda İsrail'e siyasi, askeri ve diplomatik koruma sağlayan tek ülkeyi, ABD'yi de küçük düşürüyor ve utandırıyor. Netanyahu'nun Gazze'yi ABD tarafından tedarik edilen silahlarla bombalaması, ABD'yi İsrail'in etnik temizliği, özellikle de çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması konusunda suç ortağı haline getirmektedir." şeklindeki cümlesi açık bir betimlemedir.
Seçkin Deniz, 28.12.2023, Sonsuz Ark 

Janus-Faced Biden Administration Can’t Hide Its Complicity

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze'deki Filistin toplumunu yok etmek için ezici ve ayrım gözetmeyen askeri güç kullanma konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Netanyahu son yirmi yıldır Filistin halkını topyekûn aşağılamaya devam ediyor. Aynı zamanda İsrail'e siyasi, askeri ve diplomatik koruma sağlayan tek ülkeyi, ABD'yi de küçük düşürüyor ve utandırıyor. Netanyahu'nun Gazze'yi ABD tarafından tedarik edilen silahlarla bombalaması, ABD'yi İsrail'in etnik temizliği, özellikle de çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması konusunda suç ortağı haline getirmektedir.


Fotoğraf Kaynağı: lienyuan lee - CC BY 3.0

Biden yönetimi, 2,000 pound ağırlığında olan ve Filistinlilerin saklandığı beton sığınakları delebilen "bunker buster" bombalarını eleştirmektedir; ABD bu silahları tedarik etmektedir.  Bu bombalardan biri Jabalia mülteci kampına atılmış ve 100 kişinin ölümüne neden olmuştur. Biden yönetimi İsrail'in Mk82 güdümsüz ya da "dilsiz bombalar" kullanmasını eleştirmektedir; ABD savaşın başlangıcından bu yana bu silahlardan 5,000 adet sağlamıştır. Bu bombalar C-17 askeri kargo uçaklarıyla doğrudan ABD'den İsrail'e taşınmaktadır.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matt Miller'a "aptal bombaların" kullanımı sorulduğunda, bu konuda "yargıda bulunacak" bir konumda olmadığını söyledi.  Miller, "herhangi bir sayıda mühimmatı kullanmanın farklı yolları olduğunu" da sözlerine ekledi. İsrail dünyadaki teknolojik açıdan en gelişmiş silahlara sahiptir ve bu kadar hatalı bombalara güvenmek için hiçbir mazereti yoktur.

Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrail'i sivil kayıplardan kaçınmaya çağırdılar, ancak bu çağrılarını uygulamak konusunda hiçbir ilgi göstermediler. İsrail'in Gazze'yi "ayrım gözetmeksizin" bombalamasını eleştiren Biden, Kongre'den İsrail'in ABD silah stoklarına erişimine yönelik kilit kısıtlamaları kaldırmasını istedi.  Biden Netanyahu'ya iki devletli bir çözüme ulaşılana kadar savaşın bitmeyeceğini söyledi.  Ancak Netanyahu iki devletli çözüm fikrini hiçbir zaman kabul etmedi ve "Oslo anlaşmalarını durdurduğu" için övgü alırken yakalandı.

Geçtiğimiz hafta Blinken, nadiren kullanılan bir "acil durum yetkisi" kullanarak, kongrenin incelemesi için tanınan 15 günlük standart süreye riayet etmeden İsrail'e 14,000 tank mühimmatı fişeği teslim etti.  Bu teslimatlar Başkan Biden'ın sivillerin korunması ve insan haklarına ilişkin politikalarıyla çelişmektedir. Blinken'in Dışişleri Bakanlığı, ABD silahlarını kullanan hükümetlerin sivillere zarar verdiğine dair raporları araştırmak üzere tasarlanmış olan kendi Sivil Zarar Olayı Müdahale Kılavuzunu görmezden geldi. [Blinken'in vesayeti altındaki Dışişleri Bakanlığı pek çok politika konusunda çoğunlukla can çekişmektedir, bu konuya gelecekteki bir köşe yazımda değineceğim].

Savunma Bakanı Austin İsrail'i, artan sivil ölümleriyle ilgili uyarıları dikkate almaması halinde "stratejik yenilgi" riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. Bu arada Pentagon, silah transferlerini kolaylaştırmak için Tiger Team adı verilen bir ekibi görevlendirerek İsrail'e silah ihracatını hızlandırıyor. Ukrayna'ya silah transferi açık bir süreçtir; İsrail'e transfer ise nispeten gizlidir.   Üstelik Austin, ABD'nin İsrail'i desteklemek için "elimizden gelen her şeyi" yapacağını ifade ederek kayıtlara geçmiştir.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan geçen hafta İsrail'i Hamas'a karşı savaşında daha hassas bir strateji benimsemeye teşvik etmek üzere İsrail'deydi; bu da rehineleri kurtarmak, Hamas liderlerini öldürmek ve tünelleri yok etmek için daha küçük elit güçlerin kullanılması anlamına geliyor. Ancak Sullivan İsrail'in taktiklerini azaltması için herhangi bir zaman çizelgesi sunmadı ve İsrail'den ayrılmadan önce İsrail'in taktikleriyle ilgili farklılıkları küçümsedi ve İsrail saldırısının "aylarca" devam edeceğini kabul etti. Başkan Biden İsraillilere operasyonel rejimlerini değiştirmeleri için yılsonuna kadar süre verdi ama bu özellikle beceriksizce bir jestti.  Netanyahu hem Başkan'a hem de İsrail Başbakanı'nın yanında yer alan ve İsrail'le farklılıklar olduğu yönündeki iddiaları "yanlış anlaşılma" olarak nitelendiren Ulusal Güvenlik Danışmanı'na karşı küçümseyici bir tavır takındı.

Netanyahu ve "savaş kabinesi", ABD liderlerinin tavsiyelerini göz ardı etmenin yanı sıra, Mossad şefi David Barnea'nın CIA direktörü William Burns ile birlikte Katar'a dönerek yeni bir rehine anlaşması için müzakereleri yeniden başlatma çabalarını da engelledi. İsrail haber medyasına göre savaş kabinesi, savaşın Katar'daki Hamas liderlerinin Gazze'deki mevkidaşlarıyla temas kurmasını zorlaştıracağı gerekçesiyle İsrail'in bir anlaşma taslağı önermemesine ya da görüşmelere başlamamasına karar verdi.  Muhtemelen Netanyahu, Barnea ve CIA direktörü Burns'ün ateşkes karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını başarılı bir şekilde sağlama becerilerini küçümsüyor ve çabalarının basında olumlu bir şekilde yer almasına içerliyor.  İsrail basını Biden'ın rehinelerin durumuna Netanyahu'dan çok daha fazla empati gösterdiğini kabul ediyor.

Biden, Netanyahu'nun ABD'yi manipüle etme çabalarına yabancı değil. Netanyahu sözde barış sürecine her zaman karşı çıkmış ve Oslo sürecini yok etmekle övünmüştür. Başkan Yardımcısı Biden ve Dışişleri Bakanları Hillary Clinton ve John Kerry de dahil olmak üzere ABD liderlerinin resmi ziyaretler için İsrail'de bulundukları zamanlarda Batı Şeria'daki yeni yerleşimlerin duyurulmasını zamanlayarak son ABD yönetimlerini utandırdı. Netanyahu'nun sapkınlığının en düşük noktası 2015 yılında, Başkan Barack Obama'yı utandırmak ve İran nükleer anlaşmasının imzalanmasını engellemek amacıyla Kongre'nin ortak oturumunda konuşma yapma davetini kabul ettiğinde yaşandı. Netanyahu'nun bu hareketinin siyasi bedelini ödemesi gerekirdi ama bunun yerine ABD'nin İsrail'e bugüne kadar yaptığı en cömert askeri yardım teklifini aldı.

Netanyahu ve savaş kabinesi, Biden, Blinken ve Sullivan da dahil olmak üzere ABD'nin önde gelen liderlerini, Hamas'a karşı askeri harekatın geçici olarak durdurulması için kamuoyu önünde çaba sarf ederken, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ağır bombardımanın aylarca devam edeceğini vurgulayarak özellikle zayıf gösteriyorlar.  Biden yönetimi her türlü ateşkes girişimini engelleyerek ve askeri yardımları aceleye getirerek İsrail'in isteklerini yerine getirdiği sürece Netanyahu'nun politikalarını yumuşatması için bir neden yok.

Sonuç olarak hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da şiddet devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Batı Şeria'da 2000'li yılların başındaki İkinci İntifada'dan bu yana en fazla Filistinli öldürüldü. ABD her geçen gün daha da kötüleşen insani krizi görmezden geldiği sürece, İsrail'in apartheid ve işgal politikaları bir yana, Hamas ve İsrail'in vahşetine bile bir cevap bulunamayacaktır.

Melvin A. Goodman, 18 Aralık 2023, Counter Punch

(Melvin A. Goodman, Center for International Policy'de kıdemli araştırmacı ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde devlet profesörüdür. Eski bir CIA analisti olan Goodman, "Failure of Intelligence: The Decline and Fall of the CIA and National Insecurity: The Cost of American Militarism. and A Whistleblower at the CIA.- İstihbaratın Başarısızlığı: CIA'nın Gerileyişi ve Çöküşü ve Ulusal Güvensizlik: Amerikan Militarizminin Bedeli. ve CIA'da Bir İhbarcı" kitabının yazarıdır. Son kitapları “American Carnage: The Wars of Donald Trump-“Amerikan Katliamı: Donald Trump'ın Savaşları” (Opus Publishing, 2019)  ve “Containing the National Security State-Ulusal Güvenlik Devletinin Kontrol Altına Alınması” (Opus Publishing, 2021). Goodman counterpunch.org'un ulusal güvenlik köşe yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 28.12.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı