19 Ekim 2022 Çarşamba

SA9893/MT99: Bitki Bazlı Diyetin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 6 Sağlık Faydası

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark, tıbbî olarak sağlıklı beslenmenin 'etsiz' olamayacağını düşünmekte ve dengeli sebze-meyve-tahıl ürünleri tüketimi ile birlikte et tüketimini de önermektedir. 
Seçkin Deniz, 19.10.2022, Sonsuz Ark


6 Scientifically Proven Health Benefits of a Plant-Based Diet

"Yeni araştırma, tüm doktorların bu altı sağlık durumu için bitki bazlı diyetlerin yararlarının farkında olması gerektiğini savunuyor."

American Journal of Lifestyle Medicine dergisindeki yakın tarihli bir yoruma göre, tüm doktorlar bitki bazlı bir diyetin COVID-19, diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalık ve kilo kaybı dahil olmak üzere altı farklı sağlık durumu için avantajlarının farkında olmalıdır. 

İnsan Sağlığı Gücü Uzun Ömür Kavramı


Kilo vermek, diyabetten kaçınmak veya Alzheimer riskinizi azaltmak istiyorsanız bitki bazlı bir diyet yardımcı olabilir.

FACLM, Sorumlu Tıp Doktorlar Komitesi tıp eğitimi direktörü Saray Stanciç'in ortak yazarı Saray Stanciç, “Tıp alanı, toplumdaki belirgin etkisine rağmen, sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini teşvik etmek için çok az yatırım yaptı” diyor. “Bunun sonucu, özellikle obezite ve diyabet oranları olmak üzere sürekli artan kronik hastalık istatistiklerimize yansıyor.”

Yazarlar, tıp fakültelerinin dört yıl boyunca yalnızca yetersiz düzeyde beslenme eğitimi verdiğini ve bu durumun lisansüstü eğitim sırasında düzelmediğini iddia etmektedir. Yakın zamanda 600'den fazla kardiyologla yapılan bir araştırmaya katılan kardiyologların yüzde 90'ının eğitim sırasında gerekli beslenme eğitimini almadıklarını belirttiğine dikkat çekiyorlar.

Yorum, tüm doktorların beslenme uzmanı olması gerekmediğini kabul ediyor, ancak en azından, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ayrıntılı kanıtlar sundukları bu altı koşul için bitki bazlı bir diyetin avantajları hakkında temel bir anlayışa sahip olmaları gerektiğini iddia ediyor. :

  1. Kilo kaybı ve bakım. 70.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, vegan diyet uygulayanlar, yapmayanlara göre yaklaşık 9 kilo daha az kiloluydu. Ayrıca daha düşük ölüm riskine sahiptiler.
  2. Kalp-damar hastalığı. Hayvansal ürünler, kardiyovasküler hastalıkların temel itici güçleri olan doymuş yağ ve kolesterol bakımından yüksektir. Ancak yakın tarihli bir meta-analiz, vejetaryen diyet tüketenlerin LDL “kötü” kolesterolü 13 mg/dl azalttığını buldu. Başka bir analiz, vejetaryenler arasında omnivorlara kıyasla %24 daha düşük kalp hastalığı ölüm oranı buldu.
  3. Kanser. Aktif olmak ve meyve, sebze ve kepekli tahıllarla zengin beslenmek gibi sağlıklı alışkanlıklar edinmek meme kanseri riskini %70'e kadar azaltabilir. Ayrıca, araştırmalar soya ve yüksek lifli diyetlerin meme kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Süt ürünleri ağırlıklı beslenmek prostat kanseri riskini artırıyor. Günlük kırmızı ve işlenmiş et tüketimi kolorektal kanser riskini artırsa da yüksek lifli diyetler bu riski azaltıyor.
  4. Diyabet. Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışması, Hemşirelerin Sağlık Çalışması ve Hemşirelerin Sağlık Çalışması II'den katılımcıları içeren bir Harvard araştırmasıı, bitki bazlı bir diyet tüketenlerin tip 2 diyabet riskinde %34'lük bir azalma bekleyebilecekleri sonucuna varmıştır. 
  5. Alzheimer hastalığı. Bir araştırma, yeşil yapraklı sebzeler, diğer sebzeler, fasulye, çilek, kuruyemiş gibi beyin açısından sağlıklı gıdalara odaklanmanın, öncelikle bitki bazlı Akdeniz-DASH Nörodejeneratif Gecikme İçin Diyet Müdahalesi (MIND) diyetine bağlı kalmanın ve kepekli tahılların, Alzheimer hastalığı riskini %60 oranında azalttığını gösterdi.
  6. COVID-19. Harvard'ın akıllı telefon tabanlı COVID-19 çalışması, öncelikle bitki bazlı bir diyet tüketenlerde ciddi COVID-19 riskinde %41'lik bir azalmanın yanı sıra herhangi bir şiddette enfeksiyonda %9'luk bir azalma olduğunu buldu.

Doktorların bunu hastalara danışmanlık yaparak, hastanelerin sağlıklı menüler sunmasını sağlayarak, topluluk içinde ders vererek, makaleler yazarak yapmalarını öneren yoruma göre, "Dünya çapındaki tüm doktorların sağlıkta diyet ve yaşam tarzının önemi hakkında konuşmalar yapma, sosyal medyayı kullanma ve medyaya yorum yapma zamanıdır." 

PHYSICIANS COMMITTEE FOR RESPONSIBLE MEDICINE, 22 Temmuz 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 19.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: “Sağlığın Geliştirilmesi İçin Bitki Bazlı Diyetlerin Altı Uygulaması” Saray Stancic, MD, Josh Cullimore, MD ve Neal Barnard, MD, 26 Mayıs 2022, American Journal of Lifestyle Medicine. DOI: 10.1177/15598276221104023

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı