6 Ekim 2022 Perşembe

SA9873/SD2556: İngiltere'nin Piyasa Bozgununun Arkasında Brexit ideolojisi Yatıyor

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İngiliz siyaseti ve FT hafta sonu dergisi için haftalık köşe yazısı yazan FT'nin baş siyasi muhabiri, haber editörü, FT.com'un genel yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü olarak çalışan, Birleşik Krallık baş siyasi yorumcusu ve Financial Times'ın Birleşik Krallık editörü Robert Shrimsley'e aittir ve İngiltere'de yaşanan ekonomik çöküşe odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 06.10.2022, Sonsuz Ark 


Brexit ideology lies behind the UK’s market rout

"Kwarteng'in geçen haftaki açıklaması, mutlakiyetçiliğin ekonomi üzerindeki yükselişinin sadece bir tezahürüydü."

Sorun, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha da arttıramamasıdır. Hayır, bekleyin, gerçekten konu tamamen Fed'in parasal sıkılaştırması ve doların gücü ile ilgili. Kendilerini daha fazla eleştiren Muhafazakarlar, başbakanın açıklamasında kamu maliyesini göz ardı eden ideolojik aşırı erişimi ve ihmali görebilirler, ancak sterlin düşüşünü ve yaldız getirilerinin sıçramasını gören piyasa düşüşü için bolca günah keçisi var.

Yine de bu yakın nedenler, yalnızca Birleşik Krallık ekonomisinin dövüldüğü örstür. Altta söz edilemez bir şey var: Brexit'in neden olduğu ekonomik hasar, özellikle de onun katı Muhafazakar gerçekleşmesinin fantezi ekonomisi.

Muhafazakarlar, doğal olarak, imza politikalarının ulusu daha da yoksullaştırdığını kabul etmek istemiyorlar. İşçi Partisi, seçmenleri yabancılaştırmaktan korkuyor. Öyle olsa bile, kanıt, halkın noktalara katıldığıdır.

Piyasalar öncelikle Kwasi Kwarteng'den kaynaklanan kötü mali tabloya tepki gösteriyor. Ancak hem şansölyenin (Maliye  Bakanı) kararları hem de tepki, tamamı Brexit mutlakiyetçiliğinden kaynaklanan eylem ve tutumların doruk noktasıdır; kaybedilen pazar erişiminden, AB ile devam eden çatışmalardan, GSYİH'ye çok az katkı sağlayan aşırı abartılmış ticaret anlaşmalarından, İngiliz kurumlarına yönelik sürekli saldırılardan ve başbakan Liz Truss'un ekonomik ortodoksiye saldırısından. Yatırımcılar mesajı aldı. İngiltere bir zamanlar olduğu gibi bahis konusu değil.

Kwarteng'in geçen haftaki açıklaması, ideolojinin ekonomi üzerindeki yükselişinin sadece bir tezahürüydü. Alışılmışın dışında büyüme stratejilerinin umutsuz arayışı, kısmen, sürekli olarak Brexit anlaşmasına atfedilen 15 yılda üretkenliğe yüzde 4'lük isabetten kaynaklandı.

Dolayısıyla İngiliz ekonomisi, şoklara karşı direncini zayıflatan, kötü bir şekilde başarısızlığa uğramış bir Brexit'in yandaş hastalıklarını sergiliyor. Piyasalar geçen hafta ürktüğünde, onlara çok az şey güven verebilirdi.

Uyarılar oradaydı. Muhafazakarlar, doların gücünün çoğu para birimini baskı altına aldığı konusunda haklı (sterlinin düşüşü çok keskin olsa da), ancak bunun Brexit'ten bu yana sterlin düşüşüne daha geniş bir bağlamda konulması gerekiyor. Sterlin, Brexit oylamasından önceki aylarda elde ettiği seviyelere yalnızca İngiltere'nin erken pandemi toparlanmasında yaklaştı. Bu enflasyonist boşluğu derinleştirdi. Haziran ayına kadar, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, ekonominin “oldukça erken ve diğerlerinden biraz daha fazla zayıfladığı” konusunda uyarıyordu. Brexit kaynaklı işgücü kıtlığı ve gıda fiyatlarındaki artışlar baskılara eklendi.

En azından finansal hizmetlere yönelik daha olumlu bir tutum olduğuna dair işaretler olsa da, kilit sektörlerin öncelikleri azaltıldı.

Birleşik Krallıklı bilim adamları, hükümetin Kuzey İrlanda protokolüne ilişkin katı tutumuna misilleme olarak AB'nin Horizon programından ihraç edilmekle karşı karşıya.

Geçen hafta mali ihtiyat normlarından ayrılış, tek başına gerçekleşebilen bir şey değil, 2016 referandumundan bu yana Muhafazakarları yönlendiren ekonomiye aldırışsızlığın bir parçası olarak görülmelidir. Kwarteng'in Bütçesi, serbest piyasa Brexit'çilerinin talep ettiği vergi indirim stratejisinin mantıklı bitiş noktasıydı. Ancak dış şoklar ve parti siyaseti, bu stratejinin diğer tarafındaki harcama kesintilerini engellediğinden, ekonomik ortodoksinin sonunu ilan etmek daha kolaydı.

Kendinize başkalarının hatalı olduğunu söylemeye devam ederseniz olacağı budur. Benzer şekilde, altı yılınızı siyasi istikrarı destekleyen kurumları yontmak, yasa dışı bir şekilde parlamentoyu askıya almak, yargıyı sömürmek ve kontrol ve dengeyi aşındırmak için harcarsanız, yatırımcılar endişelenmeye başlarsa şaşıramazsınız. Şimdi bile Muhafazakarlar, ülkeyi hükümetlerinin mali tutarsızlığından korumak için daha fazlasını yapmadığı için merkez bankasını suçlamayı tercih ediyor. İtalya veya Türkiye ile yapılan karşılaştırmalar abartılı, ancak eğlenmeleri bile bir endişe olmalı.

Muhafazakarların tek şansı, İşçi Partisi'nin bu konudaki korkusu. Liderler, bu haftaki parti konferansında, "Brexit'in işe yaraması" ile ilgili genellemeleri ve önemli ancak artımlı değişiklik örneklerini tercih ederek bu konunun etrafından dolaştılar. Keir Starmer'ın buradaki tek önceliği, tek pazara yeniden katılarak göçmenlik kontrollerini zayıflatmamaya söz vererek Tory saldırılarını savuşturmak. 17 puanlık bir kamuoyu yoklaması sonucu ve kendini yok eden bir hükümet varken, daha kolay hedefler varken neden risk alsın?

Öyle olsa bile, bir zamanlar ekonomik yavaş bir delinme olan şey şimdi duyulabilir bir tıslama. Geçen hafta seçmenleri, özellikle de 8,3 milyon konut kredisi sahiplerini Muhafazakarların ekonomiyi kötü yönettikleri argümanına fazlasıyla açık hale getirdi. Brexit'in başarısızlığı bu eleştirinin merkezinde olmalı. (Birçoğu bunun yalnızca başarısız olabileceğini söyleyecektir, ancak bazı sürümler açıkça diğerlerinden daha kötüdür.)

Truss, en azından Brexit'i ikiye katlama ve ekonomik ortodoksiye karşı koyma sözü vererek liderlik yarışını kazandığı için tatsız seçeneklerle karşı karşıya kaldı. Bazı vergi indirimlerinden uzaklaşması gerekirken, içgüdüsü, popüler olmayan harcama indirimlerini öne sürmek olacaktır.

Bir diğer küçük adım, Kuzey İrlanda protokolü üzerindeki anlaşmazlığı halletmek olacaktır. Bu kamu maliyesi için her derde deva değil - bu hala daha acil bir yanıt gerektiriyor - ancak ruh halini değiştirebilir, ticaret anlaşmazlığı korkularını azaltabilir ve İngiltere'nin yeniden ekonomik istikrara öncelik verdiğini gösterebilir.

Ancak Muhafazakarlar şimdi sığınak modunda, yalnızca zaten hemfikir oldukları kişileri dinliyorlar. Şimdi iktidar partisinin gerçek zamanlı patlamasını izliyoruz. Cehennem gibi bir gösteri olacak, ancak ne yazık ki biletler pahalı olacak.

Robert Shrimsley, 28 Eylül 2022, Financial Times

(Robert Shrimsley, Birleşik Krallık baş siyasi yorumcusu ve Financial Times'ın büyük bölümünün Birleşik Krallık editörüdür. İngiliz siyaseti ve FT hafta sonu dergisi için haftalık bir köşe yazısı yazıyor. Bundan önce, FT'nin baş siyasi muhabiri, haber editörü, FT.com'un genel yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü olarak görev yaptı.)

Seçkin Deniz, 06.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı