13 Temmuz 2022 Çarşamba

SA9745/MT71: DNA Mutasyon Araştırması Sigara İçenlerin Çoğunun Neden Akciğer Kanseri Olmadığını Ortaya Çıkardı

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Dr. Spivack, "En ağır sigara içenler en yüksek mutasyon yüküne sahip değildi" diyor. "Verilerimiz, bu bireylerin daha fazla mutasyon birikimini bastırmayı başardıkları için yoğun sigara içmelerine rağmen bu kadar uzun süre hayatta kalmış olabileceklerini gösteriyor. Bu mutasyonların dengelenmesi, bu insanların DNA hasarını onarmak veya sigara dumanını detoksifiye etmek için çok yetkin sistemlere sahip olmalarından kaynaklanabilir.”


DNA Mutation Research Reveals Why Most Smokers Never Get Lung Cancer

Sigara içmek ezici bir çoğunlukla akciğer kanserinin ana nedenidir, ancak sigara içenlerin yalnızca küçük bir kısmı kanser hastalığına yakalanır. Albert Einstein Tıp Fakültesi'ndeki bilim adamları tarafından yürütülen ve 11 Nisan 2022'de Nature Genetics'te çevrimiçi yayınlanan bir araştırma, bazı sigara içenlerin mutasyonları sınırlayarak onları akciğer kanserinden koruyan güçlü mekanizmalara sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bulgular, hastalık için artan riskle karşı karşıya olan ve bu nedenle özellikle yakın izlemeyi gerektiren sigara içenlerin belirlenmesine yardımcı olabilir.


Sigara Akciğer Kanseri Illüstrasyonü

Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Einstein'da tıp, epidemiyoloji ve nüfus sağlığı ve genetik profesörü ve Montefiore Sağlık Sistemi göğüs hastalıkları uzmanı Medikal Doktor Simon Spivack, (M.P.H), "Bu, akciğer kanseri riskinin önlenmesi ve erken teşhisine yönelik önemli bir adım olabilir ve sağlık harcamalarının arttığı ve acıların çoğunluğunun yaşandığı geç evre hastalıklarla savaşmak için ortaya konan herkülvâri çabaları terk etmeye yarayabilir." diyor.


Simon Spivack, Medikal Doktor, M.P.H Araştırmaınn Kıdemli Yazarı. Kaynak: Albert Einstein Tıp Fakültesi

Hücre Mutasyonlarını Araştırmak İçin Engelleri Aşmak

Sigara içmenin normal akciğer hücrelerinde DNA mutasyonlarını tetikleyerek akciğer kanserine yol açtığı uzun zamandır varsayılmaktadır. Araştırmanın eş-kıdemli yazarlarından biri ve profesör ve genetik başkanı, oftalmoloji ve görsel bilimler profesörü ve Einstein'da Moleküler Genetik bölümü Lola ve Saul Kramer Kürsüsü (ayrıca Çin, Şanghay'daki Jiaotong Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tek Hücreli Omics Merkezi'nde) bulunan Jan Vijg, Ph.D., "Ancak, normal hücrelerdeki mutasyonları doğru bir şekilde ölçmenin bir yolu olmadığı için, araştırmamıza kadar bu asla kanıtlanamazdı." diyor. Dr. Vijg, birkaç yıl önce tek tek hücrelerin tüm genomlarını sıralamak için geliştirilmiş bir yöntem geliştirerek bu engeli aştı.

Tek hücreli tam genom dizileme yöntemleri, gerçek mutasyonlardan ayırt edilmesi zor olan dizileme hatalarına neden olabilir; bu, nadir ve rastgele mutasyonlar içeren hücreleri analiz ederken ciddi bir kusurdur. Dr. Vijg, tek hücreli çoklu yer değiştirme amplifikasyonu (SCMDA) adı verilen yeni bir sıralama tekniği geliştirerek bu sorunu çözdü. 2017'de Nature Methods'da bildirildiği gibi, bu yöntem sıralama hatalarını açıklıyor ve azaltıyor.

Einstein araştırmacıları, normal akciğer epitel hücrelerinin (yani, akciğeri kaplayan hücreler) mutasyonel manzarasını iki tür insandan karşılaştırmak için SCMDA'yı kullandılar: Hiç sigara içmeyen, 11 ila 86 yaş arası 14 kişi; ve yaşları 44 ile 81 arasında değişen, maksimum yılda 116 paket yılı sigara içen 19 sigara içicisi. (Bir paket yılı sigara, bir yıl boyunca günde içilen 1 paket sigaraya eşittir.) Hücreler, kanserle ilgisi olmayan tanı testleri için bronkoskopi yapılan hastalardan toplandı. Dr. Spivack, "Bu akciğer hücreleri yıllarca, hatta on yıllarca hayatta kalır ve bu nedenle hem yaş hem de sigara ile mutasyonlar biriktirebilir" diyor. "Akciğerdeki tüm hücre türleri arasında kansere dönüşme olasılığı en yüksek olanlar bunlar."


Jan Vijg, (Ph.D), Araştırmanın Kıdemli Yazarı. Kaynak: Albert Einstein Tıp Fakültesi

Sigaranın Neden Olduğu Mutasyonlar

Araştırmacılar, sigara içmeyenlerin akciğer hücrelerinde yaşlandıkça mutasyonların (tek nükleotid varyantları ve küçük eklemeler ve silmeler) biriktiğini ve sigara içenlerin akciğer hücrelerinde önemli ölçüde daha fazla mutasyon bulunduğunu tespit ettiler. Dr. Spivack, "Bu deneysel olarak, sigara içmenin daha önce varsayıldığı gibi mutasyonların sıklığını arttırarak akciğer kanseri riskini artırdığını doğrulamaktadır" diyor. "Bu, sigara içmeyenlerin çok azının akciğer kanserine yakalanmasının bir nedeni iken, ömür boyu sigara içenlerin %10 ila %20'sinin akciğer kanserine yakalanmasının nedeni de budur."

Araştırmada elde edilen bir başka bulgu: Akciğer hücrelerinde saptanan hücre mutasyonlarının sayısının, sigara içilen paket yıl sayısıyla doğru orantılı olarak artması ve muhtemelen akciğer kanseri riskinin de artması. Ancak ilginç bir şekilde, hücre mutasyonlarındaki artış, 23 paket yıllık maruziyetten sonra durdu.

Dr. Spivack, "En ağır sigara içenler en yüksek mutasyon yüküne sahip değildi" diyor. "Verilerimiz, bu bireylerin daha fazla mutasyon birikimini bastırmayı başardıkları için yoğun sigara içmelerine rağmen bu kadar uzun süre hayatta kalmış olabileceklerini gösteriyor. Bu mutasyonların dengelenmesi, bu insanların DNA hasarını onarmak veya sigara dumanını detoksifiye etmek için çok yetkin sistemlere sahip olmalarından kaynaklanabilir.”

Bulgu yeni bir araştırma yönüne yol açmıştır. Dr. Vijg, “Artık birinin DNA onarımı veya detoksifikasyon kapasitesini ölçebilecek ve kişinin akciğer kanseri riskini değerlendirmede yeni bir yol sunabilecek yeni testler geliştirmek istiyoruz” diyor.

Albert Einstein College Of Medicine, 12 Nisan 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 13.07.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Zhenqiu Huang, Shixiang Sun, Moonsook Lee, Alexander Y. Maslov, Miao Shi, Spencer Waldman, Ava Marsh, Taha Siddiqui, Xiao tarafından “İnsan bronş epitel hücrelerindeki somatik mutasyonların yaşlanma ve sigara içmeyle ilgili tek hücreli analizi” Dong, Yakov Peter, Ali Sadoughi, Chirag Shah, Kenny Ye, Simon D. Spivack ve Jan Vijg, 11 Nisan 2022, Nature Genetics . DOI: 10.1038/s41588-022-01035-w

Araştırma, "Yaşlanma ve sigara ile ilişkili olarak insan bronş epitel hücrelerindeki somatik mutasyonların tek hücreli analizi" başlığını taşıyor. Diğer Einstein yazarları şunlardır: Zhenqiu Huang, Ph.D., Shixiang Sun, Ph.D., Moonsook Lee, MS, Yakov Peter, Ph.D., Ali Sadoughi, MD, Chirag Shah, MD ve Kenny Ye, Ph.D. D., Miao Shi, Ph.D., Spencer Waldman, BS, Ava Marsh, BA, Taha Siddiqui, MBBS, Alexander Y. Maslov, MD, Ph.D. (ayrıca Voronezh Devlet Mühendislik Teknolojisi Üniversitesi, Voronezh, Rusya'da) ve Xiao Dong, Ph.D. (ayrıca Minnesota Üniversitesi, Minneapolis MN'de).

Bu araştırma, Ulusal Sağlık Enstitülerinden (U01 ES029519-01, U01HL145560, AG017242 ve AG056278) sağlanan hibelerle desteklenmiştir.


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı