23 Nisan 2022 Cumartesi

SA9639/MT48: Garip Çift: Franco'nun Müslümanlarla İttifakı

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Avrupa ve Güney Amerika'dan haberler yapan serbest gazeteci Thomas Graham'a aittir ve İspanyol kontrolündeki Fas toprağı Ceuta'ya ve Franco liderliğindeki İspanyolların çıkarları için savaşan Ceuta'nın Müslüman sakinleri Müdavimler'e yönelik tarihe ve ayrımcılığa odaklanmaktadır. Kuzey Afrika'da İspanya ve Fas arasındaki iki sınır kenti olan Melilla 1497'den, Ceuta da 1580'den beri İspanyol işgali altındadır; İspanya anayasasına göre ikisi de özerk il statüsünde bulunuyor. Fas Başbakanı Sadeddin El-Osmani'nin 22 Aralık 2020'de, Kuzey Afrika'daki İspanyol toprağı Ceuta ve Melilla kentleri için "Batı Sahra gibi Fas'ındır" şeklindeki açıklaması, iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştır. Büyük bir ihanetin lanetlediği bu iki coğrafya parçasında yaşayan Müslümanların aşırı sağcı İspanyol Vox partisi tarafından İslamofobi aracı olarak kullanılması tarihi sorgulamalara neden olmuştur. Dünya'nın bu Avrupa'ya çok yakın köşesinde unutulmuş gibi görünen insanların uyanmaya başladığı bir döneme giriyoruz... Türkiye Ceuta ve Melilla'nın tarihi niteliklerini dikkate alarak etkin bir politik süreç tasarlamalıdır. 
Seçkin Deniz, 23.04.2022, Sonsuz Ark


The Odd Couple: Franco’s Alliance With Muslims
"Ceuta'da Fas sınırı olmadan önce aynı tarafta savaştılar. Şimdi İspanya'nın aşırı sağı, eski ortaklarının sadakatleri ile ilgili şüpheler uyandırıyor."

Geçen yaz İspanya'nın Kuzey Afrika yerleşim bölgesi Ceuta'dan (Septe) sıcaklık artmaya devam ediyormuş gibi geldi. Kara sınırı Mart 2020'den beri mühürlenmişti. Fas pandemi nedeniyle burayı kapattı, ancak başka yerlerde sınırlar yeniden açıldığı halde kapalı kaldı ve ekonomiyi boğdu. Ardından, Mayıs ayında üç gün boyunca, 10.000 göçmen iki ülke arasındaki sınır duvarının etrafından yüzerek  geldi. Ceuta, İspanya-Fas ilişkilerinde bir baskı noktasıydı.


Ceuta'dan gelen müdavimler (The Reulars), Madrid sokaklarında yapılan geçit töreni sırasında / 2017 / Manu Reino/ SOPA Images / Getty Images aracılığıyla LightRocket

Bu arada İspanya'nın aşırı sağ partisi Vox, şehrin Müslüman cemaatini kandırıyordu. Kurban Bayramı'na kadar geçen haftalarda Ceuta'da resmi tatil olan kutlamayı halk sağlığı gerekçesiyle engellemeye çalıştı. Bundan önce, Vox sözcüsü Ceuta'nın Müslüman temsilcilerini Fas'ın “beşinci köşe yazarları” olarak adlandırmaya başlayınca yerel meclis haftalarca askıya alınmıştı. Topluluğun gerçek bağlılıkları hakkındaki imalar sabitti.

Bu, Avrupa'daki aşırı sağ olgusunun bir başka tezahürü olarak şaşırtıcı görünebilir. Ama bu her zaman böyle değildi. İspanyol aşırı sağının, başka bir enkarnasyonda, Ceuta'nın Müslümanlarına ihtiyaç duyduğu ve onlara hediyeler sunduğu bir zaman vardı. Bunlardan biri, Avenida de África'daki Muley el-Mehdi camii, İspanya İç Savaşı'nın ortasında inşa edilmiştir. Kapıların arkasında, gölgeli girişinde İspanyolca, sonra Arapça bir ithaf yazısı vardır.

"ve barış gülleri açtığında, sana en güzel çiçeklerini vereceğiz."
Francisco Franco, 3 Nisan 1937

Ceuta, stratejik bir yerde küçük bir bölgedir. İber Yarımadası'ndan birkaç kilometre uzaklıkta, Cebelitarık Boğazı'nın güney tarafını sarıyor. Birçok kez el değiştirdi, ancak 17. yüzyıldan beri İspanyol kontrolü altında. İspanyol himayesinin kurulduğu 1912 yılına kadar izole bir tahkimattı. Ceuta, İspanya'nın Kuzey Afrika'yı sömürgeleştirmesi için bir sıçrama tahtası olarak kullanıldı.

İspanya'nın diktatörü olacak adam olan Franco, aynı yıl Afrika'ya gelmişti. Genç ve hırslıydı. Terfiye giden yol eylemden geçiyordu, bu yüzden yeni kurulan Müdavimlere katıldı. Bunlar İspanyol subayları olan Faslı askerlerdi ve genellikle ön saflarda yer alırlardı.

O zamanlar İspanyol himayesindeydi, İspanyol kontrolü altındaydı. 1913'ten 1919'a kadar, Jebala kabile konfederasyonunun lideri Muley Ahmed el Raisuni, İspanyollara karşı bir gerilla savaşı verdi. Daha sonra, 1921'de Abd el-Krim, Rif kabilelerini birleştirdi ve Yıllık'ta ordularını bozguna uğratarak İspanyolları korkunç bir yenilgiye mahkum etti. İspanyollar 10.000'den fazla asker kaybettiler. Abd el-Krim, Fransız ve Fas orduları İspanyollara katılıp onu teslim olmaya zorlayana kadar, beş yıllık bir savaşta İspanya ile çıkmaza girene kadar savaşmaya devam etti.

Koruma altındaki bu savaş yılları Franco için biçimlendiriciydi ve Afrika Ordusu için bir gurur kaynağı olarak Müdavimleri (Muvazzaflar- The Regulars) kurdular. Ancak Yıllık felaketi, siyasi ve askeri kurumlar arasında sonunda İspanya İç Savaşı'na yol açacak bir sürtüşme yarattı. 1936'da Ceuta bir kez daha bir istila için sıçrama tahtası oldu. Franco, Afrika Ordusunu 80.000  Müdavim ile birlikte anakaraya götürdü.

Ceuta'daki Müdavimlerin (Muvazzaflar- The Regulars)  kışlasının girişi zorlu. Hafif yokuş yukarı, orta çağa benzeyen siperler yükseliyor. İki parça top girişe doğru bakıyor ve askerler ellerinde tüfekleriyle sizi izliyor. Tepedeki taşa Ceuta'da sık sık görülen bir ifade yazılıdır: Todo por la patria - Her şey vatan için.


Ceuta'daki Müdavimlerin (Muvazzaflar- The Regulars) kışlasının girişi. Tepede şöyle yazıyor: Her şey Anavatan İçin / Thomas Graham

Kışla iç kısmıyla, 1920'lerden, zamanın neo-Mağribi tarzında, at nalı kemerleri ve arabesk çinileriyle kırmızı-beyaz binalardan oluşan bir komplekstir. Gittiğim gün, bir geçit törenine hazırlanıyorlardı ve düzinelerce asker, Müdavimlerin Fas kökenini hatırlatan kendine özgü kırmızı şapkasını takmış, üniformalarıyla ortalıkta geziniyorlardı. Beni gezdiren müdavim, Endülüs'te bir liman kenti olan Algeciras'tandı, Müslüman olmayan bir kadındı. "Başlangıçta, Müdavimlerin belki %90'ı Müslümandı," dedi bana. “Bugün, daha çok %30 veya %40 gibi.”

Rehbere Müdavimler ve Ceuta'nın Müslüman cemaatinin tarihi hakkında bir yazı yazdığımı söylediğimde, himaye döneminde asker ailelerinin yaşadığı kışlanın yanındaki mahalleyi işaret etti. Erkekler savaşa giderken, eşleri ve çocukları bir düzeyde sağlık ve eğitim hizmeti alıyorlardı. Ayrıca, bir anlamda hemşerilerine veya en azından aynı inancı paylaşanlara karşı savaştıkları için misillemelerden korunuyorlardı.

Kışla müzesinde, bazı eşyalar bu gerilimi vurguluyordu. Bir cam dolapta Abd el-Krim'in Ajdir'deki evinden alınan savaş ganimetleri bulunuyordu. Bunlar arasında, Rif'i bombalar ve kimyasal silahlarla terörize eden uçaklardan oluşan bir çocuk taslağı gibi görünen çizimin yanı sıra kısa ömürlü Rif Cumhuriyeti için hazırlanmış, ancak hiç basılmamış bir prototip banknot da vardı.


Rif Savaşı sırasında Abd el-Krim'in Ajdir'deki evinden ele geçirilen bir çocuğun çizimi gibi görünen şey / Thomas Graham


Abd el-Krim'in kısa ömürlü Rif Cumhuriyeti için hazırlanmış ancak hiç basılmamış bir prototip banknot / Thomas Graham

Müzenin onur köşesi Sala de Heroes'a verilmişti. Garip bir şekilde anestezik krem ​​kokuyordu. Rehber bana Müdavimlerin İspanyol ordusundaki en süslü birlik olduğunu söyledi. 200'den fazla madalya almışlardı: olağanüstü cesaretleri için verilmiş süsler. Dikkatimi Müslüman bir isme çekti.

Kışladan çok uzakta olmayan, Gaziler derneğinin başkanı Dris Ahmed Amar, Ceuta'daki Müslüman cemaatinin çoğunun Müdavimlerin soyundan geldiğini söyledi. Kendisi üçüncü nesil bir Müdavimdi: Büyükbabası Rif Savaşı'nda Abd el-Krim'e karşı savaşırken ölmüştü, babası İspanya İç Savaşı'ndan sağ çıkmıştı. Yarısı sigara ve kahve içen erkeklerle dolu olan derneğin kafesini işaret etti. "Ve hepsi de: Müdavimler. Veya oğulları, torunları, müdavimlerin büyük torunları.”

Duvarlar madalyalar, sertifikalar ve fotoğraflarla kaplıydı. Dris, gaziler öldüğünde, hatıralarını genellikle ona bıraktıklarını söyledi. İç Savaş sırasında Madrid'in harabelerinde ve gönüllülerin Nazilerin yanında savaştığı II. Dünya Savaşı. Bir diğeri, Franco'nun özel olarak seçilmiş Müdavimlerden oluşan kişisel muhafızlarını gösterdi. (“Onlarla iyi uyudu,” dedi Dris.) Ardından, her birinin göğsüne bir numara iliştirilmiş bir dizi yeni asker fotoğrafı gösterdi. "Bu şekilde teşhis edildiler," dedi Dris: "İsimle değil, numarayla. Eğer ölürlerse, numara başka birine yeniden tahsis edilecektir."

Dris, gurur ve adaletsizlik duygusu arasında gidip geliyordu. O ve konuştuğum diğerleri, atalarının cesaretini ve ülke için yaptıkları fedakarlıkları büyük ölçüde destekliyorlardı. Ama bunu davadan, kendi gözlerinde önce suistimal eden, sonra da Müdavimleri terk eden Franco'dan ve diktatörlükten kopuk olarak gördüler.

İç Savaş sırasında 80.000 Müdavim, İspanya'da savaşmaya gitmişti. Dris, diğerlerinin yaptığı gibi, zorla askere alındıklarını iddia etti. İspanyol tarihçi Maria Rosa de Madariaga, gönüllü ve temelde ekonomik bir karar olduğunu iddia ederek bu görüşü sorguladı. Birçoğu, yıllarca kötü hasat yapılan Rif'in fakir bölgelerinden geliyordu. Beslenmek ve maaş almak için savaşa katıldılar.

İç Savaşı, inançlıların tanrısızlara karşı bir haçlı seferi olarak çerçeveleyen bir propaganda kampanyası, askere alınmaya yardımcı olmuştu. Franco, “Savaşımız bir din savaşıdır” demişti. "Hıristiyan olsun, Müslüman olsun, biz savaşanlar Allah'ın askerleriyiz ve insanlara karşı değil, ateizme ve materyalizme karşı savaşıyoruz." Muley el-Mehdi gibi kabile ve dini liderler bu mesajı himayedeki Faslı nüfusa ilettiler. Dris, tepeden aşağıyı göstererek, "Savaş bittiğinde, Franco bu hediyeyi ona yaptı," dedi. "Ona üzerinde adının yazılı olduğu bir mescit verdi."

Anakarada, Müdavimler orantısız bir şekilde öncü birlikler olarak kullanıldılar ve birçok kayıp verdiler. Giden 80.000 kişiden 11.500'ü öldü ve 55.000'i yaralandı.

İç Savaş'tan sonra, 1939'da Müdavimler himayelerine geri döndüler. Çoğu terhis edildi. Çatışmada sakat kalanlar, Frankocu devlet tarafından “şanlı sakatlanmışlar” olarak adlandırıldılar. İspanyol meslektaşlarının aldığından daha az ama mağlup olmuş Cumhuriyetçi gazilerden daha fazla emekli maaşı aldılar.

Rejim artık bu kadar çok Müslüman askere ihtiyaç duymamasına rağmen, baba cömertliği görünümüne öncelik vermeye devam etti. Rejim, özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da tecrit edilmişti ve Arap milletleri arasında müttefikler arıyordu. Bunun için Müslüman gazilerine ve tebaasına ne kadar iyi davrandığını göstermek istiyordu.

1936'dan 1951'e kadar rejim, Ceuta'dan Mekke'ye hac ziyareti için giden 300 Müslüman'a ödeme yaptı. Bu amaç için özel olarak bir mescit ile bir vapur donattı. Hacılar genellikle Afrika'ya dönüş yolunda Sevilla ve Córdoba'da duruyorlardı. Bazen Franco ortaya çıkıyor ve onlara Endülüs'ün onlar için nasıl ikinci bir Mekke olması gerektiğini anlatıyordu. Eric Calderwood'un “Colonial al-Andalus” adlı kitabında tanımladığı gibi, rejim Endülüs'ü hem Kuzey Afrika'daki İspanyol varlığını haklı çıkaran hem de onu bölgedeki Fransız sömürgeciliğinden ayıran jeopolitik bir yapı olarak kullanıyordu.

Bunun merkezinde convivencia kavramı vardı: Hıristiyanların, Müslümanların ve Yahudilerin bir zamanlar Endülüs'te uyum içinde yaşadıkları ve tekrar himaye altında yaşayabilecekleri fikri. Romantizm tarafından kazanılan bazı ziyaretçiler buna inandılar. Günlük gerçeklik oldukça farklıydı. Kültürel ve dini geleneklere hoşgörülü olmasına rağmen, sömürgeci ve sömürge tebaası arasında bir vesayet ilişkisi olarak kaldı.

1956'da Fransa, Fas'ın güneyindeki himayesini terk etti. İspanya kuzeyde aynı şeyi yaptı, ancak Batı Sahra'nın yanı sıra koruyuculuktan önceki iki bölge olan Ceuta ve Melilla'yı elinde tuttu.

O sırada Ceuta'nın Müslümanları bir seçimle karşı karşıya kaldılar. Fas milliyetçiliğini harekete geçiren tek güç din değildi, ancak dindar bir Müslüman olmak yeni kurulan ulusa bağlılık anlamına geliyordu. Yine de birçoğu kalmayı tercih etti. Ve bir kara sınırının dayatılmasıyla, sömürge tebaası olmaktan vatansız insanlara dönüştüler: ne Faslı ne de İspanyol.

Şehrin en yeni siyasi partisi Ceuta Ya!'nın lideri Mohamed Mustafa'ya, Ceuta'nın Müslüman cemaatinin tarihindeki en önemli anın ne olduğunu sorduğumda, tereddüt etmedi: 40 yıl önce İspanyol vatandaşlığı için verilen mücadele.

Bu mücadele, İspanya'nın Avrupa Topluluğu'na katılmak için harekete geçmesiyle başladı. Franco 1975'te öldü, İspanya 1978'de demokrasi oldu ve 1980'lerde Avrupa kıtasına dahil oldu. Avrupa Topluluğu'na katılmanın bir ön koşulu olarak, göçü düzenlemekten çok, halihazırda ülkede bulunan yabancıların yasal durumunu düzenlemek için kapsamlı bir göç politikası benimsemesi gerekiyordu.

Sonuç 1985 Göç Yasasıydı; ancak Ceuta ve Melilla'daki Müslümanların benzersiz koşullarını göz önünde bulundurmuyordu. İlk başta, çoğunu vatandaşlık kazanma ver hatta Fas'a sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakmıştı. Mustafa, “Bu nüfusun çoğunun Ceuta'da doğmuş insanlar olduğunu unutmamalısınız” diyor. "Babaları ve büyükbabaları Afrika savaşlarında savaşmıştı."

Sürgün tehdidi Müslüman toplumu sokaklara taşıdı. Gayrimüslim nüfusun bir kısmı, yasanın uygulanmasını talep ederek karşı protestolarla karşılık verdi. Sonunda, ulusal ve yerel hükümet, çoğunun vatandaşlık kazanmasına izin veren bir anlaşmaya vardı. Mustafa, "Onları bu Ceutí'lerde ve Melillense'lerde doğuştan gelen bir statüyü, İspanyol olma statüsünü tanımaya zorlayan popüler ve uluslararası baskıydı" diyor. “Fakat ayrıcalık içinde yaşayanlar, bu özgürleşmenin ayrıcalıklarına aykırı olduğunu hissettiler. Sonunda, tek bir toplumsal yapıyla birleşmiş bir şehrimiz olduğunu düşünmek yerine, bir korku dokunuşu hissettiler.”

Bu korku kısmen Ceuta'nın jeopolitik durumundan kaynaklanıyordu. Ceuta, Fas tarafından talep ediliyordu ve bu, bazılarının, İspanyol olduklarını nasıl iddia ederlerse etsinler, Ceuta Müslümanlarının artan siyasi etkisinden korkmasına neden olmuştu. Ama aynı zamanda Ceuta'nın sosyal düzeninde gerçekleşecek olan bir değişiklik korkusuydu. Ceuta'nın Müslüman nüfusu artık siyasi olarak dışlanmadığına göre, onun devam eden sosyal ve ekonomik dışlanmasını sorgulamaya başlayabilirdi. Her iki korku da Müslüman nüfusun artmakta olduğu ve bir gün şehirde çoğunluk ve belki de baskın siyasi güç haline geleceği bilgisi ile keskinleşmişti.

Yerel yönetim, convivencia kavramını Ceuta'nın resmi mirası olarak benimseyerek tepki gösterdi. Bu, 80'lerden itibaren, sosyal barışı korumaya yönelik siyasi bir proje haline geldi ve aynı zamanda Ceuta'yı Avrupa'nın Afrika ile buluştuğu ve dört dini kültürün (Hıristiyan, Müslüman, Hindu ve Yahudi) uyum içinde yaşadığı şehrin turizm kampanyalarının merkezinde yer aldı. 

Convivencia, katılmaması zor bir şeydi, ancak bazı muhalif sesler vardı ve var. Mustafa, convivencia çağrısının toplumsal barışı her şeyin üstünde tutarak, toplumsal düzene yönelik her türlü meydan okumayı engelleme etkisine de sahip olduğunu savunuyor. Mustafa, “Franco döneminde convivencia söylemi kesinlikle kendine hizmet ediyordu” diyor. "Bu pek değişmedi. Kavram, seçkinlerin çıkarları doğrultusunda yeniden yorumlandı. Aşırı sağ artık bu söylemi kullanmasa da, Ceuta'daki statüko bunun merkezinde.”

İlk bakışta göründüğüne göre, Ceuta'daki statüko hoş bir tablo değildi. İşsizlik neredeyse %30'la ulusal ortalamanın iki katıydı. Şehir, GSYİH'nın %50'sini oluşturan ve çalışan nüfusun yarısına iş sağlayan kamu sektörüne derinden bağımlıydı. Yoksulluk, çocuk yoksulluğu ve okul başarısızlığı oranları İspanya'daki en kötüler arasındaydı.

Ama Mustafa verileri ayrıştırmak gerektiğini söylüyor. Mustafa, "Çünkü gerçekten iki Ceuta var: biri bollukla ve diğeri yoksullukla yaşıyor" diyor. "Pratik olarak ayrıcalık içinde yaşayan bir nüfus ve Avrupa'daki herhangi bir ülkede bulunabilecek en kötü sosyal göstergelerden bazılarıyla yaşayan bir başka nüfus." Bu iki Ceuta'nın şehrin Müslüman ve gayrimüslim nüfuslarına tekabül edip etmediğini sordum. “Ne yazık ki, bu temelde doğru” dedi.

İspanya'da resmi istatistiklerde dinin yer almaması, böyle bir iddiayı değerlendirmeyi zorlaştırıyor. Bazıları, Müslüman toplumun sadece bir kısmının bu koşullarda yaşadığını iddia edebilir. Ama hiç kimse bunu tamamen reddedemezdi. Örneğin 2018'de yapılan araştırmalar, Müslüman topluluktaki yoksulluk oranının %65 olduğunu, gayrimüslim toplulukta ise %15'in altında olduğunu iddia ediyordu.

Bu eşitsizlik şehrin yapısına da yansıyor. Bölge, dağlık üssün Fas'ı sınırladığı ve vücudun daha sonra İspanya'ya ulaşan bir kıstakta daraldığı bir tür üçgendir. Merkez olarak bilinen şehrin en eski ve en zengin kısmına sahip olan bu ince uçta nispeten az sayıda Müslüman yaşıyor. Ancak Fas sınırına doğru ilerledikçe, mahalleler hem tarz hem de nüfus olarak giderek daha fakir ve daha Müslüman hale geliyor.

Bunun en canlı tezahürü, Fas sınırına yakın ve şehrin geri kalanından izole edilmiş bir Müslüman mahallesi olan El Principe'de bulunabilir. Mahalle derneği başkanı Kamal ile görüşmek için oraya gittiğimde bir yürüyüş önerdi, ben de bunu görebildim. "Ama fotoğraf çekmemek daha iyi," diye ekledi. “İnsanlar bundan hoşlanmıyor.”

Son yıllarda El Principe, medyanın da yardımıyla dini aşırılık ve uyuşturucu kaçakçılığının simgesi haline geldi. Bu temalara odaklanan “Principe” adlı hit bir TV dizisi vardı. Kamal, "Hayatlarında buraya hiç gelmemiş pek çok Ceutí var," dedi. “Şehirden ayrı bir kasaba gibi. El Principe çevresindeki damgalama insanları korkutuyor.”

Görsel olarak mahalle, Ceuta'nın Kastilya merkezine benzemiyor. Bu, kısmen Fas tarzının daha büyük bir etkisinin ve kısmen de yoksulluğun bir yansımasıdır. Hiçbir ev aynı yükseklikte veya aynı açıda değildir. İki duvar tamamen aynı renk değildir. Serin, dar sokakları kestik, Kemal döşemeyi, kabloları veya boruları döşemeyi başardıklarına dikkat çekti, her zaman aynı şekilde yorumluyordu: “Bunun için savaşmalıydık.”

Ana meydan Plaza Padre Cervós'ta tatlı nane çayı içmek için durduk. Vox'u ve söyleminin El Principe'de nasıl görüldüğünü sordum. "Beşinci köşe yazarları olayı mı?" dedi Kemal. “Faşist söylemleri olduğunu biliyoruz ve buna karşıyız. En çok sosyal medyada görülüyor. Ama kendi adıma konuşursam, bu oyuna karışmamaya çalışıyorum. Çünkü onunla besleniyorlar. Onlarla yüzleştiğimizde medyaya yansıyor ve Vox bu şekilde yaşıyor ve büyüyor.”

Kemal'ın büyükbabası müdavimdi. El Principe'de tek odalı bir ev satın almıştı, ardından İç Savaş'ta savaşmak için İspanya'ya gitmiş ve geri dönmemişti. Bu, Kemal'ın annesinin o 10 yaşındayken çalışmaya başladığı anlamına geliyordu. İspanyol vatandaşlığını 80'lerde almıştı. Kemal, “Kendimizi biraz 'empoze ettiğimiz' o zamandı” dedi. "Ama vatandaşlığımızı kazanmamıza rağmen sağ bizi marjinalleştirmeye devam etti”

Kemal, “Vox'un söylemi sadece kelimelerden oluşuyor, sadece köpekler havlıyor” diyor "Ceuta Müslüman cemaatinin içinde bulunduğu durum mevcut hükümetin işidir” 

Kemal, Ceuta'nın Avrupa Fonlarından 500 milyon euro (580 milyon dolar) aldığına, ancak El Principe'nin bazı açılardan gecekondu mahallesi olmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Bazı kısımları içme suyu, sokak lambaları ve sıhhi tesisat gibi temel altyapıdan yoksundu. En son nüfus tahminine göre (2020'de hesaplanmıştır) orada 11.000 kişi yaşıyor, ancak Kemal gerçek sayıyı 13.000 olarak veriyor. Evlerin yüzde 95'inden fazlası kaçak. “Ve böylece inanılmaz bir kentsel kaos var, bir sürü aşırı inşaat ve aşırı kalabalık, ebeveynler bir katta yaşıyor ve her oğul başka bir katta karısı ve çocuklarıyla yaşıyor. Sadece zemin eklemeye devam ediyorlar. ”

Pandeminin ürettiği ikili kriz ve uzun süreli olarak sınırların kapanmasıyla mevcut durum, birçok sakini yoksulluğa itmişti. Kemal, El Principe'deki insanların %60 ila %70'inin bir şekilde sınır ticaretinden geçimini sağladığını tahmin ediyor. Ve birçoğu biraz para biriktirmek için alışverişlerini Fas'ta yapıyordu. “Gerçek şu ki, korkunç bir salgın yaşadık. Çok şeye ihtiyaç var."

İki Ceuta ve Kemal'ın olduğu fikrinden büyük bir gülümsemeyle bahsetmeye başladım: “Bir taraf Avrupa'daymış gibi, diğeri Afrika'daymış gibi yaşıyor, değil mi?” Aynı fikirde değildi, ama hepsini daha önce duymuştu. Ona göre bu, şehirde varlığını sürdüren sömürge mirasının bir parçası. “Belki dışarıdan geldiğin için sana göstermezler. Belki hepsini göremeyeceksin. Ama yaşıyorum. Hissediyorum. Bu bir gerçek.”

Şubat 2020'de, yerel bir dijital yayın olan El Foro de Ceuta'nın Vox'un dahili WhatsApp grubundan sızdırıldığı anlaşılan İslamofobik mesajları elde etmesinden sonra, Kemal, Ceuta'nın yıllardır gördüğü en büyük yürüyüşlerden birine öncülük etmişti. Convivencia için yürüdüler. "Saygı duyuyoruz. Nereye kadar, saygı duyuyoruz. Her zaman buranın çok kültürlü bir yer olduğu fikrini dış dünyaya sattılar. Ve bu doğru, burada yan yana yaşıyoruz. Ama gördüğün gibi her biri kendi bölgesinde yaşıyor.”

O gün Mustafa da oradaydı. "Ceuta'da convivencia var ve bu kutsal bir şey. Belki de toplumumuzdaki küçük zaferlere yeterince değer vermiyoruz.... Sanırım bu anlamda iyimserim. Ceuta'nın ülkemize katacağı çok şey olduğunu düşünüyorum; hala çeşitliliğin inşasına dalmış bir ülke." Sonra aklı mücadeleye döndü. "Ancak convivencia sadece sosyal barış anlamına gelmez; sosyal adalet de olmalı."

Thomas Graham, 19 Kasım 2021, The New Lines Magazine

(Thomas Graham, Avrupa ve Güney Amerika'dan haberler yapan serbest çalışan bir gazetecidir.)


Mustafa Tamer, 23.04.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı