17 Nisan 2022 Pazar

SA9631/SD2382: Çeçenistan'ın Dövüş Kulübü Akhmat MMA Putin'in Ukrayna Savaşına Katıldı

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, araştırmacı-gazeteci Karim Zidan'a aittir ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yasal veya yasa dışı her emrini yerine getiren Çeçenya Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov'a ve 24 Şubat 2022'de Putin'in emriyle başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline katılan Akhmat MMA Dövüş Kulübüne odaklanmaktadır. Yorumsuz olarak yayınladığımız bu çevirinin Çeçenler'in tarihteki kahramanlıklarına zarar veren Ramzan Kadirov'dan kurtulacakları günler için çalışacağını umuyoruz...
Seçkin Deniz, 17.04.2022, Sonsuz Ark


Chechnya’s Fight Club Joins Putin’s War
"Cumhuriyetin Putin yanlısı lideri Ramzan Kadirov, savaştan zarar görmüş topraklarını, karma dövüş sanatları savaşçılarının ve kendisine sadık askerlerin eğitildiği bir yere dönüştürmek için yıllarını harcadı."

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcında, Rusya'nın Çeçenistan bölgesinin başındaki tiran ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müttefiki Ramzan Kadirov, birliklerini bölgenin başkenti Grozni'nin ana meydanında savaşa hazır olduğunu göstermek için topladı.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çeçen lider Ramzan Kadirov 2013'te Moskova yakınlarında bir araya geldi / Alexey Nikolsky / Ria Novosti / Getty Images aracılığıyla AFP

Haki yeşili bir kıyafet ve onunla eşleşen bir taktik kemer ve bir çift askeri temalı Prada çizme giymiş olan Kadirov ile Kiev'i ele geçirmek için meydan okuyarak söz verirken sakallı yüzünde tehditkar bir gülümseme belirmişti.

“Başkomutanımızın [Putin] kararını tam olarak desteklediğimizi göstermek için bir kez daha toplandık. Ve seni hayal kırıklığına uğratmayacağız. Herhangi bir emri yerine getireceğiz. [Biz] hazırladık, hazırladık ve her zaman hazırlayacağız” dedi.

Görüntülerde Kadirov'un, Rus Parlamentosu üyesi ve eskiden Interpol'ün suikast planlamaktan arananlar listesinde yer alan Adam Delimkhanov ve Çeçenya'nın cinsel azınlıkları temizlemesindeki rolü nedeniyle 2019'da Birleşik Devletler hükümeti tarafından yaptırıma tabi tutulan, Kadirov'un sağ kolu ve madalyalı bir general olan, ayrıca Kadirov'un karma dövüş sanatları (MMA) imparatorluğundan da sorumlu olan Abuzayed Vismuradov da dahil olmak üzere Çeçenya'nın en güçlü adamlarından bazılarının yanında olduğu görülüyordu. 

MMA, vuruş, tekmeleme ve boğuşma dahil olmak üzere çeşitli dövüş sanatlarından teknikleri içeren tam temaslı bir dövüş sporudur. Bir zamanlar marjinal ve düzensiz bir aktivite olan MMA, küresel bir izleyici kitlesi, ana akım ilgi ve milyonlarca dolarlık bir endüstri ile son yirmi yılda en hızlı büyüyen sporlardan biri olarak ortaya çıktı.

Vatansever takma adıyla tanınan Vismuradov, Kadirov tarafından finanse edilen bir dövüş sporları eğitim tesisi ve dövüş organizasyonu olan Akhmat MMA dövüş kulübünün başkanı ve profesyonel dövüşçü olmak için eğitilen binlerce Çeçen erkeğini denetlemekten sorumlu adam.

Vismuradov'un arkasında, Çeçenya'nın başbakan yardımcısı olmadan önce popüler ABD merkezli Ultimate Fighting Championship (UFC) için yarışan eski bir MMA savaşçısı olan Abdul-Kerim Edilov duruyordu. Ve Edilov, Ukrayna'ya gönderilenler arasında olmasa da, bir makineli tüfek ve fazladan mühimmatla dolu bir taktik yelek ile silahlıydı.

Daha sonra Instagram'da “Bu yolda ölmekten gurur duyuyorum” diye yazacaktı.

Vismuradov ve Edilov'un Kadirov'la birlikte öne çıkan konumları, MMA'nın diktatörün Çeçenya'daki totaliter yönetimini ve özel ordusu için bir tarım sistemini güçlendirmede oynadığı önemli rolün altını çiziyor. Aynı zamanda Kadirov'un şiddet içeren sporlara olan takıntısının cumhuriyetin savaş makinesini güçlendirmeye nasıl yardımcı olduğuna da ışık tutuyor.

Hazar Denizi boyunca Kuzey Kafkasya'nın dağlık arazilerinde yer alan Çeçenya, en son 1990'larda Rusya ile iki acımasız savaş sırasında olmak üzere tarih boyunca birçok kez işgal edildi.

1991'de Sovyetler Birliği dağıldığında, Çeçenya, cumhuriyeti 1859'dan beri işgal eden Rusya'dan bağımsızlığını ilan etme fırsatını yakaladı. Çeçen bir politikacı ve eski Sovyet generali olan Dzhokhar (Çahar) Dudayev, yerel komünist hükümeti devirdi ve özgür  Çeçen Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı oldu. 1994 yılına gelindiğinde, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, bir barış anlaşması imzalanıncaya kadar iki yıl boyunca 5.000'den fazla Rus askerinin ve 50.000'den fazla Çeçen sivilin hayatına mal olan, isyancı cumhuriyeti tekrar Rus kontrolü altına almayı amaçlayan ilk Çeçen savaşını başlattı.

Rus birliklerinin cumhuriyetten çekilmesiyle sona eren savaşın ardından Çeçenistan, büyük bir kargaşanın içine düştü. Dudayev 1996'da savaş sona ermeden önce öldürülmüştü ve ardından gelen iktidar boşluğu, İslamcı aşırılık yanlıları ile birinci savaş sırasında cumhuriyeti yöneten Çeçen milliyetçileri arasında şiddetli mücadelelere yol açmıştı. Adam kaçırma verimli bir iş haline gelmişti ve ikinci Çeçen savaşına giden yıllarda 1.300'den fazla kişi kaçırıldı ve fidye için alıkonuldu.

Eylül 1999'da, Putin'in başbakan olmasından bir ay sonra, Moskova'da ve diğer iki şehirde 300'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan bir dizi apartman bombalaması oldu. Putin, patlamalarda herhangi bir rolü olduğunu reddeden Çeçenleri suçladı ve ikinci Çeçen savaşını başlatarak Grozni'ye hava saldırısı emri verdi. Bunu, şiddetli bir askeri harekât ve bölgenin başkentinin yıkımı izledi.

2000 yılında ikinci Çeçen savaşının sona ermesinin ardından Kremlin, Çeçenya ile Rusya Federasyonu'na tam sadakati karşılığında cumhuriyete daha fazla mali destek ve kaynak sağlayan bir anlaşmaya vardı. Putin, savaş sırasında Rusların yanında savaşmak için taraf değiştiren bir müftü ve milis lideri olan Akhmat Kadirov'u cumhuriyetin başına getirdi. Akhmat daha sonra 2004 yılında bir bomba patlamasında öldürüldü ve oğlunun üç yıl sonra iktidara gelmesinin önünü açtı.

Çeçenya'nın sürekli olarak bastırılması ve pasifleştirilmesi karşılığında ekonomik destek ve büyük bir bütçe ile donatılan Kadirov, yarı özerk bir cumhuriyetin dizginlerini ele geçirdi ve onu demir yumrukla yönettiği kendi kişisel derebeyliğine dönüştürdü.

Kadirov, Çeçen toplumunu ideal imajına göre şekillendirdi, kendisine karşı çıkanları hedef alan yargısız infazlar ve adam kaçırmaları düzenlerken, dindarlığın ve askeri gücün sergilenmesini teşvik etti. Çeçen toplumunda hiper erkekliği ve sportif hünerleri çok değerli olarak tanımlarken, kendisi ve rahmetli babasının etrafında bir kişilik kültü inşa etti.

Kendinden önceki diğer güçlü adamlar gibi, Kadirov da sporu, iyi belgelenmiş insan hakları ihlallerinden, spor yıkama olarak bilinen bir süreçten uzaklaştırmak için kullanıyor. Kadirov'un davasında, bu iddia edilen suçlar arasında, Çeçenya'da LGBTQ+ kişilere yönelik işkence ve yargısız infazlarla sonuçlanan ölümcül bir baskının yanı sıra yurtdışında yaşayan Çeçen muhalifleri hedef alan bir dizi suikast ve kaçırma olayı da yer alıyor.

Kadirov ayrıca Çeçen gençliği sosyalleştirmek için sporu ve özellikle dövüş sporlarını kullanıyor. Kadirov, Çeçen savaşçıları elit bir sosyal statüye yükselterek, onları lüks mallar ve arabalarla donatarak ve MMA gibi dövüş sporlarında yeterliliğin ideal Çeçen erkekliğinin bir parçası olduğu fikrini yayarak, bu sporu popülerleştirdi ve savaşmak için emrinde hazır bir savaşçı havuzu oluşturdu. 

2015 yılında Kadirov, şimdi Akhmat MMA olarak bilinen kendi spor salonu franchise ve dövüş ligini başlattı.

Gladyatör bir isimle donatılmış Kolezyum Spor Salonu, Çeçenya'nın dövüş sporları sahnesi olarak hizmet veriyor; hırslı savaşçıların cumhuriyetlerini temsil ederken kendilerine bakan yükseltilmiş bir kürsüde oturan adama bağlılık sözü verdikleri bir platform: Kadirov.

En yakın uşaklarıyla çevrili, satın alınmış ünlüler ve her hevesini yerine getirmeye kendini adamış itaatkar bir evet-adamlar maiyeti, Kadirov, rahmetli babası ve Putin'in resimleriyle süslenmiş “Akhmat MMA” gömlekleri ve bayrakları denizine hayran kalıyor. Binlerce genç Çeçen erkek cumhuriyetlerinin yeni ulusal eğlencesini ve onu savunan lideri alkışlarken, “Akhmat Sıla” (Kadirov tarafından popüler hale getirilen ve Akhmat Gücü anlamına gelen bir savaş narası) tezahüratları arenada yankılanıyor.

Çeçen insan hakları örgütü Vayford'un kurucusu Mansur Sadulaev'e göre, bu tür sahneler Çeçenya'da olağan ve Kadırov'un son 15 yılda halkına kademeli olarak dayattığı hipermaskülen toplumu özetliyor.

Sadulaev New Lines'a verdiği demeçte, "Spor, Çeçen gençler arasında, özellikle dövüş sporları her zaman çok popüler olmuştur. " diyor. “Kadirov, elbette bunu kendi bencil amaçları için kullanma fırsatını kaçırmadı.”

Kadirov, MMA gibi dövüş sporlarını silahlandırarak, Çeçen toplumunda İslami gelenekçilik de dahil olmak üzere uzun süredir devam eden gelenekleri aşındıran yeni toplumsal idealleri yaymayı başardı. Müslüman bir cumhuriyet olan Çeçenistan, Sünnilik ve Sufizm'de uzun bir geçmişe sahiptir ve erkeklerin nasıl hareket etmesi gerektiği ve neyin caiz olduğu konusunda katı kurallara sahiptir. Zamanla, bu kurallar Kadirov'un spor odaklı ve performatif erkekliğine yol açtı, burada Çeçenya'nın gururlu savaşçı sınıfının yerini günümüzün ödüllü savaşçıları aldı. Bu spor kurumsallaşması, Kadirov'un Çeçen toplumunu şekillendirmesine yardımcı olurken aynı zamanda meşruiyetini de pekiştirdi.

Akhmat MMA dövüş kulübü, bir MMA organizasyonundan ve Çeçenya ve diğer çeşitli Sovyet sonrası devletlerde çeşitli eğitim tesislerinden oluşuyor. Dövüş kulübü, hükümetinin bütçesinden Kadirov tarafından destekleniyor ve Kadirov'un babası Akhmat Kadirov'un adını taşıyor. Dövüş kulübünün resmi kadrosuna imza atan dövüşçülere, yarışmalarda kulübü temsil etmeleri karşılığında sağlık giderlerini, eğitim giderlerini ve seyahat ücretlerini kapsayan aylık maaşlar ödeniyor.

Kadirov, dövüş kulübü aracılığıyla, eski dövüş sanatçısı ve D-list aktörü Steven Seagal'ın beğenileri ve Mike Tyson ve Floyd Mayweather gibi boks efsaneleri de dahil olmak üzere, görünüşte sonsuz bir ünlüler listesiyle ilişkiler kurmayı başardı. Ayrıca yarım düzineden fazla geçmiş ve şimdiki UFC şampiyonunu Akhmat MMA'da eğitim seminerleri düzenlemeye davet etti. Bu dernekler, diktatörün sporun iyiliksever bir hamisi olarak kamu imajını geliştirmek için yumuşak güç stratejisine hizmet ediyorlar.

Sadulaev, "Gençler putlarını Kadirov'un kollarında gördüklerinde ve onu nasıl övdüklerini duyduklarında Kadirov'un iyi ve cömert bir insan olduğuna inanmaya başlıyorlar" diyor. "Sporculara cömertçe verdiği paranın cumhuriyet sakinlerinin maaşlarından alınan para olduğunu anlamıyorlar.”

Kadirov'un Akhmat MMA'sına bağlı birkaç dövüşçü de son birkaç yılda UFC için yarıştı ve bu da Kadirov'un spor yıkama hırslarını daha da artırdı, çünkü artık dövüşçülerinin dünyanın önde gelen MMA organizasyonlarında elde ettiği başarısıyla övünebiliyordu. Kadirov'un dövüşçülerinden biri olan Magomed Ankalaev, yakın zamanda Las Vegas'ta düzenlenen bir UFC şovunun manşetinde yer aldı ve galip gelerek potansiyel bir şampiyonluk fırsatına daha da yaklaştı.. Kadirov için bu, dövüş sporları dünyasında artan etkisini vurguluyor.

Gerçekten de Kadirov'un MMA imparatorluğu gözden kaçmadı. 10 Aralık 2020'de ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Kadirov'u “ciddi insan hakları ihlalleri” nedeniyle hedef alan son yaptırım turunu yayınladı. Ayrıca OFAC, Kadirov'un Akhmat MMA dövüş kulübüne diktatöre “gurur ve kâr” sağladığı için yaptırım uyguladı. Bu resmi ilişkilendirme, Kadirov'un dövüş kulübünü baskıcı hükümetinin bir uzantısı olarak pekiştirdi.

OFAC yaptırımları teorik olarak diktatörün ABD'deki spor emellerini engelleyebilecek olsa da, Çeçenya'daki eylemleri üzerinde çok az etkisi var. MMA, Kadirov için bir etki ve imaj aklama kaynağı olmaya devam ederken, dövüş kulübü bir gösteriş projesinden Çeçen lidere bağlılıklarını kanıtlamak isteyen askerler için bir üreme alanına dönüştü.

Kadirov'un Akhmat MMA tesislerinde eğitim gören binlerce Çeçen erkekten sadece bir avuç dolusu cumhuriyetlerini temsil eden tam teşekküllü profesyonel savaşçılar haline geldi.

Kesimi yapmayanların çoğu, Terek SWAT güçleri (Vismuradov tarafından kontrol edilen) ve ayrıca yaygın insan hakları ihlalleri işlemekle ün salmış sözde Kadirovtsy paramiliter birimleri de dahil olmak üzere Çeçenya'daki adam kaçırma, zorla kaybetme ve cinayet gibi asker ve polis alanlarına katılmaya devam ediyorlar. Ve Kadirovtsy çoğunlukla iç baskının araçları olarak kullanılırken, zaman zaman Suriye ve Ukrayna gibi savaş bölgelerine konuşlandırılıyor ve burada sayısız savaş suçu işliyorlar.

Kadirov'un özel milisleri olarak bilinen Kadirovtsy, Rusya'nın en korkulan örgütlerinden biri olarak kabul ediliyor. Milisler daha önce Çeçen muhalifleri, muhalefet üyelerini ve Kadirov'un düşmanlarını ortadan kaldırmak için ölüm mangaları olarak çalıştı. Kadirov'un takdirine bağlı olarak, Kadirovtsy, daha önce 2014'te Kırım'ın ilhakının ardından Ukrayna'nın Donbas bölgesinde ve 2016'da Suriye'de Rus yanlısı ayrılıkçılarla birlikte savaşmak üzere konuşlandırılmış olan Putin'in askeri güçlerinin bir uzantısı olarak da hareket ediyor.

Kadirovtsy'nin ayrıca Rusya'da ve Avrupa'da Kadirov'u eleştiren birçok kişinin sindirilmesi ve öldürülmesinin arkasında olduğuna inanılıyor. Kadirov'un, Kadirov tarafından bizzat işkenceye uğradığını ifşa eden eski koruması Umar İsrailov, 2009'da Viyana'da öldürüldü. O yılın ilerleyen saatlerinde Çeçen isyancı komutan Sulim Yamadayev Dubai'de vurularak öldürüldü ve bunun için Delimkhanov Interpol'ün arannanlar listesine eklenmesine karar verildi. Son birkaç yılda İstanbul'da birkaç Çeçen muhalif öldürüldü, her bir eylemin yapılmasının Kadirov veya Rus güvenlik servisleri tarafından emredildiğine inanılıyor. 2020'de, açık sözlü Çeçen blog yazarı ve muhalefet lideri Imran Aliev, Fransa'nın kuzeyindeki Lille kentinde bir otel odasında defalarca bıçaklandıktan sonra ölü bulundu.

Temmuz 2017'de HBO Real Sports, Kadirov'un Akhmat MMA'yı kendi özel milisleri için bir tarım sistemi olarak nasıl kullandığını ortaya koyan bir belgesel yayınladı. O sırada 5.000'den fazla Çeçen, Kadirov'un MMA tesislerinde eğitim görüyordu, ancak sadece bir avuç profesyonel savaşçı olmuştu. Geri kalanlar, göğüs göğüse muharebe eğitimlerinin başka yerlerde uygulanabileceği çeşitli askeri ve polis alaylarına akıtılıyorlardı.

Kadirov, asker gibi parlayan sporcuları yüceltmek için elinden geleni yaptı. Bunlar arasında Kadirov'un örgütünün eski şampiyonu ve aynı zamanda Özel Çeçen Kuvvetleri birliğinin bir üyesi olan Beslan Ushukov da var. Ushukov, Şubat 2022'de yarıştı ve Moskova'daki bir Akhmat şovunda belirleyici bir zafer kazandı ve profesyonel rekorunu 18 galibiyet ve beş mağlubiyete yükseltti.

Ushukov, öncelikle Kadirov'un savaşçıya verdiği sürekli destek sayesinde Çeçenya'da herkesin bildiği bir isim olarak ortaya çıktı. Global Magnitsky yaptırımlar listesine dahil edilmesi nedeniyle Instagram'dan uzaklaştırılmadan önce Kadirov'un sosyal medya profili, Ushukov'un becerilerinin yanı sıra “spor, alçakgönüllülük ve edepteki başarılarını” kutlayan gönderilerle doluydu. Savaşçı, bir antrenmanın ardından askeri kıyafet giymiş veya bir şort ve bir tişört giymiş olsun, düzenli olarak Kadirov'un yanında görülebiliyordu.

Hem kafeste hem de savaş alanında savaşan biri olarak Ushukov, Kadirov'un ideal Çeçen erkeğinin vücut bulmuş halidir.

Uşukov'un son galibiyetinin ardından Kadirov, “Kardeşimi zaferinden dolayı tebrik etmek istiyorum” dedi. "Eminim çok büyük bir MMA hayranları ordusu daha güzel performanslar ve parlak zaferler bekliyor."

Ushukov profesyonel olarak savaşmaya devam ederken, Akhmat MMA eğitim ortaklarından birçoğunun Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında asker olarak kullanılması mümkündür. Kadirov'un Ukrayna'ya binlerce asker gönderdiği iddia edildi ve 70.000 "gönüllü"nün daha mücadeleye katılmaya hazır olduğuna söz verdi. 

Konuşlandırılacak askerleri seçmekle görevlendirilenlerin arasında, Kadirov'un MMA kurumu ile devlet tarafından finanse edilen savaş makinesi arasındaki bir başka bağlantı olan Vismuradov da var.

Kadirov'un MMA “Akhmat Sila” savaş çığlığı bile artık askerleri tarafından Ukrayna'daki savaş alanından yayınlanan videolarda düzenli olarak kullanılıyor.

MMA imparatorluğu büyümeye devam ettikçe, otoriter etki alanı ve Putin'in savaşlarına yardım etme yeteneği de büyüyor.

Kerim Zidan, 23 Mart 2022, The New Lines Magazine

(Karim Zidan araştırmacı bir gazetecidir.)


Seçkin Deniz, 17.04.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı