27 Ekim 2021 Çarşamba

SA9416/SD2217: Türkiye: Doğu Akdeniz'de Rakipsiz

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, modern Çin, İran ve Türkiye'nin imparatorluk stratejilerini inceleyerek 21. yüzyılda imparatorluk inşasına odaklanan ve ABD'de Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları kapsayan askeri analist olarak çalışan St. Andrews Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Okulu'nda doktora adayı olan Mark Bhaskar'e aittir ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de nasıl durdurulacağına odaklanmaktadır. Analistin son dönemdeki Türkiye'nin askerî başarılarını ve savunma sanayiindeki gelişmeleri tek tek irdelediği görülmektedir, ancak TB2 Bayraktar, Akıncı vb. SİHA'lardan ısrarla bahsetmemesi ilginçtir. Türkiye'yi düşman bir gözle değerlendirdiği bu metinde, Fransa-Yunanistan ve Mısır ittifakının Türkiye'yi nasıl durdurabileceğine dair tüm olasılıkları hesaplamaya çalıştığı ve her olasılıkta duvara tosladığı açıkça görülmektedir. Yazarın önerisi ve korkusu bütünleşiktir: "Yunanistan'ın Fransa ve Mısır'a, Naxos gibi bir Yunan adasında, Türk saldırısı durumunda müdahaleye hazır olabilecek kalıcı ve ortak bir askeri varlık sunması gerekiyor. Bu tedbirlerin dışında, mevcut ve gelecekteki Türk liderler, yetersiz bölgesel hasımları üzerindeki askeri üstünlükleri göz önüne alındığında, makul bir şekilde, uluslararası sınırların dövülebilir olduğu sonucuna varabilirler." Türkiye Doğu Akdeniz'le sınırlı olmayan denizaşırı politikalarını engellemek isteyen bu 'korkakları' kaçtıkları yere kadar kovalayacak net bir strateji belirlemeli ve rekabeti Amerika kıyılarına taşımalıdır.
Seçkin Deniz, 27.10.2021


Turkey: Unopposed in the Eastern Mediterranean Sea

Türkiye'nin büyük bir askeri güç olarak yeniden ortaya çıkışı, Akdeniz'in dinamiklerini değiştirerek, çıkarları muhtemel Türk genişlemesi tarafından tehdit edilen çeşitli müttefikleri bir araya getirdi. Ancak, Türkiye ile hasımları arasındaki askeri güç açığı, Akdeniz güçlerinin bölgesel sistemi telafi etmek ve yeniden dengelemek için aldığı birkaç kanıtlanabilir önlemle büyüyor.

Dengesizlik, Türkiye'nin deniz sınırlarını yeniden çizmeye ve potansiyel denizaltı hidrokarbon araştırmalarının artan enerji taleplerini karşılamasını sağlamak için anlaşmaları reddetmeye çalıştığı Doğu Akdeniz'de keskin.

Son iki yılda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ABD ve Rusya gibi modern büyük güçlerin etkisi altındaki bölgelere yurtdışındaki güçlerini yansıtabilecek yetenekli, seferi askeri bir güç geliştirdi. Türkiye, Ekim 2019'da, bir Türk saldırısıyla, kuzeydoğu Suriye'de faaliyet gösteren ABD kuvvetlerinin kara iletişim hatlarını keserek, Amerikan birliklerini Suriye'nin petrol sahalarının etrafındaki küçük yerleşim bölgelerinde kaldıkları ülkenin doğu uçlarına yaklaşık 250 km geri çekilmeye zorlayarak stratejik bir yenilgiye uğrattı. Washington'un Suriye'deki etkisi hiçbir zaman toparlanamadı.

Birkaç ay sonra Türk ordusu, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib Eyaletinde Rusya, Suriye hükümeti ve İran'ın birleşik güçleriyle savaştı. Ankara bir miktar zemin kaybetmiş olsa da, Türk ordusu İdlib şehir merkezini elinde tuttu ve gelecekteki saldırıları caydırmak için ildeki konumunu güçlendirdi. Libya'da, Türkiye'nin BM tarafından tanınan Ulusal Anlaşma Hükümeti adına askeri müdahalesi, Rus ve BAE paralı askerlerini yenerek Trablus kuşatmasını sona erdirdi. Son olarak, bir aydan biraz fazla bir süre içinde Türkiye, Azerbaycan'ın Ermenilerin elindeki Dağlık Karabağ'ın yaklaşık yarısının geri alınmasını sağladı. Rusya'nın müdahalesi Ermeni kuvvetlerinin toptan imha edilmesini engelledi.

Bu nitelikli başarılara rağmen, TSK güçlerini arttırmaya ve Türkiye ile bölgesel düşmanları arasında önceden var olan askeri yetenek açığını genişletmeye devam ediyor. Bu birikimin merkezinde, amfibi taarruz harekâtları için açık bir amaç taşıyan bir gemi olan TCG Anadolu, 2030 yılına kadar Türk Donanması'na her yıl yeni bir su üstü muharip gemisi verecek olan MİLGEM Projesi ve bir dizi insansız füze botu yer alıyor. Türkiye, su üstü gemilerini Haziran ayında başarıyla test edilen ATMACA gemisavar füzesi ile donatacak. 

Türk savunma sanayiinin, Türk ordusunun Doğu Akdeniz'deki avantajını daha da artıracak dizel denizaltılar, çıkarma gemileri ve mayın gemileri inşa etmek için ek planları var. Bu, Türkiye'nin ilk kez 2019'da Irak'ta silahlı Kürt gruplara (Seçkin Deniz'in Notu: Terör örgütü PKK) karşı kullanılan ve yerli olarak üretilen kısa menzilli balistik füzelerinden Rus S-400 hava savunma sisteminin satın almasından bahsetmiyor. Bu, 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan askeri reformların temelini Mavi Vatan (Mavi Vatan) stratejisi oluşturuyor. Mavi Vatan'a göre Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti (KC) pahasına Ege, Karadeniz ve Akdeniz'de ek deniz alanı elde etmeyi amaçlıyor. Kastellorizo, Karpathos, Kasos ve Symi gibi küçük, hafif korunan Yunan adaları, bu stratejinin tam olarak uygulanmasının önündeki engellerdir.

Türkiye'nin Akdeniz'deki genişlemesine karşı çıkmaya çalışan, Ankara'yı bariz bir şekilde caydırmak için çeşitli derecelerde isteklilik ve kabiliyete sahip gayri resmi bir devletler koalisyonudur. Bu koalisyonun önde gelen üyesi, Akdeniz'de bölgesel bir hegemonyaya en yakın olan Fransa'dır. Eylül ayında Fransa, Yunanistan ile karşılıklı bir savunma anlaşması imzaladı ve Atina'ya (dördüncüsü de dahil) üç yüzey savaş gemisi sağlama sözü verdi. Bu, Fransa'nın Yunanistan'a 24 Rafale savaş uçağı satması ve bu yılın başlarında Doğu Akdeniz'de bir Fransız uçak gemisi saldırı grubu devriyesi için ayrıca yapılan anlaşmaların ardından geldi. Önemli olmakla birlikte, Fransa'nın Türk karşıtı bir misyona bağlılığından şüphe etmek için nedenler var. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kürt milliyetçiliğinin önde gelen savunucularından biri olarak ortaya çıkmasına rağmen, Irak ve Suriye'deki Fransız askeri güçleri, Kürt grupların Türkiye tarafından işgal edilen toprakları geri almasına yardım etmektense IŞİD'e odaklanmaya devam ediyor. Libya Ulusal Ordusu'nun Bingazi'de IŞİD'e karşı yürüttüğü kampanyalara yardım etmek için asker göndermesine rağmen, Türk kuvvetleri LNA'yı Trablus'tan ve orta Libya'dan geçirirken Fransız ordusu belirgin bir şekilde ortada yoktu. Silahların Libya'ya ulaşmasını önlemek için Akdeniz'de devriye gezen bir Fransız donanma fırkateyni, çatışma riskine girmek yerine Türk gemisinin onu hedef alması üzerine kaçtı. Ve Dağlık Karabağ Savaşı örneğinde, Fransa'nın Ermenistan'a desteği retoriğin ötesine geçmedi. Paris, Türk ordusuyla vekalet yoluyla bile karşı karşıya gelme fırsatları eline geçtiğinde, sürekli olarak geri adım attı.

Yunanistan, Türk toprak tasarımları tarafından en çok tehdit edilen ülke olmasına rağmen, Türk gücünü köreltmek için hem yetenek hem de istekten yoksun görünüyor. 2006'da Mavi Vatan stratejisinin oluşturulmasından bu yana, Başbakan Kyriakos Miçotakis'in yönetiminin ilk yılı da dahil olmak üzere, Yunanistan'ın savunma harcamaları aradan geçen 14 yılın 8'inde azaldı. 

Miçotakis, Türk davranışını kısıtlamak için gerekli güçleri ve ittifakları oluşturmak yerine, Doğu Akdeniz güvenlik sorununu büyük ölçüde uluslararası tahkime erteledi. Yunan savunma sanayileri, Yunanistan'ın toprak bütünlüğünü korumaya daha uygun kinetik sistemler yerine istihbarat platformlarına odaklanmaya devam ediyor. Yunan Silahlı Kuvvetleri de Türkiye'ye karşı insan gücü, zırh, savaş uçakları, topçu ve deniz gemilerinde eksiklikler ve TSK'ya göre muharebe tecrübesi eksikliği ile karşı karşıyadır. Son olarak Yunanistan, Türkiye'ye en yakın ada zincirlerinin askerileştirilmesini yasaklayan ve onları Türk ordusu için çekici hedefler haline getiren bir dizi anlaşmaya genel olarak bağlı kalarak adalarının savunmasını engelledi.

Kağıt üzerinde Mısır, Akdeniz'de Türkiye'ye karşı mantıklı bir karşı ağırlık gibi görünüyor. Mısır Silahlı Kuvvetleri (EAF), neredeyse tüm askeri sistemlerde ve insan gücünde Türkiye'ye karşı sayısal üstünlüğe sahiptir. Haziran 2020'de Mısır Parlamentosu, TSK'nın operasyonlarını Libya merkezinin ötesinde sürdürmesi ve ardından Türk taarruzlarının durması sonrası Libya'ya asker gönderilmesini oyladı. Türkiye'ye karşı koyma isteği açık olsa da, Kahire'nin bunu yapma kapasitesi açık değildir. Uluslararası gözlemciler, Mısır ordusunun teçhizatının çoğunun bakımsız ve çalışamaz halde olduğundan EAF'nin Libya'daki sözünü yerine getirebileceğinin şüpheli olduğuna dikkat çekiyor. Başkan Abdel el-Sisi yönetiminde, EAF, profesyonelleşmesini ve krizlere yanıt verme hazırlığını aşındıran Mısır ekonomisine daha fazla entegre oldu. Doktriner bir bakış açısıyla, EAF, seferi operasyonlardan ziyade kendi topraklarında veya yakınında konvansiyonel askeri operasyonlara odaklanmaya devam ediyor. Mısır'ın ayrıca, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nın su kaynağını tehdit etmesi ve IŞİD'in Sina Yarımadası'nda devam eden isyanı ile birlikte, sınırlarına yakın çok daha acil güvenlik sorunları var.

KC (Kıbrıs Rum Yönetimi), İsrail ve BAE genellikle yanlışlıkla Akdeniz'de gelişen Türk karşıtı koalisyonun ortakları olarak görülüyor. Askeri açıdan, KC (Kıbrıs Rum Yönetimi), güvenliği tamamen dış garantörler Yunanistan, Birleşik Krallık ve Birleşmiş Milletlere bağlı olan ihmal edilebilir bir ülkedir. Kuzey Kıbrıs'ı işgal etmekte olan Türk askeri güçlerinin ezici üstünlüğü göz önüne alındığında, KC(Kıbrıs Rum Yönetimi)'nin kendi toprakları dışında bir Türk karşıtı misyona katkıda bulunması beklenemez. İsrail'e gelince, Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde Ankara ve Tel Aviv'in vurduğu tüm retorik darbelere rağmen, Türkiye İsrail'in Akdeniz bölgesindeki en büyük ticaret ortağıdır. 

Genellikle kıyı sularında küçük çaplı operasyonlara odaklanan İsrail Donanmasının, antisemitizmle mücadele eden Yunanistan'a yardım etmek için sınırlarının ötesine bir seferi kuvveti göndermesi pek olası değildir. Ayrıca, Türkiye ve İsrail de İran gibi ortak bir tehditle karşı karşıya. Tahran'ın İsrail'e yönelik operasyonları desteklemek için Irak ve Suriye'ye yaptığı silah sevkiyatları ve Irak'taki Türk kuvvetlerine vekil aracılığıyla yaptığı roket saldırıları, gelecekteki İsrail-Türkiye işbirliği için bir sıçrama tahtası işlevi görebilir. Son olarak BAE, Libya ve Yemen'deki yenilgilerin Abu Dabi'nin askeri gücünün sınırlarını göstermesinin ardından son aylarda Türkiye ile rekabet yerine uzlaşmayı tercih etti.

Sözü edilen devletler Türkiye'nin yayılmasını caydırmak istiyorlarsa, bütün güçlerin daha resmi bir ittifaka girmesi gerekir. Fransa ve Yunanistan'ı içeren karşılıklı savunma paktı bir başlangıçtır, ancak coğrafi açıdan Yunanistan'a savunma yardımı sunmak için daha iyi konumlanmış olan Mısır'ın dahil edilmemesi durumunda tamamlanmış sayılmaz. 

Yunanistan ve Fransa ya da Mısır'ı içeren aralıklı tatbikatlar yerine, Türk operasyonlarını caydırmak istiyorlarsa, üç ülkenin, düzenli olarak hava, deniz ve amfibi tatbikatları yapmaları gerekiyor. Böyle bir ittifak, bir istihbarat paylaşım anlaşması ve Türk gücünün farklı yansımalarını içeren  geleneksel askeri araçların ötesine geçen ve mültecilerin silahlandırılmasını, rehine diplomasisini ve diaspora seferberliğini içeren beklenmedik durumlar için ortak harekat planlaması olmadan eksik kalacaktır. 

En önemlisi, Yunanistan'ın Fransa ve Mısır'a, Naxos gibi bir Yunan adasında, Türk saldırısı durumunda müdahaleye hazır olabilecek kalıcı ve ortak bir askeri varlık sunması gerekiyor. Bu tedbirlerin dışında, mevcut ve gelecekteki Türk liderler, yetersiz bölgesel hasımları üzerindeki askeri üstünlükleri göz önüne alındığında, makul bir şekilde, uluslararası sınırların dövülebilir olduğu sonucuna varabilirler.

Mark Bhaskar, 16 Ekim 2021, E- International Relations

(Mark Bhaskar, St. Andrews Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Okulu'nda doktora adayıdır. Doktora araştırması, modern Çin, İran ve Türkiye'nin imparatorluk stratejilerine odaklanarak 21. yüzyılda imparatorluk inşasına odaklanmaktadır. Daha önce ABD'de Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki çatışmaları kapsayan askeri analist olarak çalıştı.)


Seçkin Deniz, 27.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı