24 Eylül 2021 Cuma

SA9376/KY1-CÇ787: Heves

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bunları küçümsediğimiz falan yok. Hevesler üzerine bir şeyler diyecektik, bir şeyler yazacaktık. Olmadı. Şuan anlamsız geliyor. Eh heves işte. Heveslerin tıyneti böyledir.. bazen göz açıp kapayıncaya kadar sürer varlıkları, bazen daha da az."

Tam içime düşen “Elim Sende” hevesi üzerine bir şeyler yazacaktım. Kaçıp gitti. Acelesi varmış demek ki. Hayır, gidersen git. Ham böyle çabucak gidecektin niye gelmiştin ki? Bir ateş alıp gitseydin yine gam yemezdim. Öyle bir şey de olmadı. Heveslerin tıyneti bu demek ki. Şöyle bir saman alevi, gibi diyeceğim, genç kuşak “Saman alevi de nasıl oluyor? Bunu söyleyen kafayı yemiş olmalı!” diyecek. 

Kendi açılarından doğrular. Anlayacakları türden bir benzetme kurmaya kalksak sanırım epey zorlanırız. Kopan bağlantı desek, uymuyor. Hayır, kesinlikle uymuyor. Ya da “biriyle mesajlaşırken şarjınızın bitmesi!” ııh! Öyle görülüyor ki durumu genç kuşağa izahtan varesteyiz. Hah, hiç değilse vareste sözcüğünü kullanarak dikkatlerini başka bir yöne çekmiş olur, bu ıstıraptan kurtulmuş olurum. 

Bakın gençler saman alevi dendiğinde, şöyle bir parlayıp geçip gidendir. Tabi yangın saman ambarında değilse. Allah korusun ambarda çıkan yangın öyle bir anda geçip gitmez. Yanar da yanar. Hem tüm saman yanıp kül olduktan sonra bile içten içe tüter. Günlerce tüter. 

Öylesi durumla birden fazla olmasa da karşılaştığım vakidir. Akıllı telefonlar, televizyon falan yoktu. Yetmişlerin başı. Ha şu bir an belirip sonra gözden nihan olan elim sende oyunu da o dönemlerde oynadığımız bir oyundu. Oyun işte. Bak şimdi, oyun deyip geçiştirdiğimiz yok. Tamam pedagogların oyunların eğitimde oldukça önemli bir yeri olduğuna ilişkin vargılarını gözden kaçıracak değiliz. Oyunların oyuncakların kuvvetle muhtemel eğitimde yeri çok önemlidir. Biz çocuklar bunun ayrımında olmasak da. Hatta kendi oyuncaklarını yapan kuşakla hazır oyuncakların sahibi kuşaklar arasında epey bir eğitim farkı da vardır. Öyle tahmin ediyorum. 

Hazır oyuncak sahibi kuşaklar bizden bir adım önde başlıyorlardır eğitim dünyasında. Bunları küçümsediğimiz falan yok. Hevesler üzerine bir şeyler diyecektik, bir şeyler yazacaktık. Olmadı. Şuan anlamsız geliyor. Eh heves işte. Heveslerin tıyneti böyledir.. bazen göz açıp kapayıncaya kadar sürer varlıkları, bazen daha da az.


Cemal Çalık, 24.09.2021, Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı