17 Eylül 2021 Cuma

SA9368/KY1-CÇ786: Gereksinim

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Birine, birilerine, bir şeye çatmak kanımca emek ister. Birikim ister. Hatta işi daha ileri götürüp, mektep medrese ister. Hatta ve hatta bir komisyon kurulup üzerinde araştırma yapılması gerekir, diyelim."

Duymuşsunuzdur, insan için yaşamsal ihtiyaçlardan, bir de toplumsal ihtiyaçlardan söz edilir. Psikoloji biliminde yapılan bir sınıflama bu. Derinliğini bilmiyorum. Lise sıralarında öğrendiğim kadarı var hafızamda. Bir tür bilgi kırıntısı. El hak doğrudur her hal. Her hal, diyorum zira ben bir psikolog değilim, böyle bir sınıflandırmanın nesnesiyle örtüşüp örtüşmediğine ilişkin bir yargı sahibi de değilim. Biz bu sınıflandırmanın isabetli, nesnesiyle örtüşen bir sınıflandırma olduğunu kabul edelim. 

Yaşamsal ihtiyaçlar arasında yemek-içmek-uyumak-üremek var. Bunların tüm canlılarda ortak olduğu söyleniyor. Ben bu ihtiyaçlar arasınd “birine/birilerine, bir şeye çatma"nın da katılmasını öneriyorum. 

Varlığını koruma anlamındaki çatışmadan tamamen farklı bir durum sözünü ettiğim. O (Çatışma) zaten tüm canlılarda görülüyor ve varlığını sürdürmenin -mekân-yiyecek vb.- bir yolu. Benim sözünü ettiğim bu değil. Durup dururken, asayiş berkemal olduğu halde birine, birilerine bir şeye çıkışma, birine çatma. Kolay sanılıyor. Kolay sanılıyor zira kolayca yapılıyor. Birini birilerini bulamayıp oturduğu sandalyeye koltuğa, yürüdüğü sokakta üzerinde durduğu kaldırıma çatanlar yok değil. Ama yanlış. Eksik. Kolaycılık bu. 

Birine, birilerine, bir şeye çatmak kanımca emek ister. Birikim ister. Hatta işi daha ileri götürüp, mektep medrese ister. Hatta ve hatta bir komisyon kurulup üzerinde araştırma yapılması gerekir, diyelim. Kolaycılığa kaçıldığı için, ulu orta, kendi gölgesine çatanların var olmasından ötürü yaşamsal bir ihtiyaç olan çatma, çıkışma güme gidiyor. İnsan için ne büyük talihsizlik. 

Bir meclis teşekkül etmeli. Hayır, bildiğimiz türden bir Mebusân-ı Meclis'ten söz etmiyorum. Hatta bir zamanlar seçkinlerden oluşturulmaya çalışılan Senato Meclisi'nden de söz etmiyorum. Ve fakat burada bir seçkincilik gerekiyor gibi. 

Meslek erbapları (psikologlar) mı sözü edilen? Hayır! Çatmada uzmanlaşmış kişilerden söz ediyorum. Kolaycılığa kaçmadan çatma maharetini sergileyenlerden oluşan bir meclis. O meclis yedi yirmi dört saat neye çatılacağını ilan etmeli. Yapılan çatmanın nesnesiyle örtüşüp örtüşmediğini, örtüşmemiş ise o çatmanın yinelenmesini sağlayacak, sağlıklı bir çatma eylemini sürdürmemize katkı sunacak bir seçkinler meclisi. 

Buna elan ihtiyacımız var. İnsanlık adına olmazsa olmaz olan bir durum bu ve gözlerden kaçırılıyor. Gözlerden kaçırılmasının nedenini söylemiştik, kolaycılık. Hemen herkesin 'gözün üstünde kaş var'ı bilmesi. Elbette gözün üstünde kaş var. Bunda çatacak ne var? 

Bu umursamazlık, bu duyarsızlık, bu yetkinsizlik bizi -insanlığı- ne hallere düşürdü, düşürüyor ve fakat kimsenin umurunda değil. Yazık!


Cemal Çalık, 17.09.2021, Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı