18 Temmuz 2021 Pazar

SA9297/SD2141: Yunanistan Neden (ABD için) Güçlü Bir Müttefik Olabilir?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  Clinton yönetiminde Ulusal Güvenlik Konseyi personeli olarak görev yapan, UVA’s Miller Center'ın direktörü ve CEO'su William Antholis ve ABD'nin eski Türkiye büyükelçisi, Stratejik ve Bütçe Değerlendirmeleri Merkezi'nde danışman ve UVA’s Miller Center kıdemli araştırmacısı Eric Edelman'a aittir ve açıkça  borçlarından kurtulmaya başlayan Yunanistan'ı Türkiye'ye karşı kullanmak üzere Biden yönetimini ikna etmeye odaklanmaktadır. Analistlerin, "Türkiye'nin bölgedeki petrol arama, Libya ve Suriye'deki çatışmalar ve göç akışlarıyla ilgili pervasız eylemleri rahatsız edici ve Yunanlılar ABD'nin taahhüdü ile ilgili bir işaret arıyorlar." şeklindeki cümlesi, Covid-19, Turizm, Totaliterlik, Çin, Rusya gibi sözcüklerin geçtiği diğer cümleleri fazlalık yapmaya yetmektedir. Uzun süredir Yunanistan'a Türkiye sınırlarına yakın yerleşim yerlerinde askerî üsler kuran, ağır silahlar, savaş helikopterleri gönderen ABD'nin bir Türk-Yunan Savaşı'nın altyapısını hazırladığını görmemek imkansızdır, bugün böyle bir analizin yapılabiliyor olması, NATO üyesi ABD'nin NATO üyesi Türkiye'yi durdurmak için NATO üyesi Yunanistan'ı kışkırtarak savaşa sürüklemesi her açıdan tarihin ve ittifakların değişmesi gereken bir dönemde olduğunun işaretidir. ABD Türkiye'yi bir müttefik olarak değil bir düşman olarak tanımlamıştır ve bu tanıma uygun bir strateji izlemektedir. Türkiye, Yunanistan'ın Amerikalı turistlerin gazına gelerek kendisine sataşmasına imkan ve izin vermemelidir. Erdoğan'ın 16 Temmuz 2021 cuma günü, 20 Temmuz KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları için 19 Temmuz 2021 günü KKTC'ye gideceğini ve bir müjde vereceğini açıkladıktan sonra Kıbrıs Rum polisi, yetki alanında olmamasına rağmen adanın kuzey sahilinde kaçak göçmen devriyesi yapan bir polis teknesine, Türk Sahil Güvenliği tarafından ateş açıldığını duyurdu, Türkiye'den bir diplomatik kaynak bu iddiayı reddetti. Rum tarafının ve Yunanistan'ın iki devletli çözüm planını açıklayacağını düşündüğü, (Kıbrıs karasularında doğalgaz bulunduğunun açıklanması, kapalı Maraş bölgesinin statüsünün değiştirilmesi veya adada kalıcı askeri üs kurulması gibi olasılıklar taşıyan) Erdoğan'ın ziyareti dolayısıyla yaşadığı panik bu tür kışkırtmaların kasten yapıldığını kanıtlamaktadır.
Seçkin Deniz, 18.07.2021


Why Greece Can Be a Powerful Ally
"Popüler, pragmatik Yunanistan başbakanı, demokrasiyi teşvik etmekle uyumlu siyasi istikrarı ve idealleri memnuniyetle karşılıyor."

Bu yaz Amerikalılar Yunanistan'a akın ediyor. Başkan Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ipucunu görmeli ve kendi seyahatlerini yapmayı düşünmeliler. Bu ziyaretler Yunanistan için olduğu kadar Amerika için de iyi olurdu. Yunanistan'ın -Amerikan devriminden esinlenerek- Osmanlı yönetiminden bağımsızlığını ilan etmesinden iki yüzyıl sonra ABD, COVID-19 salgınıyla mücadelede ve dünya genelinde demokrasiyi yenilemede daha iyi bir ortak bulamazdı.

Amerikalı turistlerin artışının sebepleri, her iki ülkenin de takip ettiği başarılı politikalara dayanıyor, bu da hükümetin işleri gerçekten halledebileceğini kanıtlıyor; Batı'yı ve küresel siyaseti saran popülizm dalgasını yenmede kilit bir unsur. Amerika'nın COVID aşılarını hızlı ve etkili bir şekilde piyasaya sürmesi, onu hem aşı sayısı hem de hızı açısından Avrupa'nın önüne geçirdi. Yunan hükümeti bunun gerçekleşeceğini gördü ve kazançlı ABD pazarını hedef aldı. Yunanistan, tüm yabancı turistler için aşı kanıtı ve otel ve restoranlarda zorunlu maskeler dahil olmak üzere turizm için mümkün olan en güvenli protokolleri oluşturdu. Yunanistan Turizm Bakanı Haris Theoharis geçtiğimiz günlerde Observer'a verdiği demeçte, "Yunanistan'ı güvenli bir destinasyon olarak hazırladık ve 14 Mayıs'ta sezonu açacağımızı söyledik" dedi. "Tarihleri ​​değiştirmedik. Kesindi. Mesaj açıktı.”

Yunanistan, havayollarını aceleye davranmalarını sağlamak için Atlanta, Chicago, Dallas ve Washington gibi büyük merkez şehirlerden doğrudan uçuşlar eklemeye ikna etti. Ve karşılığını alıyor. Avrupa, erken sezonda Yunanistan'a gelen turist sayısında hala geride olsa da, Amerikalılar farkı kapatmaya yardım ediyor. Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyanni geçen hafta birimize, "Amerikalılar olmasaydı çok geride kalırdık" dedi. "Onların gelişiyle birlikte yaz için iyimseriz” 

Turizmin yükselişi bir metafordan daha fazlasıdır. Turizm, Yunanistan GSYİH'sının yaklaşık beşte birini oluşturuyor ve geçen yaz normal ziyaretçilerin dörtte birinden azı geldi: 2019'daki 33 milyon turistten yalnızca 7 milyon turist. Yaklaşık 14 milyar Euoroluk düşüş, Yunanistan'ın 2020'deki yüzde 8,2'lik durgunluğunun en büyük itici gücü oldu. 2021 için umut, 2019 seviyelerinin yarısına geri dönmek.

Yani Amerikan turistlerinin artması aslında derinleşen bağların temelini oluşturuyor. ABD'nin, Avrupa'da ve giderek daha hayati hale gelen Doğu Akdeniz bölgesinde yükselen ve sürdürülebilir bir yıldızla anı yakalamakla ilgili sert ulusal güvenlik çıkarları var. Gerçekten de, son kırk yılda Yunanistan'ın hiçbir zaman daha güçlü, daha istikrarlı ve daha yetkin bir hükümeti olmadı.

Biden'ın hem pandemiyi ortadan kaldırmaya hem de dünya çapında demokrasiye olan inancı yeniden canlandırmaya çalıştığı bir anda, ABD daha iyi bir müttefik isteyemezdi.

Yunan hükümeti Kyriakos Miçotakis tarafından yönetiliyor. Miçotakis, merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi'ne başkanlık ediyor ve kendisini post-popülist bir demokrat olarak şekillendiriyor. Kendisini radikal solcu bir parti olarak tanımlayan SYRIZA'nın popülist lideri Alexis Tsipras'ın yerini aldı. Miçotakis, kıyaslandığında, hem ticaret hem de piyasa ekonomisinden yanadır, ancak hükümet yatırımlarının ve sosyal korumaların geç kapitalist ekonomilerin başarısı için hayati öneme sahip olduğu anlayışına sahiptir. Aslında birçok sosyal konuda ilericidir.

Miçotakis, pandemiye karşı mücadeleye liderlik ederken pragmatik, ideolojik olmayan çizgiler sergiledi. Krizin başlarında harekete geçerek halk sağlığı uzmanlarının tavsiyelerine uydu ve sıkı karantinalar uyguladı, ardından iyi gözlemlenen maskeleme, kapsamlı testler ve diğer kısıtlamalar geldi. Yunanistan'da ortaya çıkan ölüm oranı ABD'deki 1000'de 1.8 ile karşılaştırıldığında 1.000 kişi başına yaklaşık 1,1 olmuştur ve Almanya ile yaklaşık aynı seviyede.

Başbakan arka planda kaldı, konuyu politize etmedi ve halk sağlığı profesyonellerini öne ve merkeze koydu. Hem kendi partisinin üyelerini hem de muhalefet liderlerini ortak yarara odaklanmaya teşvik eden bir ton belirledi.

Göreve başladıktan iki yıl sonra, Miçotakis şimdi seçildiği zamandan daha popüler. Ekonomi kendisinin ve diğer Yunanlıların inandığı şekilde ilerlerse - özellikle turizm gelirleri geri dönerse - önümüzdeki yıllarda yeniden seçim kazanmak için güçlü bir konumda olacak ve Yunanistan'a egemenliğini sarsan borç krizi travmalarından sonra hoş bir siyasi istikrar sağlayacak. Bu, ABD'nin kendisine yakın gelecekte değerli bir ortak bulabileceği anlamına geliyor.

Miçotakis ABD'yi iyi tanıyor: Harvard lisans derecesi ve MBA derecesinin yanı sıra Stanford'dan uluslararası ilişkiler diplomasına sahip, bunların hepsini McKinsey ve Chase için çalışmaya başlamadan önce aldı. Sıkı çalışma, dürüstlük ve şeffaflığa odaklanarak Amerikan değerlerinin en iyi özelliklerini taşıyor.

Biden ve Blinken, Yunanistan'a kesintisiz bir uçuş yapmayı veya en azından Yunanistan'ın iki yüzüncü yılında Miçotakis'i ABD ziyaretinde tam bir onurla karşılamayı düşünmeli. ABD'nin jeopolitik çıkarlarını korumak ve ilerletmek için bölgede dostlara ihtiyacı var. Doğu Akdeniz'de Türkiye, Amerika ile son yirmi yıllık çalkantılı ilişkilerde olduğundan daha istikrarsız ve güvenilmez bir ortak haline geldi. Otoriter Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan İslami aşırılığa tahammül etti ve hatta onu körükledi ve Rusya ile bağlarını derinleştirirken İsrail, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan ile giderek daha düşmanca ilişkiler geliştirdi. Yine de iktidar üzerindeki hakimiyeti zayıflıyor olabilir; çünkü solan bir ekonomi, seçimler yaklaşırken onun ve partisinin popülaritesinin düşmesine neden oluyor.

ABD'nin hem hükümetlerin COVID'i ele alma yeteneğine olan inancını yeniden kazanmaya hem de demokrasiyi güçlendirmeye çalıştığı bir anda, Miçotakis'in Yunanistan'ı başlamak için doğru yer olabilir.

Yunanistan, Orta Doğu'yu Orta Avrupa'ya bağlayan önemli bir kavşak haline geldi ve bu hem Rusya'nın hem de Çin'in dikkatini çekti.

Yunanistan, daha geniş bölgedeki değişen jeopolitik uyumlara yanıt olarak, İsrail ve Kıbrıs ile doğal gaz aramadan turizme ve teknolojiye kadar çeşitli konulara odaklanan bir iş ittifakı kurdu. Girit Suda Körfezi'ndeki ABD deniz üssü, Akdeniz'deki en büyük tesislerimizden biridir ve Süveyş Kanalı'ndan Çanakkale Boğazı'na kadar ABD çıkarlarını korumak için kritik öneme sahiptir ve ABD-Yunan savunma bağlarını arttırma ve derinleştirme alanı vardır.

Yunanistan ayrıca sorumlu muhafazakarlık için bir örnek teşkil ediyor. Yunanistan'ın kuzeyinde, Orta Avrupa'da merkez sağdaki liderler, otoriter popülizm dersini ciddiye aldılar. Macaristan ve Polonya'daki milliyetçi liderler, Avrupa çapında aşırı sağ, otoriter, anti-demokratik partilerin yükselişini teşvik ederek öncülük ettiler.

Diğer otokratlar Yunanistan'ı çağırıyor. Petrol zengini Ruslar sadece tatile değil, aynı zamanda emlak ve nakliyata da yatırım yapıyor. Ruslar, Yunan gayrimenkullerinde üçüncü en büyük yabancı yatırımcılar. Benzer şekilde, neredeyse on yıl önce Çin, Yunanistan'ın ekonomik zayıflığından yararlandı ve AB ve ABD bunu yapamayacak kadar nakit sıkıntısı olduğunu iddia ettiğinde, Pire Limanı'na yatırım yaptı.

Miçotakis hükümeti, otoriterlere karşı geri adım atmak ve ABD ile ittifak kurmak için çok çalıştı. Başkan Donald Trump'ın Türkiye'nin Erdoğan'ına olan tuhaf sevgisine rağmen, Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile güçlü ilişkiler kurdu. Biden yönetiminin sopayı alıp daha hızlı ileriye taşıyacağına dair bir işaret arıyorlar.

Umutlu olmak için nedenleri var. Biden, Yunanistan'ı başkan yardımcısı ve ondan önce Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı olduğu yıllardan iyi tanıyor. Zaten Blinken ve Dendias, ilişkiyi başlatmak için Mart ayında NATO bakanları sırasında bir araya geldi. Yine de, Türkiye'nin bölgedeki petrol arama, Libya ve Suriye'deki çatışmalar ve göç akışlarıyla ilgili pervasız eylemleri rahatsız edici ve Yunanlılar ABD'nin taahhüdü ile ilgili bir işaret arıyorlar.

İki yüz yıl önce, Yunanistan bağımsızlığını ilan ettiğinde, önde gelen Yunan entelektüeli Adamantios Koraes, eski Başkan Thomas Jefferson'a, Amerikan devriminden destek istemek için bir mektup yazdı. Jefferson moral desteğini dile getirdi: “Hiç kimse sizin yurttaşlarınızın acılarına bizimkinden daha fazla sempati duymaz, hiçbiri başarıları için cennete daha içten ve ateşli dualar sunmaz.” Amerikan halkı toplanarak Yunan davası için para topladı. Yine de nihayetinde Jefferson ve çırağı James Monroe, herhangi bir açık siyasi taahhütten kaçındılar. ABD'nin tamamen yatırım yapılan bir müttefik olması Soğuk Savaş'a ve Truman Doktrini'ne kadar sürdü. Biden ve Blinken, dünyanın çalkantılı ama hayati bir bölgesinde bir nebze olsun istikrarı daha da sağlamlaştırmaya yardımcı olmak için hem sempati hem de yenilenmiş bağlılık gösterme konusunda hizmet edeceklerdir.

William Antholis ve Eric Edelman, 14 Temmuz 2021, The Dispatch

(William Antholis, UVA’s Miller Center'ın direktörü ve CEO'su ve Clinton yönetiminde Ulusal Güvenlik Konseyi personeli olarak görev yaptı. Eric Edelman, ABD'nin Türkiye büyükelçisiydi ve Stratejik ve Bütçe Değerlendirmeleri Merkezi'nde danışman ve UVA’s Miller Center'da yerleşik olmayan kıdemli bir araştırmacıdır.)


Seçkin Deniz, 18.07.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı