3 Mart 2021 Çarşamba

SA9101/SD1987: ABD Dış Politikası Nereye Gidiyor?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, satanist Amerikan Dış İlişkiler Konseyi (The Council on Foreign Relations- CFR) Başkanı Richard N. Haass'e aittir ve yeni ABD başkanı Joe Biden'ın Dış politikasına odaklanmaktadır. SAIS-Johns Hopkins Üniversitesi Henry A. Kissinger Küresel İlişkiler Merkezi'nin ilk direktörü ve Texas National Security Review dergisinin yayın kurulu başkanı Francis J. Gavin'in çevirisini yayınladığımız 'Eski Bir Şey, Yeni Bir Şey- Something Old, Something New-' başlıklı analizinde, "Daha derin tarihsel güçlerin de oyunda olduğunu hatırlamak önemlidir. Soğuk Savaş, 1970'lerde Amerika'da ortaya çıkan güçlü teknolojik, sosyoekonomik ve kültürel güçler tarafından da kazanıldı." cümlesi ile "Bu dünya-tarihsel dönüşümlerin hiçbiri o dönemde Beyaz Saray'ın durum odasında ortaya çıkmadı, şekillendirilmedi veya açıkçası anlaşılmadı. Tarih, iki veya dört yıllık seçim dönemleriyle çok az ilgisi olan bir zaman çizelgesine göre karmaşık, birbirinden kopuk şekillerde gelişir." cümlelerinde işaret ettiği  CFR gibi 'daha derin tarihsel güçler' oyundadırlar ve Başkan Biden'ı kukla olarak, ABD'yi de araç olarak kendi vatandaşlarına ve dünyaya karşı kullanarak yönetmektedirler.
Seçkin Deniz, 03.03.2021


Whither US Foreign Policy?

"ABD Başkanı Joe Biden'ın dış politikasının temel unsurları görünür hale geliyor ve onu doğrudan selefi tarafından reddedilen II.Dünya Savaşı sonrası geleneğe yerleştiriyor. Ancak dünyanın dört bir yanındaki pek çok kişinin Trump'ın bir sapma olmadığı korkusu göz önüne alındığında, Biden iç politikanın suyun kenarında durduğu ilkesini canlandırmalı."

Joe Biden sadece birkaç haftadır Amerika Birleşik Devletleri başkanı, ancak dünyaya yaklaşımının temel unsurları şimdiden nettir: iç politikayı yeniden inşa etmek, müttefiklerle çalışmak, diplomasiyi kucaklamak, uluslararası kurumlara katılmak ve demokrasiyi savunmak. Bütün bunlar, onu, selefi Donald Trump tarafından reddedilen, büyük ölçüde başarılı olan II. Dünya Savaşı sonrası Amerikan dış politika geleneğine doğrudan yerleştiriyor.

Dış politika konusundaki ilk konuşmasını Dışişleri Bakanlığı'nda 4 Şubat'ta yapan Biden, “Amerika geri döndü” dedi. Dışişleri Bakanı Tony Blinken'in kendisi adına konuştuğunu ve hem Amerika diplomatlarını hem de diplomasisini desteklemek için büyük çaba gösterdiğini vurguladı.

Biden ayrıca, Trump'ın emrettiği gibi, muhtemelen NATO üyelerinin ABD güvenlik garantilerine olan güvenini yeniden tesis etmeye yardımcı olmak ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e dikkati yerel protestolardan uzaklaştırmak amacıyla yabancı maceracılığı kullanmaya çalışmaması gerektiğini işaret etmek için ABD silahlı kuvvetlerinin Almanya'dan çekilmesini durduracağını da açıkladı. 

Suudi Arabistan'da Biden ince bir çizgide yürüdü. ABD'nin Yemen'deki savaş için askeri ve istihbarat desteği vermeyeceğini ve ABD'nin bundan böyle diplomatik ve insani ilişkilerle ilgileneceğini açıkladı. Aynı zamanda Suudilerin İran'la yüzleşmede tek başlarına olmadıklarını da açıkça belirtti. Özellikle ABD'nin Suudi liderlerle zayıf insan hakları siciline ilişkin anlaşmazlıklarının ek karmaşıklığı göz önüne alındığında, bu çemberi netleştirmek kolay olmayacak.

Biden’ın dünyada başarılı olma yeteneği, çoğu miras kalan birkaç faktörle sınırlı olacaktır. Amerika'nın etkili bir demokrasi savunucusu olma yeteneği, ABD Kongre Binası'ndaki 6 Ocak ayaklanmasının ardından ve ülkenin kutuplaşmış siyaseti, endemik ırkçılık ve Trump'ın COVID-19 salgınını beceriksizce ele aldığı bir yıl göz önünde bulundurulduğunda çok azaldı. 

İyi haber şu ki, pandemiye ve onun ekonomik yan etkilerine karşı koymada kaydedilen ilerleme şimdiden görünür durumda. Kötü haber şu ki, ülkenin siyasi ve sosyal bölünmeleri devam edecek. Biden, Amerika'nın örneklik gücüyle önderlik edeceğini söylemekten hoşlanıyor, ancak bu örneğin dünyanın yeniden hayranlık duyduğu bir örnek haline gelmesi uzun zaman alabilir.

Biden, ülkenin kapılarını çok daha fazla sayıda mülteciye açma sözü vererek insani endişeleri daha da güçlendirdi. Aynı zamanda yardımcı olabileceği diğer şey, gelişmekte olan dünya için önemli sayıda COVID-19 aşısı sağlamak olabilir. Bu sadece ahlaki açıdan doğru değil, aynı zamanda mevcut aşıların etkililiğini tehdit eden mutasyonların ortaya çıkışını yavaşlatacağı için Amerika’nın kendi çıkarına da uygun olacaktır. Aynı zamanda, bütün ülkelerin iyileşmesine yardımcı olarak geniş bir ekonomik gelişmeye ve nihayetinde daha az mülteciye yol açacaktır.

Biden, Rusya ve Çin'i hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği için eleştirmekte haklı olsa da, elini zorlayamaz. Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, siyasi kontrolü sürdürmek için yaptırımların bedelini ödemeye hazırlar ve ABD, insan haklarını rehin alan iki ülkeyle tüm ilişkilerini kendi kontrolü altında tutamaz. Biden yönetiminin Rusya ile New Start nükleer paktının beş yıllık uzatmasını imzalama kararının da vurguladığı gibi, diğer hayati çıkarları da dikkate almalıdır.

Benzer gerçekler (Kuzey Kore'ye karşı yardıma duyulan ihtiyaç), ABD'nin Hong Kong'daki davranışları veya Sincan'daki Uygur azınlığına yönelik Çin'e uygulayabileceği baskıyı da sınırlayacaktır. Ve Biden, hukukun üstünlüğünü ABD politikasının merkezine koyabildiği yerde - mesela Myanmar'da - hükümetlerin, özellikle dışarıdan yardım alırsa direnebileceğini keşfedebilir. Bütün bunlar, demokrasinin geliştirilmesini ABD dış politikası için bu kadar merkezi hale getirmenin bilgeliğiyle ilgili soruları gündeme getiriyor.

Çin politikası, uygulanmaktan daha kolay ifade edilecek. Biden, Çin'in davranışına yönelik sert eleştirilerini dile getirdi, ancak aynı zamanda Amerika'nın çıkarına olduğunda Xi rejimiyle çalışma arzusuna da dikkat çekti. Çin, ABD'nin eleştirisi, yaptırımları ve hassas teknolojiye yönelik ihracat kısıtlamaları karşısında karşılık vermeye hazır olup olmadığına karar vermek zorunda kalacak.

ABD, bulaşıcı hastalıklar ve iklim değişikliğinden nükleer yayılmaya ve siber uzaydaki davranışa kadar küresel zorlukları karşılayacak şekilde dünyayı organize etme hedefini gerçekleştirmede de zorluklarla karşılaşacak. Fikir birliği ve uluslararası toplum yoktur ve ABD ne başkalarını istediği gibi davranmaya zorlayabilir, ne de kendi başına başarılı olabilir.

Pek çok zor karar var. Biden yönetiminin İran’ın nükleer hedefleri konusunda ne yapacağını (ve birçok gözlemcinin kusurlu olarak gördüğü 2015 nükleer anlaşmasına tekrar girip girmeyeceğini) belirlemesi gerekecek. Taliban ile bir yıl önce imzalanan anlaşmayla ne yapılacağı hakkında sorular da var - ABD'nin askeri geri çekilmesi için bir kapak olacak bir barış anlaşması değil - ve nükleer ve füze cephaneliklerini genişletmeye devam eden bir Kuzey Kore rejimi hakkında da sorular var.

Ancak Biden’in dış politikası şekilleniyor, iki parti tarafından desteklenmesi ve mümkün olduğunda Kongre’yi dahil etmesi önemlidir. ABD müttefikleri anlaşılır bir şekilde dört yıl içinde Amerikalıların kendisi öyle olmasa bile Trumpizme dönebileceklerinden korkuyorlar. Trump'ın bir sapma olmadığı, daha çok ABD'nin ne hale geldiğini yansıttığı korkusu, ABD nüfuzunu baltalıyor. Yürütme eylemiyle yönetmenin cazibesi anlaşılabilir, ancak dış politika söz konusu olduğunda, Biden iç politikanın suyun kenarında durduğu ilkesini canlandırmaya çalışmalıdır.

Richard N. Haass, New York, 8 Şub 2021, Project Syndicate

(Dış İlişkiler Konseyi (The Council on Foreign Relations- CFR) Başkanı Richard N. Haass, daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı için Politika Planlama Direktörü olarak görev yaptı (2001-2003) ve Başkan George W. Bush'un Kuzey İrlanda özel elçisi ve Afganistan'ın Geleceği Koordinatörüydü. The World: A Brief Introduction (Penguin Press, 2020) kitabının yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 03.03.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı