20 Ocak 2021 Çarşamba

SA9037/SD1937: Armin Laschet; Merkel Dönemi Daha Yeni Başlıyor Olabilir

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, Wall Street Journal'in eski muhabir ve editörü, 2015'ten beri de POLITICO'nun Berlin merkezli Avrupa baş muhabiri olan Matthew Karnitschnig'e aittir ve Merkel sonrası CDU'nun siyasî geleceğine odaklanmaktadır.  Almanya’da 16 Ocak 2021'de yapılan seçimde, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) genel başkanlığına 2017'den bu yana Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan ve Türklerinde yoğun şekilde yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya'nın (KRV) başbakanlık koltuğunda oturan Armin Laschet seçildi. Bazı siyasilerin "Türklerin Armin'i" lakabını taktığı Laschet, Türkiye'nin AB üyelik sürecine son verilmesi fikrine karşı çıkmıştı. Analiste göre, 'Merkeliyen bir politikacı olarak Laschet'in seçilmesini sağlayan Angela Merkel CDU için kendi politikalarının sürmesini sağlayacak bir rota belirledi. "Tarih, siyasi liderleri yalnızca görevde başardıklarına göre değil, etkilerinin kalıcı gücüne göre yargılar. Cumartesi günü CDU, Helmut Kohl ve Margaret Thatcher gibi Merkel'i panteona dahil etme yolunda büyük bir adım attı." Merkel Almanyası'nın 15 Temmuz ABD-AB-NATO-FETÖ darbesindeki etkin rolü, PKK ve FETÖ'ye verdiği açık destek ve Merkel'in 16 yıllık iktidar döneminde artan Türk ve Müslüman düşmanlığı ortada iken Almanya'nın ABD-NATO'dan bağımsız politikalar üretmesini beklemek saflıktan öte bir ahmaklık olarak tanımlanabilir. Erdoğan'ın bir şahin gibi, bu saldırgan yılanı atardamarlarından yakalayarak terbiye etmesi ve Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmeye zorlaması Merkel ve arkasındaki güçlerin yenilgisi anlamına gelmektedir. Analizde belirtildiği üzere, asıl mesele CDU'nun Almanlar nezdinde itibarını muhafaza etmesinin bir yolu olarak Merkel'in seçimlerinin bu tür politikaların sürmesini sağlamaya yönelik olduğudur... Türklerin Armin'i Türkiye ve Erdoğan'a karşı Merkel'den daha güvenilir ya da daha dürüst değildir, olmayacaktır.
Seçkin Deniz, 20.01.2021


Merkel era may only just be beginning
"Armin Laschet’in CDU başkanı olarak seçilmesi, şansölyenin mirasının kalıcı olmasını sağlıyor."

Angela Merkel'in adı Cumartesi günü (16 Ocak 2020) Hıristiyan Demokratlar'ın (CDU) kongresindeki oylamada yoktu. Sahnede bir kamera hücresi görüntüsü bile yansımadı. Yine de varlığı, kadife bir perde gibi olayın üzerinde asılıydı.

Parti Cumartesi günü tercihini yaptı; Kuzey Ren-Vestfalya'nın şefkatli başbakanı Armin Laschet'i onaylama kararı aldı. Bu CDU'nun kısa vadede Merkel'in rotasında kalacağının bir işaretinden daha fazlasıydı. Merkel'in Almanya’nın en büyük siyasi partisine silinmez bir damga bırakmış olması resmi olarak tanınması anlamına geliyordu.


Almanya Şansölyesi Angela Merkel | Sean Gallup / Getty Images

Pek çok Alman muhafazakar, Merkel'in mülteciler, ekonomi ve hatta pandemiye ilişkin politikalarına karşı çıkıyordu. Son iki yılda, Merkel dönemini sona erdirmek için onlara sadece bir değil, iki fırsat verildi ve her iki denemede de başarısız oldular.

Zamanı geri alma ve CDU’nun hem sosyal hem de ekonomik konulardaki geleneksel muhafazakar yaklaşımını yenileme fırsatı göz önüne alındığında, parti delegeleri bunun yerine Merkel'in kapsayıcı merkezciliğine bağlı kalmayı seçtiler.

Yaklaşan bölgesel seçimler öncesinde partiyi arkasında birleştirme gibi zorlu bir görevle karşı karşıya olan Laschet, şansölye yarışında Bavyera'nın popüler başbakanı Markus Söder'in önüne geçip, yol açmak zorunda kalsa bile, Almanya’nın muhafazakar bloğunun Merkel'in oyun kitabından vazgeçmesi pek olası değil.

Şansölyenin siciline bir bakış bunun nedenini açıklıyor. 16 yıl boyunca ideolojik uçurumun üstesinden gelerek Alman siyasetine hakim olmayı başardı. Yaklaşımı partiye, birçoğu aşırı sağ Almanya için Alternatif'e (AfD) kayan bazı muhafazakarların desteğine mal olurken, aynı zamanda Hıristiyan Demokratların, özellikle kadınlar arasında, seçim başarısının anahtarı olan cazibesini genişletti.

Cumartesi günkü oylama, CDU tarafından, parti hakimiyetini sürdürmek istiyorsa, birçok konuya daha esnek ve liberal bir yaklaşım benimseyerek Alman toplumuyla birlikte gelişmesi gerektiğinin bir ilanıydı.

Önce Merkel, sonra parti

İlk bakışta, Laschet’in, CDU’nun sağ kanadının gözdesi olan geleneksel muhafazakar Friedrich Merz’e karşı kazandığı zafer, pek de etkili değildi. Laschet, Merz’in yüzde 47'sine karşı yüzde 53'le kazandı. Ancak, bazı ulusal seçimlerin bir avuç oyla kararlaştırıldığı bu bölünmüş siyaset çağında, yüzde beşlik farkla liderlik pratikte bir heyelandır.

Dahası, Merkel'in onlarca yıldır rakibi olan Merz, sadece Laschet tarafından mağlup edilmedi. Ayrıca, iki yıl önce, şansölyenin onun yerine geçecek ilk seçimi olan Annegret Kramp-Karrenbauer'e de yenildi.

Başka bir deyişle, CDU'nun yönüne ilişkin tartışma, öngörülebilir bir gelecek için sona erdiririldi.

Merkel Cumartesi günü bu noktada çok az şüphe bıraktı. Mağlubiyetten sadece birkaç saat sonra Merz, şu anda Merkel'in sırdaşı Peter Altmaier'in yürüttüğü Ekonomi bakanlığı görevine atanarak Kabine'ye katılmayı teklif etti. Merkel, sözcüsü aracılığıyla, bir değişiklik için hiçbir planı olmadığını söyleyerek fikri hemen reddetti.

Merkel artık sadece iktidardan ayrılışını düzenlemeye değil, aynı zamanda halefinin kimliğini ve partisinin uzun vadeli gündemini de belirleyerek, parlamenter demokraside liderler için nadir görülen siyasi başarılar elde etmeye hazırlanıyor.

Konu ister dış politika ister ekonomi olsun, Laschet, Merkel'inkine benzer politikalar izleme niyetini gizlemiyordu.

Laschet’in delegelere yaptığı seçim konuşması bile mükemmel bir Merkeliyen örneği idi: "Harika bir şovmen olmayabilirim, ama ben Armin Laschet'im ve buna güvenebilirsiniz," dedi kongreye.

Laschet ayrıca muhafazakar arkadaşlarını nadiren konuşulan bir gerçekle yüzleşmeye teşvik etti.

"Pek çok insan önce Angela Merkel'e, sonra da CDU'ya ilgi duyuyor" dedi ve Merkel'in yurtiçinde ve yurtdışında sahip olduğu güven ve itibarın sadece bir liderden diğerine aktarılamayacağını, "kazanılması" gerektiğini de sözlerine ekledi.

Tarih, siyasi liderleri yalnızca görevde başardıklarına göre değil, etkilerinin kalıcı gücüne göre yargılar. Cumartesi günü CDU, Helmut Kohl ve Margaret Thatcher gibi Merkel'i panteona dahil etme yolunda büyük bir adım attı.

Bu nedenle Merkel dönemi henüz bitmedi. Daha yeni başlıyor olabilir.

Matthew Karnitschnig, Berlin, 16 Ocak 2021, Politico

(Matthew Karnitschnig, POLITICO'nun Berlin merkezli Avrupa baş muhabiridir. 15 yılını ABD ve Avrupa'da muhabir ve editör olarak çeşitli pozisyonlarda geçirdiği Wall Street Journal'dan 2015 yılında ayrılarak POLİTİCO'ya katılmıştır.)


Seçkin Deniz, 20.01.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı