11 Ağustos 2020 Salı

SA8780/SD1776: Libya Savaş Lordu Halife Hafter Mossad'la Çalışıyor

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıd açevirisini yayınladığımız metin, MintPress Haber Ekibi Yazarı, bağımsız foto muhabiri, araştırmacı, yazar ve belgesel film yapımcısı Raul Diego'ya aittir ve Libya'da savaş suçları işleyen, CIA ajanı, eski general Halife Hafter'in BAE, Suud ve Mısır dışında, geçmişi Kaddafi'nin öldürüldüğü 2011 yılına kadar uzanan anlaşmalarla İsrail ile de yaptığı işbirliğine odaklanmaktadır.  'İsrail'in yeminli düşmanı olarak tanımlanan' İran'ın da görünüşte UMH'ye destek vermesine rağmen, çıkarları gereği Hafter'e destek verdiği iddialarını da yabana atmayan Raul Diego şu kanaate varmaktadır: "İsrail’in hepsi General Hafter’in güçlü destekçileri olan BAE, Suudi Arabistan ve Mısır gibi Sünni devletlerle daha güçlü ittifaklar kurma niyetinin gelişmesidir. Buna ek olarak, İsrail tarihsel olarak Afrikalı despotlarla çeşitli ilişkiler geliştirdi ve kıtada darbelerin uygulanmasına yardımcı oldu. Hem onları iktidara getiren çatışmalar sırasında hem de kurulduktan sonra bu otoriter rejimler, İsrail'i dünyanın en büyük on silah tüccarı arasına sokmaya yardımcı oluyorlar." Türkiye'nin, kan çanağına dönen Libya'da çok daha aktif ve sonuç alıcı politikalarını kısa sürede devreye sokması ve ABD, Rusya, Fransa, İsrail, İran, BAE-Suud-Mısır gibi sırtlanları uzaklaştırması gerekmektedir. Bunun için gerekli olan diplomatik çalışmalar tamamlanmıştır ve eğer kesin sonuç alıcı hamleler yapılmazsa, Libya'nın geleceği adına elde edilen kazanımlar tartışılır hale gelecektir.
Seçkin Deniz, 11.08.2020

New Reports Suggest Libyan Warlord Khalifa Haftar is Working with Mossad
"İsrail'in Libyalı savaş lordu Halife Hafter'e verdiği destek yeni bir şey değil, ancak apartheid devleti Arap ülkeleri arasında zemin kazandıkça, Mossad'ın petrol zengini Libya'nın istikrarsızlaştırılmasındaki rolünü gizleme ihtiyacı ortadan kalkabilir."

CIA'nın kötü kokusu ve petrol zengini Libya'daki gizli operasyonları, General Halife Hafter'i uzun süredir etkisi altına almış durumdaydı. Ancak şimdi, Hafter'in 2017'den 2019'a kadar Kahire'de İsrail istihbarat örgütü üyeleriyle görüştüğünü iddia eden İsrailli bir gazeteci, bu tartışmalı generalin bir başka istihbarat örgütü Mossad'la kapsamlı bir anlaşma yaptığı suçlamasında bulunuyor.

Hafter'in apartheid devletiyle ilk bağlantısı bu değil. 2017'de General'in Libya'daki sözde İslam Devleti'nin (IŞİD-DAEŞ) askeri mevzilerini bombalamak için İsrail Savunma Kuvvetleri IDF ile koordinasyon içinde olduğu bildirildi. Ondan iki yıl önce, 2015'te, Jerusalem Post, adını vermediği bir Arap gazetesinden şöyle bir haber yayınladı: Hafter, Ürdün'ün başkentini ziyareti sırasında İsrailli yetkililerle görüşmeyi planladı ve iktidar mücadelesinde kendisine yardımcı olması için petrol ve silah takası yapmak için onlarla bir anlaşma yaptı.

 Libyalı savaş lordu Halife Hafter, 17 Ocak 2020, Atina, Yunanistan Parlamentosunda. 
Kostas Baltas | Reuters

Hafter’in İsrail bağlantılarıyla ilgili anonim kaynaklardan gelen son iddialar, Libya Ulusal Ordusu komutanı ile Ackerman ve Mizrachi olarak adlandırılan iki İsrail unsuru arasındaki görüşmelere aracılık ettiği söylenen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilgili. Kaynağa göre, aslında, Hafter’in Yahudi devletiyle olan bağlantıları, İsrail Hava Kuvvetlerinin, Kaddafi’nin ABD destekli katlinin ardından ülkeye sel gibi akan cihatçı grupları hedef almak için sözde Libya diktatörüyle koordine ettiği 2011 yılına kadar uzanıyor.

Bu entrikaya ek olarak, İran'ın (İsrail'in bölgedeki yeminli düşmanı) Trablus'ta BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (GNA-UMH) devirmek için yürüttüğü kampanyada Hafter'e askeri yardım sağladığına dair paralel iddialar da İran'ın GNA'ya desteğini açıklayan resmi raporlara ters düşüyor.

Bu suçlamalar, Tahran'ı Hafter'e gelişmiş silah sistemleri tedarik etmekle suçlayan ve bunu İran'dan "silah tedariki, satışı veya transferini" durdurmaya çalışan "Güvenlik Konseyi'nin 2231 (2015) kararının ağır ihlali" olarak nitelendiren İsrail'in BM elçisinden geliyor.


Çöldeki müttefikler

İran ise bu iddiaları reddediyor. Geçen ay İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında Zarif, İran'ın “iç savaşı sona erdirmek için Libya krizine siyasi bir çözüm bulmak” istediğini belirtti, her iki dışişleri bakanı da 'GNA-UMH'ye desteklerini yineledi. İran, Hafter'in BAE ve Suudi Arabistan gibi temel müttefiklerinin İran'ın düşmanı olduğunu ve bu nedenle onu herhangi bir şekilde desteklemelerinin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini, çünkü bunun yalnızca Körfez ülkelerinin bölgedeki etkisini artıracağını iddia ediyor.

Ancak Libya'daki kargaşa, muazzam petrol yatakları ve stratejik jeopolitik önemi ile birlikte değerlendirildiğinde,  ülkenin kontrolünü ele geçiren hizip üzerinde bir ölçüde nüfuz elde etmek için yarışan çok sayıda çıkar için Hafter'i bir mıknatıs haline getiriyor. Nitekim, geçmişte, pratikte Libya'da Hafter'in lehine veya daha fazlasını kazanmaya çalışırken yakalanmayan hiçbir ülke yoktur.

Listenin başında Amerika Birleşik Devletleri var. Hafter, 1969'da iktidara gelmesine yardım ettiği adama (Kaddafi) ihanet ettiğinde, Hafter'in yirmi yıldır ikamet ettiği Langley, Virginia'daydı -CIA karargahına çok yakın - "Kardeş Lider" in devrilmesini planlıyordu. Bu nedenle, bölgede faaliyet gösteren tek süper gücün malı olarak bilinen bir adamın, aralarındaki farklılıklara rağmen, birden fazla taliplinin gözüne girmesi belki de çok şaşırtıcı değildir.

İsrail'in çıkarları

Ancak inkar edilemez olan şey, İsrail’in hepsi General Hafter’in güçlü destekçileri olan BAE, Suudi Arabistan ve Mısır gibi Sünni devletlerle daha güçlü ittifaklar kurma niyetinin gelişmesidir. Buna ek olarak, İsrail tarihsel olarak Afrikalı despotlarla çeşitli ilişkiler geliştirdi ve kıtada darbelerin uygulanmasına yardımcı oldu. Hem onları iktidara getiren çatışmalar sırasında hem de kurulduktan sonra bu otoriter rejimler, İsrail'i dünyanın en büyük on silah tüccarı arasına sokmaya yardımcı oluyorlar.

İsrail Körfez ülkeleri ve Arap ortakları nezdinde ne kadar başarılı olursa, Ortadoğu ve Afrika'nın devam eden yeniden yapılandırılmasındaki rolünü gizlemek için herhangi bir iddiaya o kadar az ihtiyaç duyulacaktır. Haziran ayında, Doğu Libya merkezli hükümetin başbakan yardımcısı Abdul Salam el-Badri'nin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun desteğini aradığı ve Libya'nın “Tel Aviv'in asla düşmanı olmadığını ve olmayacağını" söylediği bildirildi. Apartheid devletiyle bu tür açık dostluk jestleri, şu sıralarda kamuoyuna yansımayacak kadar tatsızdı ve el-Badri, sözleri Libya'da bir kargaşaya neden olduktan sonra haberi inkar etmek zorunda kaldı.

Raul Diego, 29 Temmuz 2020, MintPressNews

(Raul Diego, MintPress Haber Ekibi Yazarı, bağımsız foto muhabiri, araştırmacı, yazar ve belgesel film yapımcısıdır.)


Seçkin Deniz, 11.08.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı