30 Ekim 2019 Çarşamba

SA8091/KY13-AO313: Hâlâ Cumhuriyeti Tartışmak

"Temennim odur ki; Cumhuriyetimiz, Millet olarak her şeyiyle sahip çıkacağımız bir Cumhuriyet olsun."


Her cumhuriyet bayramında tarih üzerinden tartışarak ille de ayrı saflar tutmak genetik hastalıklarımızın yansıması gibi. Birçok devlet kurup, kendi elleriyle bu devletleri yıkıp, yenisini kurmak için çırpınanların nesli olarak uzlaşmazlık genlerimizde var..

Tekrarda yarar var; Cumhuriyet, Osmanlı'yı yıkmanın aracı değildi, Osmanlı Devleti yıkıldığı için yeni bir devlet kuruldu ve bu yeni devlet Cumhuriyeti benimsedi.. Eğer bugün yeni bir devlet kurmaya kalksaydık kuşkusuz yine Cumhuriyet ilkesini benimseyecektik.

Cumhuriyetle din arasında olumsuz bağ üretenlerin tek dayanağı cehalettir.

Türkiye’deki dini düşünce üzerinde önemli etkisi olan Said Nursi, 1935’te talebeleriyle birlikte tutuklu olarak yargılandığı Eskişehir mahkemesinde 'cumhuriyet' hakkındaki fikrini açıklarken kendisini “dindar bir cumhuriyetçi” olarak tanımlamıştı. Nursi ayrıca; Bediüzzaman, Divan-ı Harb-i Örfî adlı eserinde cumhuriyeti, “Cumhuriyet ki, adalet ve meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten ibarettir” (s. 65) şeklinde tarif eder..

Şah rejimini deviren ve Caferiliğe dayalı bir İslâm devleti kuran Humeyni’nin de, Cumhuriyeti benimsediği ve devletin isminin “İran İslâm Cumhuriyeti” olduğu düşünülürse, nitelikleri farklı olsa da günümüz devletlerinin Cumhuriyeti vazgeçilmez bir ilke olarak benimsedikleri açık..

Bu derece açık olan bir konu üzerinden ayrışma yaratmak ve hâlâ Cumhuriyeti tartışmak bize özel bir yetenek olsa gerek!

Oysa; Tarih'in tartışmalarını bir yana bırakarak, millet olarak yeni devletimizin gözlerini Cumhuriyetle açmış olmasından gurur duymalıyız..

Cumhuriyetimizin 96. Yılı Kutlu Olsun...

Temennim odur ki; Cumhuriyetimiz, Millet olarak her şeyiyle sahip çıkacağımız bir Cumhuriyet olsun.



Adnan ONAY, 30.10.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı