26 Ekim 2019 Cumartesi

SA8082/SD1518: Avrupa Popülizm'de Zirveye Ulaştı mı?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, POLITICO editör yardımcısı Paul Taylor'a aittir ve Avrupa Kıtası'ndaki Liberalizm ve AB karşıtı halk hareketlerinin zirveye ulaştığını ve etkilerinin azaldığını, temkinli bir duruşla da olsa, iddia etmektedir. Yazar, İtalya, İngiltere, Fransa, İspanya, Avusturya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi yedi ülkedeki son durumu incelemeye çalışıyor. Belirsizliğin sürdüğü büyük ülkelerde; İngiltere, Brexit kaosundan kurtulmuş değil, Macron Fransa'da faşist uygulamalarla hak arayışlarını ve AB karşıtlarını bastırıyor. Paul Taylor İtalya'da Salvini'nin erken seçim isteği sonrası hükümet dışı kalmasını, Avusturya'da belgeli rüşveti açığa çıkan hükümet ortağı aşırı sağcı parti liderinin sebep olduğu yenilgiyi, Çekya ve Slovakya gibi küçük ülkelerdeki liberal ve işadamı kimlikli adayların elde ettikleri başarıyı, halk hareketlerinin abartıldığına delil olarak sunuyor, ayrıca Alman ırkçı AfD'nin yükselişini de temelsiz tezini kanıtlamak için manipüle etmekten çekinmiyor. Ancak gerçeği fazla örtemiyor: "Yine de, ana akım politikacıların popülist gelgiti kırılmış zannederek rahatlamaları yanlıştır. Milliyetçi siyasetin altında yatan itici güçler hala yerinde duruyor." Türkiye, Barış Pınarı Harekâtı'nda elde edilen zaferi çalmak için çabalayan Avrupa Birliği'nin (Macron-Merkel) bu kaotik pozisyonunu doğru değerlendirmeli ve fırsata çevirmelidir...
Seçkin Deniz, 26 Ekim 2019

Has Europe reached peak populism?
"Gelgit milliyetçi sağa karşı dönmüş olabilir."

En sağdaki Almanya Alternatifinin (AfD) iki bölgesel seçimde rekor puanlar aldığı haftada, Avrupa’da AB karşıtı popülizmin zirvede olabileceğini fısıldamak bile ters görünebilir. Yine de İtalya, İngiltere, Fransa, İspanya, Avusturya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde bir dizi etkinlik ve oy gelgitin barbarların hayal kırıklığı içinde inleyerek kapıdan ayrıldığını, Kıta’da siyaseti artıran kurum karşıtı milliyetçi hareketlere karşı dönebileceğini gösteriyor.


İtalyan Matteo Salvini, Ağustos ayındaki koalisyonun fişini çektiğinde ülkenin sert bir dönüş için olgunlaştığını düşünüyordu. Marco Bertorello / AFP, Getty Images 

Bu, pek çok işçi sınıfı, kırsal ve fakir seçmeni geleneksel siyasi partilere, parlamenter sisteme ve Avrupa Birliği'ne karşı dönüştüren sosyal ve ekonomik sıkıntının ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Ancak popülistler, neredeyse her yerde radikal, Avrupa karşıtı söylemler için çoğunluğu sağlayamıyor gibi görünüyor.


En belirgin durum İtalya'da. Aşırı sağcı Lig Partisi, Batı Avrupa'nın ilk popülist hükümetindeki AB karşıtı 5Star Hareketi (M5S) ile anlaşmazlık yaşayan Eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini ülkenin zor bir dönüş için olgunlaştığını düşündü ve Ağustos ortalarında koalisyonun fişini çekerek erken seçim istedi.


“Il Capitano”'nun plajları gezerek, Roma'da destekçileriyle çıplak göğüslü selfiler çektirerek, gücünü pekiştirme çabaları çöktü. Eski koalisyon ortakları seçime direndiler ve ana akım, orta sol Demokrat Parti ile hükümet kurmaya karar verdiler. İtalya, en azından şimdilik, eşikten uzaklaştı ve daha ılımlı, AB dostu ekonomi ve göç politikalarına geri dönmeye hazırlanıyor.


İspanya'da da, aşırı sol ve aşırı sağ popülistler alan kaybediyor gibi görünüyor.


Salvini'nin başarısızlığı partisini kanaat anketleri yapmaya yönlendirdi ve liderliği hakkında ilk şüpheler dile getirildi. Ancak İtalya'nın servet tekerleği hızla dönüyor. Ekonomi durağan kalmaya devam ederse ve yeni koalisyon bozulursa, en güçlü ve  sosyal medya ustası adam (Salvini) geri dönebilir 


Sergi B, İngiltere'dir. Boris Johnson, İngiltere’yi Avrupa Birliği’nin dışına çıkarmaya yemin ederek popülistleri dışarıda bırakma girişiminde bulundu - “yap ya da öl” - 31 Ekim’de, bu anlaşma yapılmadan önce Salı günü parlamentoda görkemli bir yenilgiye uğradı.


2016 referandumunda Ayrılma kampanyasının lideri olarak Avrupa’dan “kontrolü ele alma” sözü veren yeni başbakan, en azından şimdilik, ilk Avam Meclisi oylamasında Brexit'in kontrolünü kaybetti.


İngiltere politikasındaki kaotik durum, Brexit’le bitmeyen savaşlarda halk yorgunluğu ve İşçi Partisi’nin Jeremy Corbyn’i tarafından ortaya konan, ancak göze çarpmayan sert sol alternatif göz önüne alındığında, Johnson, gelecek ay yapılacak seçimlerde Muhafazakar Partiyi gerçek Brexit partisi olarak temizlemeyi ve yeniden konumlandırmayı başarabilir. Ancak bu, parlamentoyu askıya alma konusundaki büyük kumarının Brexit’in anlaşmazlığını atlatması için daha az muhtemel göründüğünü gösteriyor.


Bu arada  Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Muhafazakarlar  ve İşçi Partisini ezen Brexit Partisi lideri Nigel Farage, bir kez daha Muhafazakârların gündemini belirleme sıkıntısı çekebilir, ancak İngiltere parlamentosunda henüz bir kazanım elde edemedi.



Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu yılın başlarında başını belaya sokuyordu |
Getty Images üzerinden Yoan Valat / AFP

Sergi C Fransa'dır; Başkan Emmanuel Macron'un altı ay önce, Avrupa Birliği karşıtı kökenli Gilets Jaunes'un (Sarı Ceketler) her cumartesi günü sık sık gösteriler düzenlediği ve Marine Le Pen'in aşırı sağdaki Ulusal Ralli anketlerinde yer aldığı şiddetli gösterilerle başını belaya sokmuş görünüyor.

Macron sert tedbirlerle geri döndü, Sarı Ceketlerin çoğu, en azından şimdilik eve gitti ve Le Pen, Avrupa seçimlerinde oyun değiştiren bir zaferden mahrum kaldı. İşsizliğin düşmesi ve ekonominin büyümesiyle birlikte popülizm Fransa'daki cam tavanına çarpmış gibi görünüyor.

Avusturya’da muhafazakarlar ve aşırı sağ Özgürlük Partisi (FPÖ) arasındaki koalisyon, mayıs ayında göçmen karşıtı hareketin liderinin (Heinz-Christian Strache) yasadışı finansman karşılığında sözde Rus iş kadını ile yaptığı görüşmelerin video kaydının ortaya çıkması üzerine çöktü ve dağıldı. Hükümetten atılan FPÖ hala yüzde 20 civarında oy alıyor; ancak bu ayki genel seçimlerden sonra iktidara gelme olasılığı düşük görünüyor. (Seçkin Deniz'in Notu: 6 Ekim 2019 pazar günü yapılan erken genel seçimde merkez sağ ÖVP yüzde 37,5 ile birinci parti,, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 21,2 ile ikinci, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ise yüzde 16,2 oy oranıyla üçüncü parti oldu.)


İspanya'da da en sol ve aşırı sağ popülistler, Başbakan Pedro Sánchez'in Sosyalist azınlık hükümetinin popülerlik kazanmasıyla zemin kaybediyor gibi görünüyor.


Almanya'da AfD'nin Brandenburg ve Saksonya eyaletlerinde yaşadığı dalgalanma onları muhalefette bıraktı; tüm ana akım partiler, yerel ve ulusal olarak iktidarı kurmaya kararlı görünüyor.


Elbette, iktidardaki sağcı milliyetçi partilerin Polonya ve Macaristan’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde muhteşem zaferler kazandıkları ve AB’nin hukuk devleti ve medeni haklar hükmüne karşı sınırlama getirmeye devam ettikleri kesin. Ancak Polonya'nın fiili lideri Jarosław Kaczyński, popüler refah ve Katolik milliyetçi sosyal muhafazakarlık kombinasyonuna rağmen, Ekim ayında yapılacak genel seçimlerde mutlak parlamento çoğunluğunu kaybedebilir. 


(Seçkin Deniz'in Notu: Polonya'da, 13 Ekim 2019'da 460 sandalyeli Meclis (Sejm) ve 100 sandalyeli Senatonun yeni üyelerini belirlemek üzere düzenlenen genel seçimi, sandık çıkış anketine göre yüzde 43,6 ile Hukuk ve Adalet Partisi (PiS-Jarosław Kaczynski) birinci tamamladı.Yüzde 61,1 rekor katılımla gerçekleşen seçimde Sol Liberal ve Yeşillerin oluşturduğu Civic Platformu (PO) yüzde 27,4, Demokratik Sol İttifakı (SLD) yüzde 11,9, 2007-2015'te koalisyon ortağı olan Polonya Köylü Partisi (PSL) ile sağcı Kukiz'15 ittifakı yüzde 9,6, aşırı sağcı partilerin bir araya gelerek oluşturduğu Konfederasyon (Konfederacja) ittifakı ise yüzde 6,4 oy aldı. PiS Partisi Genel Başkanı Jarosław Kaczynski, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, “Çok oy aldık ama daha fazlasını hak ettik.” dedi. Bu verilere göre, 460 sandalyeden oluşan mecliste milletvekili dağılımı PiS 239, PO 130, SLD 43, PSL+Kukiz’15 34 ve Konfederasyon 13 şeklinde oldu.)


Bu arada, çıkar çatışması iddiaları üzerine kitlesel protesto gösterileriyle karşı karşıya kalan milyarder Çek Başbakanı Andrej Babiš ve Slovakya cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan liberal bir demokratla (Seçkin Deniz'in Notu:Slovakya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 58'ini alan Zuzana Caputova, cumhurbaşkanı seçildi. Caputova Slovakya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı oldu) Orta Avrupa’nın tamamını kapsayan illiberal bir popülist dalganın korkularının abartılmış olduğunu kanıtladı.


Andrej Babiš, Çek Cumhuriyeti başbakanı | Leon Neal / Getty Images

Yine de, ana akım politikacıların popülist gelgiti kırılmış zannederek rahatlamaları yanlıştır. Milliyetçi siyasetin altında yatan itici güçler hala yerinde duruyor.


20. yüzyıl Avrupa demokrasisinin bazı temellerinin (siyasi partiler, sendikalar, dini topluluklar ve sınai meslekler) aşınması toplumları daha değişken hale getirdi. Artan gelir eşitsizliği, göçle ilgili endişeler ve düşük vasıflı işlerin küreselleşmeyle bozulması, Avrupa ve ABD'de nativist öfke politikaları için sürekli bir tohum yatağı oluşturuyor.


Sosyal medya, sahte haberler ve diğer manipülasyonlarla güçlendirilen tüm protesto biçimleri için anında bir çıkış sunmaktadır.


Ayrıca popülistlerin gündemi belirleme konusunda iktidarda olmaları gerekmiyor (özellikle göçmenlik gibi önemli konularda, mültecileri en iyi şekilde karşılama ve ekonomik göçmenleri nasıl payanda tutacağımız tartışmasını başarılı bir şekilde değiştirdiler ”Avrupa kalesi”ne ve kıtaya girmeyi zorlaştırdılar) iltica talepleriniz ile ilgili gerekçeleriniz ne kadar geçerli olursa olsun.

Gelgit kırılmış olabilir, ama yapılacak çok fazla iş var.

Paul Taylor, Paris, 05.09.2019, Politico


(POLITICO'da editör yardımcısı olan Paul Taylor  Europe At Large köşesinde yazardır.)




Seçkin Deniz, 26
.10.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı