5 Ekim 2019 Cumartesi

SA8029/SD1498: ABD Ordusu, Çin'i Çaydırıcı Pasifik Rolünü Nasıl Daha Büyük Oynayabilir?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin, Savunma harcamalarının stratejik, ekonomik ve ticari sonuçları üzerinde çalışan Lexington Enstitüsünün Operasyon Direktörü ve Kaynak Ortakların İcra Kurulu Başkanı Loren Thompson'a aittir ve ABD ordusunun Çin anakarasında, Çin'in etki alanlarında ve çevresinde, (Guam, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Tayvan, Malay Yarımadasında ve Güney Çin Denizi'nde) hangi tür caydırıcı tedbirlerle Çin'i durdurabileceğini tartışmaktadır. Yazarın söylemleri, "İnsan gücü var, doktrin var ve gelecekteki bir savaşta Çin kuvvetleri için büyük sorunlara yol açacak silahları hızla alıyor. ABD’nin deniz kuvvetleri Batı Pasifik’te incelmiş ve Çin’in yükselişiyle mücadele etmek için Orduyu daha fazla kullanmaya başlamış gibi görünmüyor." final cümlesiyle anlamsızlaşsa da, aslında merkezini ABD'den taşıyan Masonik/Satanist gücün Çin'i yeni merkez olarak güçlendirme stratejilerinin de sürdüğünü düşünmemizi sağlamaktadır. Basra Körfezi'nde kendi çıkarlarını koruma yetersizliği çeken ABD'nin ayrıca zorlandığı diğer bir yer de Avrupa. NATO, ABD ve Avrupa Birliği'nden bağımsız Almanya ve Fransa merkezli Avrupa Müdahale İnisiyatifi’ adını taşıyan Avrupa Ordusu'nun kurulduğu ve genişlediği bir dönemde Trump'ın NATO yükümlülüklerini yerine getirmediği için ülkesinde konuşlu askerlerinin Rusya'ya karşı korunma isteyen Polonya'ya kaydırılabileceği uyarısında bulunduğu Almanya, ABD'nin Avrupa'da Rusya'ya karşı en çok asker konuşlandırdığı ülke konumunda. (ABD’nin Avrupa ve Afrika’daki askerlerinin komuta merkezi Stuttgart’ta, en önemli hava üssü Ramstein’da, Avrupa’daki en önemli eğitim ve tatbikat merkezlerinden biri de Grafenwöhr’de. Almanya’da 35 bin Amerikan askeri görev yapıyor, 17 bin Amerikalı, 12 bin Alman sivil ABD Ordusu için görev yapıyor.) Yazar, ABD'nin Türkiye'yi kuşatma stratejisi gereği Yunanistan'ın Dedeağaç, Selanik, Kavala, Larisa, Girit ve son olarak Teselya'daki Stefanoviç bölgesinde ve Doğu Suriye'de binlerce tırlık silah ve mühimmatla destek verdiği terör örgütü PKK-YPG ile birlikte kurduğu askerî üslerden bahsetmemektedir. Bütün her şeye rağmen ABD'nin küresel hegemonya saplantıları yaşadığı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik çöküş dolayısıyla saplantı olarak kalmaya devam edecektir. Türkiye bu durumu doğru analiz etmeli ve fırsatları değerlendirmelidir.
Seçkin Deniz, 05.10.2019

How The U.S. Army Can Play A Much Bigger Pacific Role Deterring China

ABD savunma stratejisinin ana odağı, aşırı şiddet yanlılarının (teröristlerin) yenilmesinden diğer büyük güçlerin saldırganlığına karşı kaymaya başladı. Bu diğer güçlerin Çin ve Rusya olduğu anlaşılıyor. Pentagon planlayıcıları şimdi zamanlarının çoğunu, Avrupa’daki Rus maceracılığını ve Asya’daki Çin’in genişlemeciliğini nasıl engelleyeceklerini bulmak için harcıyorlar.


Genel düşünce, çoğunlukla Avrupa'da bir Ordu-Hava Kuvvetleri girişimi olacağı yönünde, çünkü karaya doğru herhangi bir Rus askeri harekatı karada gerçekleşecekti ve Deniz Kuvvetleri-Deniz Piyadeleri'nin katılımını kolaylaştıracak kadar yakın olan denizler (Baltık ve Karadeniz) büyük bir çatışmaya giremeyecek kadar tehlikeli olacaktı. Washington, ordunun Polonya ve Baltık ülkelerindeki varlığını genişletmek için harekete geçerken, bölgedeki yer operasyonlarını destekleyebilecek gizli hava kuvvetlerinin ve müttefik F-35 savaşçılarının sayısını artırdı.

Öte yandan, Çin’in batısındaki Batı Pasifik bölgesi, esas olarak Donanma-Deniz Piyadeleri girişim alanı olarak kabul edilir. Hava Kuvvetleri Guam, Japonya ve Güney Kore'de büyük bir varlığa sahip olmasına ve Ordu Güney Kore'yi savunmada çok önemli bir rol oynamasına rağmen, deniz temelli kuvvetler Çin'in askeri hareketlerine direnmenin daha esnek ve daha sağlıklı bir yolu olarak kabul ediliyor. Deniz Kuvvetlerinin Avrupa ihtilafındaki rolü coğrafya ile sınırlı olduğu gibi, ordunun da, en azından Kore dışında geniş okyanus genişliğiyle tanımlanan bir bölgedeki rolü mütevazı olarak kabul ediliyor.


Her iki bölgenin haritalarına bakarsanız, bu oldukça açık görünüyor. Ancak, belki de Amerika Ordusu için Pasifik misyonu göründüğü kadar açık değildir. Bunun nedeni, hem Çin'in hem de Amerika'nın Batı Pasifik'e yönelik stratejilerinin, kuzeydeki Kamçatka Yarımadası'ndan güneydeki Malay Yarımadası'na uzanan bir dizi ada etrafında dönmesidir. Bu adalardan bazıları, “ilk ada zinciri” denilen ve Pasifik'e sızmak isteyen Çin deniz ve hava kuvvetlerini yenmek için donatılmış ABD Ordusu birimlerinin temelini oluşturabilir.



Çin'in doğu kıyılarındaki ilk ada zinciri, ABD Ordusu yangınları ve savunmalarının ileriye doğru dağıtılması için sayısız fırsat sunuyor.

Uygun şekilde donatılan bu Ordu birimleri, Çin’in ABD deniz kuvvetlerine erişimini engellemeyi amaçlayan bir hareket olan Çin’in ilk ada zinciri ve Çin anakarası arasındaki denizleri koruma çabalarını aksatmaya yardımcı olabilir. Çin'in istediği, gelecekteki çatışmalarda her şeyden önce, Doğu Asya kıyılarındaki marjinal denizlerdeki kuvvetleri için bir dokunulmaz alan kurmak, yani ABD ve müttefik kuvvetlerinin girişimde bulunmadığı bir kutsal alan oluşturmak. Bunu yapmak sadece Çin'i korumakla kalmaz, aynı zamanda Pekin’in küresel ekonominin endüstriyel merkezi haline geldiğine dair hegemonyasını garanti altına alır. Çünkü Japonya, Güney Kore ve Tayvan, geniş askeri çevresi içinde bulunmaktadır.


ABD Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri, Çin’in bölgeye erişimini ve kilit müttefikler için navigasyon özgürlüğünü güvence altına almak için Çin stratejisine karşı koymak için ayrıntılı planlara sahiptir. Bununla birlikte, bahse konu ABD planları Donanma ve Deniz Piyadeleri'nin deniz bazında olması gerçeğiyle şekilleniyor. Ada bariyerlerinin Çin kıyılarında nasıl dağıldığından faydalanıyorlar, ancak Japonya ve Kore'nin güneyinde, karada büyük bir varlığı destekleyebilecek yerleri çok az kullanıyorlar.


ABD Ordusunun rol oynayacağı yer orası. Ordunun aktif ve yedek bileşenleri, Deniz Kuvvetleri'nin dört katı kadar savaşçıya ev sahipliği yapıyor ve Denizcilerden farklı olarak ABD askerleri, Kuzey Afrika ve Basra Körfezi gibi yerlerdeki acil durumlara müdahale edemiyorlar. Önümüzdeki yıllarda Avrupa’daki ABD Ordusu kuvvetleri için yalnızca mütevazı bir barış zamanı mevcudiyeti olması nedeniyle, Çin’e yakın adalarda önemli bir kara mevcudiyeti oluşturmak için yeterli sayıda asker bulunuyor. Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir kısmına yönelik taleplerde bulunduğundan, Vietnam ABD ordusunun varlığına da açık olabilir.


Tabii ki, bu tank ordularını ya da büyük piyade oluşumlarını dağıtmakla ilgili olmaz. Değerli Çin mallarını tehdit edebilecek silahlarla mobil, hedeflemesi zor ateş birimleri yerleştirmekle ilgili olacaktır. Uzun menzilli, hassas ateş gücünün geliştirilmesi Ordunun en üst düzey modernizasyon önceliğidir ve Çin kuvvetleri 2023'te, en kısa sürede savunma yapılamayan hipersonik bir silah yapmayı planlıyor. Hatta binlerce millik uzaklıktaki hedefleri tam olarak vurabilecek bir füze konusu bile var. Ek olarak, Ordu, ileri-konuşlandırılmış askerler tarafından kurumsal sınırlarının ötesinde ortak ve ulusal yeteneklerin kullanılmasını teşvik edecek “çok alanlı operasyonlar” başlığı altında doktrin geliştirmiştir.


Haritaya ikinci bakışta ilginç olasılıklar ortaya çıkıyor. Tayvan Boğazı en dar noktasında, sadece 81 mil genişliğindedir ve Çin anakarasında bir çatışmada etkisiz hale getirilmesi zor olan Ordu saldırılarının ulaşabileceği sayısız hedef belirlemiştir. Benzer şekilde, Vietnam’daki eski ABD Danang üssünden Çin’in en güney iline olan mesafe 200 milden az. Aslında, birkaç Çin askeri üssü içeren tüm Güney Çin Denizinin, en uzak-geniş noktası 900 milden daha azdır. Batı Pasifik gerçekten çok geniş olsa da, Çin ile ilk ada zinciri arasındaki bölgeler ABD Ordusu'nun geliştirmekte olduğu silahlar arasında.


Ordunun, yalnızca hızla gelişen Precision Strike Mühimmatı gibi organik saldırı gücüne dayanması gerekmiyor. Hem deniz hem de kara hedeflerine karşı mobil ileri konuşlandırma için, gizli, son derece hassas bir cephane olan Donanmanın Uzun Menzilli Gemi Karşıtı Füzesini uyarlayabilir. Çok alanlı operasyonlar kavramı geliştikçe, doğal olarak Çin hedeflerinin izlenmesine yardımcı olabilecek tepegöz, deniz bazlı olan varlıklarla ve diğer varlıklarla daha yakından ilgilenecektir. Çin'in bir çatışmada askeri yeteneklerini çökertmek için karada bulunan askerler de dahil olmak üzere ortak güçlerin işbirliği yapmasını destekleyebilecek ağ oluşturma girişimleri devam ediyor.


Ordu ayrıca, Çin balistik füzelerini engelleyebilecek Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması ve Patriot gibi savunma sistemleri de kullanıyor. Bölgedeki ABD deniz sistemleriyle entegre olan Ordu savunması, bölgedeki bütün ortak ve müttefik kuvvetler için ek bir koruma boyutu sağlayacaktır. İhtiyaç duyulan tek şey, uygun bir şekilde donatılmış askerleri Çin askeri kuvvetleri menzilinde konuşlandırmak suretiyle yerel uluslarla ilişkilerden yararlanmak için üretilecek olan maksatlı bir politika.


Böylece Ordu, Amerika’nın Avrupa’daki askeri varlığının canlanmasına yol açsa bile Çin’in saldırganlığını caydırmakta büyük rol oynayabilir. İnsan gücü var, doktrin var ve gelecekteki bir savaşta Çin kuvvetleri için büyük sorunlara yol açacak silahları hızla alıyor. ABD’nin deniz kuvvetleri Batı Pasifik’te incelmiş ve Çin’in yükselişiyle mücadele etmek için Orduyu daha fazla kullanmaya başlamış gibi görünmüyor.


Loren Thompson, 13 Ağustos 2019, Forbes


(Kâr amacı gütmeyen Lexington Enstitüsünün Operasyon Direktörü ve Kaynak Ortakların İcra Kurulu Başkanı olarak Savunma harcamalarının stratejik, ekonomik ve ticari sonuçlarına odaklanıyorum. Şu andaki görevlerimden önce, Georgetown Üniversitesi Güvenlik Çalışmaları Programının Genel Müdür Yardımcılığını yaptım ve Georgetown'da strateji, teknoloji ve medya konularında yüksek lisans dersleri verdim. Ayrıca Harvard Üniversitesi Kennedy Devlet Okulu'nda ders verdim. Doktora ve yüksek lisans derecelerini hükümetten Georgetown Üniversitesi'nden, lisans derecesini ise siyaset biliminden Northeastern Üniversitesi'nden aldım. Açıklama: Lexington Enstitüsü, Boeing, Lockheed Martin, Raytheon ve United Technologies de dahil olmak üzere, ülkenin önde gelen savunma müteahhitlerinin çoğundan finansman almaktadır.)




Seçkin Deniz, 05
.10.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı