24 Ağustos 2019 Cumartesi

SA7922/SD1462: İngiltere'de Pedofili Suçluları Yasal Engelsiz Serbest

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız 8 Temmuz 2019 tarihli The Guardian haberi, İngiltere'deki kaotik güvenlik sorunlarının boyutlarını görmemizi sağlamaktadır. Haber, 2017'de çıkarılan Polislik ve Suç Yasası'nın neden olduğu dehşet verici insanlık dışı ortamda 365 kurbanla ilgili yapılan bir araştırma, sadece yarısının (yüzde 54) çocukken başlarına gelen cinsel tacizi polise bildirdiğini ortaya çıkarmış durumda. Yüzde 30, polisin başarılı bir şekilde kovuşturmaya gireceğine inanmadığını, yüzde 27'sinin de polisin desteksiz kalacağını düşündüğünü söylüyor. Medeniyetin beşiği olarak lanse edilen İngiltere'de gerçek fotoğraf şu: "Neredeyse 3,000 şüpheli çocuk seks (pedofili) suçlusu, mağdurlara yaklaşmalarını engelleyecek herhangi bir şart olmaksızın serbest bırakıldı."
Seçkin Deniz, 24.08.2019

Almost 3,000 suspected child sex offenders released without any conditions to stop them approaching victims

Bir soruşturmada tespit edildiğine göre yaklaşık 3 bin şüpheli çocuk seksi (Pedofili) suçlusu, kurbanlarına yaklaşmalarını veya halkı riske atmalarını engelleyici herhangi bir şart olmaksızın serbest bırakıldı.

Polisin kefalet kullanımına ilişkin yeni kısıtlamalar, herhangi bir lisans şartı olmadan serbest bırakılan şüpheli çocuk seks suçlularının sayısı, Bilgi Edinme Özgürlüğü talepleri ile ortaya çıkan Polis istatistiklerine göre, yalnızca bir yılda 2016/17'de 261'den, 2017/18'de 2.993'e, çıkarak 10 kat arttırmıştır.
İstatistikleri alan Rotherham milletvekili ve çocuk istismarı mağdurları ile ilgili tüm parti grubunun başkanı Sarah Champion, şüphelilerin mağdurlarla iletişim kurmasını, evlerine ya da iş yerlerine gitmelerini ya da yeniden suç işlemelerini önleyecek hiçbir şeyin bulunmadığını söylüyor.

"Bu durum, hayatta kalanların güvenliği ve kötüye kullanım bildirmeleri durumunda ailelerini güvende tutmak için polise duydukları güveni ciddi bir şekilde zedeleyecek sonuçlar doğurdu." diyor ve şöyle devam ediyor: 

"Bu araştırmayı derlerken, cinsel suç şüphelileri hakkında önceden bir kısıtlama olmadığı konusunda hayal kırıklıklarını ifade eden polislerle ve kadınlarla konuştum. Bu mağdurların güvenliği için risk teşkil ediyor. Şüphelinin, suçlayanla iletişim kurmasını veya gözünü korkutmasını engelleyecek hiçbir şey yok. Cinsel tacizciler, özellikle pedofiller bir davranış biçimini takip eder ve çoğu zaman yeniden incelerler. Sorgulanırken bunlarla ilgili herhangi bir kısıtlama yoksa, halk için önemli bir risk oluşturur.” 

“Soruşturma sürerken serbest bırakılan” şüpheli sayısındaki çarpıcı artış, koşulların uygulanabileceği ön ödemeli kefalet sayısında “endişe verici” bir düşüşe eşlik ediyor. Bu 4.657'den 2.036'ya yüzde 56 düşüş demek.


Çocuk istismarı mağdurlarını korumak için yaygın olarak kullanılan kefalet şartları, şüphelilerin mağdurlarla ve aileleriyle doğrudan veya dolaylı olarak iletişim kurmalarını, ev, okul veya çocuk oyun alanı ve sokağa çıkma yasağı gibi belirli bir yere gitmelerini engellemeyi içermektedir.


350'den fazla çocuk istismarı mağduru ile yapılan ayrı bir ankette, beş kişiden biri failin daha fazla şiddet uygulamasından korktuğu için polise ihbarda bulunmadıklarını ifade ediyorlar.


Milletvekili grubu, Hükümet'in, çocuklara ve yetişkinlere yönelik cinsel suçlarla ilgili soruşturma altındaki şüphelilerin, gözaltına alınmasından sonra sadece kefaletle serbest bırakan 2017 tarihli Polislik ve Suç Yasasını değiştirmesi gerektiğini söylüyor.


365 kurbanla ilgili yapılan araştırma, sadece yarısının (yüzde 54) çocukken başlarına gelen cinsel tacizi polise bildirdiğini ortaya çıkarmış durumda. Yüzde 30, polisin başarılı bir şekilde kovuşturmaya gireceğine inanmadığını, yüzde 27'sinin de polisin desteksiz kalacağını düşündüğünü söylüyor. 


Mağdurlar uzun süredir, “insanlık dışı” dile ve ciddiye alınmamalarına yönelik polis güncellemelerini beklediklerini vurguluyorlar.. On kişiden dokuzu, failler yargılanmadığında kendilerine verilen desteğin zayıf veya çok zayıf olduğunu söylüyorlar.


Polisin kaydettiği çocuk cinsel istismar suçları 2007 ve Mart 2017 arasında yüzde 178 oranında artmış, internete aracılığıyla işlenen suçlar 2015/16 yılındaki 4.000'den, 2018/19'daki 8.224'e iki katına çıkmıştır.

Grup, Hükümetin acilen mağdurlar için zaman çizelgeleri ve güncellemeler için ulusal standartlar belirleyen ve mağdur komiserine polis, savcı ve kurumların gözetilmesi için yeni yetkiler verecek yeni bir kurban yasası getirmesini tavsiye ediyor.


 Charles Hymas, 8 Temmuz 2019, The Guardian



Seçkin Deniz, 24.
08.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı