14 Ağustos 2019 Çarşamba

SA7902/KY13-AO296: HDP Sadece PKK'nın Değil, Solun da Partisidir; Ortak Parti'dir

"Hareket çok yönlü bir stratejiyle ilerliyor..."


Türkiye solu teorik olarak umudunu HDP'ye bağlamış durumdadır. Zira, uzun yıllar hayal ettiği devrim hikayelerini sürdürebileceği tek siyasi mecra HDP'dir. Solun son seçimde CHP ve İYİ Parti ile ittifakı HDP'yi öne çıkarmayı da hedefleyen bir stratejiydi. Sonrasında tüm Truva atları terk edilir.

Çünkü, kendini "devrimci sol" olarak tanımlayan fraksiyonlar devrimci potansiyeli HDP'yi de organize eden güç PKK'da bulmaktadır. PKK, hazır gerillası ve uluslararası dinamikleriyle toplumsal devinimi sağlayabilecek yegane güçtür.

Durum böyledir ancak, Türkiye solu, tıpkı mikro milliyetçi kesim gibi Kürtlere tepeden bakar. Onların yönetimine girmeleri, onlarla ittifak arayışları onları yönetmek, onların başında yön gösterici olmak amaçlıdır.

Bu, bugünün görüntüsü değil. Dün de aynı tablo söz konusuydu. PKK, Türk solunu kendi eylemliliğine katmak istiyor, ancak bunda başarılı olamıyordu..

Bu konuda Kandil'e gidip, oradakilerin görüşlerini kitabına (Bir Başka Kandil) yansıtan Atilla Keskin'in, Cemil Bayık'la yaptığı röportajda Bayık'ın bu yöndeki sözleri ilginçti. Bayık şöyle anlatıyordu Keskin'e ;

"80'den sonra Kürdistan'da gerilla mücadelesini sürdürmeye kararlıydık. Ve bunu gerçekleştirdik de. Ama zaferin ancak tüm Türkiye sathına yayılmasıyla olanaklı olabileceğinin de bilincindeydik. Türk solunun da mücadelenin bir parçası olabileceği, onların da gerilla mücadelesine başlayabileceği inancını taşıyorduk. Dev-Yol çok önem verdiğimiz bir örgüttü. T.A. çağırıp uzun uzadıya konuştuk. 'Biz PKK olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız, gelin birlikte hareket edelim' dedik. Dev-Yol'un da gerilla mücadelesi sürdürebileceğini düşünüyorduk. Ama T.A çok ilgisizdi ve somut bir karar alınmadan geri döndü. Daha sonra kurulan Faşizme Karşı Birleşik Cephe girişimi de başarısız oldu." (Bir Başka Kandil- S.38)

Türkiye solu, PKK'nın güdümüne girmekten ziyade onu kendi hedefleri için kullanma noktasından hiç ayrılmadı. Bu yanıyla PKK solun şiddet ayağını oluşturmaktadır. O nedenle hiçbir şekilde PKK ile aralarına set çekemezler. 

Türkiye solu ayrılıkçı şiddet üzerinden Türkiye siyasetini yönlendirmek istemektedir. O nedenle Kandil'in siyasal uzantısı olarak tanımlanan HDP (ve önceki/diğer benzer partileri) (radikal) solun iç içe olduğu bir yapıdan oluşmaktadır.

HDP, sol ile ittifak ederek bilhassa Türkiye'nin batısında kitlesel bir taban oluşturmak isterken, Sol da, HDP'nin içinde yer alarak arkasındaki PKK'yı kendine güç olarak kullanmak, onunla hedeflerine varmak istemektedir. O nedenle HDP konusunda sol ile Bayık'ın düşünceleri aynıdır;

"HDP'nin güçlenmesi en büyük arzumuzdur. Bu sağlanabilirse Türkiye'nin demokrasi konusunda ilerlemesi daha hızlı olacaktır. Biz PKK ve KCK olarak HDP'nin güçlenmesi için her türlü çabayı harcamaya hazırız. Ama bu konuda esas görev Türk soluna ve gerçek demokratlara düşüyor." (a.g.e S.39)

Bayık'ın bu açıklamalarından anlaşıldığı gibi HDP sadece PKK'nın değil, solun da partisidir, ortak partidir.

Sonuç; İYİ partiyi ve yandan çarklı olarak S.P'yi peşine takarak CHP'de kümelenen kitleler, aslında HDP'nin değirmenine su taşımaktadır.

Hareket çok yönlü bir stratejiyle ilerliyor...

Bu durum önümüzdeki günlerde çok daha net olarak ortaya çıkacak.


Adnan ONAY, 14.08.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı