9 Mart 2019 Cumartesi

SA7495/KY1-CÇ601: Fikrin Zamparası Olmak da Zor İş

'Ben sende kimim?' sorusunun yanıtı 'Ben sende neyim?' sorusunu gereksiz kılmaz.


Her tanım tanımlayanı bağlar, tanımlananı değil. Fikrin fahişeleri, zamparaları burunlarından kıl aldırmaz oldular.. eskiden böyleleri az da olsa utanırlardı.. şimdi utanmıyorlar da.. utanmazlıkta da zirveler.

İslâm kavramı kök olarak sadece teslim olmak, boyun eğmek anlamında mıymış? Biz fikir zamparası alleme olmadığımız için lûgata bakalım: "İslâm kelimesinin türediği ‘esleme’ fiili şu manalara gelir: 1- Barışa girmek, barış yapmak, 2- Boyun eğmek, itaat etmek, kabullenmek, 3- İslâm'ı din olarak seçmek, İslâm'a girmek, 4- Allah’a teslim olmak, Allah’a bağlanmak, 5- İhlâslı ve samimi olmak, 6- Selem alış verişi yapmak, parayı peşin verip veresiye mal almak." 

Ya 'özgürlük' sözcüğü.. ondan ne anladığını anlatmış olsaydı -mesela freedom sözcüğünün karşılığı olarak diyelim- karşılığı olup olmadığını rahatlıkla söylerdik.. freedom: hürriyet.. fikrin zamparası olmak da zor iş birader..

***

'Ben sende kimim?' sorusunun yanıtı 'Ben sende neyim?' sorusunu gereksiz kılmaz.

"Aramızdan birini alıyorlar, onu öfkesinden ya da kederinden öldürüyorlar, yirmi beş yıl sonra da bir anıt dikiyorlar adına. Aynı adamlar, aynı çakallar hem öldürüyorlar, hem de anıtı başında nutuk çekiyorlar, bir ölüyü şana şerefe boğuyorlar ki, bir başkasının yaşamını zehir edebilsinler." Sartre

Not: Bu satırların, bu yorumun kimleri imlediğini söylemeyeceğim.

***

Rahmetli Erbakan'ın "Atatürk yaşasaydı RP'li olurdu!" kehanetine gülen Atatürkçülerin hepsi (medya organları dahil) bugün Erbakan'ı yere göğe bırakmaz oldular ise.. o kehanet gerçekleşmiştir.. Temel (Karamollaoğlu) de az Atatürkçü değillermiş.

***

Ben yaşlarda komşum hüzünlü bir sesle "Partimizi çaldılar.. birimizin gıkı çıkmadı.. çıkmıyor.. yahu her seçimde edip akbayramın "sarı saçlı mavi gözlü nerdesin" şarkısıyla mest olurduk.. onu bile söylemez oldu seçim otobüslerinden"

Komşumun derdi büyük.

***

Yağlı kazık meftunu hadi yine iyisin.. nihayet reisi senden söz ettirmişsin.. "Bu kadının şirazesi hepten kayık demiş.. " daha ne isten...




Cemal Çalık, 09.03.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre
Facebook 





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı