28 Şubat 2019 Perşembe

SA7477/SD1302: İmran Han'ın IMF Reçetesi; "Pakistan için Yepyeni Bir Gelecek Mümkün"

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin Pakistanlı The National'a aittir ve Batı'nın büyük desteği ve ürettiği koalisyonla tıpkı Fransa'da Macron gibi, şimdi de Venezuela'da Guaido'yu yapmak istediği gibi, neredeyse zorla Pakistan'a başbakan yaptığı İmran Han'a IMF ve Körfez fonlarının akması için yazılarak ellerine tutuşturulan kemer sıkma politikalarını içeren reçetenin 200 milyon kişilik nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında veya marjinal bir şekilde yaşayan Pakistan'a 'iyi' geleceği masalını anlatmaktadır. Son Ecevit hükümetinde ABD'den ithal edilerek bakan yapılan Kemal Derviş'in uyguladığı reçetenin tıpkısı olarak, Pakistan'da İmran Han tarafından başlatılan IMF programın özellikleri tanıdık: "ülkenin büyük mali açığını azaltmak için tasarlanmış, yolsuzluğu ve beceriksiz bürokrasiyi ortadan kaldıracak, ihracatı iyileştirecek, ithalatı azaltacak, karmaşık ve başarısız bir vergi rejimini basitleştirecek ve kamu hizmetlerinin maliyetini arttıracak bir program". Çin-Rusya-ABD rekabetinde taş devrine dönüştürülen Pakistan, şimdiden Hindistan ve İran ile terör ve savaş konsepti ile yeni satanist bir komployla karşı karşıya kalmış durumdadır... ABD ve Avrupa'nın planladığı İsrail ve körfez  ülkelerinin destek verdiği, FETÖ'nün maşa olarak kullanıldığı 17-25 Aralık emniyet-yargı darbesi yahut 15 Temmuz 2016 askeri darbesi başarılı olsaydı, bugün Türkiye de bütün kazanımlarını kaybetmiş, IMF'ye mahkum edilmiş, taş devrine döndürülmüş bir ülke olacaktı. İslamî bir Refah Devleti vaadi de Pakistanlıların hassas dinî duygularını tatmin etmek için kullanılan klasik bir aldatma aracı olarak ekranlarda dönecekti. Cemal Kaşıkçı'yı vahşice öldürterek itibar kaybeden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, özel karşılama törenleri sonrası (İslamabad’da şimdiye kadar hiçbir yabancı ülkeye uygulanmayan bir protokolle gösterişli bir şekilde karşılandı, 22.02.2019) 20 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzaladığı Pakistan'dan (aynı turda Hindistan'la da 100 milyar dolarlık anlaşma imzaladı), senatonun hediyesi altın kaplamalı yarı otomatik bir silahla ayrıldı. 27 Şubat 2019'da da Pakistan ve Hindistan birbirlerinin uçaklarını düşürdüler (Pakistan, Hindistan'dan uçağını düşürdüğünü kanıtlamasını istedi).
Seçkin Deniz, 28.02.2019

A brand new future is possible for Pakistan

"İmran Han'ın refah ve istikrar vizyonunu başarması bütünüyle çıkarımızadır."

Pakistan seçim kampanyası sırasında, İmran Han sık sık ülkeyi İslami bir refah devletine dönüştürmek istediğini söyledi. 10 Şubat Pazar günü Dubai’deki Dünya Hükümetler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ülke için 'gerektiği kadar acı verici olacak' geniş kapsamlı ekonomik reform yapılacağından bahsetti. Haklı olarak, Mr. Han, Pakistan’ın fakirlerinin çoğunun durumunun iyileştirilmesi için göz korkutmaya devam ediyor. 

Ülkenin 200 milyon kişilik nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında veya marjinal bir şekilde yaşıyor. Beş kişiden biri bunun altında bir varlık ortaya koyuyor. Ancak şimdi Han, açıkça sosyal eşitsizliğe son vermenin ekonomik iyileşme atının önüne koyulamayacak bir araba olduğunu açıkça kabul ediyor; bu, Venezuela'yı kuşatan krizin grafik olarak gösterdiği bir gerçek.


Dubai’de sahneye çıkmayan Han, Pakistan’ı desteklemeye hazır olan Uluslararası Para Fonu( IMF) başkanı Christine Lagarde ile bir araya geldi. Sonrasında yapılan açıklamada, Lagarde, IMF yardımının “belirleyici politikalar ve güçlü bir ekonomik reform paketi”ne bağlı olacağının altını çizdi. Bu tür önlemler iç haber başlıklarında 'tasarruf-kemer sıkma' kelimesiyle birlikte yer aldığında hiçbir zaman popüler değil. Ancak Pakistan'ın durumunda, bunlar kaçınılmazdır. 


Han, ülkenin büyük mali açığını azaltmak için tasarlanmış, yolsuzluğu ve beceriksiz bürokrasiyi ortadan kaldıracak, ihracatı iyileştirecek, ithalatı azaltacak, karmaşık ve başarısız bir vergi rejimini basitleştirecek ve kamu hizmetlerinin maliyetini arttıracak bir program başlattı.


IMF'nin taleplerine yönelik kamu taahhüdünün ve küresel yatırımcıların açık sözlülüğünün bir sonucu olarak, Dubai'de Mr. Han, ülkesi için hayat kurtarıcı cerrahi planları karşılaştırırken, kısa vadede acı vereceklerini, ancak ülkesinin sağlığı için hayati önem taşıdıklarını söyledi. Han, konuşması sırasında birkaç kez, BAE Başbakanı ve Dubai'nin Hakimi Şeyh Muhammed bin Rashid ile yaptığı konuşmalara atıfta bulundu. kendisine yapılan tavsiyenin, ülkesinin geleceği için basit ama temel olduğunu söyledi: “İşletmelerin para kazanmalarına izin vermelisiniz” dedi.


Bol miktarda doğal kaynak, muhteşem manzaralar ve zengin bir kültür ve tarih ile Pakistan’ın potansiyeli çok büyük. Bu potansiyeli ortaya çıkarmanın anahtarı, yabancı yatırımcıların sadece mutlu olmadığı, aynı zamanda paralarını ülkeye yatırım olarak getirmeye istekli oldukları istikrarlı ve davetkar bir ekonomik ve düzenleyici ortam oluşturulmasıdır. 


Kısa vadeli kemer sıkma politikaları, Han'ın en fakir ve en savunmasız üyelerini koruyan bir toplum oluşturma vizyonuyla bağdaşmaz; maalesef bu çok önemli. Han'ın başarması herkesin çıkarınadır. Ekonomik olarak çökmüş bir Pakistan hiç kimseye fayda sağlamıyor. Pakistan'da bir ekonomik mucize, değerli bir ticaret ortağı  ortaya çıkarabilir ve sadece bölge için değil tüm dünya için faydalı sonuçlar veren bir istikrar ve refah ışığı yakabilir.


The National, 11 Şubat 2019,




Seçkin Deniz, 28.
02.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı