18 Şubat 2019 Pazartesi

SA7452/KY1-CÇ592: Şaşkınlık

"Bu yöneliş bir harabeye çevirdi insanlığı. Harâbe halindeyiz. Metruk bir yerleşkeden öte bir şey görmeyecektir bize uzaktan bakmayı, bakıp görmeyi becerebilen. Virâne. Harâbe. Yıkık dökük bir yer."


Bir rahne karşısında gönle rekzedilen râşeyi ref'etmek razı olanın rızalığını rindâne bir tavra hamletmeyi gerektirir sayıltısının bunaltıcılığı değil midir şaşırmışlığımız? Şaşkınlığımız? Bir şaşkınlık ki bungunluğun en derinine fırlatmış her birimizi. Her birimizi yapay sancıların, yapay sızıların, yapay korkuların, yapay acıların müptelası kılmış. Sahici duyguların esâmisi okunmaz olmuş yüreklerde. Ben’ler okşandıkça, 'ben'ler taltif edilince bitiyor her bir olumsuzluk. Her bir acı, her bir yara bir anda iyileşiveriyor. Çün her bir acı yapay, her bir yara yapay. Her bir duyarlılık bir kışkırtma için. Her bir yakınlık ben’i daha bir büyütmek için. Ve bu halin bizi getirip bıraktığı yer bungunluk. Devrimiz bungunluk, çağımız bungunluk. Bungunluk çağına fırlatıldı kendi elimizle her birimiz.

Bungunluğun en vahşisiyle tebelleş eden zamanlara erdik. Sahipsizliğin, kalabalıklar içinde kimsesizliğin en kesafeti içinde soluk almanın savaşımını verir olduk. Bir bir dilimizi anlamazlığı seçtik bilmeden. Kimsenin kimseyi anladığı yok. Anladığımızı sanıyoruz. Kimse kimsenin dilini bilme gayreti gütmüyor. Biliyor sayıltısıyla, anlıyor ön kabulüyle dinliyor. Ya gülücükler savuruyor anlamış gibi yahut küfürler savuruyor, yine anlamış gibi. Anlamanın keyfiyetinden bihaber, anlamanın gereğinden bihaber soluk alındığının bile ayrımında değiliz. Bir dil oluşturmuşuz ki ben’e yönelik. 

Bu yöneliş bir harabeye çevirdi insanlığı. Harâbe halindeyiz. Metruk bir yerleşkeden öte bir şey görmeyecektir bize uzaktan bakmayı, bakıp görmeyi becerebilen. Virâne. Harâbe. Yıkık dökük bir yer. 

Bu rahne karşısında ne yapmalı? Nasıl bir tavır takınmalı? Bungunluktan sıyrılmanın yolu nasıl bulunmalı? Bulunursa bir yol o yolu hangi mihmandar ile aşmalı? Hem aşılabilir mi? O yolu aştırmaya yetecek nefesimiz var mı? Böyle bir isteği olan, ben’in cenderesinden kurtulma hevesi duyan var mı?



Cemal Çalık, 18.02.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı