25 Kasım 2018 Pazar

SA7176/KY13-AO217: Cumhur İttifakı'nın Ruhu'na Dair...

"Allah ülkemizi birlik ve dirlikten ayırmasın..."


Ak Parti ile MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaptığı ittifak Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçtirmenin yanı dura muhafazakar seçmene yön verme, adres gösterme ittifakıdır.

Bu ittifak Ak parti ve MHP’den kopma ihtimali belirip İYİ parti ve SP’ye gitme ihtimali olan oyları konsolide etme hedefliydi. Kısmen sonuç alındı. Ak Parti'den muhalefete gitme ihtimali olan oylar MHP’ye gitti. MHP’den İYİ partiye gidebilecek oylar da kısmen frenlendi..


Siyasetin yön değiştirme dengesi muhafazakarlık üzerine kurulduğu için HDP her tür kombinasyona dahil edilmedi. Bundan da Cumhur İttifakı yararlandı.

Ak Parti MHP ittifakının sürmesi ve muhafazakar (sağ) adres görülmesi halinde, muhalefetteki seçmenin içindeki muhafazakar seçim kendine sağlam bir zemin aramayı sürdürecektir.

Peki; Millet cephesinin büyük partisi CHP, SP ve İYİ parti seçmenine ne kadar yakın düşebilir?

CHP, bu seçmenleri ürküttüğünde İYİ partililerin MHP’ye dönmesi kaçınılmazdır.

Bahçeli, o nedenle milliyetçilik dozunu yükseltmekte.

SP seçmeninin ise bir ayağı sürekli Ak Parti'de. Fatih Erbakan da partisini kurarsa SP iyice zayıflar.

Eğer bu siyasal pozisyon böyle devam ederse Ak Parti cephesindeki seçmen hep iktidarın belirleyicisi olacaktır ve CHP cephesinde olanlar hep zayıf kalacaktır.

Ancak, iktidar cephesindeki muhafazakar koalisyon kendi içinde sürekli bir didişme içerisinde olacaktır. Zira burada da muhafazakar siyaset yeni bir şekillenmeyle karşı karşıyadır.

MHP, İYİ partideki milliyetçi kesime mesaj için çizgisini sertleştirdikçe Ak Parti cephesinde çatırdamalar oluşmaktadır. Zira Ak Parti Kürtlerin oylarını da hesap eden, milli görüş kökenli, dini eğilimlere yakın düşen bir partidir.

Eğer, MHP, İYİ partideki milliyetçi oyları partisine taşıyabilirse Ak Parti seçmeniyle daha yakın bir temas kurmaya çalışacaktır.

Burada önemli bir husus ise HDP seçmeninin merkeze nasıl çekilebileceğiyle ilgilidir.

Sanırım bunun seyri Türkiye’nin terörle mücadele stratejisi ile ilgili ve gelişmelere bağlı..

Allah ülkemizi birlik ve dirlikten ayırmasın. Ülkemiz üzerinde kötü emelleri olanlara fırsat vermesin, her tür şer planlarını başlarına bela etsin...



Adnan ONAY, 25.11.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı