28 Haziran 2018 Perşembe

SA6402/KY13-AO185: Seçim Sonuçları Üzerine

"CHP'nin HDP'ye destek vererek barajı aştırması, bunun karşılığında CHP'nin oylarının İnce'nin oylarından çok aşağılarda seyretmesi çeşitli tartışmalara yol açacaktır."


Günlerdir sürdürülen seçim çalışmaları sandıkta son buldu ve tahmin ettiğim gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. Ancak partisi Ak parti önceki seçimlerde aldığı oyun altına düştü. Daha önceki yazılarımda öne sürdüğüm bazı şeylere ciddi tepkiler almıştım..

MHP'nin bu seçimde Ak parti'den oy alacağını, Akşener'in hayal kırıklığı yaşatacağını ve ancak MHP ile yakın yüzdelerde oy alabileceğini, HDP'nin de CHP destek verirse barajı aşabileceğini belirtmiştim.

İnce'nin de CHP'den fazla oy alacağını, ancak oy oranının % 30'un biraz altında olacağını tahmin etmiştim. Tersi oldu ve İnce, bu oranı az da olsa aştı.

Sandık sonuçlarını değerlendirdiğimizde şunları söyleyebiliriz.

-MHP seçmeni tümüyle Erdoğan'a oy vermedi, bir miktar MHP seçmeni ya başka bir adaya oy kullandı veya Cumhurbaşkanlığında oy kullanmadı. Yine MHP'den ayrılıp İYİ partiye giden bir kısım milliyetçi seçmenin yeniden MHP'ye döndüğünü öne sürmüştüm ki sonuçlar bu iddiamı doğruluyor.

-Ak Parti seçmenlerinin bir kısmı Milletvekili seçimlerinde MHP'ye oy verdi. Böylece MHP, İYİ partiye giden oylara rağmen önceki seçimlere yakın miktarda oy aldı.

-HDP, CHP'nin desteğiyle barajı aştı, bunun karşılığında ise HDP İnce'ye oy verdi. Böylece HDP ile Demirtaş'ın aldığı oylarda ciddi bir makas oluştu.

-İYİ parti hayal kırıklığı yarattı, ancak daha büyük hayal kırıklığını Meral Akşener yarattı. İYİ partinin seçimlerde hayal kırıklığı yaşayacağını ısrarla öne sürmüş, ancak bu çevrelerden tepkiler almıştım.

Doğrusu; Akşener'in partisinden daha az oyabileceğini tahmin etmiyordum. Ancak öyle görünüyor ki; İYİ partililerin bir kısmı da İnce'den yana oy kullandı. Bu sonuçlardan sonra Akşener'in siyasetten umudunu kesebileceği söylenebilir.

Haftalardır oyları abartılı şekilde gösterilen Saadet Partisi ve Temel Karamollaoğlu'nun siyaseten etkisiz olduğu bu sonuçlarla ortaya çıkmış oldu.

Şimdi, bu sonuçların ardından önümüzdeki günlerde siyaset sahnesinde çeşitli tartışmalar yaşanacaktır.

CHP'nin HDP'ye destek vererek barajı aştırması, bunun karşılığında CHP'nin oylarının İnce'nin oylarından çok aşağılarda seyretmesi çeşitli tartışmalara yol açacaktır.

Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlar getirmesini temenni ederim..



Adnan ONAY, 28.06.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı