26 Mayıs 2018 Cumartesi

SA6202/SD997: Yeni Bir Bilimsel Çalışmaya Göre, Anksiyete (Endişe) İlaçsız Nasıl Yenilir?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız bilimsel sunum, psikolojik durumu gittikçe kötüleşen, anksiyetenin kıskaçlarında boğularak aklını yitirme veya intihar etme riski yükselen ve ilaçların asla yarar sağlamadığı günümüz insanına (özellikle bireyselleşme oranı yüksek Batılı ülkelerde yaşayan insanlara) başkalarını düşünmek, başkalarına zaman ayırmak, başkaları için para harcamak, çocuklara ve yaşlılara, anne-babaya bakmak, karşılıksız iyilik yapmak gibi önerilerde bulunmaktadır. Çağdaş Bilim'in, M.S. 2018 yılında Nöropsikofarmakoloji Kongreleri'nde anlattığı yeni tedavi yöntemlerini MS. 610'da Allah'ın Elçisi Muhammed'e gönderilen Kur'an, Bakara 177'de şöyle anlatmaktadır: "İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir." Çağdaş Bilim'in bulduğu 'Yeni Çözüm' 14 yüzyıl kadar eski, ancak insanlar halen bunun farkında değiller.
Seçkin Deniz, 26.05.2018


Here's how to beat anxiety without medication, according to a new scientific study

"Tedavi edilmezse, anksiyete depresyona, erken ölümlere ve intiharlara yol açabilir, ancak Anksiyete'yi tedavi etmek için yazılan ilaçlar uzun vadede işe yaramamaktadır."

Sizde Anksiyete var mı? Üstesinden gelmek için her şeyi denediniz, ama geri dönmeye devam mı ediyor? Belki de bunun üstesinden geldiğinizi düşündünüz, sadece belirtiler intikam almak için mi? Durumunuz ne olursa olsun, bilim, iyilik için endişeyi yenmenize yardımcı olabilir.

Anksiyete korku, huzursuzluk, ya da okula odaklanamama, düşmek ya da gece uyumada zorlanma ya da kolayca yıpranma durumu olarak ortaya çıkabilir. Sosyal durumlarda, başkalarıyla konuşmayı zorlaştırabilir; Sürekli olarak yargılanıyormuş gibi hissediyor olabilirsiniz ya da kekeleme, terleme, kızarma veya mide bulantısı gibi belirtileriniz olabilir.

Aniden çıkan panik atak gibi masum gözükebilir, anksiyetenin aniden yükselmesi size kalp krizi geçirmeniz, çıldırmanız veya kontrolünüzü kaybetmeniz gibi hissettirir.. Ya da yaygın endişe bozukluklarında olduğu gibi her zaman mevcuttur ve sizi tüketmektedir; geleceğe korkuyla bakarsınız.

Çoğu insan bunu bir noktada tecrübe eder, ama eğer endişe, yaşamınızla, uykunuzla, ilişki kurmanıza ya da iş veya okulda üretkenliğinize müdahale etmeye başlarsa, bir endişe-kaygı bozukluğunuz olabilir. Araştırmalar, tedavi edilmediğinde endişenin depresyona, erken ölüme ve intiharlara yol açabileceğini göstermektedir. Ve bu ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilse de, endişeyi-kaygıyı tedavi etmek için yazılan ilaçlar uzun vadede işe yaramamaktadır. Semptomlar genellikle geri dönerler ve siz başladığınız yere dönersiniz.

Bilim nasıl yardımcı olabilir?

Hayattaki şeylerle başa çıkmanız ya da başa çıkma biçiminiz, ne kadar endişe duyduğunuz üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir; başa çıkma şeklinizi düzeltebilir ve endişe seviyenizi azaltabilirsiniz. Paris, 30. Avrupa Nöropsikofarmakoloji Kongresi'nde ve diğer bilimsel araştırmalarda sunulacak olan Cambridge Üniversitesi'ndeki çalışmamızdan ortaya çıkan en iyi başa çıkma becerilerinden bazıları şunlardır:

Hayatın kontrolden çıkmış gibi mi hissediyorsunuz? Karar vermekte zorlanıyor musunuz ya da sorunlar başlıyor mu? Pekala, kararsızlığın üstesinden gelmenin ya da bu yeni projeye devam etmenin bir yolu “bunu kötü yapmak”.

Bu tuhaf gelebilir, ancak yazar ve şair GK Chesterton şunları söylüyor: “Yapmaya değer herhangi bir şey kötü yapmaya değmez.”  Ve önemli bir nokta var. Bunun çok iyi çalışmasının nedeni, karar verme sürecinizi hızlandırması ve sizi doğrudan harekete geçirmesidir. Aksi takdirde, bir şeyi nasıl yapmanız gerektiği veya ne yapmanız gerektiği konusunda karar vermek için saatler harcayabilirsiniz, bu da çok zaman alıcı ve stresli olabilir.

İnsanlar genellikle “mükemmel” bir şey yapmak ya da başlamadan önce “mükemmel zaman” için beklemek isterler. Fakat bu, ertelemeye, uzun gecikmelere yol açabilir ve hatta o şeyi yapmamızı engelleyebilir. Ve bu da strese ve kaygıya neden olur.

Bunun yerine, neden sadece “kötü yapıyor” (başka türlü olma ihtimali de var çünkü) ve bunun nasıl sonuçlanacağı konusunda endişelenmeden başlamıyorsunuz? Bu sadece başlamayı çok daha kolay hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda görevlerinizi eskisinden çok daha hızlı tamamladığınızı da göreceksiniz. Daha sık olmamakla birlikte, siz bunu hiç de bu kadar kötü yapmadığınızı da keşfedeceksiniz, eğer  yapsanız bile, daha sonra ince ayar yapabilirsiniz.

Bir slogan olarak “kötü yapıyor- doing it badly” kullanmak size yeni şeyleri denemek için cesaret verir, her şeye biraz eğlence katar ve sonuç hakkında çok fazla endişelenmenizi engeller. Bugün kötü bir şekilde yapmak ve ilerledikçe iyi yapmakla ilgili. Sonuçta, kurtuluşla ilgili.

Kendini affet ve 'endişelenmeyi bekle'

Özellikle kendinizi ve yaptığınız yanlışları, gafları eleştiriyor musunuz? Peki, hayatınız boyunca yanlış olan her şeyi sürekli olarak işaret eden ve eleştiren bir arkadaş(lar)ınız olduğunu hayal edin. Muhtemelen on(lar)dan kurtulmak istersiniz. Kaygı duyan insanlar bunu sık sık yaparlar (sürekli kendi hatalarını hatırlar ve düşünürler), hatta artık bunu fark edemez hale gelirler.  Kendilerine karşı hiç kibar değiller.

Bu yüzden belki de değişmek ve yaptığımız hatalardan dolayı kendimizi affetmeye başlamak zamanıdır. Kendinizi bir durumda utanmış hissediyorsanız, hemen kendinizi eleştirmeyin, o an içinizdeki bir dürtünün sizi suçladığını fark edin, sonra negatif düşünceyi bırakın ve dikkatinizi elinizdeki işe veya ne yapıyor olursanız olun ona yeniden yönlendirin.

Bir başka etkili strateji “endişelenmeyi beklemek ”. Eğer bir şeyler ters giderse ve endişelenmeye mecbur hissediyorsanız (zırvaladığınızı düşündüğünüz için), bunu hemen yapmayın. Bunun yerine, endişenizi erteleyebilirsiniz, mesela her gün 10 dakikayı gözden çıkarıp bir şey için endişelenebilirsiniz.

Bunu yaparsanız, daha sonra geri döndüğünüzde başlangıç ​​kaygısını tetikleyen durumu rahatsız edici veya endişe verici olarak algılayamayacağınızı göreceksiniz. Ve düşüncelerimiz, eğer onları enerjiyle beslemezsek çok hızlı bir şekilde çürüyor .

Başkalarına yardım ederek hayattaki amacı bulun

Ayrıca gününüzün bir kısmını aklınızdaki başka biri ile geçirmek, düşünmeye değer mi? Bu çok azsa veya hiç değilse, o zaman kötü ruh sağlığı riskiniz yüksektir. Ne kadar çalıştığımıza veya biriktirdiğimiz para miktarına bakmaksızın, bir başkasının bize ihtiyaç duyduğunu ve üretkenliğimize veya sevgimize bağlı olduğunu bilene kadar gerçekten mutlu olamayız.

Bu, insanların övgülerine ihtiyacımız olduğu anlamına gelmez, ama aklımızdaki başka biriyle bir şey yapmak, bizden (ve anksiyetemizden ve kaygılarımızdan) dikkatimizi çeker ve bir fark üretebilir.

İnsanlara bağlı olmak, düzenli olarak kötü ruh sağlığına karşı en güçlü tamponlardan biri olarak görülmüştür. Nörolog Viktor Frankl şöyle yazıyor : "Hiçbir şey olmadıklarını düşünen insanlar için, hayattan beklenecek bir şey yok… Sorun, insanların hayatlarının hala onlardan bir şeyler beklediğini fark etmesini sağlamaktır."

Başka birinin size ihtiyacı olduğunu bilmek, zor zamanlarda dayanmayı daha da kolaylaştırır. Varlığınız için “neden”i bilecek ve neredeyse her “nasıl”ı taşıyabileceksiniz.

Öyleyse, başkalarının hayatında kendinizi nasıl önemli hale getirebilirsiniz? Bir çocuğun veya yaşlı bir ebeveynin bakımı, gönüllülük veya veya gelecek nesillere fayda sağlayabilecek çalışmalar olabilir. Bu insanlar onlar için yaptığınızın asla farkında olmasa bile, önemli değil, çünkü siz bileceksiniz. Ve bu, hayatınızın eşsizliğini ve önemini fark etmenizi sağlayacaktır.


Olivia Remes, 21.04.2018, The İntependent

(Olivia Remes, Cambridge Üniversitesi'nde doktora öğrencisi. Bu makale The Conversation'da yayınlandı.)



Seçkin Deniz, 26.05.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı