28 Mart 2018 Çarşamba

SA5863/KY13-AO169: Yabancılaşma

"Özümüzün göreceli gerçekliğini, hakikatin salt gerçekliğinin önüne geçirmeye başladığımızda; insan olarak "hakikat" karşısında "yabancı" hâle geliyoruz."


Hepimiz çevremizde, dış dünyamızda çok güzel varlıklar görüyoruz.. Bazıları hayranlıkla izlenecek kadar güzeller.. İnsan bir an bu güzellikler karşısında kendini eksik görmeye başlayıp, kötü hissedebiliyor, değişik düşüncelere kapılabiliyor..

Böylesi bir yılgınlıkla karşı karşıya kalındığında insanoğlu bir müddet sonra bu kez kendi içine dönerek, kendini dış dünya güzelliklerine karşı dayanıklı hale getirecek "kendinden olan"a yöneliyor.. Böylece kendi içimize, özümüze yaptığımız yolculukta kendimizi yeniden keşfediyor ve yeniden kendi "ene"mizi öne çıkarabiliyoruz.


Kendimize tuttuğumuz ayna bir müddet sonra bizi, her şeyin önüne geçirme çabası içerisine sokuyor. Dış dünyamızda hayran kaldığımız güzellikler, kendimizde keşfettiğimiz güzellikler karşısında ağır ağır anlamını yitiriyor. Belki de bir müddet sonra kendimiz, kendimize her şeyden daha önemli ve daha güzel görünmeye başlıyor.

İnsan,"salt gerçeklik" karşısında sürekli üretebildiği bu "görece gerçeklik"le hayata tutunabiliyor ve kendini güçlü kılabiliyor. 

"Hakikat"in karşısında,"öz"ümüzden ürettiğimiz bu "göreceli gerçeklik" algısı kendimizi var ettiğimiz şey olduğu gibi, aynı zamanda kendimizin içinde yaşadığı dünyayı hakikat merkezinden uzaklaştırma çabasına dönüşüp, bizleri hakikatın uzağına itebiliyor.

İşte o nedenle denilebilir ki; insan, "hakikat" karşısında kendine ait bir "gerçeklik" yaratarak, dış dünyayı bu gerçeklik üzerinden şekillendirmeye kalkan bir varlıktır.

Özümüzün göreceli gerçekliğini, hakikatin salt gerçekliğinin önüne geçirmeye başladığımızda; insan olarak "hakikat" karşısında "yabancı" hâle geliyoruz.

Bu yaklaşımdan yola çıkarak diyebiliriz ki; yabancılaşma; "yaratılmış" olanı, bir başka yaratılmış olan "insan" eliyle değiştirme çabasından başka bir şey değildir...



Adnan ONAY, 28.03.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı