30 Kasım 2017 Perşembe

SA5249/Sonsuz Ark-YD63: Finlandiya ve ABD Eğitim Sistemleri'nin Karşılaştırılması

"Finlandiya, dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahiptir. ABD ile karşılaştırıldığında bunun sebepleri net bir şekilde görülebilir."


Finlandiya, okullaşma yaklaşımıyla ünlüdür. Fotoğraf Michaela Rehle -REUTERS 

Finland has one of the world's best education systems. Here's how it compares to the US


Finlandiya eğitim konusunda yenilikçi bir ülke ve inovasyonla sonuca ulaşan, Dünya çapındaki eğitim sistemlerini sürekli olarak ölçmek için önemli bir araç olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sınavlarında en iyi performans gösteren gelişmiş ülkelerden biridir; en son PISA sıralamasında Finlandiya, 12. sıraya düşerken  ABD'nin sıralamadaki 36.sırasından çok daha yüksekte.


Finlandiya'nın eğitim sisteminde ABD'den farklı ve tartışmasız bir şekilde daha iyi yaptığı bazı şeyler var:


1. Daha iyi standartlaştırılmış testler


Finlandiya öğrencileri, ilköğretim ve ortaöğretim süresince yalnızca bir adet standart test uygularlar.


Buna karşın, No Child Left Behind & Common Core tarafından yönlendirilen ABD, üçüncü - sekizinci sınıf öğrencilerinin performanslarını izlemek için yıllık standart testler yaptırılmasını şart koşuyor. Eleştirmenler, sürekli sınamanın öğrencileri daha akıllı hale getirmediiğini bunun yerine okullarda bir "test öğretim" ortamı yarattığını iddia ediyorlar.


New York'taki en büyük öğretmenler birliğinin başkanı olan Karen Magee, son zamanlarda ebeveynleri standart testleri boykot etmeye çağırıyor.


Finlandiya Milli Eğitim Bakanlığı eski genel müdürlerinden profesör Pasi Sahlberg'in, 2014'te Washington Post'a açıkladığı gibi, Ulusal Başvuru Sınavı adı verilen Finlandiya sınavı lise sonunda uygulanıyor ve bilgisayarlar tarafından değil öğretmenler tarafından derecelendiriliyor. Test ayrıca tartışmalı veya karmaşık konularda soru sormaktan çekinmiyor.


Sahlberg'e göre, bazı tipik sorular şunlar:


"Mutluluk, iyi yaşam ve esenlik kavramları ne demektir?"


"Karl Marx ve Friedrich Engels sosyalist devrimin ilk Büyük Britanya gibi ülkelerde olacağını öngördü. Marx ve Engels iddialarının aksine sosyalist bir devrimin Rusya'da olmasının sebebi nedir?"


Sahlberg'in Washington Post'ta, "Öğrencilerden düzenli olarak evrim, işini kaybetme, diyet, siyasi konular, şiddet, spor, et yemek, cinsel gıda, cinsellik, uyuşturucu ve benzeri konularda başa çıkma becerilerini göstermeleri isteniyor. Bu tür konular alanlarına yayılıyor ve çoğunlukla çok disiplinli bilgi ve becerilere ihtiyaç duyuyor "dedi.


2. Daha fazla oyun zamanı


Finlandiya'daki öğrenciler Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre ödev konusunda görece az zaman harcıyorlar. OECD'nin dünyadaki 15 yaşındaki çocukları kapsayan 2014 yılındaki bir çalışmasına göre, Finlandiya'daki öğrencilerin ortalama olarak ödev konusunda haftada 2.8 saat zaman harcadığını gösteriyor. Bu, Amerikalı öğrencilerin haftada harcadığı 6.1 saate karşı belirgin bir şekilde zıt.


Finler, serbest zaman ve oyuna değer veriyor. Yasalar gereği, öğretmenler her 45 dakikalık bir ders için öğrencilere 15 dakikalık bir mola vermek zorunda.


ABD'de çocukların molalarının genellikle her gün yarım saatten kısa sürmesi farklı bir hikaye.


Psikolog Prof. Peter Grey'e göre ABD öğrencileri için bu "oyun eksikliği" ek anksiyete ve diğer zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir.


3. Üniversite ücretsizdir


Finlandiya'da, sadece lisans eğitim programı tamamen ücretsiz değil, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora programları da ücretsizdir. Öğrenciler, birçok Amerikan öğrencisinin karşılaştığı öğrenci kredisi borcu ile uğraşmadan yüksek öğrenimlerini sürdürürler. Aynı şey yabancı öğrenciler için de geçerlidir. Finlandiya'da bir üniversiteye veya yüksek lisans programına kabul edilen herhangi bir öğrenci için ders ücretsizdir.


Bu, College Access and Success' (Üniversite Erişimi ve Başarı Enstitüsü)nün 2014 raporuna göre, ortalama öğrenci kredisinin 30.000 dolara yaklaştığı ABD ile büyük ölçüde ters düşüyor .


4. Yüksek öğretim mesleği


Finlandiya'da eğitimcilik girerken nispeten yüksek bir engeli olan en saygın mesleklerden biridir.



Grafik; Business Insider/OECD

Uluslararası Eğitimde Kıyaslama Merkezi (CIEB) 'ne göre, öğretmen eğitimi programlarına başvuran 10 öğrenciden sadece biri kabul edilmektedir.

Finlandiya'daki öğretmenlere üniversitelerdeki profesörlere davranıldığı gibi davranılıyor ve bir günde ABD öğretmenlerine göre daha az ders saati derse giriyorlar, dersi planlamaya ayrılmış daha fazla zaman var.


Ayrıca öğretmenler Finlandiya'da daha fazla para kazanıyorlar. OECD verilerine göre, ABD'de ortalama öğretmen yılda  41.000 dolar kazanırken Finlandiya'da 43.000 dolar kazanıyor.


Ve ABD'deki öğretmenler diğer birçok ülkeden daha az para kazanırken, OECD'ye göre daha fazla derse giriyorlar.


Amerika öğretmenlerinin ( işe kolaylıkla alınıp nispeten daha az saygı gören öğretmenlerin) neden Finlandiya'daki öğretmenler kadar etkili olmayabileceğini anlamak kolaydır.


Abby Jackson, 21 Kasım 2016, WEforum




Seçkin Deniz, 30.11.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları


Not: Çeviri için Google Translate'den yararlanılmıştır.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı