1 Eylül 2017 Cuma

SA4809/KY48-SY17: Kurban ve Noel

"Kurban Bayramı da tıpkı Ramazan Bayramı gibi halkımızın hafızasının, kalbinin derinliklerinden kaynayıp yükselen büyük bir neşe kültürünü her yıl ihya ediyor. Ruhun üşümüş, zedelenmiş, yıpranmış, bozulmuş yanlarını kendi özel şiiriyle tamir ediyor."


 31 Aralık 2006

Neşe ve eğlence kültürümüz de kültürümüzün tamamı gibi Batı ile Doğu arasında sıkışmış bir sandviç gibidir. Biliyorsunuz bu yıl Kurban Bayramı ve yılbaşı aynı günlere denk geliyor. İçki içen ve çamlardan niçin nefret ettikleri bir türlü anlaşılamayan sınıfların büyük ve ilginç bayramı olan Noel, geldi Kurban Bayramı''nın yanına ilişti. İçki içen ve içmeyen sınıfların tamamının büyük önderi Kurban ise her zamanki tevazuu ve vakarıyla Noel''i ironik bir gülümsemeyle karşılıyor. Ona, insan neşesine olan uyuşturucu katkısını göz önüne alarak; ama asıl çaresizliğini ve bedbahtlığını da hatırlatarak yukarıdan bakıyor ve gülümsüyor.


Noel'e alkolle parlatılmış gözlerle bakmayanlar, onun sentetik ve boş yaygarasına ve gayri samimi insanlık durumuna metelik vermeyenler, daha derin, daha sıcak bir neşenin kollarına bırakıyorlar kendilerini.

Kurban Bayramı da tıpkı Ramazan Bayramı gibi halkımızın hafızasının, kalbinin derinliklerinden kaynayıp yükselen büyük bir neşe kültürünü her yıl ihya ediyor. Ruhun üşümüş, zedelenmiş, yıpranmış, bozulmuş yanlarını kendi özel şiiriyle tamir ediyor.


Hayvan hakkı savunucularının geniş ve derin felsefî(!) mülahazalarını bir yana bırakın. Menopozunun acısını müminlerden çıkarmaya çalışan birtakım buruşuk tiplerin yaygaralarına aldırmayın. 


Mutsuzluğunu ve yolunu şaşırmışlığını bir vergi salması gibi toplumun tamamının sırtına yükleyip kasım kasım kasılan birtakım çaresiz entellerin acı yüklü homurtularını, höykürmelerini bir yana bırakın. Bizim amacımız ne et yemek, ne kavurma şöleni düzenlemek. İnsanlık tecrübesini, insanoğlunun yeryüzündeki serüvenini, Yüce Yaratıcımız''ın yol işaretlerine uyarak tamamlamak. 


Bizler, “Bismillâh” diyerek hayvanlarımızı kurban ediyoruz. Acı çektirmeden, eziyet etmeden. İspanyollar gibi onları tığ süngülerle yavaş yavaş işkence ederek öldürmeden. Basklılar''ın kuzuları gibi onları yüksek binaların çatılarından alkışlar ve naralar eşliğinde aşağılara atmadan...


Bizim hayvanlarımız, Kanadalılar''ın fokları gibi acımasız bir ticarete konu oldukları için kafalarına yedikleri değnek darbeleriyle ölmüyorlar. Bizim hayvanlarımız, babaannelerimizin gözü yaşlı vedalaşmalarıyla, dualarıyla ahırlarından kalkıyorlar. Yedirilip içiriliyorlar. Sonra da Kıble''ye çevriliyorlar. İnsanlar toplu halde dua ediyorlar. Dünyanın en büyük bestecilerinden birinin, Itrî''mizin bestesi olan Bayram Tekbirleri''yle, salât-u selâmla, huşuyla, saygıyla, tam ruhî bir arınma içinde çıkıyorlar sonsuz yolculuklarına. Geride bıraktıkları yoksulların gözlerinin ışığı oluyor. Müslümanların dünya çapındaki dayanışmalarının vesilesi oluyor.


Yoksullar tarafından alınıp tüketilen et, geride bıraktığı boşlukla büyük bir neşe ve kucaklaşma bereketi oluşturuyor. Bütün ibadetler gibi insanlığın tarihini dikine keserek ruhun ve onun ihtiyaçlarının değişmediğini, asla değişmeyeceğini bizlere hatırlatıyor. 


Yönelmenin, yalvarmanın, gönül alçaklığının, eğilmenin, yaralar ve bereler içindeki insanlığa ne kadar büyük bir şifa kaynağı olduğunu hatırlatıyor. 


Kucaklaşmanın ve yardıma koşmanın, aslında kendi ruhunun yardımına koşmak olduğunu insanoğluna yeniden ve yeniden, her yıl hatırlatıyor.


Kurbanınız kabul olsun.



Selahattin Yusuf, 01.09.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Yolda

Selahattin Yusuf Yazıları



Sonsuz Ark'ın Notu: Selahattin Yusuf Beyefendi'nin 2006'den geriye doğru yayınladığımız yazılarının büyük bir kısmını Şimdiki Zamanın İzinde adlı kitabında bulabilirsiniz.



Sonsuz Ark'ın Notu: Selahattin Yusuf  Beyefendi'ye, 'tamamen hür, tamamen geniş nefesler alarak' yazdığı yazıları bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz... Seçkin Deniz, 15.04.2016



İlk yayınlandığı yer: Yeni Şafak




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı