27 Kasım 2015 Cuma

SA2102/TG164: ABD Yaptırımları/ Petrol Ticareti - IŞİD, Suriye Rejimi ve Rusya

"Beşar Esad hükümeti IŞİD’ten petrol satın almak için anlaşma yapmıştır." 


U.S. sanctions businessman helping Syrian gov't buy oil from ISIS


WASHINGTON: Çarşamba günü, militan grup IŞİD’e akmakta olan fonların kesilmesi kapsamında, IŞİD ve Suriye hükümeti arasında aracı olduğunu ifade eden Suriyeli bir iş adamına ABD tarafından hukuki yaptırım uygulandı. 

Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından, Suriye hükümetine destek sağlamakta olan üç diğer şahsa ve onlarla bağlantılı, içlerinde bir Rus bankası da bulunan ticari kuruluşlara karşı da hukuki yaptırım uygulandığı bildirildi.   

Suriye’de devam eden iç savaşa yönelik alınan önlemler kapsamındaki son yaptırımlar, belirlenen hedeflerle ticari ilişkilerin yasaklanmasını ve (yasaklara uymayanların) ABD’deki malvarlıklarının dondurulmasını içeriyor.  

Amerikalı yetkililer tarafından benzerleri arasındaki en zengin aşırılıkçı grup olarak tanımlanmış olan IŞİD’in, fonlarının çoğunu Suriye hükümetinden gasp ettiği petrol sahalarından elde ettiğine inanılıyor. Uzman ve yetkililer, IŞİD’in elinde bulunan petrolü uzun süredir devam etmekte olan kaçaklık ağları aracılığıyla sattığını ifade etmektedir.   

Bir Hazine bakanlığının geçen sene ifade ettiğine göre, Beşar Esad hükümeti de IŞİD’ten petrol satın almak için anlaşma yapmıştır. 

ABD Hazinesi, Suriye hükümeti ve IŞİD arasındaki petrol ticaretinde “aracı olarak çalıştığını” ifade ettiği Suriyeli işadamı George Haswani’yi hedef aldığını ifade etmiştir. Haswani’ye ait, mühendislik ve inşaat faaliyetleri yürüten bir şirket de yaptırım uygulananlar arasındadır. 

Avrupa Birliği tarafından Haswani’ye hukuki yaptırım uygulandığında Haswani, IŞİD militanlarından Suriye hükümeti için petrol satın aldığı yönündeki suçlamayı reddetmiş; Reuters ile telefonda yaptığı mülakatta, AB’nin bu iddiayı destekleyecek herhangi bir kanıtı olmadığını ve kendisi yerine İslam Devleti (IŞİD) tarafından Türkiye’ye petrol kaçırmakta olan aracılara bakılması gerektiğini söylemiştir.    

Paris’te gerçekleşen koordineli saldırılarda 130 insanın ölümüne neden olan IŞİD’in parasal kaynaklarına karşı ABD tarafından mali ve askeri araçlar kullanılmaktadır. Geçen ay, ABD tarafından Suriye’de gerçekleştirilen Deprem Dalgası II operasyonu kapsamında gruba ait petrol tesisleri hedef alınmıştır.   

Savunma Bakanlığı yetkilileri, grubun (IŞİD) Ekim ayından önce petrol satışından 47 milyon $ kazandığını ve operasyonlar sonucunda bu miktarın %30 oranında azaldığını düşünmektedir. 

ABD yaptırımlarının hedefinde, Hazine bakanlığı tarafından Suriye hükümeti, merkez bankası ve merkez bankası yetkililerine yardım ettiği veya onların tarafında faaliyet yürüttüğü ifade edilen ve Suriye hükümetinin Rusya’daki menfaatlerini korumakta olan Mudalal Khuri isimli bir şahıs da bulunmaktadır. 

Hazine bakanlığının varlıklı bir işadamı ve Dünya Satranç Federasyonu başkanı olduğunu ifade ettiği Kirsan Ilyumzhinov da Suriye hükümetine yardım etmesi nedeniyle hukuki yaptırım uygulanan kişiler arasındadır. Rus Finansal İttifak Bankası da  (Russian Financial Alliance Bank) Khuri ve Ilyumzhinov tarafından kontrol edilmesi veya bizzat sahiplerinin onlar olması nedeniyle hedef alınmıştır. 

RIA haber ajansının bildirdiğine göre; Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabokov, Çarşamba günü ortaya koyulan yaptırımlara işaret ederek, Washington’un “jeopolitik oyunlar” oynamaktan vazgeçmesi gerektiğini söylemiştir. 

Yine Rus haber ajansının bildirdiğine göre Ilyumzhinov, ABD hazinesinin suçlamalarını reddetmektedir. Rus Interfax haber ajansına verdiği beyanatta şöyle diyor: “Şunu vurgulamak isterim ki benim hiçbir zaman herhangi bir şekilde Suriye veya Iran ile ticari bağlantılarım olmamıştır.” 

RIA’ya verdiği beyanatta; Dünya Satranç Şampiyonası’nın gelecek sene New York’ta gerçekleşmesi için bir anlaşma yapmak üzere gelecek hafta ABD’ye bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını ifade ediyor.  

Reuters’in Khuri veya Rus Finansal İttifak Bankası’na konu hakkında yorum yapmaları için erişim çabası sonuçsuz kalmıştır. 



Tamer Güner, 27.11.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri, 













Orijinal Metin:
http://dailystar.com.lb/News/Middle-East/2015/Nov-25/324598-us-sanctions-those-helping-syrian-govt-buy-oil-from-isis-statement.ashx



Seçkin Deniz Twitter Akışı