3 Ağustos 2013 Cumartesi

SA335/KY1-CÇ29: Uhuvvet; İkinci Olarak Çalınan Sözcüğüm

Uhuvvet, iyiliğe birlikte yürümektir.”

1957-Pekin
Secdeden kaçanın ikinci olarak çaldığı sözcüğümdür uhuvvet. Çöl ortasında yüz üstü kapaklanıp kalmış olmam bu çalınan sözcüktendir. Bir türlü ayağa kalkamayışım hep bu yitik sözcük yüzündendir. Uhuvvetin kaybıdır perişanlığımda etken. Perişanlıktan kurtulamayışım hep bu yüzdendir.

Uhuvvet yitiklerimin en büyüğü olmuştur. Uhuvveti kaybedişimdendir ayaklarımdaki yaralar. Dilimdeki kekemelik hep bu yüzdendir. Gönlümdeki darlık uhuvvetten uzak oluşumdur. Uhuvvetin benden koparılışıdır beni yarı canlı yapan. Uhuvvetle dirilecektir yeniden insanlık. Çün uhuvvet rahmettir. İçi rahmet dolu tatlı bir yemiştir.

Uhuvvet rahmettir yeryüzüne. Gökyüzüne. İki ayağı üzerinde duranından sürünenine kadar rahmettir. Çorak topraklar için su ne ise toplumlar için de uhuvvet o dur. Kişiler için de uhuvvet odur. Aynı inanç etrafında toplaşanlar için odur.

Uhuvvetsiz bir birliktelik olmaz. Bir araya gelenler arasında uhuvvet yoksa o bir arada oluş uzun soluklu olmaz. Uhuvvetle sulanmamış hiçbir toprak verimli olmaz. Ayrık otlarından başkası yetişmez o topraklarda.

Uhuvvet yamaçları düz kılmaktır. Aşılmaz dağları aşmaktır. İnsanın yalnızken gözünü korkutan ne kadar güçlük varsa onu kolay kılandır uhuvvet. Kolaylaştırandır. Her engeli aştırandır. Amansız bir güçle takviye olur kişi uhuvvetle. Hamza’daki güçtür uhuvvet. İsa’daki soluktur uhuvvet. Ahmed-i Muhtarın sözündeki özdür uhuvvet.

Uhuvvet dizlere ferdir, yaralı gönüllere merhemdir. Bıkkınlıkları bitirendir. Bezginliğe geçit vermeyendir. Sese ses katandır. Sesi tüm evrene duyurandır. Mustazafların yüzünü güldürendir. Mustazafların gül dermesine vesiledir.  Gül dermenin güller dermenin künhüne erdirendir.  Çorak toprakları ihya edişte bir eldir uhuvvet.  Uhuvvet yedi beyzadır insan için, insanlık için. Azgın deryalar içinde kalmışlar için can yeleğidir uhuvvet.

Uhuvvet kanatlarına kramp girmiş kuşlar için kanattır. Yuvasında titreyen yumurtadan yeni çıkmış kuş yavrularına varıncaya kadar gönülleri ferahlatandır. Gönlü daralmışlar için bengi sudur uhuvvet. Yılgınlığa düşenlerin birden belirip karşısında yeniden daha diri bir nefesle yol almasına, yollar almasına sebeptir uhuvvet. Birlikte yola düşmüşlerin bitmeyen azığıdır uhuvvet. Sürekli göklerden indirilen bir sofradır. Her dem taze yiyeceklerle sunulan bir sofradır.

 Uhuvvet yârdır, yârandır.

Uhuvvet İbrahim’le mancınığa birlikte yürümektir. Musa ile denizler aşmaktır uhuvvet. Kuyuya atılan çocuğun kuyuda en yakın yoldaşı olmuştur uhuvvet. Zindanlarda rüyaları dile getirendir. Rüya ile dile gelendir uhuvvet. Yük içine tası gizleyendir uhuvvet. Gizlenen tası buldurandır. Bulunan tasla en büyük kayba ulaşmaktır uhuvvet.

Uhuvvet yığınlar içinde yalnız olana direniş gücü, kuvveti, hevesi, arzusu verendir. Direnişleri büyütüp besleyendir. Uhuvvet geçici olanla kalıcı olanın bilgisini öğretendir. Kalıcının peşinde gitmeyi sağlayandır. Salık verip sağlayandır. Kalıcı olanlar peşinde koşturandır.

Uhuvvet birlikte bir hayırda yarışmaktır. Hayırlara birlikte ulaşmaktır. Ulaşılanları paylaşmaktır. Uhuvvet “ver elini” değil “al elimi” demenin zevkini aşılayandır gönüllere, beyinlere, vicdanlara.
Uhuvvet iyiliğe birlikte yürümektir. Kötülüğe giden yolu, yolları birlikte kesmektir. Birlikte nefes almak, birlikte nefes vermektir. Birlikte uyumak, birlikte uyanmaktır. Birlikte yaşamak, birlikte ölmektir. Birlikte kıyama durmaktır uhuvvet. Uhuvvet birlikte secdeye varmaktır. Birlikte secdeden kalkmaktır.

Uhuvvet “hepiniz bir birinizdensiniz” buyruğundan kana kana içenlerin buluştuğu pınardır. Birlikte oturdukları barınaktır, birlikte korundukları sığınaktır.

Uhuvvet birlikte güne varmaktır. Günlere varmaktır. Birlikte güne günlere çıkmaktır. Birlikte güneşin batışına tanıklık etmektir uhuvvet. Birlikte güneşin doğuşuna tanıklık etmektir. Birlikte tebessüm etmektir. Birlikte gözyaşı dökmektir. Birlikte sevinmek birlikte üzülmektir uhuvvet. Birlikte dağlanmaktır. Birlikte aklanmaktır. Birlikte arınmaktır.

Uhuvvet birlikte olunan kişinin kişilerin canını kendi canına canlarına tercih etmektir. Birlikte olduklarının canını canlarını kendi canına canlarına tercih etmeyen henüz duymamıştır çağrısını uhuvvetin. Duysa da uhuvvet bir addan öte değildir onda. Uhuvvetten nasibi olmamış demektir daha kendi canına tercihi ıskalayan.

Cemal Çalık, 03.08.2013, Konuk Yazarlar, Sonsuz Ark





Seçkin Deniz Twitter Akışı