25 Şubat 2013 Pazartesi

SA188/AyS6: Metamorfoz Kelebekleri ve Canlı Performanslarıyla Bukalemunlar ya da Dinozorlar

"Ötekiler, birer hastalık birikintisi olarak dinozor çöplüğüne doğru usul usul yol alıyorlar. İstikballeri metamorfoz kelebekleri ile ortak…"


Metamorfoz geçirenler tırtıldılar, kozaya girdiler şimdi de kelebek oldular, uçuyorlar. Ve’den sonra gelenler ise her dönemde vardılar ve şimdi var olmak için renk değiştiriyorlar; arazinin rengi kahverengi yeşil.

Metamorfoz öncüleri, Müslüman etiketli, burjuva özentili sonradan görmeler. Duruşları 7.sınıf, kaliteleri, 6. sınıf duruş sahibi bukalemunlardan bir basamak aşağıda. Toplamda -burjuvanın ilk doğurganlarını 1. sınıf kabul edersek- her biri ancak palyaço kombinasyonlarında full izleyici çeker birer prodüksiyon olabilirler.
./.
Lüks balık röstoranlarından, İtalyan çizmelere, Fransız fularlara kadar rengi kıkırdak mavisi her bir yeni fon kırıntısı, umre turlarından fışkırmış manken edasıyla erkeği ve kadını ‘bayağı’ bir hayatın başrollerine taşıyorlar. Uzakta yoksullar ve dullar, yetimler arazi renginde kahverengi. İlgilerini çekmiyorlar.

Ötekilerin, tarihin kanlı sokaklarında giyindikleri kırmızı kukuletalı, siyah pelerinli sürüngen rengi, istisnâsız bukalemun kayganlığında arazinin yeşil ve kahverengi tonuna uyuyor. Yeşil, Müslüman parkası; kahverengi Anadolu toprağı… Anadolu’nun Müslüman tadına yakınlaşarak perde söküyorlar geçmişlerinden…

../..
Metamorfoz kelebekleri BMW, Mercedes, Audi, Land Rover, Porsche kanatlı uçuşlarla Maserati, Lamborghini hayallerine servet biriktirirken, havalı duruşlarına kalite kokusu yükleyen papağanlar gibi kabarık duruyorlar. Üfürsen uçacak kadar hafifler, küçümseyen bakış çalışıyorlar kenarları işlemeli tuvalet aynalarında. Saatleri geçirdikleri kıyafet odalarında dijital sayaçla zikir saatleri yok.

Ötekiler, yeşil alerjilerini yeneli çok oldu. Kemalizm beslendiler, tükendi. Solculuk üflediler sarardı. Darbecilik oynadılar her tutunuşlarında olmadı; artık hâkiler kafes arkasında yalan besliyor ve büyütüyorlar, yalvarıyorlar özgürlük için. Umutları kayıp. Tutundukları yeni dal, büründükleri yeni kimlik ulusalcılık kabanı giymiş, Müslüman takkeliler. Metamorfoz kelebeklerinin ilk ataları.
.../…
Metamorfoz kelebekleri İktidar Partisi’nin karnına yapışmış embedded balıklar gibi besleniyor ve irileşiyorlar; hiçbir baltanın sapına el, ağzına demir olmuyorlar. Umrelerle aklanıyor, dört karılı garsoniyerler dizisinde geceleri sıralıyorlar. Ya da istimlak edilmiş kadınlar, sıranın kendilerine gelmesini bekliyorlar. Fakir, fukara tiksinilecek bir fazlalık gibi görünüyor gözlerine… Çamurlu semtlere uğramıyorlar, doğdukları sokaklar kirli, pasaklı ve ucuz geliyor.

Ötekiler saadetli günlerden kalma kokonalarla, ateist-darbeci solcuların, Kemalist laiklerin, darbeci eskilerinin, bilumum ortak paydaların hepsinden geçmiş bir halde hem mezhepçilerin hem İrancıların, hem Suudcuların hem cemaatlerin hem tarikatlerin hem işte insan nefsine hoş gelen her bir sanat, manat tertipçilerinin kıyılarında köşelerinde canlı canlı renk değiştiriyor, itibar dileniyorlar. Dirisi yürüyen birer ölü kadar güçlü olanların yürüttükleri ırkçı defterlerinde geceleri kefen hazırlıyorlar.
…./….
Samimiyet testi gücün kibirli saatlerinde daha sert dokunuyor eskiden Müslüman ve orta halli olan insanların gözlerine… Tatlı ninniler duyarken, cariye kılıklı sevgililerin sesleri, nefesleri kulaklarında iken, canhıraş bir yoksul ceketi görmeleri dudaklarına zehir döküyor. Şiirler aşk sürüyor kirpiklerine, sevgililer günü hatırına güller deriliyor banknotlardan, kuyumlardan.

Ötekiler metamorfoz kelebeklerine bakıp ilke döşüyorlar ekranlara; yumurta kırıp döküyorlar efsanelere; can damarından giriyorlar yoksulun… Ayetlerin o kutsal dokularından iplik çalıp bez dokuyorlar, sımsıcak Müslümanlara kefen dokumak için. Bukalemun rengi işte, öncekinde zenginliğin, ötekinde saklanacak sıcak bir fare deliğinin.
…../…..
İktidar ne kadar masum kalsa, yedirmekten vazgeçemeyeceği bir rant var. Ne kadar günahsız kalsa giydirmekten kaçamayacağı bir kaftan var. Bu malzeme böyle, değiştiremeyeceği bir böcek grubu var. Tırtıldılar, kozaya girdiler ve kelebek oldular; ahlâksızdılar en baştan.

Ötekiler, asıl suçlular tırtılı besleyenlerdi, kozada beklettiler, şimdi kelebekken siperleştirip üzerinden atış tâlimi yapıyorlar…
……/……
Kelebeklerin masumiyetine ipek böceği hamaldır; ancak kelebeklerin ömrü yumurtlayana kadardır.

Ötekiler, birer hastalık birikintisi olarak dinozor çöplüğüne doğru usul usul yol alıyorlar. İstikballeri metamorfoz kelebekleri ile ortak…



Aykut Seçkiner, Sonsuz Ark, 25.02.2013, Kırk İki Ara Noktalı Yazılar 6


Anti-Secular Dripping:

İlkler:

Kelebekler ve pek çok böcek sınıfının bulunduğu ‘Holometabolus Böcekler Grubu’nda yaşam döngüsü, tırtıl, koza ve yetişkin aşamalarından oluşur.

Ve’den sonrakiler:

Dinozorlar yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler. 65 milyon yıl önce ise, çok sayıda dinozor türünün nesli tükenmişti. Dinozorların 157,6 milyon yıl kadar yaşamasının sebepleri:

1- Çevreye uyum sağladılar.
2- Puflu ve su geçirmez derileri sayesinde korundular ve kuru kaldılar.
3- Sert kabuklu yumurtaları sayesinde pek çok yavru yaşadı.
4- O dönemde yaşayan diğer hayvanlara oranla daha kolay yürüdüklerinden kolayca yiyecek bulup, düşmanlarından kaçtılar.
5- Bazı dinozorlar ot, bazıları da et yediklerinden yiyecek sıkıntısı çekmediler.
6- Zamanının en güçlü türlerinden biri oldukları için diğer türde hayvanlar onlara karışmadılar.

Göktaşları’nın neden olduğu ısı değişimi ve radyoaktif yağmurlar yüzünden yok oldular.

Seçkin Deniz Twitter Akışı