5 Şubat 2013 Salı

SA173/AyS5: Twitter ve Facebook; Çağların Sosyal Patlaması

"İdeal etkileşim alanlarına ve yöntemlerine doğru elektronik yolculuk yapıyoruz; buna kimse engel olamayacak!"


Korkuyorlar toplumun önüne çıkmaktan. Sorgulanmaktan, sınanmaktan. Koltuklarını ve maskelerini kaybedecekler. Makyajlarla, sınırlı dakikalarla, tasarlanmış diyaloglarla, hazırlanmış konuşmalarla sakladıkları kişilikleri, burada doğrudan etkileşimle açığa çıkacak. Bilinir olacaklar ve kimse onları önemsemeyecek. Kendilerini çok iyi tanıdıkları için, içlerine sığındıkları balonların patlayacağına eminler. O yüzden uzak duruyorlar Twitter’dan, Facebook’tan.

Yetmiyor; kötülüyorlar. Oysa yedi milyona yakın takipçisi, on dokuz bin ‘tweeti-cıvıtılsıyla’ @paulocoelho bile buralarda. Doksan kişiyi de takip ediyor adam. Bir derdi var herhalde. Kitaplarım var; köşemde putlaşayım diye beklemiyor… Zaman ‘kaybediyor’ 'Twitter’da.
./.
Matbaa ilk çıktığında da büyük bir panik başlamıştı Kilisede… Cadı sayılıp yakılan kitap sahipleri de oldu. Muhafazakar tiplerdi karşıtlar, çıkarlarını güçlerini korumaya çalışan tipik faşistler. Sıra sıra kıdemleri altüst olacaktı; herkes dilediği kitabı izinsiz alıp okuyacaktı. Korktular; benzerleri de 'Facebook-Twitter ‘dan korkmaya devam ediyor.

Bir kısmı da ucube bir sözcük ya da ucube birkaç sözcükten oluşmuş ucube bir cümle kurup hayranlarının koşuşturmasını, yorum yazmasını, beğenmesini umuyor ve keyifle seyrediyor bu egomerkezil handikapı. Saçmalıklarından anlam üretsin zavallı takipçiler, kendileri de haz alsın ve hiç cevap vermesinler ‘mensionlara’. Hiçbir yorumu ‘beğen’mesinler ve kimseyi takip etmesinler. Onlar seçilmiş, seçkin.
../..
Eğitim Bakanlığı bile e-içerik oluşturacağım diye komisyonlar kuruyor, arama motorları akademik (1) sayfalar açıyorlar, üniversiteler ve yayınevleri pdf dosyalar yüklüyorlar, devletler e-leşiyorlar ‘gov’larla; ama bizim İlber Ortaylı ve benzerleri internetteki içeriğe toptan karşılar: “Türk halkı bilgisayar başından kalkmıyor ve internette ciddi bir bilgi kirliliği var, ama bir müddet sonra bunların kayda değer olmadığı anlaşılacak.”(2)

Ortaylı ve diğerlerinin haklı olduğu yerler var; bilgi kirliliği var internette, ama bu ansiklopedilerin ve diğer basılı yayınların bilgi kirliliğinden uzak olduğu anlamına gelmiyor. Ne kirli bilgiler gördük biz yazılı, basılı, görsel medyada. İnternetin kusuru daha fazla değil. Mazeretleri geçersiz. Tâ İhvân-us Safa’dan beri ansiklopedilerle, kitaplarla kirli bilgiler sürüldü bu topraklarda damarlarına insanların.. İnternet sınanma açısından daha büyük avantajlar sunuyor okura… En beğenmediğiniz Wikipedia’nın yayın ilkeleri, tipik ansiklopedilerin yayın ilkelerinden daha saygın.(3)
.../…
Korkuyorlar matbaaya karşı olanlar gibi. Bilginin kolay ulaşılabilir olması akademik dünyayı da korkutuyor. Okurgezer küstahların doğum oranı arttı belki kolay ulaşılabilir bilgiyle ama, düşünen ve üreten insanların önündeki büyük engeller silinip gidiyor internetle. Seçmesini, öğrendiği bilgiyi denetlemesini bilen bir nesil geliyor ve bu neslin dinozorlara ayıracak zamanı yok. Anında çeviri hizmeti veren arama motorları, yeterli olmasalar da çevirilerle yapılan çarpıtmaları ortadan kaldırıyor.
…./….
Haber kaynaklarına ulaşım herkesin kendisini ifade zorunluluğu yüzünden daha kolay. Gazeteciler anında aldıkları 'Tweethaberler'le meslekdaşlarıyla sürekli etkileşim halinde manipülasyona karşı set oluşturabiliyorlar. Haberler sanılanın aksine doğruya en yakın bir sirkülasyona mahkum; trollerin uydurduğu yalan haberler gecenin yarısında 'Demirel’in öldüğünü', hayatında hiçbir soruya net bir cevap vermeyen Demirel’e duyurup yarım saatte Anadolu Ajansı’na ölmedi turp gibi yaşıyor açıklamaları koydurabiliyorlar.

Gazeteler ölüyor, internete taşınıyorlar. Gazetecilere haberin önce çalıştığı kurumda yayınlanması zorunluluğu getiriliyor; sonra ‘Twitter’ ya da ‘Facebook’da paylaşılsın deniyor. İngiliz Sky News, çalışanlarına kurum dışı kullanıcıların ifadelerini ‘Twitter’de ‘Retweet-RT’ etme yasağı getirirken.  BBC çalışanları için ‘Twitter Kullanım Kılavuzu’ hazırlamış; muhabir ve editörlerine, çalışanlarının özel haber ve son dakika gelişmelerini ‘Twitter’dan paylaşmasını yasaklamış. Doğuş Holding, Türk Telekom ve Akbank gibi şirketler, kurum çalışanlarını Twitter ve Facebook’ta daha dikkatli olma konusunda uyaran düzenli e-mailler gönderiyor.
…../…..
Kötümserliğe yol açacak sonuçları yok değil, ancak iyimser olmak için çok daha fazla donelere sahip Sosyal Medya. Facebook-Twitter siyasetçilerin de buluşma noktaları haline geldi; yine de aktif bazı akademisyenler dışında üniversitelerden katılım eksik. Onlar da kendilerine güvenemeyen yazarlar ve düşünürler kadar korkak. Devlet ve hükümet başkanlarının üçte ikisinin Twitter hesabı bulunuyor. @cbabdullahgul sosyal medya temsilcilerini 'Çankaya Köşkü'nde ağırlıyor.

Valiler, Bakanlar, milletvekilleri açtıkları profillerle veya hesaplarla insanlarla doğrudan diyalog kurabiliyorlar. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu @Valimutlu, ‘Facebook’ ve ‘Twitter’ hesaplarıyla diyalog kurduğu öğrencilerle doğrudan ve sürekli etkileşim halinde Meteorolojiden aldığı anlık verilerle ‘Kar Tatili’ kararı alabiliyor. Çocuklar ve valiler arasında bir köprü oluyor soysal medya. Çağlar devriliyor, sınırlar yıkılıyor. Sosyal medya ile ‘Yönetişim’ kavramı ruh değiştiriyor. Bu ruha karşı duranlar eriyecek ve unutulacaklar.
……/……
Ve ‘Klasik Medya’nın dizayn ettiği bir basın-basım, yayın-yayım dünyası tarihe karışıyor. Her özgür insan, düşüncelerini bloglarla yazılı ve görsel hale getirip ‘Twitter-Facebook-Youtube'la  tanıtıp yayınlayabiliyor; insanlar yeni bir çağa ve yeni bir özgürlük anlayışına zorluyor devletleri, yasalar değiştiriliyor; hakaretler yargılamalarla olduğundan daha ağır bedeller ödetilerek değil ‘Arkadaşlıktan Çıkar’ ya da ’Engelle- Blockla’ seçenekleriyle cezalandırılabiliyor.

Sosyal Medya insanı daha insan ve daha medenî olmaya zorluyor. Erdem yolculuğunda insan, daha büyük adımlar atma fırsatı buluyor. Kaçan körelecek ve internet yerine kendi egomerkezil karanlığında boğulacak. İdeal etkileşim alanlarına ve yöntemlerine doğru elektronik yolculuk yapıyoruz; buna kimse engel olamayacak!"


Bu son uyarıdır!



Aykut Seçkiner, Sonsuz Ark, 04.02.2013, Kırk İki Ara Noktalı Yazılar 5



Sektörel Çıktılar:

(1) Google Akademik http://scholar.google.com.tr/
(2 ) İlber Ortaylı –İsmail Küçükkaya, 1923-2023 Cumhuriyetin İlk Yüzyılı, S. 307, Timaş Yayınları, İstanbul 2012






Seçkin Deniz Twitter Akışı