24 Kasım 2017 Cuma

SA5216/Sonsuz Ark-YD61: Amerika-Rusya Krizinde Gerçek Kazanan Çin mi?

"Rusya ile devam eden Amerikan saplantısı ile avantaj Pekin'in eline geçer ve Washington'un Çin ile başa çıkmak için etkili bir strateji geliştirmesi olasılığını azaltır."


The Real Winner in America's Russia Crisis Is China

Erkek tipi kellik hakkında düşünürken akla hemen ne gelir? Genetik? Bunun için sağol büyükbaba..

Ama sonra bilimsel araştırma yaptım ve şunları keşfettim: Vladimir Putin 2000'den 2008 yılına kadar cumhurbaşkanlığı pozisyonuna ilk kez yerleştiğinde kafamın tepesinden saçlar dökülmeye başladı; uzun süre Rus lideri izlerken saç çizgim sürekli değişti, o 2008'de yine göreve başladı.

Tesadüf? Ya da saçlı Dmitriyalı Medvedev'e kızgın olan Putin'in, Amerikan başkanlarının inanılmaz 'bütün' saçlarından bahsetmemesinden şunu anlayabilir miyiz; bununla ilgili bir şeyler yapmaya karar vermiş olabilir mi? 1990'ların sonunda Fabio'yu andıran kusursuz saçlarımı muhtemelen kıskanan Kremlin'in ünlü alfa erkeğinden bunu beklemiyordunuz değil mi?

Saç dökülmesinin yeni yüzyılın başında izlemeye başladığım RT programları ile bir ilgisi var mıydı? Veya pravda.ru ile ilgili haberlerle saçlarımı günlük olarak yiyor muydum? Veya belki de Facebook'taki seksi Rus reklamlarına daha fazla dikkat göstererek kelliğimi büyütmekte idim? Veya sanal arkadaşım olmak isteyen sosyal medyadaki Rus trollerini suçlamalı ve YouTube'daki piyanoyu çalan kedilerin videolarını mı yayınlamalıyım?

Pekala, konunun kapsamlı bir araştırmasından sonra, şimdi geri çekilen saç çizgisi için Putin'i değil, büyükbabamı suçlamaya daha çok eğilimliyim.

Fakat kuşkusuz tüm bunlara bakarak, Kremlin'in, Avrupa'da artan korumacı gelgit ve sağ kanat ulusalcı siyasi partilerin ortaya çıkması gibi bugün dünyayı sarsan sorunlardan sorumlu olduğunu kabul edebiliriz. Ve elbette, Başkan Donald Trump'ın seçiminin ve Brexit referandumundan Evet çıkmasının arkasında Putin vardı.

Aslında, geçtiğimiz hafta yapılan bir araştırmaya göre,  "şu veya bu ülkenin seçim sürecine Rus müdahalesi yapıldığı" iddiasıyla bu günlerde gündemdeki birçok araştırma projelerinden birine göre 150.000'den fazla Rusça Twitter hesabı İngilizce on binlerce mesaj gönderdi, İngiltere'yi geçen yıl referanduma götüren günlerde Avrupa Birliği'nden ayrılması yönünde çağrıda bulundu.

Benzer şekilde İspanyol medyası, Rusya'yı, Katalan bağımsızlık krizinde, RT ve Sputnik gibi devlet tarafından kontrol edilen medya organlarını ve Facebook ve Twitter'daki trol lejyonlarını  Katalan ayrılıkçılığını teşvik etmek için bir strateji gereği büyük bir rol oynamakla suçlamıştı. Brexit davasında olduğu gibi Rusya da AB ve NATO'yu zayıflatmaya ve Batı'yı harap etmeye çalışmakla suçlanıyor.

İngiltere'nin Doğu ve Batı Midlands'ında Brexit'i destekleyenler, Ohio, Michigan ve Pennsylvania'daki pro-Trump seçmenlerinin yanı sıra Katalonya'daki bağımsızlık destekçileri, Trump ve yardımcıları ile koordineli olduğuna inanılan Moskova'dan gelen sofistike "Ruslar yaptı" propaganda kampanyasıyla sandık başına gitti.

Gerçekten de, 6 Ocak'ta Amerika'nın istihbarat teşkilatı tarafından yayımlanan Rus seçim müdahalesine ilişkin bir rapora göre, RT'nin koordineli faaliyetleri ve "Rusya'nın devlet tarafından yönetilen propaganda makinesi" ni oluşturan çevrimiçi medya mülkleri ve sosyal medya hesapları Moskova tarafından "ABD liderliğindeki liberal demokratik düzeni baltalamak" için kullanıldı.

Evet. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in göçmenlik politikasının İngiliz halkı üzerindeki etkisini veya başkan adayı Hillary Clinton'un "kibirlileşenlerin" dayatılmasının veya Katalonya'daki ayrılıkçı hareketlerin yükselişinin etkisini unutmayın; derin yapısal ekonomik ve politik sorunlar söz konusu değil, kısıtlamasız küreselleşme ve kitlesel göçün etkileri Batı'yı süpürüyor; siyasi ve ticari seçkinlere karşı tepki yok. Ruslar, aptal!

Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık'ın Pas Kuşakları bölgelerinin sanayileştirilmesinde çalışan beyaz mavi yakalı işçilerin 2016 Brexit kampanyasının son günlerinde ve Amerikan başkanlık yarışında RT ve Sputnik'ten haberi alırken Rusya dostu trollerle tweet alışverişinde bulunduğunu düşünüyoruz.. Onların Hillary'den Trump'a dönen desteklerini değiştirmelerine neden olan bu reklamları Facebook'ta yeterince alamadıklarına da inanmamız gerekiyor.

Rus propagandası Trump'un seçim zaferinden dolayı suçlanacaksa, seri katil Ted Bundy'nin 1970'lerde kadınlara tecavüz etmek ve katletmek için yaptığı açıklamayı ciddi bir şekilde ele alabiliriz. Ted Bundy idamından bir gün önce verdiği röportajda pornografinin davranışını değiştirdiğini ısrarla vurguladı: Penthouse, tüm bu korkunç suçları işledi!

Ancak iletişim akademisyeni Marshall McLuhan'ın aksine, medya mesaj ya da masaj değildir.. Aynı haber veya politik veya ticari reklamcılık, farklı izleyiciler üzerinde farklı etkilere sahip olabilir, belki de hiçbir etkisi olmayabilir.

Muhtemelen bir Eskimo'yu Antarktika'da tatilini geçirmek için ikna edemezsiniz veya Arap Yarımadası'nda Bedevileri kum satmak için ikna edemezsiniz. Bir milyarder çokeşliliği destekleyen geniş bir kampanyayı finanse edemez, Amerikalıların büyük çoğunluğunun görüşleri üzerinde bunun büyük bir etkisi yoktur.

Bu, geniş Sovyet propaganda makinesinin Soğuk Savaş döneminde Amerikan kamuoyunu neredeyse hiç etkilemediğini ve ona maruz kalanlar tarafından neden alaya alındığını açıklıyor.

Nielsen tarafından 2015'te, Amerika'daki ilk doksan dört kablo kanalına bakılarak yapılan araştırmada bir noktada Amerikalı izleyicilerin sadece yüzde 0,04'ünü yakalayan bir araştırma firması, günümüzün Rus küresel propaganda cihazından çok daha etkili. Pub'larda RT izlemekten çok içki içmek için daha fazla vakit geçiren ülkenin kırsal kesimlerindeki İngiliz seçmenlerine ulaşma konusunda kesinlikle çok fazla etki yaratmadı.

RT videolarının YouTube'da günde bir milyon görüntüleme aldığına dair çokça aktarılan raporlarda yer alan Amerika'nın korkunç kişileri, orada yayınlananların çoğunun doğal afetler ya da dans köpeklerinin çekimlerini içerdiğini raporlarına eklemekle hiç de uğraşmadı.

Ancak 2016 başkanlık yarışında kaybeden aday ve müttefikleri olan sizler, kazananın kampanyasında harcanan yaklaşık 1 milyar dolara kıyasla, reklamlar da dahil olmak üzere kampanyalarınızda yaklaşık 1.4 milyar dolar harcamanızı nasıl açıklıyorsunuz? Gezegenlerdeki en iyi medya stratejistlerinden bazılarının Clinton'un kampanyası için çalıştığını nasıl açıklıyorsunuz?

Capitol Hill'deki sosyal medya şirketlerinin başkanlarının yakın tarihte anlattıklarını izlediyseniz, seçim sonuçlarını Trump lehine çeviren şeyin, "Ruslar" tarafından Facebook reklamlarında 100.000 dolar harcama yapılması ve çevrimiçi olarak sahte haberlerin ya da sahte haberler gönderen "Rus trolleri"n karar verdiği sonucuna varabilirsiniz. 

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in son zamanlarda Demokrat kanun yapımcıları tarafından Henry Ford ve Albert Einstein arasında bir yerde düşünüldüğünü hatırlayın; Liberal uzmanlar, Facebook'u, Barack Obama'nın iki başkanlık seçiminde kazanmasına yardımcı olma rolünden bahsetmemek için dünya çapında demokrasi ve özgürlüğü teşvik eden önde gelen bir güç olarak kutladı.

Ancak şimdi, Zuckerberg'in, kötü şöhrete sahip olan Putin ve onun kötü ortaklarının, Trump'ın, dezenformasyon kampanyasına bir platform sağladığı sonucuna varıyorlar; Facebook "çok büyük" ve sosyal medyanın geri kalanı da düzenlenmelidir

Ancak Demokrat kampanya danışmanı Mark Penn'in, Wall Street Journal'da açıkladığı üzere , Facebook reklamlarının ve sahte haberlerin seçim sonucunu etkilediğine dair hiçbir kanıt bulunmuyor.

Rus reklamların sadece yarısının hedeflenen ülkelere gittiğini hesaplayan Penn, "100,000 $ 'lık Rus reklamlarının tamamı Hillary'nin kampanyasındaki mali avantajının yalnızca yüzde 0,025'ini silebilirdi" diyor.  Kampanyanın sadece son haftasında, Clinton'un Super PAC'ı, Florida, Pennsylvania ve Wisconsin'de reklamlarda 6 milyon dolar harcadı.

Ruslar gerçekten bir propaganda kampanyası yürütüyorsa, bunun genel olarak çok beceriksiz ve amatörce olduğu kanıtlanmıştı. Elbette, RT'nin Amerikalı televizyon izleyicilerini, can sıkıcı Al Jazeera Amerika'nın ya da Çin ve diğer yabancı hükümetler tarafından başlatılan benzer operasyonlar gibi diğer yabancı medya kanallarına oranla daha fazla yakaladığına dair herhangi bir işaret yok.

Ancak bunu medya raporları ve hükümet soruşturması vasıtasıyla kendilerini ve diğerlerini ikna etmeye çalışmaya devam eden Washington elitlerine söyleme; ancak Rusya'nın Trump kampanyası yetkilileri ile birlikte, Clinton'un seçim kaybından sorumlu olduğuna dikkat et.

Trump ve yakın yardımcısının kampanyalarını yürütme şekilleri verilen bu emekleri boşa çıkardı. Sözde Washington içerdekilerin, yabancı hükümetler ve işletmelerle ilişkili olsun olmasın siyasi danışmanları uygun bir şekilde incelemek zorunluluğu gibi, standart çalışma usullerini göz ardı etmeyeceğiyle övünürler, ancak onların bu tutumu Rus diplomatlar ve işadamlarıyla kısa konuşmalarını "gizli anlaşma" olarak tasvir etmelerini kolaylaştırdı.

Açıkça belirtmek gerekir: Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya savaş halindedir; Amerikalılar Çin komünistleri ya da Suudi teokratlarla olduğu gibi Ruslarla da kapsamlı diplomatik ve ekonomik ilişkiler sürdürmektedirler. Çin, Suudi Arabistan, Rusya, İsrail ve diğer dostlar ve çılgınlar Washington'da siyasi müttefikler edinmek ya da ABD'deki ticari faaliyetlerini genişletmek için çok para harcamaktadırlar ve bu kimse için büyük bir sürpriz değildir. Ayrıca bu durum büyük lobicilerin ve politik operatörlerin neden bu ülkelerle bağları olduğunu açıklar.

Rusya'nın Amerikan çıkar ve değerleri için küresel bir tehdit olarak günümüzde vahşileştirilmesi ve Başkan Putin'in dünyanın önde gelen ezeli canisi ilan edilmesi, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların rahat hissettiği bir dış politika paradigmasının otomatik pilotluğunu yapması dolayısıyla Soğuk Savaş'ın bir uzantısı olarak açıklanabilir. Fakat entelektüel açıdan sahtekâr, Stalin ve Mao gibi kitlesel katillerle olan Amerikan ortaklıklarını göz önüne alırsak, bu ABD çıkarlarına aykırı gelir.

İlk olarak, iddia edilen Rus tehdidiyle meşgul olmak, Ortadoğu'da ve başka yerlerde ortak menfaatlerle uğraşırken Moskova ile işbirliği yapmayı imkansız kılıyor, Başkan Trump Moskova ile Suriye'deki iç savaşı sona erdirmek ve Ortadoğu'da Amerikan müdahalesinin maliyetlerini azaltmak için bir anlaşma yapmayı umuyor.

Dahası, ABD'nin küresel askeri ve ekonomik gücüne uzun vadede meydan okuyan Çin'dir ve ikinci sınıf güç olan Rusya' değildir.

Ortadoğu'da bitmeyen askeri müdahaleler gibi Rusya'ya karşı devam eden Amerikalı saplantı, doğrudan Çin eliyle oynanıyor ve Rusya ile geçici işbirliği de dahil olmak üzere, Washington'un Çin ile başa çıkmak için etkili bir strateji geliştirebilmesini daha az muhtemel hale getiriyor,

Bunun yerine, Rusya'nın anlaşma hikayesini korumak yalnızca Çin ve Rusya'nın ABD çıkarlarına karşı daha fazla işbirliği yapmaya teşvik edecek. Ve geri çekilen saç çizgisinin aksine, bu komik bir şaka değil.

Leon Hadar, 20 Kasım 2017, The National İnterest (Leon Hadar, jeostratejik bir danışmanlık firması olan Sandstorm'un yazarı Wikistrat'ın kıdemli analistidir)




Seçkin Deniz, 24.11.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı