13 Mayıs 2024 Pazartesi

SA10743/EK32: Filistin Yanlısı Protestolar ABD'de Kargaşalı Bir Yazın Habercisi Olabilir

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The Washington Post yazarı Tim Craig'e aittir ve 7 Ekim sonrası İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma karşı ABD üniversitelerinde başlayan ve yayılan Filistin yanlısı protestolara ve Amerikan seçimlerine odaklanmaktadır. Amerikan polisinin çok sert müdahalede bulunduğu protestoculara, ters kelepçe ile gözaltına alınan üst düzey akademisyenlere ve Başkan Biden'ın partisinden bir demokrat Yahudi senatöre, yani kendilerini İlerici Enternasyonal diye tanıtan büyük organizasyonun kurucusu aşırı solcu Bernie Sanders'e ve Colombia Üniversitesi'ndeki bina işgallerine baktığınızda neler göreceğiniz sizin okumalarınıza ve akıl yürütmelerinize kalmıştır, ancak aşağıdaki metnin bir analiz mi olduğuna, yoksa protestoculara bir yol haritasını ve kabul edilebilir protesto aralıklarını mı anlattığına ve yol gösterip göstermediğine siz karar vereceksiniz.
Seçkin Deniz, 13.05.2024, Sonsuz Ark 

Pro-Palestinian protests could foreshadow a summer of upheaval

Pazartesi günü ABD şehirlerinde trafiği birbirine katan Filistin yanlısı gösteriler, Başkan Biden için bir meydan okuma üreterek ve bazı aktivistlerin taktiklerinin hareketleri için halk desteğini zayıflatma tehdidinde bulunup bulunmadığı konusunda tartışmalara yol açarak, potansiyel olarak değişken bir protesto yazının habercisi olabilir.


Filistin yanlısı protestolar bir kargaşa yazının habercisi olabilir. © Brontë Wittpenn/AP

Göstericiler, ABD Vergi Günü'nde İsrail'in Gazze'deki savaşı konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen küresel kampanyanın bir parçası olarak San Francisco ve New York gibi şehirlerde ana caddeleri saatlerce trafiğe kapattı. Chicago ve Seattle'da protestocular uluslararası havaalanlarının girişini kapatarak yolcuları ve uçuş ekiplerini havayolu terminallerine yürümeye ya da uçuşlarını kaçırmaya zorladı. San Francisco'da polis, kendilerini borularla birbirine kilitleyen göstericileri Bay Bridge'den kurtarmak için kaynak ekipmanı kullanmak zorunda kaldı.

Kaos, Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleriyle ilgili hassas bir döneme girerken ortaya çıktı. Biden ve eski başkan Donald Trump bu yaz partilerinin aday belirleme kongrelerine katılacaklar ve her iki etkinlik de çok sayıda göstericiyi çekmeye hazır görünüyor. Bu yaz ayrıca Minneapolis'te George Floyd'un ölümünün ardından ülke çapında patlak veren protestoların üzerinden dört yıl geçti.

Şimdiden Kongre üyeleri, üniversite yöneticileri ve bazı büyük şehir belediye başkanları, aksaklıkları en aza indirmek için etkinliklerine kimlerin gireceğini daha yakından kontrol etmeye başladılar. Aralarında Michigan Üniversitesi'nin de bulunduğu bazı üniversiteler, öğrencileri dönem sonu kampüs etkinliklerini aksatmaları halinde okuldan atılabilecekleri konusunda açıkça uyarıyor.

En azından şu ana kadar Filistin yanlısı protestolar, 2020'deki Black Lives Matter gösterilerine kıyasla nispeten daha küçük çaplı oldu. Analistler ayrıca, söz konusu mesele Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşmediğinde ya da doğrudan Amerikan askerlerini ilgilendirmediğinde bir toplumsal hareketin ne kadar büyüyebileceğinin tarihsel sınırları olduğu konusunda da uyarıda bulunuyor.

Ancak Filistin yanlısı protesto organizatörleri Pazartesi günkü eylemin daha fazla doğrudan angajmanın sadece başlangıcı olduğunu söylerken, analistler gösterilerin bu yılın siyasi takvimine daha da öngörülemezlik katacağının neredeyse kesin olduğunu söylüyor.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde siyaset bilimi alanında yardımcı doçent olan ve sivil haklar döneminden bu yana protesto hareketlerini kapsamlı bir şekilde inceleyen Omar Wasow, "Bu durum altı ay daha devam ederse, kullanılan taktik türlerinin artmasını ve daha aşırı protestolar görmemizi beklerim" dedi. "Daha aşırı taktikleri savunan daha militan bir grup ortaya çıkacaktır."

Pazartesi günü Kaliforniya'da düzenlenen gösterilerin organizatörlerinden biri Washington Post'a verdiği bir röportajda tam da bunu öne sürdü.

Oakland'da bir otoyolu kapatan gösteriye katılan Sha Wiya Falcon, "Bugün, kalıcı bir ateşkes olana kadar insanların savaşmaya ve tırmanmaya devam edeceğinin kanıtıdır" dedi.


Gazze'deki savaşı protesto eden insanlar 15 Nisan Pazartesi günü Oakland, Kaliforniya'da Interstate 880'de trafiği engelledi. Filistin yanlısı göstericilerin Golden Gate Köprüsü'nün her iki yönünü kapatması ve Oakland'da Interstate 880'in 17 millik bir bölümünü durdurması nedeniyle San Francisco Körfez Bölgesi'nde de trafik Pazartesi sabahı saatlerce aksadı. (Brontë Wittpenn/San Francisco Chronicle/AP)

Analistler, Filistin yanlısı hareketin şu anda birçoğu hangi taktiklerin kabul edilebilir veya etkili olduğu konusunda farklı görüşlere sahip gruplardan oluşan geniş bir ağ olduğunu belirtiyor. Grupların birçoğu dağınık bir liderlik yapısına sahip - ya da hiç liderleri yok - ve bu da hareketin bir sonraki adımlarını tahmin etmeyi özellikle zorlaştırabilir. Wasow, sivil haklar döneminde, zamanın farklı anlarında ne tür taktiklerin kullanılabileceğine dair rehberler belirleyen daha uyumlu bir liderler grubu olduğunu belirtti.

Ancak analistler, önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek her türlü protesto faaliyetinin, yönetiminin İsrail'e verdiği desteği, liberal koalisyonundan gelen çatışmanın derhal sona erdirilmesi yönündeki artan taleplerle dengelemekte zorlanan Biden için yeni bir zorluk oluşturacağını söylüyor.

Dört yıl önce, Black Lives Matter protestolarının ortasında, bazı gösteriler yıkıcı hale gelip bazı Amerikalıların ulusun istikrarına olan güvenini sarstığında Beyaz Saray'da olan Trump'tı.

Bu yıl, yıkıcı protestolar olağan hale gelirse seçmenlere güven vermek zorunda kalacak olan Biden'dır. Ayrıca Filistin yanlısı hareketin önemli bir bölümünü oluşturan genç seçmenleri de kazanmak zorunda.

Harvard Business School'da doçent olan Vincent Pons, kısa bir süre önce, protesto hareketlerinin genel olarak Amerikalıların seçim sandığındaki siyasi değerlendirmelerini etkilemediğini gösteren bir çalışma yayınladı. Pons, 2017'den 2021'e kadar incelenen 14 protesto ve hareketten sadece 2020'deki Black Lives Matter gösterilerinin "Demokratlara verilen oyları artırdığı" sonucuna vardı.

Raporda, "Genel olarak bulgularımız, son protesto dalgalarının ABD seçmeninin inanç ve davranışlarını değiştirmedeki başarısının en azından kısa vadede sınırlı olduğuna işaret ediyor" deniyor.

Yine de Pons, Filistin yanlısı göstericilerin önümüzdeki aylarda yoğunlaşabileceğini, çünkü eylemcilerin Biden'ın "kesinti istemediğini" bildiğini söylüyor.

Pons, "Protestoların devam edip etmeyeceği, yönetim tarafından duyulduklarını hissedip hissetmediklerine bağlı olacak" dedi. "Protestoların başkanlık seçimlerine bu kadar yakın bir zamanda gerçekleşecek olması, yönetimin daha fazla dikkat edeceği anlamına gelebilir."


Filistin yanlısı göstericiler 15 Nisan 2024'te Los Angeles'ta bir alışveriş merkezinde yürüyor. (David Swanson/Reuters)

Wasow, sivil haklar döneminden alınan bir dersin, protestocuların "daha aşırı taktiklerinin", ayaklanmaya karşı korunmaya çalışan "elitler üzerinde" daha etkili olma eğiliminde olduğunu söyleyerek buna katılıyor.

Wasow, "Protestocular aşırı taktikler kullandıklarında, halkı kaybedebilirler, ancak yine de konuyu yönetmek isteyen liderlere sinyal verebilirler" dedi. "Yani, bu şekilde, daha aşırı taktikler size seçim sandığında zarar verebilir ... ama aynı zamanda liderlerden politika tepkileri almanıza da yardımcı olabilir."

Filistin yanlısı protestoların evrimi, kamuoyunun Gazze'deki savaşla ilgili görüşlerinin değiştiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Mart ayı sonunda Gallup tarafından yayınlanan bir ankete göre Amerikalıların yüzde 55'i İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonunu onaylamazken, yüzde 36'sı onayladı. Demokratların sadece yüzde 18'i bu harekatı onaylarken, Kasım ayında onaylayanların oranı yüzde 36'ydı.

Ancak analistler, halkın göstericilerin çok radikal protesto taktikleri uyguladığını düşünmesi halinde Filistin yanlısı göstericilerin halkın görüşünü zayıflatabileceği konusunda uyarıyor.

Stanford Üniversitesi'nde psikoloji ve sosyoloji profesörü olan Robb Willer, "aşırı taktiklerin sosyal hareketlere olan halk desteğini azalttığını" gösteren bir araştırma yapmıştır. Willer, kamuoyu desteğinin "mülke zarar veren, diğer insanlara fiziksel zarar veren ya da günlük yaşamı büyük ölçüde kesintiye uğratan" hareketlerden uzaklaşmaya başladığını söyledi.

Willer, Filistin yanlısı protestocuların Pazartesi günü yaptığı gibi büyük havaalanlarına veya otoyollara erişimi engellemenin genellikle halkın tepkisine neden olabilecek kategoriye gireceğini söyledi. Ancak bu taktikler medyanın ilgisini artırma eğiliminde olduğundan, bazı aktivistler buna değer olduğunu düşünüyor.

Willer, "Biz buna aktivist ikilemi diyoruz" dedi. "Medyanın ilgisini çekmekte gerçekten çok iyiler... bu yüzden farklı hareketler, mobilizasyonun farklı aşamalarında, bu değiş tokuşa değip değmeyeceğine dair farklı bir hesap yapabilirler."

Mississippi Üniversitesi'nde bazı düşük profilli gösterilerin düzenlenmesine yardımcı olan ikinci kuşak Filistinli Amerikalı Khalil Abualya, hareket içindeki anlaşmazlıklardan endişe duyuyor.

Abualya, son altı ay içinde Amerikalıların Filistin davasına daha aşina ve sempatik hale geldiğini söylüyor. Örneğin kampüsteki meslektaşları artık Filistinli olduğunu söylediğinde ona Pakistanlı olup olmadığını sormuyor.

Ancak kendisinin ve diğer aktivistlerin kaydettiği ilerlemenin bir kısmının, diğer göstericilerin "yolları kapatması, köprüleri kapatması ve insanlara zarar vermesi" halinde riske girmesinden korkuyor.

Abualya, "Bunun tehlikeli bir oyun olduğunu düşünüyorum çünkü o anda, o ortamda sorunun yüzü biziz," dedi. "Yaptığımız her şeyin gerçek hayatta sonuçları var."

Yine de Abualya, Biden'ı rahatsız etmenin bir değeri olduğunu düşünüyor. Eczacılık son sınıf öğrencisi, Kasım ayında Biden'a oy vermeyeceğine şimdiden karar verdi ve başkanın 2020'de yaptığı gibi genç seçmenleri kararlı bir şekilde kazanma konusundaki zorluklarının altını çizdi.

"Kesinlikle Biden'a oy vermeyeceğim," diyor 23 yaşındaki Abualya. "Gazze'de ailelerimiz yok edilirken altı ay boyunca orada oturup izledi".

Virginia'daki Christopher Newport Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Youssef Chouhoud, devam eden protestoların Biden'ın savaş nedeniyle temel Demokrat seçmenler arasında ne kadar destek kaybettiğini daha da vurgulayacağını söyledi.

Mısır kökenli bir Amerikalı olan Chouhoud, seçim bugün yapılsa Biden'a oy vermeyecek "büyük bir Müslüman Amerikalı kesim" olduğunu söyledi.

Chouhoud, "[Protestoların] hız kaybedeceğine dair herhangi bir kanıt görmüyorum" dedi. "Tarz olarak değişebilirler ama yoğunluk olarak... Demokrat seçmenlerin büyük bir kesimi için bu konu hala gündemde."

Niha Masih bu rapora katkıda bulunmuştur.

Tim Craig, 17 Nisan 2024, MSN/The Washington Post


Eyüp Kaan, 13.05.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı