30 Nisan 2024 Salı

SA10721/KY1-CÇ816: Pislik Murat

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 "Eşref kalktı gitti. Arkasından bakakaldım."

Murat ile tanışalı bir ay oluyor. Neden “pislik” lakabı verildiğini bugün öğrendim, deyim yerindeyse şok oldum. Gerçi duyduğum şeye inandım dersem yalan olur. Ve fakat kuşkusu bile yetti şok olmama. Kendisine sormaya da çekiniyorum. 

Nasıl çekinmez ki insan? Aklıma geldikçe yüzüm kızarıyor. Oysa ne iyi bir insandı bende. Bu bir ay içinde ağzından tek bir kötü söz duymadım. Birini çekiştirdiğine tanık olmadım. Bir köpeğe “hoşt” bir kediye “pıs” bir kuşa “kış” dediğini duymadım. Haftada üç gün pazara çıkar pazarda bir tek müşteriye kötü davrandığına tanık olmadım. 

Fazla paraya tamah ettiğine de tanık olmuş değilim. Pazarda hıyar yirmi lira ise o “Allah'tan korkmazlar on liraya satsanız dünyanın kârını elde edersiniz!” der on liradan satar. Daha geçen hafta millet patlıcanı kırk liradan satarken o yirmi beş liradan sattı. Milletin -pazarcı- dalga geçmesine aldırmadan. Fiyat konusunda;

- Niye böyle?, diye sorduğumda

- Bunlar vicdanlarını evlerinde unutmuşlar, gözlerini, kalplerini hırs kaplamış, her biri para göz olmuş, diye cevaplamıştı. 

Cömertliği bir başka, merhameti bir başka. Yüzündeki gülümsemenin bir kez somurtmaya dönüştüğüne tanık olmuş değilim bu bir aylık tanışıklık döneminde. Ya bu “Pislik” lakabı neyin nesi? 

İlkin “Murat hırs yarışına, fırsatçılık (Murad'ın deyimiyle “yağmacılık”) akımına katılmadığı için, fakir fukarayı gözeten biri olduğu için bu lakabı vermişlerdir!” diye yorumladım. 

Ama anlamlı anlamlı yüzüme bakıp, sırıtarak “Pislikle pek sıkı fıkısın.. hayırdır?” türünden laflar duydukça, beni birbirlerine gösterip gösterip bıyık altından gülmelere denk geldikçe huylanmadım değil. 

Kendisine sorsam olmayacak. Ne diyeyim yani? Bir keresinde bir pazarcının “Pislik ateşin var mı?” sorusunun ardından;

- Yahu Murat şu densizi niye terslemedin, pislik deyip duruyor!, dediğimde Murat gülerek;

- Boş ver yav kirvem, kendi iç pisliğini dışarı atıyor! Pislikle niye pislik olalım.. diye cevaplamış, adeta geçiştirmişti. 

Pislik lakabının niçin verildiği merakı beni çileden çıkarmıştı, kuşku beni yiyip bitirecek. Sonunda bir fırsatını bulup kendisinden ateş isteyen komşusu tezgâh sahibini tuvalet çıkışı yakalayıp sık boğaz ettim. 

Önceleri güldü. Ciddi olup olmadığımı anlamaya çalıştı.

- Gel şöyle şu çay ocağında bir iki bardak çay içip anlatayım, dedi.

Çay ocağına geçtik. Ben ikinci Eşref üçüncü bardak çayı devirdi. Kısık bir ses tonuyla, kulak misafiri olan var mı diye etrafa bakınarak

- Self Snot Suck diye bir şey duydun mu?, dedi.

- Hayır!, dedim. 

Muzip bir ifadeyle:

- Ya kendi sümüğünü emme?

- İlk kez duyuyorum da ne var bunda? Çocukken hepimiz yapmışızdır.

- Yok öyle değil bizimki bu yaşta yapıyor!

- Daha neler? Öyle şey olur mu?, diye gayr-i ihtiyari karşı çıktım ve devamla, Murat’a iftira bu, dedim.

- Valla biz anası Pazarcı Seher Ana'nın yalancısıyız. Biz anasından duyduk. Biliyor musun bilmiyorum Murat İTÜ. Öğrencisiydi. Evvelki yıl tatile geldiğinde anası yakalamış. Seher ana iki göz iki çeşme komşusuna anlatmış başkalarına anlatmaması için yeminler vererek. Ama anlatıldı. Seher Ana bu yılın başında felç geçirdi. Pislik okulu bırakıp buraya geldi hem anasına bakıyor, hem de tezgahı o açıyor. Salağın önde gideni, lan kalmış şurada bir yıl, anan felç geçirmiş, at bir hastane köşesine, kapıya atacak değiller ya. Çık uçak mühendisi daha iyi bakardın anana. Ama salak işte. İşi de bilmez, hoş anası da babası da işi bilmezdi. Bu da bilmiyor. Her neyse.. pislik lakabı bu yüzden verildi kendisine. Allah için kötü biri değildir. Fakiri fukarayı gözetir. Dertli birinin derdine çare olmak için çırpınır, bir karşılık beklemeden. Garip gurabâ dostudur.. aha o kötü huyu olmasa var ya.. Allah’ın veli kullarından biridir dersin, denir.

Eşref kalktı gitti. Arkasından bakakaldım. 

Dilimin ucuna kadar gelen,

- Ulan onun pisliği kendine, ya sizin millete ettiğiniz pislik! Tümcesini yutkundum. Neme lazım bu savunuyu yapmış olsam belki benim için de “Bu da öyle imiş.. pisliğin teki!” derler mi, derlerdi.


Cemal Çalık, 30.04.2023,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Öykü

Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı