14 Temmuz 2023 Cuma

SA10266/MT176: Lezbiyenler Neden Erkeklerle Yatmalı?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, UnHerd (*) köşe yazarı, eski felsefe profesörü ve UATX kurucu öğretim üyesi Kathleen Stock'a aittir ve LGBT'nin yaygınlaştırılmasına karşı 'Cinsel tercih artık ahlaki bir haçlı seferidir' merkezli bir bakış açısı ile feministlerin erkeklerle yeniden bağ kurmasına odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 14.07.2023, Sonsuz Ark

Why should lesbians sleep with men?

"Cinsel tercih artık ahlaki bir haçlı seferidir."

Eğer geç Y kuşağından ya da erken Z kuşağından biriyseniz, muhtemelen şu anda hayat oldukça zor. Muhtemelen kendi evinizi satın almaya ya da sosyalleşmek için dışarı çıkmaya bile gücünüz yetmiyordur. Belki de et yediğiniz, geri dönüşüm yapmadığınız, ahlaksız atalara sahip olduğunuz, yanlış kelimeler kullandığınız için kendinizi suçlu hissetmekten kaçınamıyorsunuz. Ve neredeyse kesinlikle telefonunuzu elinizden bırakamıyorsunuz. Yine de haberler o kadar da kötü değil. Maddi ya da biyolojik koşullarınız ne olursa olsun, kesinlikle yapabileceğiniz en az bir şey var. Lezbiyen olabilirsiniz.

Çoğunlukla 20-30 yaş arası gençleri hedefleyen lezbiyen arkadaşlık uygulaması HER'ın CEO'su Robyn Exton'ın mesajı böyle. Robyn herkes için lezbiyenlik konusunda çok hevesli. Geçen hafta, Lezbiyen Görünürlük Günü şerefine, şirketinin web sitesinde, lezbiyen kategorisini "sadece doğuştan kadın olarak atananlar" ile sınırlama girişimlerinin "lezbiyen olmanın neyi gerektirip gerektiremeyeceğine dair" "çarpık ve hatalı" bir inanç içerdiğini iddia eden mücadeleci bir açıklama yazdı. "Geleceğin lezbiyeni transdır" diyerek sözlerine devam etti: "Hepimiz trans ve nonbinary lezbiyenleri onaylamalıyız... hepimiz daha iyi bilgilenmeli ve çaba göstermeliyiz". Sözlerini şöyle tamamladı: "Lezbiyen Görünürlük Günü'nde, cinsiyetleri ne olursa olsun tüm lezbiyenlerin görülmesini, kutlanmasını ve kucaklanmasını sağlayalım. 'Gerçek lezbiyen' diye bir şey yoktur." Daha sonra, tüm kullanıcılara aynı fikirde değillerse HER uygulamasını silmeleri için bir mesaj gönderdi ve aynı etkiye sahip bir TikTok videosu hazırladı.

Ellen'ın bir bölümünde, erkeklerin eşlerini çalan obur lezbiyenlerle ilgili popüler stereotiplerden yola çıkılarak, yeterince kadını saflık davasına kattığınızda bir ekmek kızartma makinesi kazanacağınıza dair bir şaka yapılır. Exton, ikna olmayanlara hakaretler yağdırarak lezbiyenliğin kendi tercih ettiği versiyonu için bir tost makinesi kazanabileceğini düşünüyor gibi görünüyor. Eğer bu kategoriye giriyorsanız, "alakasız bir eski lez-bean", "faşist", "nefret dolu transfobik bir yobaz" ve "üzgün, nefret dolu bir palyaço" olduğunuzu öne sürüyor. Baştan çıkarma tekniklerine göre, bu cesur bir teknik.

Exton gibi transaktivistler, insan yaşamı için çok temel olan kadınlık ve erkeklik haritalarını çeşitli şekillerde yeniden çizerek, başka haritaları da yeniden çizmişlerdir. Bunlardan biri, bir zamanlar tanımı gereği biyolojik cinsiyetler arasındaki farklı çekim kalıplarını içerdiği anlaşılan, ancak artık içermeyen cinsel yönelimleri - heteroseksüel, homoseksüel, biseksüel - temsil etmektedir. İnsan cinselliği hakkında bildiğimiz her şey göz ardı edilerek, birincil ve ikincil cinsiyet özellikleri artık içimizde titreşen karşı konulmaz derecede ateşli cinsiyet kimliklerinin ihmal edilebilir derecede önemli fiziksel kılıfları olarak ele alınmaktadır.

Bu çılgın cinsel metafiziğe göre, eğer bir erkek kendini kadın olarak tanımlıyor ve aynı zamanda kadınlara ilgi duyuyorsa, "trans lezbiyen" sayılır - bu aynı zamanda onun bir lezbiyen olduğu ve parasını ödediğiniz uygulamada karşınıza çıkmasına itiraz etmemeniz gerektiği anlamına gelir. Stonewall'un başkanı Nancy Kelley de aynı fikirde; kadın ve erkek "lezbiyenler" arasındaki fark artık LGBTQ+ otorite figürleri tarafından İskoç ve İngilizler arasındaki farktan daha önemli görülmüyor.

Queer kültür, kadın arayan bahtsız bir kadın olarak size, herhangi bir "trans lezbiyeni" tamamen bireysel tercih veya zevk gerekçeleriyle reddetme hakkını hala tanımaktadır. Belki politikasını ya da ruj rengini beğenmiyorsunuzdur. Bu basit bir rıza meselesi olarak ele alınır. Ancak onu yanlış cinsiyette olduğu gerekçesiyle reddederseniz ya da flört profilinizde sadece kadınlarla seks yapmak istediğinizi belirtirseniz vay halinize. İkinci durumda, kullandığınız queer uygulaması ne olursa olsun yasaklanmanız muhtemeldir - tıpkı az önce kullandığım zamirleri kullandığınız için de yasaklanacağınız gibi.

Teoride, cinsel yönelim haritası her yönelim için eşit şekilde yeniden çizilmelidir, ancak pratikte en çok lezbiyenler için değiştirilmiştir. Uygulamalar arasında gezinirken ve aşkı ararken, artık çiçeklerle ve tokalarla abartılı bir şekilde giyinmiş, en son kırklı yıllarda Shirley Temple'da görülen türden kızsı baş kıvrımlarını benimsemiş, açıkça yetişkin insan erkeklerin fotoğraflarıyla karşılaşmanız kaçınılmaz. Exton'ın lezbiyenleri acımasızca yapmaya teşvik ettiği gibi, bu insanları "onaylamak" için "çaba sarf etmek" çoğunlukla onlarla çıkmayı ve yatmayı içeriyor.

Birçok "trans lezbiyen", lezbiyen kimliğini benimsemenin kadınlıkla ilgili fetişleştirilmiş zevklerin uzun bir listesine eklenebileceği otoginefildir. Kronik olarak naif olmayanlar için fetişistlerin bunu neden yaptığına dair bir gizem yoktur; ancak eski moda anlamda bu kadar çok lezbiyenin neden onlarla işbirliği yapmaktan memnun göründüğü bir gizemdir. Neden kadın akranlarını doğru zamirlere sahip erkeklerle yatmaları için zorlamaya ve utandırmaya bu kadar hevesliler? Kendilerini "LGBTQ+ kadın" olarak tanımlayan insanların sayısı, hemcinslerine ilgi duyan kadınların sayısından çok daha fazladır, bu nedenle bir arkadaşlık uygulaması gibi bir işletmenin potansiyel tüketici sayısını en üst düzeye çıkarmak için ağını olabildiğince geniş tutması muhtemelen mantıklıdır. Ancak bu herkes için geçerli bir açıklama olamaz.

Lezbiyenlikle ilgili mevcut söylemin yeterince takdir edilmeyen bir kolu, kendinizi bir kadın olarak kadınları sevmeye adamanın bir tür ahlaki meslek olduğu gibi garip bir fikrin ortalıkta dolaşması gibi görünüyor. Exton ve Kelley, lezbiyen olduğunuzu açıkladıktan sonra (bu nasıl tanımlanırsa tanımlansın), herhangi bir kadını (ya da "kadını") sadece kadın olduğu gerekçesiyle cinsel olarak reddetmemek gibi ahlaki bir göreviniz varmış gibi davranıyor. Eğer kendinizi bu durumdan kurtarmak için daha az kapsamlı ve daha bireysel bir kişisel tercihe başvurabiliyorsanız, o başka.

Şimdi, temelde yatan kadınlık açıklamalarıyla tartışabilirsiniz - ve ben tartışıyorum - ama aynı zamanda lezbiyen olmanın etik olarak sizi en azından teoride "geride kadın bırakmama" tutumuna bağladığı imasına da katılmayabilirsiniz. Aslında ahlakın bununla hiçbir ilgisi yoktur. Eğer bir kadın olarak, başka bir kadını sırf kadın olduğu için - ve başka hiçbir sebep olmaksızın - cinsel olarak reddederseniz, o zaman ahlaki açıdan başarısız olmamış olursunuz, ancak lezbiyen olmaktan vazgeçmiş olabilirsiniz.

Cinsel yöneliminizi bir tür misyonerlik çalışması olarak düşünmek garip gelebilir - ve belki de özellikle birçok heteroseksüele garip gelebilir - ama aynı zamanda popüler bir çağdaş arzu anlayışı tarafından da desteklenmektedir. Bu görüşe göre, cinsel arzular ahlaki açıdan eleştirilebilir ve potansiyel olarak mükemmelleştirilebilir. Bu, sapkın fantezileri gerçekleştirmemeyi seçebileceğinize dair sıradan bir iddia değildir. Daha ziyade, sadece etik gerekçelerle, daha önce hiç ateş olmayan belinize ateş üflemek için çok çalışabileceğiniz ya da alternatif olarak onu tamamen söndürebileceğiniz fikridir. Sonuç olarak, eşcinsel erkekler Grindr'da "kilo yok, kadın yok" demeyi bırakmalı; siyah erkekler siyah kadınları daha sık arzulamalı; sadece kilo  ve benzeri nedenlerle cinsel iticilik hissetmek yanlıştır.

İronik bir şekilde, arzunun doğrudan kişinin vicdanına cevap verebileceği fikrini ilk benimseyenler "politik lezbiyenler" olarak adlandırılan, teoride herhangi bir kadının lezbiyen olabileceğini savunan ve heteroseksüel kadınları ataerkillikle mücadele etmek gibi etik gerekçelerle bunu yapmaya çağıran kişilerdi. Halk arasında politik gerekçelerle bir kadın tarafından tahrik edilmeyi seçebileceğiniz fikri olarak anlaşılan bu düşünce saçmalıktan ibarettir. Genel olarak konuşmak gerekirse, aksi takdirde sizi soğuk bırakacak bir şey ya da biri tarafından tahrik edilmek için kendinizi azarlayamazsınız - tabii ki kendinizi azarlamak zaten sapkınlığınız değilse.

Politik lezbiyenliğin geçerliliğine ilişkin sık sık yapılan çatışma dolu tartışmalarda, bazen sadece iki seçenek olduğu varsayılır - "bu şekilde doğmak" veya seçim - ve eğer tek bir genetik belirleyici fikri yanlışsa, o zaman cinselliğiniz özgürce seçilmelidir. Ancak bu yanlış bir alternatiftir. Tek bir eşcinsel geni yoktur ve cinselliğin çevresel nedenleri olabilir ve vardır da. Ancak bu, yatakta neyi sevip sevmeyeceğinizi seçebileceğiniz anlamına gelmez. Çevrenizi seçemezsiniz ve onun sizin üzerinizdeki karmaşık etkilerini de seçemezsiniz. Evet, ataerkilliğe karşı çıkmak için kocanızı terk etmeye ve bir kadınla birlikte olmaya karar verebilirsiniz. Ama o size dokunduğunda ne hissedeceğinizi seçemezsiniz.

Exton ve Kelley gibileri için bu tür noktalar anlamsız ve yıkıcı bir şekilde, lezbiyenleri bir tür hayır işi olarak erkeklerle yatmaları için utandırarak eşcinselliklerinden vazgeçirmeye niyetli görünmektedir. Bu tür baskı taktiklerinin bir sonucu olarak bazı lezbiyenlerin erkeklerle yatağa gireceğinden hiç şüphem yok. Ama bundan hoşlanmayacaklardır. Hoşlanmamaları lezbiyenlik için ne ahlaki bir zafer ne de bir yenilgidir. Bu lezbiyen cinselliğinin basit bir tanımıdır. Ve eğer sonunda bundan hoşlanıyorlarsa, muhtemelen lezbiyen değillerdir.

Kathleen Stock, 5 Mayıs 2023, UnHerd

(Kathleen Stock UnHerd köşe yazarı, eski felsefe profesörü ve UATX Kurucu Öğretim Üyesidir.)


Mustafa Tamer, 14.07.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?

(*) UnHerd (Çürümemiş) Hakkında

Misyon Bildirimi

Garip yazılışımızdan da tahmin edebileceğiniz gibi, UnHerd iki şeyi amaçlamaktadır: yeni ve cesur düşüncelerle sürü zihniyetine karşı çıkmak ve başka türlü duyulmamış fikirler, insanlar ve yerler için bir platform sağlamak.

Bu yaklaşıma her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Batı'daki toplumlar bölünmüş ve sıkışmış durumda ve yerleşik medya olan biteni anlamlandırmakta zorlanıyor. Geçmiş neslin yönetim ideolojileri çoğu zaman ya sorgusuz sualsiz savunuluyor ya da toptan reddediliyor.

Bu iki kamptan birinde - savunmacı liberal ya da öfkeli gerici - yer almak kolay ve güvenlidir ancak UnHerd farklı ve daha zor bir şey yapmaya çalışıyor.

Son otuz yılın liberal dünya düzeninin kazandırdıklarının yanı sıra kaybettirdiklerini de tespit edecek kadar cesur olmak istiyoruz; ancak bölücü olmak yerine her zaman düşünceli olmaya gayret ediyoruz.

Herhangi bir siyasi partiye bağlı değiliz ve ilgilendiğimiz yazarlar ve fikirler hem sol hem de sağ geleneklerden geliyor. Ancak içgüdüsel olarak, ileriye giden yolun vurgunun değişmesiyle bulunacağına inanıyoruz: sadece bireyciliğe değil topluluğa, Hakların yanı sıra sorumluluklara ve sığ materyalizm yerine anlam ve erdeme doğru.

UnHerd'e hoş geldiniz. Umarız sizi yeniden düşündürecek bir şeyler bulursunuz.



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı