19 Haziran 2023 Pazartesi

SA10232/SD2782: ABD ve Terörle Savaş'ta İşlenen Savaş Suçları

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 'Failure of Intelligence-İstihbarat Başarısızlığı' , 'The Decline and Fall of the CIA and National Insecurity: The Cost of American Militarism- CIA'in Gerilemesi ve Çöküşü ve Ulusal Güvensizlik: Amerikan Militarizminin Bedeli', 'A Whistleblower at the CIA-CIA'de Bir İhbarcı',  'American Carnage: The Wars of Donald Trump-Amerikan Katliamı: Donald Trump'ın Savaşları' ve 'Containing the National Security State-Ulusal Güvenlik Devletinin Kontrol Altına Alınması" adlı kitapların yazarı, counterpunch.org'un ulusal güvenlik köşe yazarı, Center for International Policy kıdemli araştırmacısı, Johns Hopkins Üniversitesi devlet profesörü ve eski bir CIA analisti olan Melvin A. Goodman'a aittir ve ABD'nin 11 Eylül 2001 saldırılarını bahane ederek Afganistan ve Irak başta olmak üzere bütün Müslümanlara karşı giriştiği 'Küresel Terörle Savaş'ta işlediği savaş suçlarına ve neden yargılanmadığına odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 19.06.2023, Sonsuz Ark 

The US and the War Crimes in the War on Terror

"Güçlüler yapabileceklerini yapar, zayıflar ise çekmeleri gerekeni çekerler."
Thucydides, MÖ 5. Yüzyıl.

Uluslararası Ceza Mahkemesi son yirmi yıldır Afrika'da işlenen savaş suçları ve suçluları üzerinde yoğunlaşmıştır. Ancak geçtiğimiz ay, mahkeme Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çocuk Hakları Komiseri hakkında tutuklama emri çıkardı.  


Kaynak: mike_benedetti - CC BY 2.0

Hatta Adalet Bakanlığımız, Amerikalı insan hakları çalışanı Layla Shweikani'nin işkence edilerek infaz edilmesinden sorumlu Suriyeli liderler hakkında federal bir iddianame hazırlamayı düşünüyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın işlediği savaş suçları biliniyor, ancak ABD ilk kez Suriyeli yetkilileri insan hakları ihlalleri nedeniyle cezai olarak suçlamış olacak. Ancak UCM'nin ya da Adalet Bakanlığı'nın, New York ve Washington'daki 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin Teröre Karşı Küresel Savaşı sırasında işlediği savaş suçlarını ele alacağına dair bir işaret yok.

Ana akım medya, savaş suçları konusuna ve Irak Savaşı'nın başlamasının 20. yıldönümüne artan bir ilgi gösteriyor, ancak bu konular arasında bağlantı kurmaya yönelik herhangi bir girişimde bulunulmuyor.  Savaşın kendisi bir savaş suçu ya da 1945 ve 1946'daki Nürnberg Duruşmalarında Almanya'ya yöneltilen suçlama olan "barışa karşı suç" olarak nitelendirilebilir. Savaş suçlarının en önemlileri, Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın gözaltı ve tutuklama programı ile sadist işkence ve kötü muamele programıdır ki bunlar hiçbir şekilde hesap verilebilirlikten yoksundur. Programın liderlerinden biri olan Gina Haspel, Donald Trump'ın CIA direktörü bile oldu.

ABD ordusunun 11 Eylül olaylarına karıştığından şüphelenilen kişilerin gözaltına alınması da dahil olmak üzere gözaltı ve tutuklamalardaki rolüne de odaklanılmamıştır. Guantanamo Körfezi'ndeki savaş hapishanesinin kapatılması için pek çok neden vardır, ancak en bariz olanı 20 yıl boyunca hiçbir suçla itham edilmemiş ve/veya çok sayıda işkence ve kötü muameleye maruz kalmış mahkumlarla ilgilidir.  

Başkan George W. Bush'u Guantanamo Körfezi'ndeki hapishaneyi ABD hukuk sisteminin erişemeyeceği bir yere yerleştirmeye ikna eden kişi Başkan Yardımcısı Dick Cheney'di.  Bir federal temyiz mahkemesi halen Gitmo mahkumlarının Anayasa uyarınca adil yargılanma hakkına sahip olup olmadıkları konusuyla ilgileniyor, ancak ilgili görüşler gizli bilgiler içerdiği için açıklanmadı.  Bir kez daha, güvenlik sınıflandırmalarının utanç verici bilgileri gizlemek için kullanıldığına tanık oluyoruz.

CIA'in programına yönelik en sıra dışı ve tuhaf savunma, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin şu anki ulusal hukuk direktörü David Cole'dan geldi. 2015'te New York Times'ta CIA için aklayıcı bir özet yazdı. ACLU'nun sivil özgürlüklere katkılarından dolayı verdiği ödülün ilk sahibi olan Cole, Senato İstihbarat Komitesi'nin işkence ve kötü muameleye ilişkin kapsamlı raporunda CIA'in "kötü bir sicile" sahip olduğunu savunmuş ve raporda CIA'e "adil davranılmadığı" sonucuna varmıştır.  

Cole hiçbir yerde CIA'in çeşitli işkencelere, Adalet Bakanlığı'nın belirli önlemleri "onaylayan" İşkence Memorandumu'nu yayınlamasından önce başladığından ve hatta Beyaz Saray'a programın belirli ayrıntıları, özellikle de birçok tekniğin aynı anda kullanıldığı gerçeği hakkında yalan söylediğinden bahsetmedi.

Cole, CIA'in işkence ve istismarının "rektal beslenme" ve "rektal hidrasyon" gibi "rektal olarak infüze edilen" humus ve kuru üzümün "püre haline getirilmiş" bir karışımını içeren daha vicdansız yönlerinden hiç bahsetmedi. CIA bu teknikleri "tıbbi açıdan gerekli" olarak gerekçelendirdi ve bu tekniklerin bazı durumlarda muhtemelen masum olan kişilere uygulandığını asla kabul etmedi. Ayrıca masum esirlere yakalandıklarında rektal tıkaçlar takıldığı ve bunun da tecavüze uğradıklarını iddia etmelerine yol açtığı örnekler de vardı.

Üç eski CIA direktörü (George Tenet, Porter Goss ve Michael Hayden) ve eski direktör yardımcıları (John McLaughlin ve Steve Kappes) bu tekniklerin işe yaradığına dair ifade vermişlerdir. Cole, "Başkan bize yapmamızı söyledi, biz de söyleneni yaptık" şeklinde açıklama yapan CIA direktörü John Brennan'dan hiç bahsetmiyor. Cole gibi bir anayasa uzmanı için bunun bariz bir Nuremberg çağrışımı yapması gerekirdi.

CIA, beş eski CIA direktörü ve direktör yardımcısının yanı sıra diğer üst düzey görevlilerin, CIA'in işkence için kullandığı "geliştirilmiş sorgulama teknikleri "ni savunmalarına olanak tanıyan, işkence ve suiistimal programıyla ilgili aldatıcı bir kitabı bile hızla yayına soktu. "Çürütme" başlıklı kitap, CIA Başkanı Brennan'ın öldürmek için elinden geleni yaptığı, Senato İstihbarat Komitesi'nin işkence ve istismarla ilgili yetkili çalışmasına meydan okumak üzere tasarlanmıştı.

"Rebuttal", CIA'in kamuoyu üzerinde etkili olmak için benimsediği tam saha presin bir parçasıydı ve CIA'in bu tür bir propaganda kampanyasına izin vermeyen tüzüğünü ihlal ediyordu. Tenet, CIASAVEDLIVES.com adlı bir web sitesi kurdu ve eski müdür yardımcısı Michael Morell işkence ve kötü muameleyi savunmak için "Zamanımızın Büyük Savaşı" adlı bir kitap yazdı.  

Sadece Ulusal Güvenlik Danışmanı Condi Rice'ın "Beyaz Saray'ın ahlaki çizgisini aştığı" için kullanılamayan CIA tekniklerinden birine itiraz ettiğini belirtti.  Bunun ne olabileceğini düşünmek bile tüylerimi ürpertiyor.

Bu eski CIA yetkililerine verilebilecek en uygun ceza, haklarında açılabilecek davaların yanı sıra, kullanılan sadist tekniklerin kaydedildiği 92 işkence kasetini izlemeye zorlanmaları olurdu. Ancak şanslarına, sorgulama direktörü Jose Rodriquez, Beyaz Saray'ın kasetleri koruma emirlerine karşı geldi.  Rodriquez kasetlerin imha edilmesini emretmiş, Haspel de Rodriquez'in emrini içeren telgrafı göndermiş ve çeşitli CIA yurtdışı görevlileri de bu görevi yerine getirmiştir.

Melvin Goodman, 25 Nisan 2023, CounterPunch

(Melvin A. Goodman, Center for International Policy'de kıdemli araştırmacı ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde devlet profesörüdür.  Eski bir CIA analisti olan Goodman, 'Failure of Intelligence-İstihbarat Başarısızlığı' kitabının yazarıdır: The Decline and Fall of the CIA ve National Insecurity: The Cost of American Militarism- CIA'in Çöküşü ve Çöküşü ve Ulusal Güvensizlik: Amerikan Militarizminin Bedeli. ve A Whistleblower at the CIA-CIA'de Bir İhbarcı kitaplarının yazarıdır. En son kitapları "American Carnage: The Wars of Donald Trump-Amerikan Katliamı: Donald Trump'ın Savaşları" (Opus Publishing, 2019) ve "Containing the National Security State-Ulusal Güvenlik Devletinin Kontrol Altına Alınması" (Opus Publishing, 2021). Goodman counterpunch.org'un ulusal güvenlik köşe yazarıdır.)

Seçkin Deniz, 19.06.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı