10 Mayıs 2023 Çarşamba

SA10166/MT157: Zihninizi Hareketlendirin: Egzersiz Depresyon ve Anksiyetede İlaçlardan Daha İyi Performans Gösteriyor

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"British Journal of Sports Medicine'de yakın zamanda yayımlanan bir araştırma, egzersizin depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarının yönetimindeki önemli rolünü ortaya koyuyor. Araştırma, 1.000'den fazla araştırma denemesini gözden geçirmiş ve haftada 150 dakikalık çeşitli fiziksel aktivitelerin ruh sağlığı bozukluklarını önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koymuştur. Egzersizin ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisinden 1,5 kat daha etkili olduğu ve daha düşük maliyet, daha az yan etki ve daha iyi fiziksel sağlık gibi ek faydaları olduğu bulunmuştur. Buna rağmen, egzersiz klinik ortamlarda genellikle "alternatif" bir tedavi olarak görülmektedir. Ruh sağlığı sorunları olan bireylerin, diğer tedavilerin yanı sıra egzersizi de içeren kapsamlı tedavi planları geliştirmek için sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışması çok önemlidir."

Move Your Mind: Exercise Outperforms Medication for Depression and Anxiety

Egzersizin ruh sağlığı sorunlarını yönetmek için güçlü ve etkili bir araç olduğu, ilaç veya terapiden 1,5 kat daha etkili olduğu görülmüştür. Kanıtlanmış faydalarına rağmen, geleneksel tedaviler lehine genellikle göz ardı edilmektedir. Kapsamlı tedavi planları oluşturmak için sağlık profesyonelleriyle işbirliği yapmak, ruh sağlığı sorunları olan bireyler için çok önemlidir.

Dünya şu anda milyonlarca insanın depresyon, anksiyete ve diğer ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya olduğu bir ruh sağlığı kriziyle boğuşuyor. Son tahminlere göre, tüm Avustralyalıların neredeyse yarısı yaşamlarının bir döneminde bir ruh sağlığı bozukluğu yaşayacaktır.

Ruh sağlığı bozukluklarının hem bireylere hem de topluma maliyeti büyüktür; depresyon ve anksiyete, sağlıkla ilgili hastalık yükünün önde gelen nedenleri arasındadır. COVID pandemisi, insanların üçte birini etkileyen psikolojik sıkıntı oranlarında önemli bir artışla durumu daha da kötüleştiriyor.

Terapi ve ilaç gibi geleneksel tedaviler etkili olabilirken, yeni araştırmamız bu durumların yönetiminde egzersizin önemini vurgulamaktadır.

British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan son araştırmamız, fiziksel aktivitenin depresyon, anksiyete ve psikolojik sıkıntılar üzerindeki etkilerini inceleyen 1.000'den fazla araştırmayı gözden geçirdi. Bu çalışma, egzersizin ruh sağlığı sorunlarını tedavi etmenin etkili bir yolu olduğunu ve ilaç veya danışmanlıktan bile daha etkili olabileceğini göstermiştir.

Daha sert, daha hızlı, daha güçlü

1.039 çalışma ve 128.119 katılımcıyı içeren 97 inceleme makalesini gözden geçirdik. Her hafta 150 dakika çeşitli türlerde fiziksel aktivite (tempolu yürüyüş, ağırlık kaldırma ve yoga gibi) yapmanın, olağan bakıma (ilaçlar gibi) kıyasla depresyon, anksiyete ve psikolojik sıkıntıyı önemli ölçüde azalttığını bulduk.

En büyük iyileşmeler (katılımcılar tarafından bildirildiği üzere) depresyon, HIV, böbrek hastalığı olan kişilerde, hamile ve doğum sonrası kadınlarda ve sağlıklı bireylerde görülmüştür, ancak tüm popülasyonlar için net faydalar görülmüştür.

Egzersizin yoğunluğu ne kadar yüksek olursa o kadar faydalı olduğunu gördük. Örneğin, normal hızda yürümek yerine tempolu bir şekilde yürümek. Ve daha kısa süreler yerine altı ila 12 hafta boyunca egzersiz yapmak en büyük faydayı sağlamaktadır. Daha uzun süreli egzersiz, ruh sağlığındaki iyileşmelerin sürdürülmesi için önemlidir.

Ne kadar daha etkili?

Egzersizin faydalarının boyutu, önceki sistematik incelemelerden elde edilen ruh sağlığı koşullarına yönelik diğer yaygın tedavilerle karşılaştırıldığında, bulgularımız egzersizin ilaç veya bilişsel davranış terapisinden yaklaşık 1,5 kat daha etkili olduğunu göstermektedir.

Ayrıca, egzersizin ilaçlara kıyasla daha düşük maliyet, daha az yan etki ve daha sağlıklı vücut ağırlığı, gelişmiş kardiyovasküler ve kemik sağlığı ve bilişsel faydalar gibi fiziksel sağlık için bonus kazanımlar sunması gibi ek faydaları vardır.

Neden işe yarıyor?

Egzersizin ruh sağlığını birden fazla yolla ve kısa ve uzun vadeli etkilerle etkilediğine inanılmaktadır. Egzersizden hemen sonra beyinde endorfin ve dopamin salgılanır.

Kısa vadede bu, ruh halini iyileştirmeye ve stresi tamponlamaya yardımcı olur. Uzun vadede, egzersize yanıt olarak nörotransmitterlerin salınması, beyinde ruh hali ve bilişe yardımcı olan, iltihabı azaltan ve bağışıklık fonksiyonunu artıran değişiklikleri teşvik eder; bunların tümü beyin fonksiyonumuzu ve zihinsel sağlığımızı etkiler.

Düzenli egzersiz, depresyon ve anksiyetede kritik bir rol oynayan uykunun iyileşmesine yol açabilir. Ayrıca, öz saygının artması ve başarı hissi gibi psikolojik faydaları da vardır ve bunların hepsi depresyonla mücadele eden insanlar için faydalıdır.

O kadar da 'alternatif' bir tedavi değil

Bulgular, egzersizin depresyon, anksiyete ve psikolojik sıkıntıyı yönetmedeki önemli rolünün altını çizmektedir.

Bazı klinik kılavuzlar egzersizin rolünü zaten kabul etmektedir - örneğin, Avustralya ve Yeni Zelanda Klinik Kılavuzları, ilaç tedavisi, psikoterapi ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri önermektedir.

Bununla birlikte, Amerikan Psikoloji Derneği Klinik Uygulama Kılavuzları gibi diğer önde gelen kuruluşlar, yalnızca ilaç ve psikoterapiyi vurgulamakta ve egzersizi "alternatif" bir tedavi olarak listelemektedir - akupunktur gibi tedavilerle aynı kategoride. Tedavi söz konusu olduğunda "alternatif" etiketi birçok anlama gelebilirken, geleneksel tıbbın dışında yer aldığını veya net bir kanıt tabanına sahip olmadığını düşündürme eğilimindedir. Ruh sağlığı için egzersiz söz konusu olduğunda bunların hiçbiri doğru değildir.

Avustralya'da bile, ilaç tedavisi ve psikoterapi egzersizden daha yaygın olarak reçete edilmektedir. Bunun nedeni, egzersizin klinik ortamlarda reçete edilmesinin ve izlenmesinin zor olması olabilir. Ayrıca hastalar enerji veya motivasyon düşüklüğü hissettikleri için direnç gösterebilirler.

Ama 'yalnız gitmeyin'

Egzersiz ruh sağlığı sorunlarını yönetmek için etkili bir araç olsa da, ruh sağlığı sorunu olan kişilerin yeni bir egzersiz rejimine tek başlarına başlamak yerine kapsamlı bir tedavi planı geliştirmek için bir sağlık uzmanıyla birlikte çalışması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Bir tedavi planı, psikoterapi ve ilaç tedavisi gibi tedavilerin yanı sıra düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve sosyalleşmek gibi yaşam tarzı yaklaşımlarının bir kombinasyonunu içerebilir.

Ancak egzersiz "sahip olunması güzel" bir seçenek olarak görülmemelidir. Ruh sağlığı koşullarını yönetmek için güçlü ve erişilebilir bir araçtır - ve en iyi yanı, ücretsiz olması ve birçok ek sağlık yararıyla birlikte gelmesidir.

Bu araştırma hakkında daha fazla bilgi için lütfen bakınız: Egzersiz, Depresyonla Başa Çıkmada İlaçlardan veya Danışmanlık Hizmetlerinden Daha Etkili

Bu makale ilk olarak The Conversation'da yayınlanmıştır.


UNIVERSITY OF SOUTH AUSTRALIA, 8 NİSAN 2023, SciTechDaily

Mustafa Tamer, 10.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Makaleyi yazan ekip üyeleri:

Ben Singh : Araştırma Görevlisi, Güney Avustralya Üniversitesi
Carol Maher: Profesör, Tıbbi Araştırma Gelecek Fonu Yükselen Lideri, Güney Avustralya Üniversitesi
Jacinta Brinsley: Doktora sonrası araştırma görevlisi, Güney Avustralya Üniversitesi


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı