26 Nisan 2023 Çarşamba

SA10140/MT153: Tarçının Sağlığa En İyi 5 Faydası: Kalp, Diyabet, Enflamasyon, Kilo Kaybı, Beyin

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Tarçın, sağlığa sayısız faydası olan lezzetli bir baharattır. İster yulaf ezmenizin üzerine serpin, ister kahvenize ekleyin ya da yemeklerinizde kullanın, tarçın vücudunuzu güçlendirmek için harika bir yoldur. Kalp sağlığını iyileştirmekten iltihapla savaşmaya, kilo kaybını desteklemeye ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye kadar tarçını günlük rutininizin bir parçası haline getirmek için birçok neden vardır."


Top 5 Health Benefits of Cinnamon: Heart, Diabetes, Inflammation, Weight Loss, Brain

Tarçın, yüzyıllardır geleneksel tıpta ve yemek pişirmede kullanılan bir baharattır. Cinnamomum ailesindeki birkaç ağacın kabuğundan elde edilir ve sıcak, tatlı lezzetiyle bilinir. Mutfakta kullanımının yanı sıra tarçın, sağlığa olan sayısız faydasıyla da bilinir. Tarçını, genellikle aktif molekül sinnamaldehit ile konsantre bir formda kapsül olarak takviye formunda bile bulabilirsiniz. Bu makalede, tarçının sağlığınızı iyileştirebileceği başlıca yolları öğreneceksiniz.


Tarçın, çeşitli ağaç türlerinin iç kabuğundan elde edilen bir baharattır. Tatlı ve sıcak aromasının yanı sıra sağlığa faydaları nedeniyle yemek pişirme ve fırıncılıkta yaygın olarak kullanılır.

1. Kalp Sağlığını Artırır

Tarçının kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Araştırmalar, kan basıncını düşürmeye, kolesterol seviyelerini azaltmaya ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini tespit etmişti. Bir araştırmada, 12 hafta boyunca günde sadece 120 miligram tarçın tüketmenin kan basıncında önemli bir düşüşe neden olduğu bulunmuştur [1].

Tarçın, kalbi kalp hastalığına önemli bir katkıda bulunan oksidatif stresten korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Oksidatif stresi azaltarak tarçın, arterlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da kan akışını iyileştirir ve kalp krizi ve felç riskini azaltır.


Tarçın zengin bir geçmişe ve bazı ilginç gerçeklere sahip bir baharattır. Örneğin, tarçın yüzyıllardır geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır ve bugün hala potansiyel sağlık yararları için araştırılmaktadır. Ayrıca, tarçın bir zamanlar altından daha değerliydi ve ünlü İpek Yolu boyunca ticareti yapılıyordu. Farklı tarçın türleri vardır; Seylan tarçını "gerçek" tarçın olarak kabul edilir ve Cassia tarçını en yaygın kullanılan türdür.

2. Diyabetin Önlenmesine ve Yönetilmesine Yardımcı Olur

Tarçının tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini düşürdüğü bile gösterilmiştir. Yapılan 10 çalışmanın sonuçlarını sentezleyen bir meta-analize göre, günde 120 mg ila 6 g'lık dozlarda tarçın, diyabetli kişilerde 4 ila 18 hafta içinde açlık glikoz seviyelerini etkili bir şekilde azaltmaktadır [2].

İnsülin duyarlılığını artırarak çalışır. İnsülin, kan şekeri seviyelerini düzenleyen hormondur. Daha fazla insülin duyarlılığı ile vücut insülini daha etkili bir şekilde kullanabilir. Bu potansiyel olarak diyabetin önlenmesine veya yönetilmesine yardımcı olabilir.

3. Enflamasyonla Savaşır

Enflamasyon, vücudun yaralanma veya enfeksiyona karşı verdiği doğal bir tepkidir, ancak kronikleştiğinde artrit, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Tarçın, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahip bileşikler içerir. Çalışmalar tarçının enflamatuar moleküllerin üretimini azaltabildiğini ve enflamatuar enzimlerin aktivitesini inhibe edebildiğini göstermiştir [3].

Tarçın ayrıca bağırsak sağlığını korumak için önemli olan bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı olabilir. Bağırsaklardaki iltihabı azaltarak, tarçın sindirimi iyileştirmeye, şişkinliği ve gazı azaltmaya ve sızdıran bağırsak sendromunu önlemeye yardımcı olabilir.

Tarçın, Cinnamomum cinsine ait ağaçların iç kabuğundan elde edilen bir baharattır. Farklı tatlı ve sıcak tadı nedeniyle yemek pişirme ve fırıncılıkta yaygın olarak kullanılır ve ayrıca potansiyel sağlık yararları için geleneksel tıpta kullanılır.

4. Kilo Verme Çabalarını Destekler

Tarçın ayrıca kilo kaybını desteklemeye de yardımcı olabilir. Tarçın, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olarak şekerli yiyeceklere olan isteği azaltabilir ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırarak daha fazla kalori yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Yapılan 7 çalışmanın sonuçlarını bir araya getiren bir meta-analiz, tarçın takviyesinin vücut ağırlığını ve vücut kitle indeksini (VKİ) azalttığını ortaya koymuştur. Sonuçların günde 3 gramdan fazla tarçın alan kişilerde daha şiddetli olduğu belirtilmiştir. [4]

5. Beyin Fonksiyonunu Artırır

Tarçının beyin fonksiyonu üzerinde de olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Bir araştırma, tarçının hafıza ve dikkat süresi de dahil olmak üzere bilişsel işlevi iyileştirebileceğini bulmuştur.[5] Başka bir çalışma, tarçının beyin sağlığı için önemli olan proteinlerin üretimini artırarak beyni yaşa bağlı düşüşe karşı korumaya yardımcı olabileceğini tespit etmiştir. [6]

Tarçın ayrıca ruh halini düzenlemek ve depresyonu önlemek için önemli olan bir nörotransmitter olan serotonin üretimini artırarak ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.


Yulaf ezmesinin üzerine tarçın serpmek popülerdir. Elma da ekleyebilir ve elmalı tarçınlı yulaf ezmesi yiyebilirsiniz. 

Tarçın ile Takviye

Tarçın, sağlığa sayısız faydası olan lezzetli bir baharattır. İster yulaf ezmenizin üzerine serpin, ister kahvenize ekleyin ya da yemeklerinizde kullanın, tarçın vücudunuzu güçlendirmek için harika bir yoldur. Kalp sağlığını iyileştirmekten iltihapla savaşmaya, kilo kaybını desteklemeye ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye kadar tarçını günlük rutininizin bir parçası haline getirmek için birçok neden vardır. Bazı takviyeler, bir baharat veya bitkideki aktif molekülün konsantre formlarını içerir. Tarçın takviyesi alıyorsanız, ürünün etiketinde önerilen miktardan fazlasını almadığınızdan emin olun.

Tarçın içerenler de dahil olmak üzere herhangi bir yeni diyet takviyesi almadan önce bir sağlık uzmanına danışmanın önemli olduğunu lütfen unutmayın. Tarçın genellikle gıda miktarlarında tüketildiğinde güvenli kabul edilirken, tarçın takviyelerinin yüksek dozlarda veya uzun süreli kullanımı, özellikle karaciğer hastalığı olan veya tarçınla etkileşime giren ilaçları alan kişilerde olumsuz etkilere neden olabilir. Bir doktora danışmak, tarçın takviyelerinin bireyin özel sağlık ihtiyaçları için güvenli ve uygun olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir.

SCITECHDAILY.COM, 16 Mart 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 26.04.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referanslar:

  1. "Tarçın takviyesinin yetişkinlerde karaciğer enzimleri üzerindeki etkisi: Randomize kontrollü çalışmaların sistematik bir incelemesi ve meta-analizi", Parivash Shekarchizadeh-Esfahani, Fatemeh Heydarpour, Fatemeh Izadi ve Cyrus Jalili, 24 Şubat 2021, Complementary Therapies in Medicine. DOI: 10.1016/j.ctim.2021.102699
  2. "Tip 2 Diyabette Tarçın Kullanımı: Güncellenmiş Bir Sistematik İnceleme ve Meta-Analiz" Robert W. Allen, Emmanuelle Schwartzman, William L. Baker, Craig I. Coleman ve Olivia J. Phung, Eylül 2013, The Annals of Family Medicine. DOI: 10.1370/afm.1517
  3. Anne Schink, Katerina Naumoska, Zoran Kitanovski, Christopher Johannes Kampf, Janine Fröhlich-Nowoisky, Eckhard Thines, Ulrich Pöschl, Detlef Schuppan ve Kurt Lucas, "Tarçın özütünün anti-enflamatuar etkileri ve TLR2 ve TLR4 sinyal yollarını etkileyen aktif bileşiklerin tanımlanması", 25 Ekim 2018, Food & Function. DOI: 10.1039/C8FO01286E
  4. "Tarçın, etkili bir obezite karşıtı ajan: Bir şemsiye meta-analizinden elde edilen kanıtlar", Majid Keramati, Vali Musazadeh, Mahsa Malekahmadi, Parmida Jamilian, Parsa Jamilian, Zohre Ghoreishi, Meysam Zarezadeh ve Alireza Ostadrahimi, 1 Nisan 2022, Journal of Food Biochemistry. DOI: 10.1111/jfbc.14166
  5. Samaneh Nakhaee, Alireza Kooshki, Ali Hormozi, Aref Akbari, Omid Mehrpour tarafından yazılan "Tarçın ve bilişsel işlev: preklinik ve klinik çalışmaların sistematik bir incelemesi" ve Khadijeh Farrokhfall, 18 Ocak 2023, Nutritional Neuroscience. DOI: 10.1080/1028415X.2023.2166436
  6. Saeideh Momtaz, Shokoufeh Hassani, Fazlullah Khan, Mojtaba Ziaee ve Mohammad Abdollahi, "Tarçın, Alzheimer hastalığına karşı umut verici bir umut", 16 Aralık 2017, Pharmacological Research. DOI: 10.1016/j.phrs.2017.12.011

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı