17 Mart 2023 Cuma

SA10084/MT142: Güney Pasifik'te Uyuşturucu Sorunu Var

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Avustralyalı serbest gazeteci Ava Benny-Morrison'a aittir ve Güney Pasifik'teki uyuşturucu sorununa odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 17.03.2023, Sonsuz Ark

The South Pacific Has a Drug Problem
"Avustralya'nın gelişen pazarı ve ulusötesi organize suçları nasıl bir halk sağlığı krizine neden oldu?"

Eylül 2021'de Kalesi Volatabu, Fiji'nin hareketli liman kentinin dışındaki ıssız bir kıyı şeridi olan Kiuva Sahili yakınlarındaki küçük bir köye gitti. Gözü, bozulmamış, gri kumlu bir plaja ve okyanus lagünlerine bakan boş bir arsaya dikilmişti. Volatabu, ailesinin Mataqali klanının geleneksel toprak sahipleri olduğu tam da bu noktada geçirilen tatillerle ilgili hoş çocukluk anılarına sahipti. Bu, Fiji'nin çalkantılı siyasi tarihindeki dört darbeden biri olan şiddetli bir darbeden kaçmak için 13 yaşındayken ailesinin onu Güney Pasifik'teki adadan göndermesinden önceydi.


Bir kadın, merkezi pazarda yatıştırıcı ve anestezik özelliklere sahip bir Batı Pasifik içeceği olan kava için gerekli malzemeleri satıyor. 2014. (Getty Images aracılığıyla Peter Parks / AFP)

Yemyeşil tarım arazileriyle çevrili, sallanan palmiye ağaçlarıyla dolu bir plaja bakan ve görünürde bir turizm beldesi olmayan boş alan, bir geliştiricinin hayali olurdu. Volatabu'nun aklında başka bir şey vardı. 99 yıllık bir kira kontratı ve hayatta kalan ailesinin onayıyla, Fiji'nin uygun bir şekilde The Sanctuary adlı ilk yatılı uyuşturucu rehabilitasyon merkezini inşa etmek istedi. “Toplantıya sadece son kalan amcalarım gelir diye düşünmüştüm ama orada yaklaşık 20 kişi vardı. İnanamadım ve evet dediler! teklifini ailesine ilettikten günler sonra söyledi. "Şu anda yapabileceğim en iyi şey ilerlemeye devam etmek ve sahada bazı kafesleri sallayan aktivist olmak." Ancak eksik olan önemli bir unsur vardı: finansman.

Artan uyuşturucu kullanımı ve organize suçun sürekli sızması, Güney Pasifik'in yardıma bağımlı bölgesindeki sosyal dokuyu baltaladı. Pitoresk koridordan Avustralya gibi daha zengin yerlere geçen kaçakçılık teknelerindeki artıştan kaynaklanan ağır uyuşturucu talebi, küçük ve zaten kırılgan olan sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturdu. Yine de uyuşturucu rehabilitasyonuna akan çok az dış yardım var, eğer varsa. Bunun yerine, çeşitli bölgelerde çoktan ele geçirilmiş olan bir belayı durdurmak için zayıf bir girişimde finansman, uygulama ve güvenliği hedef aldı. Volatabu gibi danışmanlar ve bölgesel güvenlik uzmanları bunun değişmesi gerektiğine inanıyor.

Volatabu'nun yumuşak sesi ve sessiz tavrı, inatçılığını yalanlıyor. Fiji'nin en sesli uyuşturucu karşıtı kampanyacılarından biridir. Volatabu, kendi bağımlılığı ve evsizlik nöbetleriyle mücadele ettiği Avustralya'da yirmi yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra, 2019'da Fiji'deki evine dönerek bu pastoral turist cennetini krizde buldu. Esrar, alkol ve Piper methysticum bitkisinden yapılan güçlü bir bölgesel spesiyalite olan "kava"nın geleneksel madde kötüye kullanımı yerini metamfetamin ve kokain kullanımına bırakmıştı. Avustralya'nın kuzeydoğusunda jeopolitik açıdan önemli bir bölge olan ve doğal kaynakları ve muhteşem sahilleriyle ünlü Güney Pasifik'teki Fiji ve komşuları, uyuşturucu kullanımı ve suçta bir patlama yaşamıştı.

Bölge kendi coğrafyasının kurbanı olmuştu; Orta ve Güney Amerika'daki kokain üreten ülkeleri, dünyadaki en yüksek uyuşturucu fiyatlarından bazılarını çeken zengin Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerine bağlayan bir deniz karayolu üzerindeki bir mola yeriydi. 

Bölge aynı zamanda, ürünlerini Avustralya'ya ve ötesine taşımak için geleneksel ticaret yollarına güvenen Asya'dan gelen metamfetamin kaçakçıları için popüler bir uğrak yeriydi. Son 10 yılda uyuşturucu trafiğindeki bu artış, bir yayılma etkisi üretmişti. 

Avustralyalı bir düşünce kuruluşu olan Lowy Enstitüsü'ne göre, bölgedeki ikinci en büyük ekonomi ve stratejik merkez olan Fiji'deki uyuşturucu suçları 2009'daki 148 vakadan 2018'de 1.400'e yükseldi. 100.000 kişilik bir ülke olan Tonga'da, yetkililer hızla artan uyuşturucu kovuşturmalarının körüklediği aşırı kalabalığı hafifletmek için ülke hapishanesini acilen genişletmek istiyor. 

İzole atollerin kıyılarına kokain blokları vurdu. Uyuşturucu dolu gövdeli yatlar sığ resiflerde karaya oturdu. Fiji'nin Lau eyaletindeki ücra bir adada yaşayan çocukların, sahile vuran kokaini süt tozu sandığı bildirildi. Bir zamanlar uzun bir kaçakçılık rotasında bir geçiş noktası olan bölge, şimdi yüksek talep gören bir iç pazar haline geldi.

Aynı zamanda, yardıma bağımlı bölgedeki sağlık sistemleri, uyuşturucu kullanımındaki katlanarak artış ve akıl sağlığı sorunlarıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Asya Pasifik ulusötesi suç uzmanı Jose Sousa-Santos, bölgenin “suçlu açgözlülük” ve Avustralya ile Yeni Zelanda'nın uyuşturucu iştahının kurbanı haline geldiğini söyledi. Şubat ayında yayınlanan ve uyuşturucu sorununun boyutuna dikkat çeken bir raporda, "Uluslar arası uyuşturucu suçu uzun süreli bir sorundur, ancak Pasifik'in kendi yaptığı bir sorun değildir" diye yazmıştı. Avustralya ve Yeni Zelanda, son yıllarda bölgeye güvenlik desteğini artırdı ve uyuşturucu kaçakçılığı akışını yavaşlatmaya yönelik Pasifik ortaklıklarının bir parçası. Ancak, sosyal sonuçlarla başa çıkmak için halk sağlığı sisteminin iyileştirilmesine daha az ilgi gösterildi.

Volatabu, 13 yaşında bir kız olarak ailesinin evinin verandasında durup Suva Limanı'ndaki ayaklanmalar mahallinden yükselen dumanları izlediğini anlatıyor. Sakin ada gecelerini delen şiddetli çatışmaların seslerini ve sokağa çıkma yasaklarını uygulamak için evinin önünden geçen askerleri hatırlıyor. 

Yıl 1987'ydi ve ülkedeki etnik gerilimler kaynama noktasına ulaşmıştı. Yarbay Sitiveni Rabuka, iktidarı yerli iTaukei Fijililere geri vermek amacıyla çok etnikli Fiji İşçi Partisi'ni devirmişti. Kargaşa, Yerli nüfus ile İngilizlerin sömürge yönetimi altında şeker kamışı çiftliklerinde çalışmak üzere ada ülkesine gönderdiği Hint-Fijililer arasındaki köklü sürtüşmeyi takip etti. Birçok Hint-Fijili İngilizler gittikten sonra da adada kaldı. Fiji 1970 yılında bağımsızlığını kazandığında, bugün daha az bariz olsa da devam eden bir güç mücadelesi ve otoriterliğin kapısını açtı.

Volatabu'nun ailesi, 1987'deki iki darbeden biri gerçekleşirken onu Avustralya'daki akrabalarının yanına gönderdi. Sydney'in banliyölerinde bir teyzesinin yanında kaldı. Sonunda, uyuşturucu satıcıları, seks işçileri ve kaçak çocukların kaynaştığı Kings Cross'un parlak ışıkları altında sokaklarda yaşamaya başladı. "Tıpkı benim gibi terk edilmiş ve sevilmeyen bu genç insanlarla tanıştım. Onlarla bir anda kaynaştım. Onlar benim ailem oldu," diyor. "O günlerde Kings Cross'u hayal edin - seks, uyuşturucu ve rock'n roll orada yaşanıyordu. Ne isterseniz elde edebiliyordunuz." Bir noktada, Villawood Gözaltı Merkezi'ne düştüğünü ve sert sınır politikalarıyla ünlü bir ülke olan Avustralya'da vizesini aştığı için sınır dışı edilmekle karşı karşıya kaldığını söyledi. Gözaltındayken uyandı.

Ülkede kalma mücadelesi veren Volatabu serbest bırakıldı. Uyuşturucu ve alkol danışmanlığı programlarında ve şartlı tahliye ve şartlı tahliyede çalışmadan önce Sidney'in yarı kırsal sınırındaki bir hapishanede gönüllü olarak çalışmaya başladı. 

Parmaklıklar ardında çalıştığı zaman için "Kendimi evimde hissettim çünkü onlar tıpkı benim gibiydiler, o adamlar" diyor. “Yaşadıkları deneyimler ne olursa olsun, çocukken yaşadığım travma, ben bunları yaşadım. Ben çıkabiliyorsam onlar neden çıkamıyor diye düşündüm. Niçin yapmıyoruz?” 

2018'de Volatabu, ailesini ziyaret etmek için Fiji'ye döndü. Yaşadığı toplumda uyuşturucu kullanımında gözle görülür bir değişiklik olması karşısında şoke olarak, rehabilitasyona benzeyen tek seçeneğin neden Suva'daki bir hastaneye bağlı 11 yataklı bir akıl sağlığı tesisi olduğunu sorguladı.

"Uzun bir süre, vakalar ve uyuşturucu baskınları olmasına rağmen, bununla ilgili bir endişemiz olduğunu veya bunun büyük bir sorun olduğunu asla fark etmediler" diyor. “Çok fazla olduğu için kimse almıyordu. Kaynaklarımız yetersiz. Bunu nasıl yöneteceğiz ve nasıl üstesinden geleceğiz?”

Fiji'deki askeri harcamalar son beş yılda yavaş yavaş artarken, sağlık harcamaları Papua Yeni Gine'den sonra bölgedeki en düşük harcamalar arasında yer almaya devam ediyor. Yakın tarihli bir nüfus sayımı raporu, Fijililerin %30'unun yoksulluk sınırının altında yaşadığını ortaya koydu; yedi yıl önceki %28'den bu orana yükseldi. 

Hükümet, Fiji'nin raporu yazan ve bu yıl daha pembe bir tablo çizen "revize edilmiş" verileri yayınlayan baş istatistikçisini görevden aldı. Rakam ne olursa olsun, bazı uzmanlar Fiji'nin militarizasyona odaklanmasını suçluyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Jon Fraenkel, "Darbe sonrası hükümet kesinlikle askeri harcamalara öncelik verdi ve hastaneler oldukça zor durumda" diyor.

Fiji'nin eski bir askeri komutan olan Başbakanı Frank Bainimarama, 2006'daki bir darbenin ardından iktidara geldi. Son yıllarda, bir dizi güvenlik taahhüdüyle karşılık veren Yeni Zelanda ve Avustralya ile sınır ötesi uyuşturucu kaçakçılığı konusunu toplantı gündemlerine taşıdı. , yeni Guardian sınıfı devriye botları ve yerel kolluk kuvvetlerinin eğitimi dahil. Ancak, Fiji, Samoa ve Tonga gibi ülkelerde uyuşturucu bağımlılığına yönelik sağlık müdahalesine yönelik yardım, diğer bölgesel öncelikler nedeniyle arka planda kaldı.

Bainimarama, 2019'da Suva'nın ana hastanesi St. Giles'ta bir uyuşturucu ve alkol ünitesi açtı. O zamanlar hükümetin reaktif bir yaklaşım yerine proaktif bir yaklaşıma - "ülkemizden yasadışı uyuşturucu akışını durdurmak için" denizlerde devriye gezmeye - yatırım yapmayı tercih edeceğini söyledi. Volatabu, tesisin bir rehabilitasyon merkezi değil, bir danışma birimi olduğunu ve bu nedenle uyuşturucu kriziyle başa çıkacak donanıma sahip olmadığını söyledi.

2019'da Volatabu, Kaliforniya merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun yan kuruluşu olan Drug Free World Fiji'yi kurdu ve uyuşturucu karşıtı bir savaşçı olarak rol aldı. Hükümetten ayrıntılı uyuşturucu kullanımı verilerinin yokluğunda - BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin de sorunu potansiyel olarak maskelediğini belirlediği bir sorun - uyuşturucu kullanıcılarının davranışları hakkında kendi anketini yaptı. 

"En kötüsü iğnelerin paylaşılması" diyor. “Sadece kokain değil, eroin. Sokaktaki teçhizatın fiyatı tam anlamıyla yarı yarıya düştü, bu da gençlerin satın almasını daha uygun ve daha ucuz hale getiriyor. Hatta bayilerin, biri yerel halk, diğeri turistler için olmak üzere iki farklı fiyatı olacağını itiraf ettikleri ve ekipmanı kimin satın aldığını gerçekten umursamadıkları durumlar bile vardır. Günün sonunda her şey parayla ilgili.”

Volatabu'nun eve dönüş yolculuğundan önceki yıllarda, uyuşturucu kaçakçıları Güney Pasifik'i Avustralya ve Yeni Zelanda'daki kazançlı pazarlara açılan bir kapı olarak giderek daha fazla kullanmaya başladılar. Avustralya sınırlarında kokain tespitleri son on yılda %447 arttı. Kaçakçılar ayrıca her seferinde daha büyük miktarlarda kaçakçılık yapıyor; 2019 ve 2020'de yetkililer tarafından keşfedilen tüm kokainin %90'ı iki pound veya daha fazla blok halindeydi.

Avustralya'daki suçları takip eden bir gazeteci olarak, polisin bu büyük uyuşturucu baskınlarının meyvelerini basın toplantılarında gururla sergilemesini izledim. Günler önce bir tekneden veya kargo gemisinden ele geçirilen ve markalı delil torbalarına sarılmış metamfetamin ve kokain blokları, gazetecilerin bakması için masalarda sergilenecekti. "Rekor kıran" bir ele geçirmenin tanımı yavaş yavaş birkaç pounddan bir metrik tonun üzerine çıktı. Organize suç ağları daha küstahlaşıyordu. Ülkeye bir kerede ne kadar kokain veya metamfetamin kaçırabileceklerinin sınırlarını test ediyorlardı. Avustralya Kriminal İstihbarat Komisyonu'na göre, pandemi sırasında sınırların kapatılmasına rağmen Avustralya 2019 ve 2020'de 38,5 metrik ton ele geçirdi; bu bir rekordu.

Modus operandi basittir. Güney ve Orta Amerika'dan seyahat eden büyük kargo gemileri, Pasifik Okyanusu'ndaki daha küçük eğlence yatlarıyla buluşmadan önce gemide kokain taşıyor. Yavru gemiler olarak bilinen daha küçük yatlar, ana gemilerden kokain toplar ve Güney Pasifik üzerinden Avustralya ve Yeni Zelanda'ya doğru yolculuğuna devam eder. Kolluk kuvvetleri, bu tekneler için okyanusta devriye gezme yeteneklerini samanlıkta iğne bulmaya benzetiyor. Bazen şansa gelir.

Geçen yıl Temmuz ayında, Tonga kıyılarına 1 milyon dolar değerinde kokain vurdu. 2012 yılında yine Tonga'daki Luatatifo adasında batan bir yatın gövdesinde 400 kilodan fazla uyuşturucu bulundu. Avustralya Federal Polisi, Ekvador'dan Avustralya'ya giden tekneyi takip ediyordu, ancak yolculuğun ortasında izini kaybetti. 2020'de boş bir yat, Hawaii'nin güneybatısındaki Marshall Adaları'ndaki küçük bir atole vurdu. Yerel halk gemide yarım tondan fazla kokain buldu. 2018'de, Fiji'nin izole bir eyaleti olan Lau'daki adalarda yaşayan şaşkın sakinler, sahile vurmuş 30 milyon dolar değerinde kokain keşfetti.

Pasifik adaları geleneksel olarak bir geçiş noktası olsa da kaçakçılar karada uyuşturucu da saklıyor. 2017'de Avustralyalı bir yatçıya, içinde yaklaşık 1.500 pound kokain bulunan bir tekneyi Tahiti'den Avustralya'ya bilmeden yelken açması için 10.000 dolar ödendi. Mahkeme kayıtlarına göre, uyuşturucular ilk olarak Papua Yeni Gine'ye gönderildi. Uyuşturucu ithalatına öncülük edenler 15 milyon doları buluyordu.

Güvenlik uzmanı Sousa-Santos, Güney Pasifik'te artan uyuşturucu bağımlılığı ile bölgenin uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı için bir mola yeri haline gelmesi arasında kesin bir bağlantı kurdu. Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Güney Pasifik doğumlu suçluların sınır dışı edilmesinin de bölgede bir yer edinen organize suç ağlarına katkıda bulunduğuna inanıyor. 

Avustralya Pasifik Güvenlik Koleji podcast'ine konuşan Sousa-Santos, "Toplum ve güvenlik üzerindeki etkisi önemli" diyor. “Uyuşturucu bağımlılığının artmasına neden oldu ve ruh sağlığı sorunlarının, güvensiz ve riskli cinsel davranışların artmasına katkıda bulundu ve damar içi uyuşturucu kullanımı HIV/AIDS oranlarının artmasına neden oldu. Birçok Pasifik sağlık sistemi, metamfetamin kullanımının neden olduğu bağımlılık ve sağlık komplikasyonlarıyla mücadele etmek için nitelikli sağlık tedavisi sağlayacak kaynaklardan yoksundur.”

Genç işsizlik oranları da son beş yılda istikrarlı bir şekilde artıyor. Dünya Bankası'na göre 2020'de Fiji'deki oran %16,3'te kaldı. Volatabu, gençler arasında da uyuşturucu satarak iyi para kazanabileceklerine dair bir görüş olduğunu söylüyor. “Farklı alanlarda kriz yaşayan gençlerimiz var” diyor. "Okullardaki uzaklaştırma oranlarına bakmanız yeterli." 

İşsizlik, COVID-19'un Güney Pasifik ekonomisine yaptığı felç edici darbe nedeniyle daha da kötüleşti. Pandemiden önce, dünyanın her yerinden 1 milyondan fazla turist Fiji'deki sahil tatil yerlerine ve su üstü bungalovlara akın ederek yerel ekonomiye milyonlarca dolar kazandırdı. Bu rakam 2020'de %80 düştü. Bazıları, sağlık ve ekonomik krizin, yiyecekleri masada tutmanın bir yolu olarak çaresiz insanları suça iteceğinden korkuyor.

Glyn Rowland, Pasifik Adaları Polis Şefleri Sekreterliği'nin icra direktörüdür. Organizasyon, Avustralya, Yeni Zelanda ve Pasifik Adası ülkeleri de dahil olmak üzere 21 ülkeden kıdemli polislerden oluşuyor. Rowland, pandeminin ekonomik serpintilerini ve artan işsizlik oranlarını - organize suçlar için verimli asker toplama alanları yaratan koşullar - izliyor. "Gerçek şu ki, ister bir gemiye yelken açmak, ister bir uçağa atlamak veya buluşma noktaları belirlemek olsun, insanların bir şeyler yapmasını gerektiriyor" diyor. “Nihayetinde, organize suç çetelerine karışan insanlara baktığınızda, istihdam durumu nedeniyle gençlerimizin daha savunmasız hale gelmesinden endişe ediliyor. Turizm endüstrisindeki istihdam büyük bir darbe aldı. Bizim için risk oluşturabilecek endişe bu.”

Avustralya uzun zamandır Güney Pasifik'e en büyük yardım bağışçısı olmuştur. Ancak bu yardım son on yılda durakladı. Lowy Enstitüsü'nün Pasifik Haritası'ndan elde edilen en son veriler olan 2019'da Avustralya bölgede 864,6 milyon dolar harcadı ve yardımın çoğu Papua Yeni Gine'ye gitti. 2011'de Avustralya 898 milyon dolardan fazla harcadı. Avustralya'nın bölgeye yaptığı yardımın birincil odak noktası, Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları gibi bölgelerin başına bela olan istikrarsızlık ve şiddet dönemlerine bir yanıt olarak hükümet ve sivil toplum olmuştur. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü verilerine göre Avustralya, bölgedeki sağlık hizmetlerine yardım bütçesinden adil bir pay ayırırken, bulaşıcı olmayan hastalıklara yalnızca 90.000 dolar harcandı.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden bir Pasifik yardım uzmanı olan Terence Wood, verilerde yer almayan bazı yardımlar olabileceğini söylüyor. Ancak Pasifik'te madde bağımlılığının bir yardım önceliği olmadığını söylemek güvenliydi. "Öyle ya da böyle, Avustralya yardımı genellikle Avustralya'nın dış tehditler hakkındaki görüşleriyle bağlantılı olmuştur" diyor. Papua Yeni Gine gibi yerlerde toplumsal huzursuzluk Avustralya'nın ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görüldüğü için 2000'lerin başında bölgeye yapılan yardımlar arttı. Wood, "Buna rağmen, [Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı] ve STK'lardaki yardım çalışanlarının çabaları sayesinde, Avustralya yardımı genellikle çok faydalı şeylere harcanıyor" diyor. "Ancak, güvenlik merceği her şeyi renklendiriyor, bu da devriye botlarının neden finanse edildiğini ve rehabilitasyonun neden öyle görünmediğini açıklıyor."

Avustralya'nın Pasifik'teki ayak izi, bu yıl Çin'in Solomon Adaları ile bir güvenlik anlaşması imzalamasıyla kritik bir seçim konusu haline geldi. Haftalar sonra Çin dışişleri bakanı, Pasifik ülkelerini Çin'in diğer şeylerin yanı sıra yerel polis eğitimini genişletmesine, bölgesel sağlık sistemlerine yardım sağlamasına ve siber güvenlik konusunda işbirliği yapmasına izin verecek bir anlaşma imzalamaya ikna etmek için başarısız bir çabayla bölgeye gitti. Pasifik Adası ülkeleri, Çin, Avustralya ve müttefiki ABD arasındaki jeopolitik gerilimleri tırmandıracağı korkusuyla anlaşmayı imzalamaktan kaçındı. Avustralya yapar. Bunun çoğu, büyük altyapı projeleri için verilen kredilerdir.

2010 yılında Çin'in, ülkenin uyuşturucu faaliyetlerine yönelik baskıları nedeniyle şu anda dolup taşan Tonga hapishanesinin inşasını finanse ettiği bildirildi. Tonga kralı, hükümdarın siyasete ağırlık verme konusundaki isteksizliğinden olağanüstü bir sapmayla, geçen yıl görevdeki hükümeti ülkenin uyuşturucu sorunlarını ele almamakla suçladı. Tonga'nın uyuşturucu kullanımıyla mücadele etme becerisini zayıflatan kilit faktörlerden biri, "uzman personel ve beraberindeki sosyal ağ ile donatılmış uygun bir uyuşturucu rehabilitasyon kurumunun olmamasıydı" diyor.

Yine de, Volatabu'nun Fiji'deki girişimi gibi rehabilitasyon kurumları, finansmana ve yardım önceliklerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyuyor. Yükselen deniz seviyeleri, iklim değişikliği, siyasi istikrarsızlık ve yolsuzluk gibi bir dizi başka acil sorunla boğuşan bir bölge için bunu söylemek yapmaktan daha kolay olabilir.

Ava Benny-Morrison, 23 Kasım 2022, The New Lines Magazine

(Ava Benny-Morrison, Avustralyalı bir serbest gazetecidir.)


Mustafa Tamer, 17.03.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı