1 Mart 2022 Salı

SA9572/SD2338: Ne Zaman Duracağını Bilmek

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analizQuincy Sorumlu Devlet Yönetimi Enstitüsü'nün başkanı Andrew J. Bacevich'e aittir ve II. Dünya Savaşı sonrası ABD'nin küresel etki alanları kavramına odaklanarak, ne zaman duracağını bilmeyen büyük bir gücün, Rusya ve Çin'in, ABD gibi bir budalalığa yenik düşebileceğine vurgu yapmaktadır. Analiz, her ne kadar bir tür günah çıkarma seansı olarak değerlendirilse de, Putin Liderliğindeki Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna işgali sürerken, SSCB hayaletini yeniden inşa etmeye çalışan Rusya'nın yaşadığı küresel tecrit dikkate alınırsa "11 Eylül'den sonra, bölgeyi (Ortadoğu) Washington'un dünya çapındaki etki alanına tamamen dahil etmek bir öncelik haline geldi ve Amerikan bölgesel önceliğini kurmayı amaçlayan çoklu seçim savaşlarının mantığı oldu. Sonuç bir fiyaskoydu." diyen analistin uyarılarının ne kadar önemli olduğu görülecektir. Putin, Belarus ve Kazakistan'dan sonra Ukrayna'da da bir zafer elde ederse, analistin "Doğu Avrupa “esir uluslarının” kurtuluşunu talep etmek, ABD Soğuk Savaş propagandasının temelini oluşturdu. 1956'daki Macar Devrimi ve 1968'deki "Prag Baharı", ABD başkanlarına retoriği eyleme geçirme fırsatı sundu. Yine de Dwight D. Eisenhower ve Lyndon Baines Johnson sırayla Doğu-Batı ayrımının uzak tarafının Kremlin'in etki alanına girdiğini zımnen kabul ederek fırsatı değerlendirdiler. Bu, Macarlar ve Çekoslovaklar için elbette kötü bir haberdi. Ama muhtemelen insanlığın hayatta kalması için iyi bir haberdi." şeklindeki değerlendirmesine karşılık, ABD'nin ve Avrupa'nın Putin'in saldırılarına maruz kalan Ukrayna gibi ülkelere önerebileceği 'ekonomik yaptırımlar' dışında hiçbir şeyin olmaması ironiktir. İlişki kurduğu her ülkeye 'kazan-kazan' diyen ve karşılıklı çıkarlara dayalı refah vaat eden Erdoğan liderliğindeki Türkiye bu ironik fotoğrafta gittikçe etkisini arttıran sağlam bir güç olarak öne çıkacaktır.
Seçkin Deniz, 01.03.2022, Sonsuz Ark


Knowing When To Stop
"İmparatorluk inşasındaki sürekli zorluk, daha fazla genişlemenin konsolidasyona ne zaman arka koltukta oturmasına izin vereceğini bilmektir."

Günümüz Washington'ındaki dış politika mandarinleri arasında “etki alanları” lanetli hale geldi. ABD'li politika yapıcıların önceki nesilleri aksini düşünmüştü. Gerçekten de, yakın tarihte hiçbir büyük güç, karışık sonuçlarla da olsa, [bu] kavramı daha iddialı bir şekilde takip etmemiştir. Etki alanlarının Amerikan devlet yönetimi geleneğine yabancı olduğunu iddia etmek, kendini kandırmak demektir.


(Rusya Cumhurbaşkanlığı Basın ve Enformasyon Ofisi/Wikimedia Commons)

Bununla birlikte, bugün yorumlandığı gibi, bu ifadenin kendisi yatıştırıcı bir şekilde kokuyor. Üst düzey ABD yetkililerinin ulusu aklamaya hevesli olduğu bir günah olan özgürlük ve demokrasi davasını satma önerisini taşıyor. On yıl önce, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kategorik olarak “ABD etki alanlarını tanımıyor” dedi. Daha yakın zamanlarda, Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu ifadeyi doğruladı. "Etki alanları ilkesini kabul etmiyoruz” dedi. Bazı akademisyenler daha da ileri gidiyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nden Hal Brands, "etki alanlarının ABD dış politikasının temel ilkeleriyle çatıştığını" öne sürüyor, Profesör Brands, onlara karşı çıkmanın "ABD diplomatik DNA'sının doğal bir parçasını" oluşturduğunu iddia ediyor.

Aslında, Birleşik Devletler tarihsel olarak etki alanları oluşturma ve denetleme konusunda kayda değer bir beceri göstermiştir. Bunu soyut ilkelere bağlılığından değil, tamamen pragmatik nedenlerle yapmıştı: Birleşik Devletler'in lehine olan durumları inşa etmek ve sürdürmek için bir araç olarak. Bu açıdan, Monroe Doktrini (1823) ve Roosevelt Doktrini (1904), Ek A ve B olarak derecelendiriliyor.

Bazıları "Bu uzun zaman önceydi", diye cevap verebilir. Kendini her zamankinden daha fazla özgürlük ve demokrasiyi geliştirmeye adayan Washington, artık işleri bu şekilde yapmıyor. Buna ek olarak, Moskova, Pekin veya başka birinin de bunu yapmasına izin verilmemelidir.

Dışişleri Bakanı Blinken'e göre, etki alanları kavramı "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra emekliye ayrılmalıydı." Aslında, II. Dünya Savaşı'nın geçmesi, Washington'un yeni alanlar oluşturma iştahını arttırdı. Uluslararası komünizmin oluşturduğu varsayılan tehdit de aynısını talep ediyor gibiydi. Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılan askeri ve ekonomik güç, John Quincy Adams'ın (Monroe Doktrini'nin gerçek mimarı) veya Theodore Roosevelt'in hayal edebileceğinden çok daha büyük bir ölçekte kaslarını esnetmesine izin verdi.

20. yüzyılın sonunda, Amerika'nın etki alanları, yalnızca Batı Yarımküre'yi değil, aynı zamanda Batı (ve nihayetinde Doğu) Avrupa, Doğu Asya, Basra Körfezi ve Afrika'nın geniş bölgelerini de içine alarak dünyayı kapladı. Bu çeşitli alanların başlıca somut ifadesi, dört yıldızlı genel valilerin başkanlık ettiği ABD bölgesel askeri komutanlıklarının çoğalması şeklinde geldi. Kullanılan perdeler ne olursa olsun, bu komutların her biri, kendisine atanan “Sorumluluk Alanının” Amerika Birleşik Devletleri için bir sorun kaynağı olmasını önlemek için vardı.

Sherwin-Williams Paint Company tarafından tasarlanan eski bir reklam sloganını yeniden kullanmak gerekirse Pentagon'un Birleşik Komuta Planı “Dünyayı Kapsar”.

Washington'un Vladimir Putin'in Rus birliklerini örneğin Managua'ya kalıcı olarak yerleştirme planlarını duyurmasına veya Çin Devlet Başkanı Xi'nin karargahı Karakas'ta olan bir Halk Kurtuluş Ordusu Güney Amerika Komutanlığı oluşturmasına nasıl tepki vereceğini tahmin etmek büyüleyici. Bu soruyu yanıtlamak için, 1962'de Sovyetlerin Küba'ya saldırı silahları konuşlandırmasına ABD'nin verdiği yanıttan başka bir yere bakmayın: Washington çılgına döner.

Yine de Küba Füze Krizi olan Armageddon ile fırça, Soğuk Savaş'ın etki alanlarına saygı duymanın III.Dünya Savaşı'nı önlemede büyük bir rol oynadığı gerçeğini azaltmaz. Doğu Avrupa “esir uluslarının” kurtuluşunu talep etmek, ABD Soğuk Savaş propagandasının temelini oluşturdu. 1956'daki Macar Devrimi ve 1968'deki "Prag Baharı", ABD başkanlarına retoriği eyleme geçirme fırsatı sundu. Yine de Dwight D. Eisenhower ve Lyndon Baines Johnson sırayla Doğu-Batı ayrımının uzak tarafının Kremlin'in etki alanına girdiğini zımnen kabul ederek fırsatı değerlendirdiler. Bu, Macarlar ve Çekoslovaklar için elbette kötü bir haberdi. Ama muhtemelen insanlığın hayatta kalması için iyi bir haberdi.

Etki alanları inşa etmek, fiili emperyalizmde bir alıştırmadır. İmparatorluk inşasında sürekli bir zorluk, ne zaman duracağını bilmek ve daha fazla genişlemenin konsolidasyon için arka koltuk almasına izin vermektir. Amerika Birleşik Devletleri kendi zamanımızda bunun nasıl yapılmayacağına dair bir ustalık sınıfı sunuyor. 20. yüzyılın son on yıllarına kadar Orta Doğu, Amerikan İmparatorluğu'nun çevresini işgal etti. 11 Eylül'den sonra, bölgeyi Washington'un dünya çapındaki etki alanına tamamen dahil etmek bir öncelik haline geldi ve Amerikan bölgesel önceliğini kurmayı amaçlayan çoklu seçim savaşlarının mantığı oldu. Sonuç bir fiyaskoydu.

Bugün Moskova ve Pekin'in her biri, kendi yakın çevrelerinde bir etki alanı belirleme konusunda kararlı görünüyor. Er ya da geç her biri nerede duracağı sorusuyla karşı karşıya kalacaktır. Kim bilir? Amerikan imparatorluğunun yenik düştüğü budalalıktan bile ders alarak öğrenebilirler.

Andrew J. Bacevich, 17 Ocak 2022, The American Conservative

(Andrew J. Bacevich, Quincy Sorumlu Devlet Yönetimi Enstitüsü'nün başkanıdır.)


Seçkin Deniz, 01.03.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı