22 Şubat 2022 Salı

SA9563/SD2332: ABD Küresel Nükleer Duruş İncelemesinin Yerine Getirilmeyen Vaatleri

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, savunma programı üyesi ve Center for a New American Security'deki Oyun Laboratuvarı'nın eş lideri Becca Wasser'e aittir ve Joe Biden yönetiminin ilan ettiği Küresel Nükleer Duruş İncelemesi'ne odaklanmaktadır. "Küresel duruş incelemesinin [bir şeyler] üretememesi ABD üs, erişim veya kuvvet konuşlandırmaları hakkında - özellikle Hint-Pasifik'te - yapılan yeni duyurular birçok izleyici tarafından hayal kırıklığı ve öfkeyle karşılandı" diyen analistin uyarısı dikkate değerdir: "Küresel Duruş İncelemesi, çok yavaş hareket etmenin ve karşılanmayan beklentiler oluşturmanın tehlikelerine dair uyarıcı bir öykü görevi görür. Daha fazla araştırma yapmak veya süreci mükemmelleştirmek, departmanın değişimi uygulama becerisini geliştirmeyecektir. Daha hızlı yürütmeye odaklanmanın ve söz-eylem arasındaki boşluğu kapatmanın zamanı geldi. Aksi takdirde, Birleşik Devletler kendisini ilerlemeden söz ettiği, ancak herhangi bir anlamlı değişikliği uygulayamadığı ve karşılaşabileceği gelecekteki zorluklara hazırlıksız bulduğu sürekli bir duraklama durumunda bulacak."
Seçkin Deniz, 22.02.2022, Sonsuz Ark


THE UNMET PROMISE OF THE GLOBAL POSTURE REVIEW

Amerika'nın Hint-Pasifik'e dönmesinin veya yeniden dengelenmesinin gerçek dünyada uygulanan bir strateji olduğunu varsaydığınız için mazur görülebilirsiniz. Ama yine de yanılmış olursunuz. Bu "sözde-yap" boşluğunun en son örneği, Savunma Bakanlığı'nın küresel askeri duruşuna ilişkin en yeni incelemesidir. Trump yönetimi sırasında Orta Doğu ve Avrupa'daki asker konuşlandırmalarında ve üslerinde yapılan çılgın ve hatta şizofrenik değişikliklerin ardından, çoğu kişi bu Küresel Duruş İncelemesinin Amerika'nın küresel askeri ayak izini ulusal stratejisine bağlamak için daha uyumlu bir çabayı yansıtacağını umuyordu. Çin ile artan ve yoğunlaşan rekabetin ortasında, incelemenin Hint-Pasifik'te daha fazla kuvvet ve üs anlamına geleceği, ABD kuvvetlerinin beka kabiliyetini artırarak ve gelişmiş yetenekler ekleyerek caydırıcılığı güçlendireceği yönünde beklentiler arttı.

Biden yönetiminin yutturmacalarına rağmen, inceleme vaatleri yerine getirilemedi. Gizli incelemenin genel özeti, üst düzey Pentagon liderlerinin gözünde Amerika'nın küresel duruşunun sonuçta önemli değişiklikler gerektirmediğini gösteriyor. Bunun yerine, inceleme, Biden yönetiminin ABD askeri ayak izi hakkında aldığı daha önceki kararlarını tekrarladı ve 2022'nin başlarında Ulusal Savunma Stratejisinin yayınlanmasının ardından gelecekteki değişikliklere kapıyı açık bıraktı. Buna yanıt olarak, duruş incelemesinin [bir şeyler] üretememesi ABD üs, erişim veya kuvvet konuşlandırmaları hakkında - özellikle Hint-Pasifik'te - yapılan yeni duyurular birçok izleyici tarafından hayal kırıklığı ve öfkeyle karşılandı.

Böyle bir hayal kırıklığının yaşanması garantidir. ABD askeri duruşu uzun zamandır daha geniş ABD savunma stratejisiyle uyumsuz, bunun yerine eski çıkarları ve gereksinimleri ve kuvvet hareketlerinin ve temel erişimin yapışkan, esnek olmayan doğasını yansıtıyor. İnceleme, açıkça Hint-Pasifik ve Orta Doğu'da kuvvet duruşunda değişiklik yapılması çağrısında bulunan geçici Ulusal Güvenlik Stratejik Rehberinde ortaya konan stratejik önceliklerle denizaşırı ABD askeri varlığını ikinci kez yeniden düzenleme fırsatını kaçırdı. İnceleme, alınan karara göre, gelecekteki kuvvet konuşlandırmalarını ve duruş revizyonlarını belirlemek için gerekli süreçleri düzene sokmada bazı yararlı prosedürel değişiklikler yaptı. Ancak bu prosedürel iyileştirmelere rağmen, inceleme çok az ve çok geç sonuç verdi.

Yönetim şimdi küresel duruşunu stratejisiyle uyumlu hale getirmek için derhal çalışarak söz konusu açığı kapatmak için hızla hareket etmelidir. Ulusal Savunma Stratejisi, Savunma Bakanlığına, Çin'i öncelikli sorun olarak güçlendirme ve hem bugün hem de yarın Pekin'e karşı koymak için gereken küresel duruş değişikliklerini netleştirme fırsatı verecek. Ancak Pentagon'un denizaşırı ABD askeri varlığını değiştirmeye başlamak için Ulusal Savunma Stratejisinin yayınlanmasını beklemesine gerek yok. Olursa, kendini bir kez daha anlamlı bir değişiklik yaratmak için çok az ve çok geç yaparken bulacaktır. Yönetim için hızlı kazanımlar, beka kabiliyetini arttırmak ve Orta Doğu'ya gereksiz dağıtımları daha da engellemek için Hint-Pasifik'teki daha geniş bir mevcut üsler dizisinde altyapının iyileştirilmesini içerecektir. Bu çabalar, görünüşte küçük olmasına rağmen, yeni üsler açma ve erişimi genişletme konusunda müttefiklerle ve ortaklarla uzun vadeli müzakereler olgunlaşırken Amerika'nın askeri avantajını destekleyecektir.

Değişmiş gibi görünse de aynı -Plus Ça Change-

İnceleme, Trump yönetimi tarafından duyurulan ve genellikle ABD güçlerinin Almanya'dan çekilmesi gibi uzun süredir devam eden ve önemli ittifakların ortadan kalkması pahasına bazı düşüncesiz ve tedbirsiz duruş değişiklikleri için bir düzeltici etkendi. Bu tür değişiklikleri geri alarak, gözden geçirme, gelecekteki duruş değişikliklerinden önce kalıcı olarak ek kuvvetler konuşlandırarak ve gelecek vaat eden istişareler yaparak verilen taahhütleri yeniden doğruladı. Ayrıca, İran'dan gelen saldırıların ardından bölgeye yerleştirilen yüksek talepli, düşük yoğunluklu varlıkları Orta Doğu'dan çekme kararları hakkında bilgi verdi. Nihai sonuç, Amerika'nın küresel askeri varlığını büyük ölçüde Trump yönetiminden önceki haline geri döndürdü, ancak Avrupa'da ek ateş gücü ile destekleyerek.

Duruş incelemesinin yapmadığı şey, ABD üslerinin küresel takımyıldızını önemli ölçüde değiştirmekti. Hint-Pasifik'te beklenen yeni üs fırsatlarını ve artan dağıtımları açıklamadı. Bunun yerine, inceleme, Guam ve Kuzey Marianas gibi önemli bölgelerdeki ABD merkezli altyapıda marjinal iyileştirmeler yaptı. Ayrıca, AUKUS olarak bilinen nükleer denizaltı ve teknoloji paylaşım anlaşmasının gerektirdiği gelişen bağlara dayanarak Avustralya'ya daha fazla erişim sözü verdi. Bununla birlikte, genel olarak, inceleme, Hint-Pasifik'in yaklaşmakta olan savunma stratejisinde artan önemini ve duruş iyileştirmelerinin Savunma Bakanlığı'nın “ilerleme hızı sorununu” yönetmeye nasıl katkıda bulunabileceğini yansıtmadı.

Orta Doğu'da, daha az ayak izi için genel beklentiler, Washington'un Çin'in Hint-Pasifik'teki meydan okumasına öncelik vermek için diğer tehditlere karşı ve diğer bölgelerdeki riskleri kabul etme kararını yansıtıyor. Bu düşünce doğrultusunda, ABD'nin Orta Doğu'daki varlığını değiştirmek, yalnızca Hint-Pasifik için kuvvetleri ve yetenekleri serbest bırakmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekteki çatışmalarda ABD askeri etkinliğini artırmak için gereken askeri hazırlık ve modernizasyon yatırımlarına da dönüşür. Ancak inceleme, Orta Doğu'ya odaklandı ve orada ABD bölgesel mimarisini değiştirmeden önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Sonuçta Süreç Mükemmelleştirir

Uzun zaman çizelgesiyle pekiştirilen yüksek beklentilere rağmen, incelemenin Amerika'nın küresel varlığını büyük ölçüde gözden geçirmesi veya Hint-Pasifik'te arzu edilen ekseni gerçekleştirmesi pek olası değildi. Duruşu değiştirmek inanılmaz derecede zor ve yavaş çünkü küresel erişim ve temellendirme yalnızca Amerika Birleşik Devletleri tarafından belirlenemez. İleriye dönük mevcudiyet, topraklarında ABD kuvvetlerine ve tesislerine ev sahipliği yapan egemen ulusların iznini gerektirir. Duruştaki değişiklikler - artan veya azalan mevcudiyet - özellikle üstüne beton döküldüğünde, müttefikler ve ortaklarla uzun ve zorlu müzakereler yapma eğilimindedir. Duruş incelemesi, Biden yönetiminin ABD'nin dünya çapındaki varlığına yönelik istediği değişiklikler hakkında müttefikleri ve ortaklarıyla ilişki kurması için bir mekanizma oluşturdu. Ancak erişimi değiştirmek veya başka bir ülkenin topraklarına kuvvet sevk etmek veya kuvvet üslendirmek için izin almak, tek bir gözden geçirmeyle üstesinden gelinemeyecek, derinden siyasi ve hassas bir meseledir.

Örneğin, ABD'nin savaş etkinliğinin iyileştirilmesi ve Hint-Pasifik'te caydırıcılığın arttırılması, ABD kuvvetlerinin birkaç büyük üs üzerinde yoğunlaşmak yerine daha fazla sayıda dağıtılmış üslere konuşlandırılmasını gerektirecektir. Bu da hem yeni tesislere erişim hem de yeni güçleri ve yetenekleri konumlandırmak için izin gerektirecektir. Erişim elde etmek, iç politika ve Çin'e yönelik tehdit algılamaları gibi Washington'un kontrolü dışında olan pek çok faktör de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Orta Doğu'da, kalıcı ABD varlığının azaltılması, acil durum erişiminin veya artan tehdit dönemlerinde hızla güç artırma yeteneğinin önemini arttırıyor. Ancak bölgesel ortaklar Washington'u ortaklıktan vazgeçmekle ve kendilerini terk etmekle suçlarken acil durum erişimi elde etmek küçük bir başarı değil. Duruş incelemesi, en azından duruşta daha büyük değişiklikler yapmak için gereken uzun danışma sürecini başlattı.

İncelemenin gözden kaçan bir diğer unsuru, ABD'nin duruşunda gelecekteki değişiklikleri daha iyi sağlamak amacıyla, kuvvet konuşlandırmalarını değerlendirme sürecindeki ayarlamalarıdır. Savunma Bakanlığı, kaynak sağlama ve hazırlıklı olma durumlarına karşı acil kuvvet taleplerini karara bağlamak için halihazırda belirli bir sürece sahip olsa da, mevcut küresel kuvvet yönetimi süreci, ABD muharip komutanlıklarından yanadır. Duruşun daha titiz bir şekilde değerlendirilmesi için bir "disiplin çerçevesi" oluşturmak, muharip komutanları - güç konuşlandırmalarının en doymak bilmez tüketicileri - dikkat çekici bir şekilde uyararak, neredeyse sürekli güç taleplerinin Pentagon tarafından daha eleştirel olarak değerlendirileceğinin sinyalini verdi. Muharip komuta talepleri tarafından yönlendirilen duruş değişiklikleri, önceki yönetimlerin küresel duruşu daha geniş savunma stratejileriyle revize etme ve hizalama girişimlerini karmaşıklaştırdı. Örneğin, oldukça büyük ABD Merkez Komutanlığı'nın, İran'ı caydırmak adına uçak gemisi saldırı grupları ve artan kuvvet konuşlandırmaları gibi büyük kapsamlı varlıklara yönelik başarılı talepleri, Trump yönetiminin Ortadoğu'dan uzaklaşma arzusunu arttırdı. Pek çok açıdan, bu disiplin çerçevesi, Biden yönetiminin gelecekte arzuladığı duruş değişikliklerinin, ortaya çıkan muharip komuta ihtiyaçları tarafından alt üst edilmemesini daha iyi sağlayan bürokratik bir zaferdir.

Ama Zamanlama Her şeydir

Bürokratik ve süreç zaferlerine rağmen, küresel duruş incelemesi, incelemenin zamanlaması, mesajı ve sıralamasıyla ilgili usul hatalarıyla doluydu. İncelemeyle ilgili ana sorunlardan biri, söz verilenden daha uzun bir zaman çizelgesinde beklenenden daha az teslim edilmesidir. Ancak bu sorun, incelemenin sonuçlarından çok, zaman çizelgesi ve mesajla verilen abartılı beklentilerden kaynaklanmaktadır.

Başkan Joe Biden'ın talebiyle ortaya çıkan inceleme, başlangıçta, yönetimin Trump yönetimi tarafından yapılan yararsız duruş değişiklikleri olarak gördüklerini geri almak için ABD'nin küresel ayak izinin altı aylık hızlı bir değerlendirmesi olarak tasarlandı. ABD üssünü ve dünya çapındaki kuvvetleri temelden yeniden tasarlamayı asla amaçlamadığı için, incelemeyle ilgili mesajlar fazlasıyla vaat içeriyordu. Bunun yerine, duruş incelemesi, Washington'u karşılaşabileceği gelecekteki zorlukları daha iyi yönetmek için tercih ettiği stratejiyi uygulamak üzere konumlandırmak yerine, yalnızca normale dönüş üretti.

Ayrıca, küresel duruş incelemesinin ana unsurları, kamuya açıklanmasından çok önce tamamlandı. İnceleme başlangıçta müttefikleri güvence altına almak için hızlı dönüşlü bir düzeltici olarak tasavvur edilse de, uzayan süreç beklentileri arttırdı, çünkü çoğu kişi gecikmenin müttefikler ve ortaklarla erişim ve duruşu değiştirmek için yapılan müzakerelerdeki ilerlemeden kaynaklandığına inanıyordu. İncelemenin anlamlı değişiklikler sağlamadaki başarısızlığı, yalnızca birkaç müttefik ve ortağın yönetimin sözlerini eyleme geçirme konusundaki istekliliğine karşı daha güvensiz olmasına ve daha az güven duymasına neden oldu. Uzun zaman çizelgesi, yalnızca birçokları için bir hayal kırıklığı gibi hissettirmeye hizmet etti.

Bu optik sorunu, Nisan 2021'de 12.000 askerin Almanya'dan çıkarılmasının dondurulması, Haziran 2021'de Orta Doğu'daki hava ve füze savunma sistemlerinin geri çekilmesi, konuşlandırma dahil olmak üzere, inceleme tarafından bildirilen duruş değişikliklerinin aşamalı olarak sunulmasıyla daha da karmaşıklaştı. Eylül 2021'de Almanya'nın Weisbaden kentine 500 Ordu personelinin gönderilmesi ve aynı ay AUKUS güvenlik anlaşmasının duyurulması ve 2022 bütçesinde Tinian ve Anderson hava üslerinde yapılan iyileştirmeler. Bu duyurular, gerçek incelemenin kamuya açıklanmasından önce geldiğinden, duruşa devam eden bakışın bir parçası olarak ek değişikliklerin geleceğini gösterdiler.

Yaklaşan Ulusal Savunma Stratejisinden önce duruş incelemesini yayınlama kararı bir başka gaftı. İnceleme hızlı bir şekilde tamamlanıp önceki yönetimin yararsız duruş değişikliklerine yönelik bir düzeltici olarak ilan edilmiş olsaydı, savunma stratejisinin küresel öncelikleri ortaya koymasının ardından daha fazla değişikliğin gelmesi mantıklı olurdu. Bunun yerine, duruş incelemesinin sonuçlarını yayınlamayı geciktirmek, süreç ve amaçlar arasındaki çizgileri bulanıklaştırdı. Savunma Bakanlığı yetkilileri, duruş incelemesinin stratejiyi bilgilendireceğini iddia etse de, düzen tersine çevrilmelidir: Ulusal Savunma Stratejisi tarafından açıklanan öncelikli tehditler ve görevler, dünya çapındaki ABD kuvvetlerinin varlığında gerekli değişiklikleri belirlemelidir. Ulusal Savunma Stratejisi, ek duruş değişikliklerinin gerekli olduğuna hala karar verebilir, ancak incelemenin ve stratejinin sıralanması, Amerika'nın gelecekteki öncelikli zorluklarına karşı koymak için gereken duruş değişikliklerini yalnızca daha da geciktirecektir.

İnceleme Hakkının Uygulanması

Zaman çizelgesi ve mesajlaşma ile ilgili sorunlara ve somut sonuçların olmaması konusundaki hayal kırıklığına rağmen, incelemeden bazı iyi haberler vardı. Caydırıcılığı güçlendirmeyen ve uzun süredir devam eden ilişkileri tehdit eden bazı kötü seçimleri tersine çevirdi, yüksek talep edilen yetenekleri serbest bırakmak için duruşta birkaç küçük değişiklik yaptı ve gelecekteki duruş değişikliklerini daha etkili bir şekilde sağlamak için bürokratik süreçleri ve yerleşik mekanizmaları revize etti. Ancak gelecek yarın değil, şimdi ve Biden yönetimi, Amerika'nın küresel duruşunda anlamlı değişiklikler yapmak için gözden geçirmenin yetersiz kazanımlarından yararlanmak için harekete geçmeli. Bunu yapmamak, strateji ve duruş arasında bir yanlış hizalamadan daha fazlası anlamına gelir. Zaman içinde Hint-Pasifik'te caydırıcılığın zayıflaması, dünyanın dört bir yanındaki ABD kuvvetleri için hazır olma sorunları ve hayatta kalma risklerinin bir araya gelmesi ve olası bir çatışmada Çin'e karşı üstünlük sağlamak için geliştirilen operasyonel kavramların uygulanamaması riskini taşıyor.

Çin modernleşmeye devam ederken, ABD ordusunun duruşunu Hint-Pasifik bölgesindeki beka kabiliyetini artırmak ve caydırıcılığı geliştirmek için uyarlaması kritik önem taşıyor. Bazı hızlı kazanımlar elde etmek için Savunma Bakanlığı'nın şimdi atabileceği adımlar var. Bunlar, bir sonraki bütçede Hint-Pasifik'teki mevcut üslere ve tesislere uzun zamandır beklenen altyapı yükseltmelerinin uygun şekilde kaynaklandırılmasını içeriyor. Çin'e karşı geliştirilen ve birçoğu dağıtım ve dağıtıma dayanan operasyonel kavramları uygulamak için bu tür iyileştirmelere ihtiyaç var. Pentagon, özellikle Avrupa'da daha değerli olabilecek ağır kara kuvvetleri için Orta Doğu'ya konuşlanmaları engellemek, hazırlığı telafi etmek ve bitmek bilmeyen bir konuşlanma döngüsünü sona erdirmek için revize edilmiş konuşlanma sürecinden de yararlanmalıdır. Ayrıca, Trump dönemi yaklaşımlarından belirgin bir kopuş içinde Washington, duruşta gerekli uzun vadeli değişiklikleri yapmak için müttefikleri ve ortaklarıyla devam eden istişarelerini geliştirmelidir. Bu ortaklarla hızlı ve dürüst bir şekilde etkileşim kurmak, gözden geçirmenin eksik bir bileşeni olan beklentilerin yönetilmesine yardımcı olacaktır.

Ulusal Savunma Stratejisinin yayınlanması, Savunma Bakanlığı ve ABD müttefiklerinin ve ortaklarının büyük duruş değişiklikleri yapmak için aynı ilahi levhadan şarkı söylemelerini sağlama fırsatı sağlayacaktır. Teorik olarak, strateji öncelikli tehditleri ve misyonları netleştirecek ve Çin'i ana zorluk olarak güçlendirecektir. Departman içinde strateji, kaynak tabanı iyileştirmelerini, gelecekteki tesisleri, yeni yetenekleri ve kuvvet dağıtımlarını planlamak, programlamak ve güçlendirmek için bir mekanizma sağlar. Ek olarak, bu önceliklerin herkese açık olarak iletilmesi, istenen duruş ayarlamalarının arkasındaki mantığı müttefiklere ve ortaklara iletecektir. Bu son derece önemlidir, çünkü Savunma Bakanlığı dünya çapında güçleri hızla yeniden konumlandırmak için sihirli bir değnek sallayamaz. Müttefiklerin ve ortakların bu tür değişikliklerin neden gerekli olduğunu anlamalarını sağlamak, bu erişim taleplerini kendi ulusal çıkarları ile uyumlu hale getirirken kritik bir adımdır.

Pentagon oyalanmayı göze alamaz. Duruşu değiştirmek zaman alabilir, ancak Biden yönetimi bu değişiklikleri yapmak için şimdi harekete geçmeli. Zaman onun tarafında değil. Küresel Duruş İncelemesi, çok yavaş hareket etmenin ve karşılanmayan beklentiler oluşturmanın tehlikelerine dair uyarıcı bir öykü görevi görür. Daha fazla araştırma yapmak veya süreci mükemmelleştirmek, departmanın değişimi uygulama becerisini geliştirmeyecektir. Daha hızlı yürütmeye odaklanmanın ve söz-eylem arasındaki boşluğu kapatmanın zamanı geldi. Aksi takdirde, Birleşik Devletler kendisini ilerlemeden söz ettiği, ancak herhangi bir anlamlı değişikliği uygulayamadığı ve karşılaşabileceği gelecekteki zorluklara hazırlıksız bulduğu sürekli bir duraklama durumunda bulacak.

Becca Wasser, 30 Aralık 2021, The War On The Rocks

(Becca Wasser, savunma programı üyesi ve Center for a New American Security'deki Oyun Laboratuvarı'nın eş lideridir.)


Seçkin Deniz, 22.02.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı