28 Kasım 2021 Pazar

SA9460/SD2249: Almanya Savunma Bakanı AKK: Avrupa'nın Hala Amerika'ya İhtiyacı Var

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Merkel'in varisi olarak öne çıkan, ancak sonradan bu görevden çekilen Almanya savunma bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'e (AKK) aittir ve kimin Başkan ya da yönetici olunacağına bakmaksızın ABD-Avrupa ilişkilerindeki tartışmalara odaklanmaktadır. ABD'den Özerk bir Avrupa güvenliği için, "Alman (ve Avrupa) askeri yetenek birikimini devam ettirmemiz gerekiyor" diyen ve aynı zamanda, "Avrupa'nın stratejik özerklik yanılsamaları sona ermelidir: Avrupalılar, Amerika'nın güvenlik sağlayıcısı olarak hayati rolünün yerini alamayacaklar." şeklinde karşıt bir cümle kuran, ABD ile Avrupa arasındaki bağların önemine dikkat çeken AKK gerçeği somut bir şekilde resmetmektedir: "Avrupa, hem nükleer hem de konvansiyonel ABD askeri korumasına bağımlı kalmaya devam ediyor, ancak ABD Batı değerlerinin bayrağını tek başına taşıyamayacak." Avrupa'da çok sık tartışılan Rusya'ya karşı güvenlik sorununu kullanarak Avrupa Ordusu kurulması fikrini sürdüren nükleer güç sahibi Fransa'nın egemenliğine karşı ABD'yi bir tür güvenlik sigortası gören yaklaşım da tartışmaların kökenine inmemizi sağlamaktadır: "Amerika'nın Avrupa'ya ihtiyacı olduğuna dair hiçbir şüphem yok. ABD'nin küresel bir güç olarak değeri, önemli ölçüde Avrupa'nın koruyucusu rolünün inandırıcı olup olmamasına bağlıdır." Koalisyon görüşmelerinin sona ermek üzere olduğu Almanya'da bu görüşün kalıcı olduğu görülmektedir. ABD Başkanı Biden'ın Türkiye karşıtı yaklaşımını Fransa-Macron ve Yunanistan-Miçotakis üzerinden Avrupa'ya da yansıtmaya başladığı bu dönemde, Türkiye'nin NATO vurgusu çok ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. Merkel sonrası Almanya'nın ABD-Fransa baskısının etkisiyle Türkiye ile ilişkilerinde denge sorunları yaşamaya başlayacağı anlaşılmaktadır.
Seçkin Deniz, 28.11.2021


Europe still needs America
"Beyaz Saray'da kim olursa olsun, bu işte beraberiz."

Benim kuşağımdaki insanlar için ABD, her şeyden çok, hâlâ umut ve ufuklar, özgürlük ve benzer düşüncelerin ülkesidir.

Ancak ABD başkanlık seçimlerinin arifesinde, transatlantik ilişkilerin geleceğine ilişkin Almanya'daki tartışmalar karışık.

Müttefikimize karşı minnet ve yakınlık duygularının yanı sıra ülkemizde her zaman var olan Amerikan karşıtlığı, yükselişte ve kayda değer bir güç haline geldi.

Bugünlerde transatlantik ilişkiler için güçlü bir savunma yapmak her zaman kolay bir iş değil; sadece Almanya'da değil, Avrupa'nın başka yerlerinde de. Ama iddia sürdürülmelidir.

Hem Avrupa'da bizim tarafımızda hem de Washington'da güçlü bir transatlantik işbirliği için ezici bir stratejik ihtiyaç var.

Güç rekabetinin arttığı bir dünyada, Batı ancak birlik içinde kaldığı sürece sağlam durabilecek ve çıkarlarını savunmayı başarabilecektir. Avrupa, hem nükleer hem de konvansiyonel ABD askeri korumasına bağımlı kalmaya devam ediyor, ancak ABD Batı değerlerinin bayrağını tek başına taşıyamayacak.

Bir başka önemli seçime - Almanya'nın 2021'deki federal seçimine - göz atarak, bu nedenle, kendi ülkemin Avrupalı ​​ortaklarıyla birlikte zorla izlemesi gereken bir dizi politika önermeme izin verin.

Her şeyden önce, beş yıl önce başlayan ve giderek meyvelerini veren Alman (ve Avrupa) askeri yetenek birikimini devam ettirmemiz gerekiyor.

Bütçelerimizi acımasızca yiyen koronavirüs pandemisi göz önüne alındığında, bunu düzeltmek çok zor olacak. Almanya'nın 2021 savunma bütçesi, COVID-19'a rağmen bu yıla göre hafif bir artış görecek ve bu çok iyi bir haber. Ama önümüzdeki yıllar zor olacak. Bu yolda devam etmeliyiz.

Bu özellikle önemlidir, çünkü yeni küresel stratejik harita Avrupalılardan, özellikle daha geniş Avrupa komşuluğunda, eskisinden çok daha fazla güvenlik sorununu üstlenmelerini isteyecektir.

Avrupalıların Baltık Denizi ve Kuzey Denizi'nde, Orta ve Doğu Avrupa'da, Balkanlar'da, Orta Doğu'da, Akdeniz'de ve Sahel'de daha fazla varlık (ve gerektiğinde daha fazla güç) göstermemeleri için gerçek bir neden yok.

İkincisi, günümüzün pazarlar, kurallar, değerler, standartlar ve nüfuz üzerindeki küresel rekabette Batı'ya ihtiyaç duyduğu ortak ekonomik ateş gücünü vermek için, bir ABD-AB ticaret anlaşmasını tamamlama konusunda hırslı olmalıyız.

Dünyanın en önemli iki ekonomik alanı arasındaki tüm tarifeleri ve ticaret engellerini ortadan kaldıran kapsamlı bir anlaşmayı müzakere etmek neden imkansız olsun?

Başka hiçbir politika, değerlerimizi ve iş yapma şeklimizi savunmaya hazır olduğumuz konusunda Pekin'e ve tüm dünyaya açık bir sinyal gönderirken büyümeyi daha fazla destekleyemez.

Üçüncüsü, hem Amerika hem de Avrupa, Avrupa kıtasında devam eden ABD nükleer caydırıcılığının gerçeklerini tam olarak kabul etmelidir.

Avrupa'nın stratejik özerklik yanılsamaları sona ermelidir: Avrupalılar, Amerika'nın güvenlik sağlayıcısı olarak hayati rolünün yerini alamayacaklar.

ABD için bu, Avrupa'yı öngörülebilir gelecek için nükleer şemsiyesi altında tutması gerektiği anlamına geliyor. Almanya ise, güvenilir bir nükleer ortak olarak kalabilmek için acilen NATO'nun nükleer paylaşım programı içinde kalma kararı almalı ve gerekli bütçe ve askeri varlıkları hızla tahsis etmelidir.

Alman savunma tartışmasının en zorlu olacağı yer burasıdır. İşte bu yüzden, bu konuda çok katı olmamız gerekiyor.

Amerika'nın Avrupa'ya ihtiyacı olduğuna dair hiçbir şüphem yok. ABD'nin küresel bir güç olarak değeri, önemli ölçüde Avrupa'nın koruyucusu rolünün inandırıcı olup olmamasına bağlıdır.

Ancak Avrupa, ABD'ye sadece alan değil, aynı zamanda veren olduğunu göstermelidir. Yakın gelecekte bağımlı kalacağımızı kabul etmeliyiz. Ancak aynı zamanda barışı korumak, özgürlüğü savunmak, değerlerimizi güçlendirmek ve dünya çapında geçerli olması gerektiğine inandığımız kuralları güçlendirmek için çok daha fazlasını harcamamız ve yapmamız gerektiğini de anlamalıyız.

Bu tarihi Başkanlık seçimi öncesinde, Avrupa'nın ortak Atlantik mirasımızı güçlendirmeye ve savunmaya hazır olduğu konusunda ABD'ye açık bir mesaj göndermeliyiz.

Bu işte beraberiz. Bazen karşılıklı hayal kırıklıklarımız ne kadar derin olursa olsun ve 3 Kasım'da günü kimin taşıdığına bakmaksızın.

Annegret Kramp-Karrenbeauer, Berlin, 2 Kasım 2020, Politico

(Annegret Kramp-Karrenbauer Almanya'nın savunma bakanıdır.)


Seçkin Deniz, 28.11.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı